FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Întoarcerea armelor
Text postat de latunski criticul
(cărămida spartă B)

Eram în delegație, în cetatea ciobanului Bucur, cînd am auzit prima oară despre întoarcerea armelor. Baștanul Berbec, care era șeful Serviciului Documente Secrete și comandantul Gărzilor, bașca secretar BOB, a venit ieri în atelierul de prototipuri, a arătat cu degetul către mine și către Urdă:
„Voi doi, mergeți la Cadre să vă luați documentele și diurna, apoi la Cămin să vă schimbați țoalele, la noapte plecăm în delegație”.
„Unde?” întrebă Urdă, care avea mereu cîte ceva de comentat.
„Unde scrie pe ordinul de deplasare”, i-o tăie scurt baștanul, „și unde ți se spune să mergi”.
Dimineața, după o noapte întreagă petrecută în tren la clasa a doua, hainele ne erau șifonate și umede, iar fețele noastre erau ca și hainele. Doar baștanul era proaspăt și odihnit; el călătorise la vagonul de dormit. Își schimbase cămașa, se și bărbierise cu aparatul electric marca Tair, pe care îl primise cadou de la inginerul Sîr, specialistul de la Rostov care ne oferea asistență tehnică în cadrul relațiilor de întrajutorare și colaborare din interiorul Lagărului. Mirosea chiar a loțiune după ras, dar loțiunea de ras mirosea parcă a țuică, sau poate mă înșelam, pe vremea aceea nu știam nimic despre „after shave”.
„Cum au dormit băieții?” își frecă el vesel mîinile, zîmbind cleios. Chiar avea un zîmbet cleios, iar întrebarea era tîmpită. Dar și noi l-am privit destul de tîmp:
„Hai, capul sus, umerii drepți, pieptul în afară, v-ar trebui nițică înviorare”.
Urdă scoase din buzunar pachetul de Carpați fără filtru. Pipăi o țigară, i se păru prea noduroasă, luă alta și o răsuci între degete, apoi o aprinse cu gesturi molatice. Era de un calm enervant, gesturile și vorba lui păreau a fi o reluare cu încetinitorul a unei faze fierbinți dintr-un meci de fotbal.
„Ar fi bună o cafea. Ar merge o bere și-o gustare”.
„Datoria, datoria înainte de toate, cînd ne cheamă datoria trebuie să uităm de nevoile personale. Sîntem așteptați, nu ne jucăm cu sarcinile de serviciu, nu ne jucăm…”
„Ei, chiar de nevoile personale e vorba, datoria ne cheamă, dar burta-i goală și vezica-i sub cataramă”. Rima era involuntară, dar timbrul vocii și privirea ațintită fix în ochii exoftalmici ai baștanului își făcură efectul.

*

Urdă avea un mod personal de a se impune. De cele mai multe ori, chiar dacă genera o stare de iritare, cel puțin pentru moment, șefii noștri își cam înghițeau replica. I se iertau multe, pentru că era un meseriaș bun și găsea soluții rapide acolo unde alții se împotmoleau, sau „își prindeau urechile”, cum se mai spunea în limbaj proletar. Oricare dintre noi știa să facă o cheie de ușă după model, dar nimeni nu știa să desfacă o yală de Urbis și să confecționeze o cheie doar după profilul verturilor. Era și singurul din toată secția care intra în librăria „Azbuche”, atunci cînd mergeam în Sărăcăceni. Apoi venea cu două-trei cărți sub braț la cramă, la „Steaua Ciobanului”, unde noi ne opream fără alte ocolișuri. Și bea cot la cot cu noi, ba chiar cît doi, de fapt el era cam mereu „parfumat”, chiar și în timpul programului, dar nu putea fi prins în flagrant, deși intrase în vizorul maistrului Momîrlan și nu numai.
Intuiam, totuși, că la un moment dat o să i se înfunde. Mai încercam eu să-l temperez, ca pe un prieten bun ce-mi era, dar n-aveam nici un spor. Ultima lui ispravă a tulburat rău apele în tot I.U.C.P.I.P-ul, jignindu-i grav pe cei de la compartimentele de Proiectare și TESA. Eram la o ședință lărgită de sindicat, cu toată conducerea în prezidiu. Spectrul convocatorului adunase aproape toată suflarea I.U.C.P.I.P.-ului în hala de confecționare a toiegelor cu răboj. Erau prezenți chiar și cei de pe motostivuitoare, cărătorii de șpan, era chiar și fata șefului de la „Administrativ”, care apărea doar atunci cînd trebuia să facă abonamente la ziare, în restul timpului nu o mai vedea nimeni prin întreprindere. Ca de obicei, pe ordinea de zi erau subiecte obișnuite: îmbunătățirea calității muncii, creșterea productivității ei și întărirea disciplinei. Și cînd s-a ajuns la episodul luărilor de cuvînt, iată-l și pe Urdă cu mîna dreaptă ridicată; iar cînd i-a venit rîndul: „are cuvîntul tovarășul Urdă, se pregătește tovarășa Balada Poponete”, se îndreaptă către prezidiu și depuse pe fața de masă cărămizie o ceașcă de cafea din tablă și cîteva țigări Snagov. Ceașca avea toarta pe interior, iar țigările aveau filtru la ambele capete. Stînd în stînga prezidiului, cu fața la întreaga adunare, zise:
„Încep prin a-mi lua angajamentul, în numele meu și al colegilor de la Prototipuri, că îmi voi da și ne vom da silința să muncim mai bine și mai mult. Constat că, printre cei criticați suntem și noi, deși am avut cîteva realizări remarcabile. Nu s-a amintit nimic despre faptul că atelierul nostru a finalizat prototipul mulgătorii gravitaționale și a tunelului cu ghinturi pentru tuns oile. Cum nici nu ni s-a spune cine a primit gratificații și alte recompense, că noi nu. Nu vreau să înțelegeți că mă plîng – se întoarse el către prezidiu, sînt mulțumit că am beneficiat de retribuția integrală corespunzătoare categoriei de încadrare. Chiar dacă n-am avut intervenții excepționale, cei care mă cunosc știu că am dat dovadă de inițiativă și că am la activ cîteva inovații și îmbunătățiri. Pentru unele am fost chiar și penalizat, dar asta s-a întîmplat înainte de a primi primul brevet. Astăzi vă prezint încă două inovații, venind astfel în sprijinul celor de la Proiectare și TESA, despre care nu se spune niciodată nimic, nici de bine, nici de rău. Chiar dacă la ei nivelul pregătirii este ridicat și timpul de muncă utilizat rațional, sper ca indicatorii lor de plan să crească și să-nflorească cu ajutorul micilor mele inovații”.
Nu vă mai spun ce reacții a stîrnit. Prezidiul privea, auzea și nu credea, cei vizați huiduiau, iar pălmașii rîdeau și fluierau. S-a dus dracului atmosfera scorțoasă de ședință. Cred că situația ar fi putut lua o întorsătură neplăcută pentru Urdă, dar a urmat la cuvînt tovarășa Balada Poponete: „are cuvîntul tovarășa Poponete, se pregătește tovarășa secretară Oița”. Balada Poponete era șefa atelierul de Proiectare, șefa Comisiei de femei și șefa Comisiei sociale. În nume personal a apreciat cu jumătate de glas umorul lui Urdă; în numele colectivului a prezentat o succintă autocritică, aplanînd intervenția indisciplinată a lui Urdă. Balada Poponete venise de curînd din „postnatal”, era mereu obosită și încercănată, sugarul făcea pe el de zece ori pe noapte și cum făcea cum începea imediat să plîngă. Auzind-o cum i se confesa maistrului Momîrlan, în două zile Urdă i-a meșterit un dispozitiv cu doi electrozi ce se plasau în scutece, cu o baterie și o sonerie; cum i se umezeau scutecele celui mic, cum suna alarma pe noptiera Baladei: „Uite de ce a fost în stare un simplu muncitor, de ce nu s-a gîndit careva dintre voi la așa ceva” a reproșat ea colectivului pe care îl conducea, sporind involuntar antipatia celor de la proiectare vizavi de Urdă.

*

După cîteva clipe de reflecție baștanul Berbec se îndreptă către restaurantul gării, iar Urdă îl imită cu pas vioi. Brusc mă lovi o stare de rău, ca și cum aș fi primit în creștet o pălitură zdravănă cu un toiag cu răboj. Îi urmam ca o marionetă dezarticulată. Forfota zecilor, sutelor de semeni care umpleau peroanele chiar și la acea oră a dimineții; avînd privirile încețoșate, dar ațintite către scopuri și destinații numai de ei știute; nepăsarea și graba cu care își făceau loc prin mulțime, că dacă ar fi fost posibil ar fi trecut unii prin alții; zgomotul motoarelor de locomotive peste murmurul mulțimii… Toate îmi treceau prin țeastă ca printr-o sită. Și parcă mi se închisese un sertar drept la baza țestei. Poate că și Urdă simțea același lucru, poate nu, oricum el își controla mai bine emoțiile:
„Ce ai, mă, nu te simți bine?” și mă privi cu milă.
„Nu știu, îmi vuiește capul și-mi tremură picioarele”.
„Dacă n-ai dormit în tren, te-ai foit de m-ai trezit și pe mine de țîșpe ori. Hai mă, fii coios!”. Rînji cu compasiune și-mi ținu protector mîna pe umăr.
Și doar nu veneam pentru prima oară în cetatea ciobanului Bucur. Aici urmasem cursurile de calificare de scurtă durată. Undeva la marginea orașului, în plin cîmp, într-o cazarmă igrasioasă și plină de ploșnițe făcusem și armata. Împreună cu Urdă, același pluton, același dormitor. Luni de zile i-am privit ceafa și spatele, fiind el cu doi centimetri mai înalt decît mine. Pentru noi, băieți din creierul munților, ciobani cu vocație și din tată-n fiu, armata a fost cea mai lungă și mai importantă călătorie din viață. Poate și ultima, oricum, generatoare de amintiri plăcute și neplăcute, care cu timpul deveneau tot mai complexe și mai pline de amănunte, cele mai multe fiind rodul imaginației noastre. Dar trecuse ceva timp, se mai așternuse uitarea. Și nici atmosfera fetidă a căminului de nefamiliști, mirosind mereu a veceu comun, a pileală ieftină, a conserve de pește și ciorapi mucezi, nici micile mizerii de la locul de muncă, atmosfera de teroare condimentată cu amenințări permanente, nu-mi puteau tulbura liniștea interioară, nu-mi rupeau puternica legătură cu spațiile largi ale baștinei, Stîna din Vale; nici bucuria de a-mi auzi ecoul pașilor pe străzile puțin circulate și pline de arbori stufoși ale Sărăcăcenilor.

*

Era liniște și răcoare în restaurantul gării, chiar dacă era aglomerat. Cele mai multe mese erau ocupate, iar în jurul lor tronau sacoșe, papornițe geamantane, rucsacuri. Gresia era proaspăt spălată, pluteau prin aer mirosuri amestecate: de detergent ieftin, de pește, de tutun și iz de bere răsuflată. Chelnerii tîrau cîteva navete cu bere și un butoiaș dolofan, probabil cu același lichid spumos. Mă simțeam mai bine și mi-am înghițit saliva, gîndindu-mă la o halbă cu spuma de trei degete. Urdă avea niște ochi pofticioși, dar privind prin geamul murdar ceasul de pe peron, l-am văzut cum se dezumflă ca un balon, l-am auzit și cum oftează. Mai erau două ceasuri pînă se dădea „verde” la bere. Și privirea lui Berbec devenise melancolică. Strînse ghem fața de masă pătată și i-o puse în brațe chelnerului:
„O gustare caldă și servită rapid. Ce ai să ne oferi?”
„Ouă ochiuri și chiftele de pește. Brifcor și cafea”. Privea dincolo de noi, plictisit și apatic.
„Așa să fie, dacă nu-i altceva. Dar repede, că ne grăbim”.
„Nici o masă fără pește”, comentă Urdă, citînd reclama pe care o văzusem înainte de a ajunge în gară. O reclamă uriașă pe o clădire uriașă.
În timp ce înghițeam hămesiți și cu priviri fixe-n farfurii, Berbec croșeta cu furculița printre „ochiuri”. Gusturile lui de baștan pervertite la alte bunătățuri erau acum faultate dureros de sentimentul solidarității. Ne împărți generos chiftelele, basculă în stomac ouăle sleite din două mișcări, apoi privi resemnat tavanul igrasios și pătat de muște. Tot Urdă a fost cu inițiativa:
„Și acum, domnule comandant, poate ne spuneți ce trebuie să facem noi, care-i rolul ce ne revine?”
Ne ajustam formulele de adresare după starea de spirit a baștanului și după activitatea pe care o desfășura: domnule comandant, tovarășe lent-colonel, tovarășe secretar…
„Vă spun, mă, vă spun, că d’aia v-am luat și oricum o să aflați ce trebuie să faceți. Că unde mergem știți și voi, doar v-ați uitat pe ordinele de deplasare, nu?” Și ne privi cu un aer părintesc, protector. De obicei privea prin noi, sau pe lîngă noi; pălmașilor le aplica un statut situat imediat deasupra mobilierului din birou sau utilajelor și agregatelor din fabrică. Nu ne mai formalizam, și noi priveam la fel cîrdul de oi din staulul simulatorului de transhumanță.

*

Așa am aflat, din puține cuvinte, că trebuia să ridicăm și să transportăm de la marea Întreprindere de Pompe la I.U.C.P.I.P. o pompă centrifugă, specială, inima funcțională a acceleratorului de particule de unt. Agregatul era conceput și proiectat (urma să fie realizat) integral de către colectivul nostru. Și „ne căzu fisa”, pentru că totul a mers ca uns cu vaselină pînă cînd am ajuns la montajul și testarea pompei centrifuge. S-au încercat diverse pompe, cu diverse caracteristici tehnice, nici una n-a dat randamentul scontat. „Atunci s-a apelat la o soluție extremă”, oftă Berbec, adică: achiziționarea unei pompe de la cei de dincolo de Cortină. Și cum numai marea Întreprindere de Pompe avea dreptul, calitatea și permisiunea de a importa produse „de peste baltă”, iată că după multe aprobări și o îndelungată așteptare sosi și pompa. Ei, și aici urma secretul și se vedea care este rolul baștanului. Toate seriile și etichetele de pe pompă au fost șterse, răzuite sau demontate, iar în locul lor au fost ștanțate sigle și însemne ale Întreprinderii de Pompe. Și Berbec scoase din geanta-i „Diplomat” două formulare tipizate „pentru că mai devreme sau mai tîrziu tot trebuie să le semnați”, spuse el. Noi ne obligam să păstrăm secretul, altfel, după cum scria pe ultimele rînduri:”veți suporta consecințele...veți fi pasibili de...” Noi trebuia să cărăm neprețuita pompă iar baștanul să preia documentația și manualul tehnic de punere în funcțiune, de utilizare și întreținere.

*

Sorbeam din ceștile de nechezol și trăgeam cu sete din țigări cînd citadinul se apropie de masa noastră. „E liber?” arătă el cu bărbia către singurul scaun care chiar era liber: „Îmi permiteți?” Baștanul făcu un semn vag, care putea să însemne orice, dar acesta se și așezase. Ținea într-o mînă ceașca de cafea și în cealaltă o sacoșă de rafie împletită. Prin țesătura-i rară se zăreau două sticle de lapte și o jumătate de cap de porc, a cărui ureche ieșea din sacoșă ca o frunză de plantă carnivoră. Mergînd pe urma privirilor noastre, se scuză: „A băgat aseară după ora închiderii, aici, pe Griviței. Și nevasta măcelarului, care este colegă cu a mea la Tricotaje, a sunat-o. Eu beam o juma’ de rom cu frate-su Tache, cu cumnatul adică. Și pe el l-a trimis acasă, iar pe mine la culcare, ca să mă pot trezi devreme: Am fost al treilea la coadă, iar Mitică, măcelarul adică, mi-a ales cu privirea marfă clasa-ntîia, că mă cunoaște și el, cum se spune. Mi-am lăsat și rînd la lapte, iar acum, pentru că toate mi-au ieșit ca la carte, cum se spune, beau o cafeluță, apoi mai beau una și – după ce privi prin geamul murdar ceasul de pe peron – aștept s-apară mira. Apoi beau o berică-două, poate trei, că am tot timpul să-i tranșez ’calculatorul’ lui Gigel pînă cînd vine Rarița mea de la schimbul unu”.
Avea cam la cinzeci de ani, bărbierit „la sînge” (cum se spune), dar cu pielea pămîntie, cu pungi sub ochi și privirea tulbure. Era și „în țoale” (tot cum se spune), avea chiar și cravată cam lucitoare, cum erau și manșetele sacoului de tergal.
„Dar dumneavoastră, în delegație, în delegație, nu?”
„Oare scrie pe frunțile noastre?”, mîrîi Berbec.
„Scuzele mele respectuoase, da’ nu vă supărați, că eu analizez fenomenele și trag concluzii prin deducție. Dimineața, tren de noapte, gustarea, cafeaua, șeful ( se înclină către Berbec), subordonații (nu ne privi, doar înclină capul spre stînga). He, he, și apoi cum să umble oamenii muncii la ora asta prin unitățile de alimentație publică, cum s-ar spune. Ei, altceva-i cu mine, eu sînt pensionat pe caz de boală, că am silicoză, platfus și multe alte boli în corpul meu. Că am fost sticlar și o viață de om mi-am scuipat plămînii-n țeavă. Da’ nu m-am prezentat, eu sunt Pandelie, Ciurel Pandelie…Și de unde ați spus că sunteți de loc?” „N-am spus nimic”, lătră scurt Berbec, vădit indispus și privindu-și ceasul. „Din Sărăcăceni”, îmi scăpă mie porumbelul din gură, pe care îl înghiții iar, sub privirea cruntă a lui Berbec.
„Asta vine cam prin județul…” „Prin Romanați, mai încolo de Vlașca”, rînji Berbec. „Înțeleg…”, dar era cam derutat, calculatorul lui Gigel ar fi fost mai eficient. „Să nu mi-o luați în nume de rău, cum se spune, dar așa sînt eu, am microbul curiozității” „Doar că noi ne cam grăbim” „Vine chelnerul, vine imediat, că aici servește Mitică, tot Mitică îl cheamă și pe chelner, îi cunosc pe toți ’și ei mă cunoaște’ pe mine”, văzînd că Berbec privește spre oficiu. Știți cum e cu graba? nu știți? ’Chelner, mă grăbesc, ce-mi poți aduce mai repede? Paltonul de la garderobă, domnule!”, ha, ha,ha, rîse singur. Cînd vine o să-l întreb: ’Serviți bere la ora asta?’ Și el o să-mi răspundă: ’Noi servim pe toată lumea’. Dar cu de-ale gurii cum stați p-acolo, pe la…, de unde veniți?”
„Stăm bine, cu ce ne iese pe gură stăm mai prost” „Aici i-aici, da mă miră că stați bine, însă cu ieșitul pe gură mare dreptate aveți dom’ șef, că vă văz șef, cum se spune. Și fără doar și poate sînteți mai informat decît noi, pălmașii” făcu el un gest semicircular, care ne cuprinse și pe noi. „Ce părere aveți despre ce se întîmplă în ultima vreme?” „Adică ce se întîmplă? Și unde se întîmplă?” Păi, așa în general, că vorbesc oamenii pe la cozi, prin parcuri și au început să înjure în gura mare. Ba că nu-i ba una, că nu se găsește ailaltă, că-i frig, că se-ntrerupe curentul, că nu-i apă caldă, că se muncește și duminica, că pâinea și benzina-s pe cartelㅔ

*

Berbec se foi în scaun și parcă se așeză mai confortabil, nu mai era neliniștit, nici grăbit: „Nea Pandelie, deveni el brusc familiar cu citadinul, parca așa ziseși că te cheamă, nu crezi că faptele mărețe se fac cu sacrificii? Mata n-ai avut rate, CAR-uri, n-ai strîns cureaua ca să aduni bani de mobilă, de frigider, de un concediu, ai?” Dom’ șef, nu te supăra, eu m-am descurcat, cum se zice, că sîntem numai noi, eu și cu Rarița mea, n-avurăm copii. Rarița a fost stearpă, da zice mereu că eu n-am avut sămînță selecționată, hi, hi, hi, da alții o duc greu, p-onoarea mea. E la ordinea zilei, ce mai, nu e loc de-ntors în vorbe. Și n-ar fi nimic, da’ să vedeți ce s-a-ntîmplat la noi în bloc. Marin Palașcă de la cinci a primit repartiție la două camere, că are trei fete și era pe lista de priorități de cinci ani bătuți pe muchie. Și au venit niște meseriași de la Munca Invalizilor, au mobilat garsoniera ca pe o celulă de pușcărie: patru paturi metalice suprapuse, două dulapuri, o masă, patru scaune și un aragaz. Nu tu frigider, nici televizor. Apoi s-au cazat patru cetățeni, doi mai tineri și doi cam trecuți de treizeci. I-au adus doi tovarăși, apoi le-au fost aduse și niște bagaje, cam puține. Dimineața veneau cei doi tovarăși și-i duceau undeva la muncă - am aflat noi mai tîrziu - iar pe la patru după amiază veneau iar însoțiți de cei doi tovarăși. Pînă a doua zi nu mai ieșeau din garsonieră și nimeni nu știa ’ce face ei’ în acest timp. Da’ veștile circulă, că lumea-i mică dom’ șef și nimic nu se poate ascunde de ochii și urechile ei. Așa am aflat că erau din cei de sub Tîmpa, care au provocat tulburări și au cauzat distrugeri. Pasămite, cei doi tineri lucrau la ’patrițe’, iar cei mai vîrstnici la ’matrițe’, fiind ei însurați și cu familie, dar nevestele lor au fost sfătuite să dea divorț. Nu le-a auzea nimeni glasul pînă într-o zi, cînd cumnatul meu urca înaintea lor pe scări, că el stă la nouă și liftu-i stricat de mai bine de-un an. Și unul dintre cei doi mai în vîrstă i-a șoptit: ’Cumpără-ne și nouă opt-zece jumătăți de rom, că le plătim cu preț dublu’, iar tovarășii care erau în urma lor n-au auzit nimic. Și s-a dus Tache la Alimentara, dar n-a găsit rom și le-a luat șase jumătăți de alcool rafinat și șase pungi de creveți de Coreea, ca să nu-i ardă spirtul pe gît. Avea el îndoieli, dacă n-o să-i dea ăia banii, dacă n-o să le placă ce a cumpărat, dar cînd a bătut, a deschis unul ușa pe jumătate, a întrebat cît a dat pe toate și i-a decontat dublu, cum a promis. După două ceasuri să vezi circ. Au ieșit cu toții pe balcon și-au început să cînte. Cîntau ce cîntau, apoi strigau: ’Să întoarcem armele împotriva tiranului; Jos cu Odiosul și Sinistra; F…-l pe izbăvitorul neamului’, apoi iar începeau să cînte”

*

Berbec privi către noi ca și cum ar fi vrut să ne întrebe ceva, sau parcă și-ar fi dorit să nu fim de față, își lărgi nodul cravatei și-l întrebă tot pe nea citadinul: „Dar de cîntat ce cîntau?” „Dom’ șef, la început n-am înțeles, da au cîntat de mai multe ori și am început să-mi notez, că așa sunt eu meticulos, cum se zice” și scoase un vocabular școlăresc din buzunarul sacoului. „Auziți – silabisi el cu greutate: ’Cînta-voi, combate-voi cu furie nebună/ În mîna mea zdrobi-voi și monstrul și-ai lui pui//’, apoi: ’Bravînd exilul, moartea, dînd suflet la fricoși/ Persecutai cu biciul tiranii scrofuloși//’.* Nu cred că am înțeles bine ultima vorbă, da’ parcă-așa suna, cum s-ar zice.
„Și-apoi, apoi ce s-a mai întîmplat?” Baștanul devenise interesat și fericit, așa cum sînt și eu atunci cînd primesc o scrisoare de la Mioara, din satul meu natal, Stîna din Vale. „Apoi au ținut-o iar cu întoarcerea armelor. Eu am mai spus și mai spun, nu că m-aș pricepe, dar n-au făcut bine că au dat arme la Gărzi, la P.T.A.P.- iști, ba și la pionieri, chiar și numai la trageri, instrucție, pază și parade. Că dacă le întorc? Și dacă le întorc, împotriva cui le vor întoarce? Și eu înțeleg dom’ șef, dacă pe la cei ’de peste balt㒠trece Cursa Înarmărilor, nici noi nu putem casa RATA Dezarmării, nu? Da parcă tot nu-i bine” „Lasă asta, zi mai departe” „Mai departe s-au aprins luminile în blocul nostru și în cel de vizavi, a ieșit lumea-n miez de noapte în balcoane, iar huliganii urlau: Să demolăm Blocul, să rupem lanțurile și să spargem Lagărul. Iar nevasta lui Turbatu, de la șase, s-a aplecat peste balcon, așa cum era dată cu făină pe față: ’De ce să ne demolezi blocul, morții-mă-tii de handicapat, tu știi cît am așteptat să primesc locuință? Iar unul din blocul de vizavi care lucrează la Osii și Boghiuri a zis și mai urît, că nu-mi ’permitez’ a reproduce, cum se spune: ’….aș pe mormîntul tău, ai schimbat tu vreodată un lagăr spart, ca să vezi cum e, da-ți-aș cu buricu-n frunte!’ N-a mai trecut un sfert de ceas și a venit un ARO și o Dacia neagră, din care au coborît cinci inși, i-au scos pe zurbagii din casă și i-au înghesuit în ARO. Acu, Tache, cumnatul, a avut o săptămînă scaun cu cuie, hi, hi, hi, de frică să nu spună ăia cine le-a adus pileala. Da’ n-au spus…”
Pe fața de buldog a lui Berbec se lățea un zîmbet ca o pată de ulei scursă din cutia de viteze a acceleratorului de particule de unt. Noi, spectatori pasivi. Urdă suda țigară de la țigară, greblai și eu una din pachetul lui fără să-l mai întreb.
„Cred că o să mai comand o cafeluț㔠icni citadinul Ciurel, de parcă ar fi ridicat o navetă cu bere. Și vorbăria obosește. „Poate o să și mănînc cevașilea, că am o foame…Știți bancul? Nu-l știți, fac pariu! Să vi-l spun: Îl întrebă bucătarul pe Tovarășul: - Ce ați dori să mîncați în această dimineață? –Am o foame… adu-mi ceva care te satură, un mic dejun ca pentru un muncitor din uzină. – Cum doriți, poftiți două felii de pâine cu margarină, un nechezol și Scînteia.” „ Mitic㠖 strigă el la chelnerul care trecea pe lîngă noi – încă o cafeluță, rogu-te. Și fă-le nota domnilor, că se grăbesc”. Berbec ne făcu semn să nu mai căutăm prin buzunare, achită el consumația, de unde atîta generozitate? Apoi către Mitică:”Mai adaugă patru cafele, două le lași băieților ăstora și două le duci la masa aia liberă de lîngă geam” Și cînd acesta plecă, se sprijini de spătarul scaunului, își întinse picioarele sub masă, într-o relaxare desăvîrșită, zîmbi strîmb către fericitul posesor al jumătății de calculator: „Ciurele, taică, pentru că nu pari a fi Răspîndac ocazional, că ești prea prost pentru a fi, înseamnă că ești Răspîndac retribuit; și chiar dacă pari bine instruit, te orientezi tare slab în teren și nu știi cui trebuie să-i vinzi materialul. Chiar nu ți-a trecut nici o clipă prin țeasta-ți pătrată că poți sta de vorbă cu un Recipient? Hai cu mine la masa aia că avem niște vorbe ’în particuler’ . Voi așteptați aici” adică noi, eu și cu Urdă.
Ciurel se ridică împins ca de un resort, din pămîntie fața lui deveni verzuie ca vopseaua de pe vagoanele CFR-ului, bîigui ceva, privi spre ușă; și mai-mai că ar fi plecat glonț spre peron fără Ghiță din sacoșă. Cu picioare de cauciuc îl urmă pe Berbec, iar ce-au mai discutat noi nu mai știm, doar îl puteam vedea cum se tot ridică, se înclină și se așează iar pe marginea scaunului.
Ce a urmat nu mai e de loc interesant. Am recepționat pompa, Urdă și cu mine am prins fiecare cu nădejde de cîte un mîner al lăzii și a doua zi am ajuns la I.U.C.P.I.P, bifînd în activitatea noastră încă o sarcină de serviciu dusă exemplar la bun sfîrșit. Ar mai fi de adăugat faptul că la ieșirea pe poarta Întreprinderii de Pompe am văzut un panou mare pe care scria cu litere uriașe: „Posedăm pompe de orice tip”. „Ai dracului perverși ’miticii’ ăștia – comentă Urd㠖 și-o pun chiar și cu pompele, apoi rîd, că nu știu ce și nu știu cum noi cu oile…” N-am priceput, dar mi-a explicat el pînă la gară.

* (Ciru Oeconomu, fragment dintr-o poezie publicată în Revista Contimporană, 1 ianuarie 1874).

(mortar refractar, cantitate mică)

Strict Secret
În atenția locotenent-colonelului (rez.) Berbec - Biroul Documente Secrete

Notă: Acest document, emis de către Ministerul Treburilor din Lăuntru, se află sub incidența Legii nr. 85, din 22-01-19… Documentul conține 33 de pagini. Din document lipsește pagina 29; lipsa acestei pagini este cunoscută de către organele superioare. Respectați obligația de păstrare a secretului de stat și de serviciu, normele de arhivare și depozitare a documentelor din categoria „strict secret” și nu permiteți accesul persoanelor neautorizate la aceste documente.

Extras** din „Directiva nr. 21345, din 19-02-19..., privind recrutarea Răspîndacilor, Ciripitorilor și Timpaniștilor, instruirea și sarcinile care le revin în cadrul unității de interes național I.U.C.P.I.P.

……………………………………………………………………………………………………………………….

Secțiunea 3

………………………………………………………………………………………………………………………..
c) la baza activității informaționale se află Răspîndacul. De înregistrarea în rețea, de instruirea, de întocmirea rapoartelor de analiză și de retribuirea Răspîndacilor se va ocupa Ciripitorul Principal. Un Răspîndac nu trebuie să știe cine sînt ceilalți Răspîndaci și nici să cunoască informatorii din structurile superioare, cu atît mai puțin să ia legătură directă cu Recipientul.
Rolul Recipientului constă în depistarea elementelor cu disponibilități și înclinații de Răspîndac, stabilirea profilului psihologic și moral, întocmirea unui caiet de sarcini cu un minim de fraze și expresii provocatoare, de zvonuri alarmiste și bancuri subversive. În alegerea Răspîndacilor se va ține cont de trăsăturile lor negative de caracter, de aspectul descompunerii morale, de înclinația către pălăvrăgeală, de lipsa de modestie și de nerealizarea profesională (conform Secțiunii 2: „factori de evaluare și decriptare a personalității”, punctul „e”).

d) pe treapta imediat superioară se situează Ciripitorul. Obligațiile Ciripitorului (conform Secțiunii 2, punctul „f”) sînt:
- analizează rezultatele și efectele obținute în urma acțiunilor provocatoare ale Răspîndacilor retribuiți;
- transmite acestora informații actualizate, cu caracter provocator, bancuri noi și eventuale materiale dactilografiate (sau scrise de mînă) pentru distribuire în cadrul colectivele de muncă;
- depistează atitudinea vicleană, perfidă și de rea credință a Răspîndacilor voluntari și ocazionali și comunică Timpanistului toate informațiile despre aceștia;
- participă, ori de cîte ori este convocat, la instruirile și întîlnirile conspirative stabilite de către Timpanistul căruia i se subordonează.
Conform punctului „h” din Secțiunea 2, Ciripitorul trebuie să fie bine pregătit profesional, să aibă studii medii sau în curs de definitivare (formă de învățămînt seral, sau fără frecvență). Legătura superioară pe linie informativă directă a Ciripitorului este Timpanistul.

e) Timpanistul se subordonează direct Recipientului; acestuia îi prezintă note informative rapoarte de analiză, primește de la el dispoziții pe care le transmite Ciripitorilor. Face propuneri de recrutare și recomandă abandonul (dacă este cazul) unor Ciripitori și Răspîndaci. Un Timpanist trebuie să dețină o funcție de conducere în cadrul I.U.C.P.I.P. (șef de echipă, de grupă, maistru de atelier, comandant de pluton la Gărzi, șef de secție), sau măcar să aibă o vîrstă medie de 30-40 ani, pentru a putea fi motivat de carieră, ori să aspire la o funcție de conducere. La recrutarea unui Timpanist se va ține cont de faptul ca acesta să manifeste un grad minimal de instabilitate emoțională (impulsivitate, ostilitate etc.), pentru a i se putea inocula treptat ușoare tendințe paranoide și o atitudine bănuitoare și disprețuitoare față de cei din jur, trăsături de personalitate pe care, la rîndul lui, să le transmită Ciripitorilor și Răspîndacilor, în cadrul relațiilor interactive și direcționale (a se vedea Secțiunea 2, pct. „i” și Anexa 1, de la pag. 32).

Nota autorului:
** - La redactarea acestui „Extras”, am folosit expresii de specialitate din articolul on-line: „Profilul colaboratorului reflectat în documentele securității”, de Cristina Anisescu și Cornelia Reinhart.

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Să admitem că eu am accesat textul:
- o dată, ca să văd cum a apărut în pagină;
- a doua oară, ca să operez două modificări;
- sau asta implică două afișări?
- încă o dată, ca să mă minunez de cît sînt de prozator;
- și încă o dată, din același penultim motiv.
Dar ca să am cinzeci de cititori, sau douăzeci și cinci care au citit zece pagini A4 de la ora 00,00 la ora 07,00 - aferim audiență!
Și mă îndoiesc de faptul că poate fi depistat jucătorul la manete (butone)...
 
Postat de catre latunski criticul la data de 2012-06-04 06:58:16
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE