FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
MINUNEA SFÎNTULUI ION
Text postat de Gheorghe Rechesan
Cerca-voi să mai descrețesc frunțile, domniile voastre, căci văz că mare obrîntuială de cujet e prin lavra albastră, ș-am să vă istorisesc o pildă cu-adînci învățăminte. Amu’ să hi fost f’o tri fîrtare de veac, pre cînd mai îmblau bucherii cu pana-n noadă, se nimeri sfîntul Ion, mare mucenic Barbu, să se preumble prin cea Dobrogie de var, tărîmul lui jupan Dobromir,în căutare de melci încondeiați și rigi mînătărci. Pe cînd ajunse tăbărît și însetat în preajma Isarlîcului, cam la vremea cînd bătea toaca, văzu lîng-o cișmea, unde poposi cu gînd să-și stîmpere setea, un păgîn de turc înțolit într-o giubea ponosîtă, ce plin de mînie, croia un biet măgar c-o jordie pe schinare ! Se apropie sfîntul de dînsul și-l iscodi cu blîndețe:
« Au, ce osîndești bre, săracu’ dobitoc, ce rău îți făcu ? E și el un biet suflet necuvîntător, nu pricepe și nu poate răspunde ! »
Turcul se opri, împinse fesu-i jegos spre ceafă și grăi :
« Effendy, să vede că nu iești de prîn părțile noaste…magariul cesta îi blăstămat ! Îl am de cînd ierea pui și ioc folos avut-am de la dînsul ; la cărat poveri nu-i bun , că-i cam bicisnic, de călărie ipac, că-i nărăvaș și azvîrle amarnic din copite, iară amu-i săptămîna, întră Șeitan întrînsul ș-începu a vorovi! »
Sfîntul zîmbi oleacă mucalit, așa-n barbă, da’ se făcu a nu pricepe și-l ispiti mai la vale :
« Cum să vorovească marha, că n-om hi în cele vremuri bătrîne, cînd fiece hiară avea glas ? »
« Îți vine a șugui, drumețule, se sumeți turcul oțărît , stai numa’ și-i videa ! »
Ș-atuncea, numa ce-mpunse păgînu’ de ismailitean asinu-n pîntec c-o țepușă, că dobitoaca dădu glas, și nu oricum, ci-n stihuri :
« Te sparg, te-ndoi
Boț de noroi
Capul fi-va-ți la coadă
Și mintea la noadă »
Tare se sparie sfîntul și-și făcu cruci nenumărate, iar turcul-și scuipă în sîn, la auzul acelui glas nepămîntean :
« De multă vreme glăsuiește așa ? » îl mai iscodi dînsul pre păgîn.
« Să hie f’o dzăci zîle, zîse cesta, de cînd trecu pe la noi, pîn Isarlîk, un solomonar de-i dzîce Voicu Eximtovici, o liftă de ghiaur, ce be rachiu’ dușcă ca pe apă și sucește mințile la babe, făcîndu-le farmece de se cred fecioare ! A trecut și prîn ograda mea, cu gînd să înșface ceva și pen’ că l-am ușuit cu cînii, se uită la măgaru’ aista și boscorodi ceva ; de-atuncea cred io, că niscaiva tertipuri drăcești o fo făcut, de vorovește marha ca oamenii ! »
Ce să mai lungesc spusa ! Se milostivi sfîntul de măgar și-i dădu treizeci de parale păgînului, făcîndu-se stăpîn pe dobitoc și scăpînd pe bietul om de-așa năpastă.
Astea fiind isprăvite, luă sfîntul Ion asinul de căpăstru și purcese rodnic la drum. Îl ispitea amarnic gîndul să mai îmboldească oleacă ghita cu vreun scaiete țepos, să vază dacă mai glăsuiește, dar să temea și de ce sudălmi i-ar putea audzî urechile.
Și tot mărgînd dînsul drum întins, numa’ ce-ajunse la un liman, larg răsfirat între marea cea Mare și pustia Casîmcei; iară dincolo de liman, încongiurat de trestii nalte se întindea un ghiol mititel cu apă sărată foarte. Cum ierea noapte, se grăbi să dureze sălaș și se astrucă degrabă, gîndind să se hodinească. Somnu’ însă pas de-i venea pe pleoape, așa că de voie, de nevoie, prinse a se ruga la Dumnezeu și la Maica cea Preacurată; iară pentru că nu avea păcate prea multe, pe răbojul celei dzîle, îi trecu prin minte să se roage pentru ogîrsîtul de asin:
„ Doamne Dumnezeule, mare-i puterea Ta și nenumărate-s căile prin care Ne-ndrumi! Ce-Ți ceriu nu-i pentru mine, ci pentru nevinovata aiasta de dobitoacă ,ce tot din priceperea și izvodirea Ta se-ntrupă; scoate pe Ucigă-l toaca dintrînsa, ca să nu-l mai chinuie și să hie asemenea celorlalte făpturi ale Tale! Dacă mi-auzi ruga, fă din ăst măgar, om ca toți oamenii, că cine știe ce suflet nevinovat de muritor zace-ntrînsul !”
Numa ce isprăvi dînsul rugăciunea, că ș-auzi alăturea-n beznă, un răget răgușît , iar cînd se sculă să vază ce se petrece, găsî în locu’ asinului, un copchil de fo dzăci anișori, care stătea cu ditamai căpăstru la grumaji și plîngea. Îi sări sfîntului inima din chept de spaimă, căci oricît scotoci prinpregiur, nici urmă de măgar nu dibui, ș-atuncea se dumiri ce minune mare făptuise ruga sa. Degrabă, temîndu-se să nu se-ntoarne Satana în cel trup nevinovat, de cum dădură zorile, se grăbi să ia copchilul, să-l scufunde în ghiol și să-l boteze, creștinește; ipac, neștiind ce nume să-i dea și gîndind că un turc îi fusese stăpîn, îi zise iute Tekir; iară locului cela unde se făptui minunea, lumea, de-atunci îi zice Tekirghiol, adică balta lui Tekir. Iară apa cea amară și sărată, minuni făptuia, căci oricare beteag se scălda-ntrînsa, pe loc se lecuia.
Amu, de gîndeați că istoria s- gătat aci, vă-nșălați; geaba se-ntrupă magariul în pui de om, că tot apucături de dobitoacă ave: nu vorovea, îmbla în patru picere, răgea măgărește, ba îi rămaseră-n loc de tălpi și două copite negre. Se canoni sfîntul Ion cu dînsu’ ,să-l facă să se poarte pe potriva noii lui zidiri, dar degeaba; din ce se muncea mai tare cu lămurirea, Tekir mai avan să-ncontra ! Vedeți domniile-voastre, sub chelea de om îi rămasără apucăturile măgărești.
Azi așa, mîine tot așa, pînă-ntr-o noapte, cînd istovit de truda învățăturilor sale, Sfîntul Ion adormi și-avu un vis ; iar în vis i s-arătă Maica Domnului, învălită într-o manta sinilie cu-o ramură de măslin în brîncă; îi zîmbi Preacurata Născătoare de Dumnezău și-i grăi cu blîndețe:
„ Alcătuirea sufletului rămîne de-a pururi , orice haină l-ar îmbrăca; nu poci a face din țînțar, sireap și din coadă de cîne, sită de borangic! Am ghicit gîndul tău credincios Ioane, iar acu’ fiindu-mi milă de strofocarea ta și văzînd că-ți înțălegi greșala, mă gîndi să întorn lucrurile cum fost-au făcute dintr-un început!”
Așa îi grăi sfîntului Maica Domnului, iară cînd se deșteptă, găsi dînsul în locul copchilului Tekir cel tare îndărătnic, un măgăruș cu copite negre ce păștea prin bozii, netulburat.
Aci isprăvesc și eu povestea-mi nevrednică, iară cine n-o crede, să purceadă în locurile ce-am zîs și să vadă; ghiolul cela ce vindecător o hi tot acolo, iară de veți da peste f’un asin, uitați-vă bine-n ochii lui, ș-ați vide cum licăre uitătura lui Tekir!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE