FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Lumea ca închipuire sau arta purificării prin scris* (Exercițiu de lectură)
Text postat de Elena Stefan
Lumea ca închipuire sau arta purificării prin scris*

Scriu ca să nu înnebunesc scria Bataille. Scriu ca să închipui pare a spune Valeriu Barbu. Și ce reprezintă literatura oare? Nu cumva lumi închipuite lumi ale fiecăruia dintre noi, lumi oarecum convergente în Marele Text?
Viața ca întâmplare și întâmplările ca fapt de viață au darul de fixa efemerul în eternitate. Și astfel suferința și bucuria pot deveni prizoniere în chihlimbarul cuvântului întemeietor de lumi.
Lumea lui Barbu transcende contingentul restricțional și reușește proiecția unei finalități purificatoare: „întâiul meu roman” cum ne anunță într-un delicat poem intitulat Știre-nu zvon!
O carte oarecare, un accident existențial în care te poți întâmpla, te poate aduce în situația unui nonacțional, a imposibilității temporale de a fi, de a exista de a percepe și acționa. Starea de refuz al cunoașterii, „de-o săptămână citesc / doar prima pagin㔠un fel de aprehensiune generalizată, care în circumstanțele opririi timpului te poate cuprinde, se poate transforma. „Neîndrăznirea” devine în final acțiune „lunec pe rând spre fiecare și
închipui lumi”. Lumi ca închipuire, lumi ca purificare „asta ca să vă anunț/întâiul meu roman”, cum spune autorul în finalul poemului. Roman care poate fi un nou început o nouă stare existențială. Pentru autorul, posibil, izbăvit.
Tonic, acest poem, în care autorul, echilibrat și detașat nici măcar aluziv nu face trimitere la ceea ce ar putea fi un fel de lamentatio ci, dăruindu-se textului, se contopește cu acesta și transcende într-o operă.

Text postat de către Elena Ștefan


* ȘTIRE – NU ZVON!**

de-o săptămână citesc
doar prima pagină
dintr-o carte anume – oarecare
nu există!
Nu îndrăznesc
să dau mai departe, de aici
ramificându-se zeci de variante
lunec pe rând spre fiecare și
închipui lumi

asta ca să vă anunț
întâiul meu roman

** Text postat de Valeriu Barbu
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE