FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Brâncuși, titanul / Un film-omagiu de Sergiu Cioiu
Text postat de Emanuel Cristescu
Simplitatea, ca esență a artei, a fost preocuparea permanentă a ”țăranului elitist” devenit celebru ca sculptor, Constantin Brâncuși. El este recunoscut ca fiind fondatorul artei sculpturale moderne și unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului trecut. În viziunea sa, simplitatea reprezintă ”o complexitate rezolvată”. Transfigurarea complexității în simplitate estetică este sarcina artistului. Acesta preia existența ori ”bucăți de existență”, cu trăiri, sentimente, dificultăți, suferințe, complicații și multe altele, ”existența sofisticată” cum i-am putea spune și, prin arta și talentul său, le transformă în opere generatoare de bucurie și plăcere estetică.
Sub semnul unei astfel de simplități, o simplitate esențializată, stau operele monumentale denumite ”Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu”, cunoscut și sub numele de ”Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu”. Acesta reprezintă, în intenția lui Brăncuși și a celor care au avut inițiativa realizării lui, un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, în luptele de pe malul Jiului. Însă – și aceasta este forța și frumusețea artei – aceste opere au devenit, în timp, un fel de cariatide care sprijină eternitatea și recunoașterea în lume a poporului nostru. Astfel, faima peste timp a artistului și operei sale dau glorie nu numai ostașilor români, în memoria cărora operele au fost edificate, ci și glorie eternă, țării al cărei fiu a fost și este. Cu toate că a existat o perioadă în care țara, de care s-a simțit în permanență legat, nu l-a primit, la sânul său, așa cum merita și cum s-ar fi cuvenit.
Filmul regizorului, scenaristului și interpretului Sergiu Cioiu se află, de asemenea, sub semnul unei simplități de început de lume. O lume arhetipală în care sculptura pare a se prelungi, prin continuitate, în text și muzică. Filmul se dorește a fi, printre altele, un modest omagiu, un act reparatoriu față de ilustrul artist, un titan al sculpturii, căruia îi spunem în numele generațiilor de astăzi: îți mulțumim Constantin Brâncuși, pentru opera ta, pentru tot ce ai făcut pentru soldații căzuți, pentru memoria lor și pentru gloria României. Iar pentru nedreptățile care ți s-au făcut, spunem cu smerenie: iartă-ne! ..... continuare la link:

”Brâncuși, titanul / Un film omagiu de Sergiu Cioiu
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE