FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
...
Text postat de Stoica-Mujea Oana
PREZENTAREA ROMANULUI FANTASY

STÃPÂNUL

VOLUMUL I: RÃPIREA ZEILOR

Pentru omul modern, bombardat de afluxul informaþional, lumea nu pare mai mare decât monitorul unui ecran de calculator, iar cele mai îndepãrtate locuri nu-s mai departe de un click de „ºoarece”. Pe cât orizontul informaþional tinde sã acapareze mintea, pe atât spaþiul parcã încorºeteazã, fãcând spiritul sã cerºeascã puþin mai multã luminã... Numai cã mintea, veºnic treazã ºi neastâmpãratã, ºtie cã e imposibil ca la marginea pãmântului ºi a universului sã se termine totul. Simte, deopotrivã cu inima, cã putem naºte, din, în ºi pentru noi, alte ºi alte universuri, hrãnindu-ne foamea de nevãzut, de fantastic.
Stãpânul pare o poveste dar nu este o simplã poveste e o prozã vie, incitantã, care te îndeamnã sã afli mereu ºi mereu continuarea.
Cei neiniþiaþi vor gãsi în Stãpânul o poveste frumoasã, care se toarce episod cu episod, palpitant ºi din ce în ce mai alert, mai vulcanic. Cei iniþiaþi vor gãsi simboluri adânci, puternice inflexiuni în cultura ºi cultul mai tuturor popoarelor dispãrute, din Orient pânã-n America Latinã, din nordul vikingilor în sudul Olimpului. Onirincul este cheia întregii povestiri, pentru cã e însuºi secretul accederi în lumile create pe care cititorul le va descoperi pas cu pas.
Stãpânul este o trilogie bazatã pe magia unei lumii fantastice în care se nasc vrãjitori, personaje fantastice, de poveste ºi mai presus de toate redescoperim zeii. Zeii ale cãror poveºti s-au pierdut odatã cu evoluþia popoarelor.
Personajele principale sunt conturate cu atenþie, fiecare având pãrþi bune ºi rele. Ca orice roman fantasy ºi-a creat intriga vorbind despre generalitatea dorinþei de putere ºi lupta împotriva asupririi ºi a nedreptãþii. Tematica este vastã, având în centru tema tradiþionalã a luptei dintre Bine ºi Rãu, o temã centralã a fantasy-ului. Lumea este formatã de fapt din patru “lumi”: lumea vrãjitorilor, cea a fanteziei, lumea poveºtilor ºi lumea zeilor, fiecare cu specificul ei. Astfel, tramalii nu pot exista decât în lumea fanteziei, iar personaje legendare ca Hansel sau Pinocchio nu pot fi gãsiþi în altã parte decât în lumea poveºtilor.
Multitudinea de motive ºi personaje mitologice (Anu, Zeus, Tenayuca) sunt îmbogãþite cu amintirea unor prezenþe din poveºtile pentru copii precum: Albã-ca-Zãpada. Aceste elemente nu fac parte din literatura fantasy însã îºi gãsesc locul cu uºurinþã trecând graniþele genului ºi cãpãtând un accent puternic.
Acþiunea se desfãºoarã însã pe alte planuri, fiind foarte alertã, fãrã sã lase prea mult loc descrierii sau scenelor lente în care nimic important nu se petrece. Romanul abundã astfel de transgresiuni prin care se vrea doar cumunicarea momentelor importante.
Primul volum al trilogiei introduce cititorul în lumi necunoscute, fiecare având frumuseþea ºi secretele ei. Celelalte douã volume descoperã alte lumi însã subiectul se întinde ºi spre personaje isorice, ca: Alexandru Cel Mare sau Regele Minos al Cretei. În volumul al doilea: „Seceta”, regele Minos joacã un rol important în aflarea unui secret existenþial, iar Alexandru Cel Mare le lasã personajelor diverse indicii pentru rezolvarea misterului.
Cel de-al doilea volum este scris cu mai multã grijã, descoperã noi rase ºi noi personaje, dar ºi readuce în ºcenã personaje mai vechi. Dacã în primul volum cititorul se obiºnuieºte cu tonul glumeþ al presonajului, cel de-al doilea volum capãtã un ton mai sobru ºi mai atent. Se simte evoluþia epicã ºi tãria construcþiei fãcând lumea de „dincolo” sã parã mult mai realã ºi mai aproape de sufletul cititorului.
Ultimul volum, descrie începerea rãzboiului ºi starea de neliniºte în care sunt învãluite personajele. Nu se mai nasc alte lumi ºi nici alte creaturi, aici se dã un rãzboi pe viaþã ºi moarte. Volumul intitulat „Era cea nouã”, are menirea de-a adânci cititorul într-o istorie ce ar fi putu avea loc pe tãrâmuri necunoscute, într-un rãzboi izbucnit dintr-un motiv întemeiat, într-o luptã permanentã datã chiar ºi între personajele de aceiaºi parte a baricadei.
Trilogia are la bazã ideea libãrtãþii. ªi aici nu vorbesc doar de libertatea la liberã exprimare, libertatea ca fiecare sã facã ceea ce îºi doreºte, mã refer în special la libertatea omului faþã de sine. La lupta cu demonul lãuntric care, de multe ori, este mai aprig decât orice duºman palpabil.
Citiþi trilogia „Stãpânul” ºi veþi trãi sentimente contradictorii, vã veþi îndrãgosti, veþi lupta ºi veþi muri odatã cu personajele pe care le veþi îndrãgi iar în final veþi învãþa sã vã apreciaþi.


OANA STOICA MUJEA

Nãscutã în 1981 la Piteºti, urmeazã ºcoala generalã, liceul ºi facultatea în acelaºi oraº. Dupã cinci ani de studiu aprofundat în domeniul ingineri electronice îºi redescoperã pasiunea din copilãrie, scrisul. κi dã seama cã lumea realã nu este suficient de vastã pentru a o putea descrie în scrierile sale ºi nici personajele, destul de banale, ale unei lumi bombardatã de informaþii, nu îºi gãseau loc. Fiind un devorator al scrierilor Tolkiene ºi ulterior citind: „Harry Potter”; îºi dã seama cã îºi doreºte propia lume în care personajele sã fie într-un fel independente de lumea în care trãim dar ºi legate.
Astfel se naºte „Stãpânul”. Stãpânul s-a nãscut din dragostea autoarei faþã de mitologiile pierdute ale lumii. Astfel ea a decis sã îi readucã la viaþã pe zeii Olimpului, zeii azteci, japonezi, etc.
Autoarea debuteazã la vârsta de 23 ani, pe 9 martie 2005, cu primul volum al romanului, „Rãpirea Zeilor”, urmând sã-l succeadã urmãtoarele douã.
Acum pregãteºte un nou roman, aprþinând aceluiaº gen, dar ºi o mitologie pentru romanul Stãpânul, momentan fiind captivatã de scrierile fantasy ºi de creearea propriilor lumi.
Autoarea a avut colaborãri cu diverse reviste, atât culturale cât ºi reviste dedicate ingineriei. A scris prozã scurtã debutând în revista: Romania Liberã, revistã a diasporei ºi continunând sã publice chiar ºi prin intermediul internetului. Scrierile sale nu aparþin neapãrat numai genului fantasy a scris ºi: eseruri, prozã clasicã, teatru ºi câteva articole pentru reviste mai mici încercând, astfel, sã cuprindã un cerc cât mai mare.
Prin romanul „Stãpânul” sperã sã aducã literatura fantasy ºi în România ºi sã deschidã calea autorilor de prozã fantasticã, dar ºi interesul cititorului pus în faþa genului.

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE