FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
DOMINO -1-
Text postat de Spiridon Ramniceanu
DOMINO -partea 1
(din volumul „Povestiri fără mesaj explicit-Editura Sting Buzău 2010)
1.Domnul Petrică avea de ce să fie supărat. Puse receptorul în furcă și medită un timp apreciind variantele, trebuia să o găsească pe cea mai profitabilă. Tocmai primise un telefon de la Constanța, asistenta și menajera lui. Din nu se știe care motiv fusese agresată pe stradă de niște derbedei, iar loviturile primite cer spitalizarea pentru câteva zile, poate chiar zece. Dacă se adaugă și convalescența va rămâne fără asistentă două sau trei săptămâni. Se hotărî să nu povestească nimănui urâta întâmplare a fetei și să apeleze, temporar, la doamna Mara, vecina lui de palier.
Peste două zile aceasta, însoțită de o tânără brunetă și drăguță, a sunat și au intrat pe ușa apartamentului descuiată tot timpul.
- Domnule Petrică, iată pe cine v-am adus! Dacă doriți, o poate înlocui pe fata din casă, cea care v-a părăsit… Asistenta…
- Nu m-a părăsit! Mie nu mi s-a întâmplat niciodată așa ceva… Trebuie să mai așteptați până se va naște acea femeie! Eu… i-am spus să plece! Mirosea… De unde o cunoști?
- Din autobuz. Mă rog, dacă vă place, vă poate ajuta. Este studentă la medicină.
- Intră, fetițo! Îmi pari cunoscută… Ești vecină cu noi?
- Nu, domnule colonel! Stau în partea cealaltă a orașului.
- Sunt maior, nu colonel. Tu i-ai spus, doamnă Mara, că sunt colonel?
- Am informat-o că sunteți ofițer și că aveți pretenție…
- A fost un gest spontan, domnule, lăsați-mă să vă spun colonel! Când v-am văzut am descifrat marțialitatea unui grad superior. Dacă n-aș fi fost sigură că nu sunteți general!...
- Lasă-ne singuri, doamnă Mara! Să nu mai vii mâine dimineață cu cafeaua! Dacă n-aș avea mecanismele implantate domnișoara n-ar fi fost în siguranță! Dar așa!...
Domnul Petrică izbucni într-un râs, repede curmat cu sobrietate.
- Uneori, când sunt bine dispus, glumesc. Cum te cheamă, fetițo? Ai buletin?
- Mi se spune Norica, dar mă cheamă Frusina Vlase. Sunt cunoscută …
- Eu am o singură problemă, inima. Am fost, toată viața, inimos… Pentru a rezista mi s-a implantat un stimulator. Înțelegi despre ce vorbesc eu sau n-ați ajuns la lecția aceasta? În ce clasă ești acum?
- Am trecut anul patru.
- Uite ce trebuie să faci… Câteva minute domnul Petrică a detaliat programul care trebuia îndeplinit în fiecare zi. Cât vrei pentru munca aceasta?
- Atât cât plăteați și celeilalte…
- Nu știu dacă ai să poți face totul…
- Poate chiar mai mult, un colonel are nevoie de multe…
- Dacă vrei tu, spune-mi și așa! Am trecut în rezervă, altfel, după o jumătate de an ajungeam colonel… Aici sunt cunoscut ca ofițer, pot fi și general, dacă vreau. Boala nu mi-a permis!...
- Înțeleg, doar boala… Altfel, arătați absolut redutabil! Adică păreți foarte puternic… Aveți un tors de halterofil.
- Acum s-a depus puțină grăsime, dar aveam o alură de culturist.
- Să vă fac un ceai…
Aproape de ora patru a plecat lăsându-i domnului Petrică, pe o farfurie acoperită, felii de pâine cu brânză și șuncă. Alături, cana de ceai pentru prostată.
S-a îndreptat spre locuința unde era găzduită prin grija unui bun prieten și ajunsese dincolo de stația de benzină, când, după colțul unui bloc, a văzut, de fapt a auzit mai întâi, o cerșetoare care îngâna un cântec sau un poem.
„… treci cu voioșie, spre nemernicie, spre uitarea vieții, spre uitarea morții, spre căderea sorții, spre pierderea firii…”
- Taci, babo! Mai bine ia cinci lei pentru o pâine!…
Femeia continua să îngâne cuvintele strecurând printre ele mulțumiri.
Ajunsă acasă, făcu o baie și plânse tăcut, o jumătate de oră. Primi un telefon și plecă până la stația de benzină unde o aștepta o mașină scumpă.


2.- Astăzi sunteți bărbierit și parfumat! Așa da, veți deveni iar irezistibil, un cuceritor… să vă fac o cafea, sper că ați renunțat la serviciile doamnei Mara, cafeaua mea este mai bună, are un ingredient secret… Am să vă spun altădată… Vă pregătesc gustarea de dimineață, astăzi aveți dreptul să mâncați un ou.
Aproape de ora prânzului Norica a terminat treburile programate și i-a adus domnului Petrică un ceai de plante.
- Începând de astăzi vom face o plimbare, trebuie să vă schimbați tonusul de bolnav, mișcare este bună în toate cazurile. Eu cred că și doctorul dumneavoastră are aceeași părere. Vom merge împreună! Să plesnească de invidie toți boșorogii de pe băncile bulevardului!...
- Cu tine, frumoaso, merg până la capătul Pământului… Numai să nu mă zorești.
- Cu mine veți putea ajunge și dincolo de capătul Pământului! Știți bine că limitele ni le impunem prin temerile noastre. Dacă avem curaj, multe sunt…
- Tu ai curaj, fetițo?
- Numai cu dumneavoastră, domnule colonel, curajul meu poate fi demonstrat!
- Te cam joci cu vorbele! Pe mine nu mă păcălești, eu te prind repede…
- Sunt sinceră… colonele, foarte sinceră! Numai dumneata să fii la fel! Să mergem, vom trăncăni pe drum.
Au mers lejer o jumătate de oră pe bulevard sub umbra teilor, apoi s-au odihnit pe o bancă. Sprijinindu-se de brațul fetei cu încetul s-a îndreptat și pieptul i s-a bombat ca în tinerețe. Nu atât bărbații, cât bătrânele care îl cunoșteau, au început a șușoti. Câtorva le spuse:
- Este noua mea asistentă! Vă place așa frumusețe?! Adio speranțe! Are cine să-mi mănânce pensia! Domnul Petrică a scos câteva hohote scurte și demn, așa cum obișnuia el, a plecat mai departe la brațul Noricăi.
Babele au râs strâmb și l-au bârfit în spate.
Întors în apartament, puțin obosit, dar bine dispus, colonelul a adormit în fotoliu. A mâncat voios și repede. Norica l-a potolit.
- Vă îngrășați dacă mâncați așa hulpav! Abia aștept să-mi povestiți aventura cu soția plutonierului. Mi-ați promis de ieri, nu vă puteți sustrage!
- O chema Nicoleta și era cât un dulap. Venea la bărbatul ei, la unitate, când ar fi trebuit să aștepte până ajungea acasă. După felul în care mă privea am înțeles că venea pentru a-mi atrage mie atenția. M-am cam speriat, era mai solidă chiar decât mine! Am privit asta ca pe o provocare! Nu mă putea birui pe mine o femeie, nu mi se întâmplase așa ceva! Auzeam pe câte unii că sunt terminați, că nu mai au… muniție! Voi dovedi eu… O voi dovedi! Discret am tras de limbă un căprar, bun prieten al plutonierului… Nu contează numele lui! Mânca jar Nicoleta! Bărbatul ei abia mai făcea față.
- Tu de ce nu-i dai ajutor? l-am întrebat pe căprar.
- „Nu se uită la mine, sunt grad mic, ochiul ei este la dumneavoastră, domnule locotenent.”
- Ce mai tura-vura, sar peste amănunte, s-a lipit rău. Să nu crezi că o femeie voinică sau grasă înseamnă un efort în plus! Din contră, sunt foarte comode…
- Vreau detalii, domnule colonel!
- Numai să le suporți! Mie nu-mi este jenă! Adică, vreau să-ți spun, i-am zis: „ să nu crezi că mă voi lupta cu tine pentru chiloți!” Pe vremea aceea bărbatul trebuia să îndeplinească această obligație, femeia „împotrivindu-se” cu ajutorul ei discret. Nu ca acum… cum este acum, Norica? Ia spune cum faci tu?
- Mă rușinez… când vom deveni mai apropiați, poate vă spun!
- Vreau să-mi arăți, sunt sătul de povești!
- Nu vă grăbiți, avem timp pentru toate, domnule colonel!
- Să nu uiți, tocmai ai promis că îmi vei arăta cum te dezbraci în fața unui bărbat!? Râse scurt și nervos, mai curând excitat.
Norica îi puse palma pe frunte:
- Liniștiți-vă, stimulatorul nu este proiectat să reziste la așa solicitare… Nici inima… Știți, erecția consumă foarte multă energie și dumneavoastră chiar… Vă aduc un pahar cu apă rece…
Când s-a întors asistenta a adăugat:
- Vă rog să încetați cu poveștile! Nu ne fac bine, atât eu cât și dumneavoastră trebuie să luăm medicamente pentru liniștirea simțurilor… Asemenea situații mă consumă…
La plecare, după ce trecuse de stația de benzină, după colțul unui bloc, auzi cântecul tărăgănat, de neconfundat al cerșetoarei. Era un fapt curios, nu-i ținea minte fața.
„...vântul care bate, pomul care cade, pasărea ce zboară, omul stă să moară, răul se pogoară, prinde-o căprioară, suflă vânt de seară, cleștele o doare, buba ei se sparge, răul o cuprinde, rece este ziua, rece este noaptea fără de veșminte, fără îmbrățișare, fată iubitoare….”
Aici o aștepta în fiecare după-amiază, pregătită să-i spună un cântec fără înțeles. Norica nu se străduia să-l priceapă, îi dădea cinci lei. Bătrâna cerșetoare repeta aceleași cuvinte: „ mulțumesc, mamă, viața e o clipă, nu o pierde, nu o trece, nu zăbovi în ieri, să fii sănătoasă, bucură-te de mâine!”

3. În ziua următoare programul obișnuit a cerut mai mult timp, sau femeia redusese ritmul. Domnul Petrică o strigă de câteva ori:
- Cât mai întârzii? Nu este ora noastră de plimbare?
Senzația de pe bulevard a fost sporită de fusta ceva mai scurtă și largă, cu flori mari, a Noricăi, aducând în cercul celor interesați și al tinerilor pierde-vară un fior rău mascat. Fluierăturile lor admirative au dus la bombarea excesivă a pieptului fostului ofițer. Stimulatorul a putut prelua surplusul de efort al inimii. Era prima parte a spectacolului, cele mai interesante momente urmând a se petrece în interiorul intim al locuinței…
- Bănuiam eu, picioarele tale sunt ca ale unei iepe de rasă!
Afirmația i s-a părut deplasată și înjositoare, comparația cu un animal, chiar dacă acesta este, cu adevărat, elegant, dovedea o apreciere cazonă. Nu era bine să se supere.
- Când am venit trebuia să-ți dau un sfert din pastila aceasta. Un sfert am să iau și eu, ne va ajuta să păstrăm un calm relativ…
- Ce medicament îmi dai? Nu este periculos?
- Am înghițit partea mea. Dacă nu vrei și dumneata, te privește! Îți asumi un risc…
Norica a adus două cești cu cafea. Cea pentru colonel avea doar un centimetru cub de lichid. Medicamentul a fost înghițit cu aceste câteva picături.
- A doua ceașcă îmi este interzisă!

(va urma partea a 2 a)





Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23932
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE