FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Știu
Text postat de Emanuel Cristescu
Știu, va exista viață și după. Și, cum mai spuneam și altă dată, avem nevoie de reconciliere. Ca să devină adevărata Grădină a Maicii Domnului, România trebuie să depășească stadiul de ură, dezbinare și răzbunare.

A construi, nu se face cu ură ci cu iubire. Cu multă iubire și dăruire. Și cu sacrificiu. România s-a construit cu sacrificiu. Cu mult sacrificiu și inteligență. Îmi reproșez, de câte ori vin dinspre Brașov, către Predeal, că nu am unde opri, să pot vizita cimitirul care se află pe partea dreaptă, venind dinspre Brașov, pentru un moment de reculegere în memoria ostașilor români care sunt înmormântați acolo. Comoditate de bucureștean. Bucureștean devenit. Din 70 sunt în București, dar, de fiecare dată, mă recomand buzoian. Dintr-o comună în care am trăit din 51 până în 66 adică 15 ani. Comună care îmi este mai dragă decât orice pe lumea asta! Sigur aș putea opri undeva. Și sigur o voi face. De regulă sunt cu familia, cu nepoțelele, cu fiica mea, etc. Nu le pot reproșa nimic. Niciodata nu am încercat efectiv să opresc. Sunt sigur că ar înțelege. Sunt sigur că ar veni cu mine. Sunt sigur că poate un gând, dacă nu o lacrimă, ar putea marca momentul nostru de comuniune cu aceia care s-au făcut, acolo, una cu țărâna. Și sunt multe, foarte multe astfel de locuri de purificare în România. Îmi amintesc emoția extraordinară care m-a cuprins când m-am apropiat de Putna. Și de flacăra aceea, care, se spune, este nestinsă, de la moartea lui Ștefan cel Mare. Iar când mă apropii de Mânăstirea Dealu, vibrez și mă opresc acolo. Conștiința neamului meu ia forma craniului lui Mihai Viteazu care, sper eu, se odihnește acolo. Și câte astfel de locuri are România. Și, fără nicio pornire exibiționistă, am văzut aproape toată Europa, USA, ceva din Africa și o parte di Asia.

Poate am greșit. Poate am implicat prea mult Europeea într-o cauză care, s-ar putea să o depășească. Însă nu puteam face altfel. Au fost și sunt momente prea grave. Prea dureroase. Prea "astrale" Mi se părea că ne aflăm în situația discuțiilor despre sexul îngerilor în acel 29 mai 1953, în timp ce musulmanii cucereau Sfânta Sofia.

A trecut. Ori sper eu că a trecut. Oricum, o fac sincer, ferm și explicit: prezint scuze tuturor membrilor Europeea pentru că, o bună perioadă de timp, am antenat Europeea într-o bătălie politică. Repet, nu am avut alte mijloace și mi se părea imoral să mă fac orb. Adică să nu văd ce nenorocire se întâmplă cu țara noastră. Și cu mica noastră putere am încercat să contribuim la limpezirea apelor.

Acum am reactivat FORUM-ul. Vă rog să facem un efort comun și să depolitizăm atelierul literar. Știu că nu o putem face bătând din palme. Avem cca o lună să ne obișnuim cu forumul și să ne familiarizăm cu utilizarea lui.

Să încercăm, așadar, să mutăm discuțiile politice în Forum. Asta nu înseamnă că acolo nu sunt reguli.

Vă mulțumesc pentru înțelegere și implicare.

PS. Nu este nevoie să invalidăm ori să ștergem niciun text din această perioadă.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Site-uil Europeea are o secțiune specială "Politica" și, de asemenea în Forum, un topic "Politica" A scrie și a dezbate, în forum, probleme de natură civică, social - politică și altele nu înseamnă în niciun fel exilarea acestora. Ba, mai mult, întărește libertatea de exprimare și-i conferă un nou spațiu de dezbatere. Mai mult, acolo, în forum, cei care s-au înregistrat, pot posta direct, fără ca moderatorul să le valideze ori să le invalideze textul. Evident, și acolo sunt reguli care trebuie respectate iar încălcarea lor se poate solda cu banarea.

Prin acesta se descongestionează oarecum atelierul literar. Sigur există și vor exista texte literare în care vor abordate năravuri și moravuri politice.

Prin urmare, avem la dispoziție cca o lună să ne familiarizăm cu forumul și cu facilitățile lui. Prima facilitate ar fi aceea că odată înscris, un user poate posta direct, interactiv. Fără ca textele să mai aștepte validarea cuiva.

Sigur, distinsă, "Ființa" textele politice, postate aici, nu au încălcat regulamentul însă, poate, au fost, oarecum, la limita conceptului "Europeea" Am explicat de ce așa că nu mai revin.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-08-13 08:59:18
         
 
  extras Regulament

Q. Ce texte pot fi validate pe Atelier Literar - EUROPEEA ?

A: In cadrul acestui site se pot posta toate tipurile de „creatii” ale spiritului uman care în mod curent pot fi desemnate prin cuvântul “LITERATURA” dintre care enumeram exemplificativ: poezie, schite, nuvele, roman, recenzii, comentarii, eseuri, exegeze, articole, critica literara, reportaje, însemnari, jurnal, polemici, etc. Forma de prezentare, grafica, modalitatea de expresie etc. sunt si ramân la latitudinea creatorilor. Acestea vor fi denumite cu un cuvânt generic drept “texte"
 
Postat de catre . Fiinta la data de 2012-08-12 08:38:37
         
 
  'domnule Cristescu,

cu tot respectul pentru userii care au alta opinie, atata timp cat subiectul care genereaza o discutie, fie ea si cu tenta politica, este propus sub forma de articol, polemica ,acesta poate, conform regulamentului, ramane linistit pe prima pagina.

Nu vad de ce ar trebui exilat un articol care trateaza subiecte de interes general si care sunt scrise macar cu nerv, daca nu chiar cu mult talent, pentru a lasa spatiu unor texte submediocre. Da, sunt si texte literare de calitate care ar merita mai multa atentie, dar acestea, tocmai datorita calitatii reclamate pot concura cu succes cu articolele. Nu vad care e problema.

Pe de alta parte, abordarea unei teme politice in literatura se poate ''reprosa" multor autori mari carora le datoram opere remarcabile.


Interesul pe care l-au manifestat userii pentru ce se intampla in tara justifica, fara doar si poate, prezenta acestor texte intre celelalte.

E drept ca discutiile degenereaza uneori, dar atunci pot interveni editorii.

In fine, conform art 30 Constitututiei Romaniei:

"Libertatea de exprimare

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
"

Dupa cum se observa- libertatea creatiilor de orice fel vine abia in completarea libertatii de exprimare a gandurilor, opiniilor, credintelor"', impreuna realizand frumoasa notiune de "libertate de exprimare"

De ce sa va simtiti vinovat ca nu ati amputat-o?
 
Postat de catre . Fiinta la data de 2012-08-12 08:28:53
         
 
  No, nu am făcut-o cu intenția de a ironiza.
Asburd nu sunt.
Dar alții care tac pot crede oarece.
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-08-12 00:11:51
         
 
  Corect, 1453! Este vorba de un typo. Dacă aveți dubii pot face dovada.  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-08-11 23:54:39
         
 
  Înainte de orice, fiindu-ne amenințată ființa națională - care deja a fost tragic dispersată - trebuie să luăm atitudine. Literaturica este o preocupare de lux, un moft de week-end, o jucărioară drăgălașă pentru băieței și fetițe levitante și evanescente.
Poa' să mai aștepte.

 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-08-11 23:51:01
         
 
  "Mi se părea că ne aflăm în situația discuțiilor despre sexul îngerilor în acel 29 mai 1953, în timp ce musulmanii cucereau Sfânta Sofia."

1453, cînd pieri și neoplatonicul Georgio Gemistos, aupranumit Plethon!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-08-11 23:46:01
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE