FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Poemul ca e-mail sau coroana alb-amară a unui cireș înflorit
Text postat de Elena Stefan
Exercițiu de lectură*

Mistica poetică plasează, aproape cutumiar, poetul într-un spațiu propriu, vizionar, diferit de spațiul existențial comun. Se spune că, după mulți ani petrecuți în chilia sa, într-un loc pustiu, părintele Tihon, care a trebuit să meargă la oraș, întrebat fiind cum i s-au părut orașul și oamenii după atâția ani în care n-a mai ieșit în lume, ar fi răspuns: „ N-am văzut oameni, ci pădure de castani”
Similar părintelui Tihon pare a fi și poetul care ar putea fi definit ca un fel de duhovnic al cuvintelor. Astfel, într-o lume animată de sloganul imperativ și destructurant etic „time is money” valabil pentru oamenii obsedați de bani, carieră și avuții, pentru poet timpul are alte conotații ca de pildă iubire, admirație sensibilitate respectiv cireș înflorit. Epicureic vorbind putem spune chiar „time is pleasure” în sensul de plăcere estetică. Antitetic㠄valorilor” comune dintre care unele fundamentale și legitime. Ca aceea de „acasă”. Căreia poetul îi contrapune o valoare simplă, naturală, etern repetabilă ciclic și plină de semnificații: „- Nu merg acasă. / A înflorit cireșul!” Ce poate fi mai înălțător, purificant și sensibil decât să te afli sub coroana unui cireș în floare detașat de lume și de patimi? Ne aflăm în fața unei ipostaze de plăcere pură de armonizare cu natura de vibrație rezonantă albului florii de cireș. Chiar dacă această coroană este percepută ori sugerată ca „albă-amară”. Amăreala invocată antinomic având rolul de a semnala starea de fapt a planului existențial propriu ființei umane. Căreia „gustul” ca simț al percepției senzoriale, îi este propriu și probabil exclusiv.
Bucuria simplă, curată a pomenitului sub „coroana alb㠖amar㔠este contrapusă la rândul său unei alte „bucurii” mai sofisticate, intelectualizate și cultivate, aceea de a asculta un concert. Aceste două ipostaze sunt sugerate a fi complementare și definitorii eurilor poetice ale celor două personaje, în fapt doi poeți autorul și poetul Virgil. Care, copleșiți de măreția momentului, nu-și spun nimic. Trăiesc evenimentul pe cont propriu și cu necuvinte. Percepuți oarecum ciudat și diferit de subsistemele mediului proxim: „Lumea crede că suntem din piatră-neagră.” Iar ”Păsările roiesc în jurul nostru, vor să ne adune.” Așadar paradoxal tocmai ei, excesiv sensibili, sunt considerați de către lume a fi insensibili, de piatră, o insensibilitate aspră, dură, nefirească, cernită, „piatră neagr㔠cum spune poetul, pe de o parte, iar, pe de altă parte, pentru „regnul păsărilor” ei nu sunt decât un fel de grăunțe, simplă hrană destinată a le satisface instinctul foamei. Acest „regn al păsărilor” poate sugera și oamenii pentru care existența se reduce la digestie și atât. Acest punct de vedere relativizant, în fapt, denotă textual, condiția creatorului situată, pe scara devenirii, undeva între neînțeles și efemer.
Finalul poemului reia în alt plan acel „acas㔠sub denominația „cuib” și invocă poetul în condiția sa de vizionar antemergător un fel de Ioan Botezătorul al cuvintelor, care ar premerge Mântuitorului. Acel „prea devreme” sugerează în fond că există un timp pentru toate. Că avem un timp pentru toate.
Un poem deosibit, realizat cu simplitate și concizie, un poem în care nici un cuvânt nu este în plus și din care nu lipsește nimic din ceea ce este necesar pentru a ne aduce, fie și virtual sub o coroana albă-amară a unui cireș înflorit.

*Am recuperat acest comentariu dintr-un fișier vechi dar nu și poemul pentru care a fost făcut. Dacă autorul mai activează pe site l-aș ruga să mă ajute.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  poate ca este asa:

"Intr-o după-amiază,
după ce am ieșit de la concert,
poetul Virgil îmi spune:
- Nu merg acasă.
A înflorit cireșul!
Așa că ne pomenim amândoi
sub coroana albă-amară.
Nu ne spunem nimic.
Lumea crede că suntem din piatră-neagră.
Păsările roiesc în jurul nostru,
vor să ne adune de pe jos.
- De ce în cuib, domnule Virgil?
De ce în cuib?
- Pentru că am coborât înainte de vreme,
îmi spune, înainte de vreme.
Să mergem!
Și atunci lumea răsuflă ușurată.
- Cine s-or mai fi crezând și ăștia? - spune ea,
și răsuflă ușurată."

Costin Tănăsescu,– Vrăjitoarea,– Brumar,– 2007.

http://www.poezie.ro/index.php/article/1740950/index.html
 
Postat de catre Liviu Mataoanu la data de 2013-11-07 10:06:48
         
 
  http://www.poezie.ro/index.php/article/1740950/index.html  
Postat de catre Liviu Mataoanu la data de 2013-11-07 09:55:59
         
 
  Da, am descoperit. Poemul aparține lui Costin Tănăsescu. Sper să găsesc și poemul!  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2013-11-04 22:26:48
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE