FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Fascinația desenului animat
Text postat de latunski criticul
Mărturisesc fără nici o jenă: la o vîrstă matură fiind, sînt încă fan al desenului animat de excepție. Și încă rămîn uimit în fața imaginației debordante a creatorilor lui Tom și Jerry, ciocănitoarei Woody, Panterei Roz. Din cîteva tușe inspirate, acei oameni talentați și buni cunoscători ai naturii umane reușesc să treacă dincolo de ce și-au propus: amuzamentul destinat vîrstei inocente. Cu un parșivism aproape subliminal ambaleaz㠄pastile” despre excese comportamentale și trăsături de caracter proprii adulților, fixîndu-le în subconștientul nostru. Ați observat rînjetul de satisfacție al lui Tom după o farsă reușită sau o răutate gratuită? Dar siesta lui Jerry după ce s-a îmbuibat cu cașcaval? Ce uimitoare asemănare cu un adult cantonat în rutină, care doar ce s-a ridicat de la masa de prînz…

Personajele din desenele animate au o anumită noblețe a lor, spre deosebire de unii postatori de producțiuni literare, de aici sau de aiurea. Ce le este permis unor personaje animate nu ar trebui să fie definitoriu și pentru cei care cochetează cu literatura. Ciocănitoarea se prăbușește de la ultimul etaj, mașina salubrității trece peste ea și o aplatizează. În minutul următor se recompune în forma-i inițială. Un obiect greu cade peste Tom, de-i ajunge capul în viscere, este jupuit de piele, îi ia coada foc; în secvența următoare Tom este întreg și nevătămat.
Ignorînd zicala: „cînd doi (sau trei?) îți spun că ești beat trebuie să mergi la culcare”, imuni la orice aluzie sau critică, iluștri postatori consecvenți revin mereu și mereu în același registru. Lipsiți total de simțul ridicolului, călcați de mașină, de vaca neagră, carbonizați cu aruncătorul de flăcări, aduși la condiția lor bidimensional㠖 ei se recompun imediat. În numele „libertății de exprimare” și ajutați fiind de costurile scăzute ale virtualului (ah, fericite vremuri cînd se spunea că hîrtia suportă orice!) ei își refac rapid iluzia statutului de creatori inspirați.

N-am fost și nu voi fi de comun acord cu proprietarul – privitor la clasamentul și eficiența acestui sait – care contabilizează traficul și numărul de vizitatori-postatori, prezentînd statistici generoase.
Liber-cugetător fiind, nimic nu mă împiedică să dau ca exemplu negocierea biblică dintre Avraam și Dumnezeu despre drepții și păcătoșii Sodomei: „Poate că în mijlocul cetății sunt cincizeci de oameni buni: îi vei nimici oare și pe ei și nu vei ierta locul acela din pricina celor cincizeci de oameni buni, care sînt în mijlocul ei?” (Geneza 18, 24).
Discuția continuă pe acest ton pînă cînd Dumnezeu nu mai vrea să lase nimic din preț și declară că nu va încheia afacerea cu mai puțin de zece drepți.
Comparația cu Sodoma nu are nimic jignitor, parol.
Dacă în aceast㠄Sodomă literar㔠vor rămîne doar zece „drepți”, nici atunci nu va fi nimicită. Într-o lume a cantității și consumului excesiv, să fi ajuns calitatea o rudă săracă, să fie considerată amendarea „păcătoșilor animați” o faptă de rușine?

Nu pot încheia fără să mă adresez unui personaj imaginar, care bîntuie pe aici precum jidovul rătăcitor prin Evul Mediu:
- Parcă te cunosc de undeva.
- De unde?
- De la desenele animate…
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  latunski, spre deosebire de domnia ta, eu trebuie să plec la serviciu, așa că, scuze, citind în diagonală, remarc, precum de obicei, prezența citatelor, X zis, Z a făcut. asta trădează vidul interior. eu îi zic efectul de burete. revin mai încolo.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2012-06-11 08:00:06
         
 
  Stimată doamnă Viorica Bucur,
o intuiție proprie numai spiritelor pufoase, blînde, reflexive și flasc-fluide m-a determinat să reconsider prieteniile virtuale. În caz contrar și în momentul de față, afirmațiile de mai jos n-ar fi simple speculații culese de pe blogurile de psihanaliză. Ci ar fi generat escaladarea conflictului prin atacuri imunde, iar acolo unde informația nu ar fi provenit din surse directe, s-ar fi uzat de terțe argumente (să vă desenez un exemplu?).
Există - în afirmații – și un dram de adevăr. Cel referitor la aluziile sexuale, atît de dragi domniei-voastre. Știut fiind că pe acest sait activează doar doi bărbați puternici, tineri, virili și cu jurnalul potenței la zi. Primul este Cioacă…
Doamnă,
vă recomand să vă ocupați în continuare doar de activitățile la care vă pricepeți foarte bine. Pentru noi, mioriticii, glossolalia este mai mult decît un simptom al iluziei (mistice?). Că și Saul spunea: „…dacă prin limbi nu veți da un cuvînt lesne de înțeles, cum se va cunoaște ce ați grăit?...” (Epistola către Corinteni 14, 9-10). În paralel mai puteți aprinde cîte un fitil, că nu e departe ziua în care îmi veți valida și mie textele și comentariile.
În lipsa „triadei canine” viața va avea altă culoare…
 
Postat de catre latunski criticul la data de 2012-06-11 05:39:46
         
 
  gaspadin latunski, eu unul nu cred în metempsihoză, în schimb mărturisesc că nu pot nega evidența psihozei. că veni vorba, mă gîndeam aici la anumite manifestări ale deficitului de energie vitală - aparținînd unor forme perseverente, răbdătoare, dar inerent orizontale, din zona flasc-fluid (toate, sigur, aparent inofensive - prin lipsa ardenței, a termodinamicii interioare) dar adesea capabile - prin aderență tenace la cea de-a treia stare de agregare, sau prin exploatarea abilă a legilor capilarității, nu numai de supraviețuire, ci și de mici performanțe ascensionale. ca metode, de ex, în planul asumării, mitul secretarei; în plan erotic, jocul în fața oglinzii; în planul autoafirmării, legenda; în plan direct relațional, elogiul; în plan ofensiv, manipularea; în planul deconstrucției, insinuarea; în plan defensiv, disimularea într-un ambient butaforic, sau, periodic, autovictimizarea; în fine, ca ultimă strategie defensivă, multiplicarea în forme vulnerabile, dar pe care, din cauza anumitor caracteristici organoleptice, e preferabil să le eviți. dar nu mai știu despre ce era vorba. dacă ești bun, apropos de proiecții și transfigurări, pictează-mi ceva. merge și-o copertă de carte.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2012-06-10 08:12:36
         
 
  Stimată doamnă Viorica Bucur,
nu mi-aș mai fi amintit niciodată de acest nume dacă - în alt timp și într-un spațiu virtual - nu v-ați fi reîncarnat în pielea unui editor (cum spunea și Lolek către Bolek: ce mi-e realizator, ce mi-e editor). Observ că tot atît de mult vă place să stați la pupitrul unui fragment de ecosistem (crezînd că-i Neogen), să trageți sforile și să vă jucați de-a "nu zaieț nu pagodii"; să-i scoateți în avangardă pe Cip și Dale atunci cînd vă atacă "tripleta canină"; să-i promovați pe Miaunel și Bălănel în amintirea vremurilor de glorie cînd cochetați cu XXL.
Nu vă mulțumiți cu puțin, doamnă, că de unde nu-i nici literaturnaia nu cere. Ați remarcat, sper, pînă și Mihaela a făcut carieră, etalîndu-și coapsele într-un alt virtual iluzoriu. Între noi fie vorba, ultima d-voastră producțiune este o catastrofă manieristă.
Am eu o presimțire. Co oricît v-ați strădui să desființați „tripleta canină”, nu peste mult timp ea se va transforma în Hidra din Lerna. Pînă atunci, luați chiar separat, fiecare se descurcă destul de onorabil, văz.
Primiți, vă rog, doamnă etc.
 
Postat de catre latunski criticul la data de 2012-06-10 05:15:52
         
 
  ddomnu' cioacaaa , cînd mimați repsectabilitatea și abilitățile intelectuale, aveți un umor involuntar irezistibil...apropos, sunteți anglican, v-ați lepădat de ortodoxia srrămoșească?  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2012-06-10 00:05:13
         
 
  gaspadin latunski, după modesta mea părere, tema putea fi tratată mai economic cu un clasic "non multa sed multum" sub ultimul editorial (pentru absolvenții liceelor de profil real - decît mult și fără rost, mai bine puțin și prost), sau exteriorizînd sentimentul îndelung refulat al placardității, cu un miting exploziv în peața endependenți alături de doamna Dorina, cu o lozincă elitistă similară.
acum, serios, cum ai vedea domnia ta ecosistemul?
nu te gîndești că tripleta canină, în absența hranei, va sfîrși prin a se autodevora? iar domnia ta, oleacă mai pufos, mai reflexiv și blînd, vei fi primul sacrificat la micul dejun?
zic și eu.


cu stimă,

aligatoru
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2012-06-09 21:13:49
         
 
  domnule Cioacă, regret că am fost atît de neinspirat în formulările enunțate mai sus, fapt care v-a determinat să nu înțelegeți mai nimic. promit că altădată mă voi strădui mai mult. după ce voi emigra în Principate, voi uita condiția mea de "muscal turcit" și voi învăța mai bine limba română. pîna atunci traduceți textul în engleza americană și veți rămîne surprins de ce ascunde...  
Postat de catre latunski criticul la data de 2012-06-09 19:52:51
         
 
  "cartoonu', benzile desenate, grafica animată fac parte din patrimoniul cultural nord-american (că deh, n-au și ei sireacii un gînditor dă la hamangia, un decebalus per scorillo, ruinuri de tăt felu', un mocan și-o mioară cuvîntătoare)..."
(Gheorghe Rechesan)

Domnule Rechesan,
Comentariul dumneavoastra denigrator la adresa Poporului American ma silesc sa constat ca nu ati citit cu atentie cronicile americane. Ce e drept noi nu avem un "un decebalus per scorillo" dar avem un Laba de Urs per Pana de Corb, de care suntem la fel de mandri cum sunt si romanii de Decebalus. Acest mare conducator de trib american si-a transformat porecla in renume datorita mainii lui drepte cu care reusea sa faca tot felul de minuni mai ales pe timp de noapte. Cu cealalta mana se pare ca era mult mai stangaci. Tatal lui se numea Pana de Corb fiindca atunci cand avea pohta sa fie intelectual scria in stilul domnului Cristescu. Relatiile dintre acesti doi mari sefi de trib cu seful tribului de navalitori anglicani se pare ca au fost la fel de stranse ca si relatiile dintre Traian si Decebal, cu toate ca unii istorici romani sustin ca Scorilo, tatal fetei, nu a fost niciodata de acord cu casatoria dintre cei doi.
Dar astea, dumneavoastra care sunteti un cronicar autohton le stiti mult mai bine decat mine.

p.s.
Cer iertare boiarului Latunski ca l-am deranjat in timpul vizionarii unui film animat, dar un Tom american nu se poate lasa calcat pe coada de un Jerry valah in cusba unui muscal turcitt fara sa intervina.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2012-06-09 19:09:52
         
 
  cartoonu', benzile desenate, grafica animată fac parte din patrimoniul cultural nord-american (că deh, n-au și ei sireacii un gînditor dă la hamangia, un decebalus per scorillo, ruinuri de tăt felu', un mocan și-o mioară cuvîntătoare)ba chiar și sovieticii aveau un desen animat copios de amuzant cu zaieț & volk.
amu' în europeea personagiile cu pricina or fi scălîmbăiate, da' nu știu dacă-s animate.
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2012-06-09 11:00:23
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE