FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
MAHMURII. 3. Puncte de plecare
Text postat de Mihai Cepeha

3. PUNCTE DE PLECARE

Soția nu este acasă, iar copiii au discotecă într-o curte vecină. Nici o pagubă. Are a se descurca singur prin casă. Își ia de mâncare, deschide televizorul din obișnuință și îl închide la loc. Scormonește prin rechizitele copiilor până găsește un pix și un caiet neânceput.
Aplecat asupra caietului ronțăie caŹpătul pixului ca semn al neputinței. Vrea să scrie ceva și nu-i vine nimic în minte. Ae intenția de a-și face un plan sau măcar o schiță, ca punct de plecare, dar punerea în practică se dovedește mult prea grea. ÎI trec căldurile. Transpirația i se adună sub ochi și la rădăcina nasului de unde șiroiește spre bărbie. Și nasul începe să-i curgă. Pune pixul jos. Ia un prosop și își șterge fața. Cu țigara aprinsă, privește țeapăn și fix foile albe și pixul de alături.
Se opintește în gând:
„Trebuie să-mi vină ceva, nu se poate, fie și-o tâmpenie, numai să încep”.
În cele din urmă, după atâta înțepenire, pixul începe să se miște leneș, apoi din ce în ce mai repede și, în afara unor pauze scurte, pare că nu se mai oprește.
Apare soția. Mirată, îl întreabă ce tot scrie acolo. Îi răspunde printr-un gest cu mâna, gest ce voia să însemne "n-ai nicio treabă!"
Seara târziu, după ora 12 se strecoară în pat. Pentru un timp, caietul va ocupa unul din buzunarele ținutei sale.

***
Zilele următoare nu aduc nici o schmbare. Rutina face ca îndatoririle de serviciu să nu necesite mari eforturi, așa că…
Marcu are o singură grijă: caietul și notițele din el. Nu-i de mirare că cei din jur devin curioși, mai ales că el respinge orice încercare de abordare a subiectului. Orice discuție i se pare sterilă, o pierdere de vreme și de aceea le evită cât poate.
"Nu-i treaba lor", își zice și își vede de-ale lui.
Socotește că a făcut mișcarea principală și că va găsi ceva în cele din urmă, chiar dacă, acum, nu știe ce și la ce îi va folosi.
Așa se face că la sfârșitul săptămânii caietul mai are câteva file goale. Unele lucruri le-a scris, în mod sigur, de mai multe ori sub diverse forme și știe asta. Important este să adune cât mai mult material, idei și informații de orice fel, indiferent de unde provin.
Tudor, bunul său prieten, nu poate trece cu vederea atitudine lui Marcu și caietul pe care acesta îl camufla făcut sul într-un buzunar interior al hainei. Între cei doi, le place să creadă, nu există secrete. Locuiesc aproape unul de celălalt și își petrec mult timp împreună la muncă, dar și acasă, jucând șah sau mergând la pescuit în zilele libere. Acum, apatia lui Marcu poate fi justificată, având în vedere situația particulară în care se află toți. Ce îl irită pe Tudor e acel caiet și mai ales ce scrie în el. Răspunsul poate fi aflat ușor, dacă, pur și simplu, l-ar întreba. Tudor mai știe și că prietenul său are perioade în care nimeni nu se poate întelege cu el, când nu dă atenție nimănui, nu răspunde la întrebări și nu ține seama de nimeni și nimic, doar privește mirat, după care se întoarce și pleacă fără a spune un cuvânt. Situația de acum este asemănătoare.
Într-o zi, în autoŹbuz, când se întorceau acasă, Voicu, unul din cei mai nesuferiți oameni din colectiv, miștocar și cu gura mare, n-are ce face și se leagă de Marcu. Văzându-l cu acel caietul în mână, rânjește către el:
- Mă, Marcule, ăla e jurnalu’ lu’ fii-tu sau vrei să pleci la muncă peste graniță și înveți limbi străine?
Ușor surprins, Marcu ridică ochii spre el, părând a nu înțelege despre ce este vorba și, după câteva clipe de gândire, îi răspunde tăios și fără a-i da răgaz de replică:
- Bă, ghiolbane! Tu ești un pitic în materie de cultură, pe lângă fii-miu, iar eu știu o limbă străină încă din liceu, ceea ce ție ți-a scăpat, și nu mi-ar strica să o învăț și pe a doua. Și, dacă tot vrei să știi, chiar mă gândesc să-mi schimb ocupația, lucru pe care ar trebui să-1 facă mulți de pe-aici, inclusiv tu, dacă nu vrei să sapi la barabule și să tunzi iarba de pe dealul ce-o să-l moștenești de la maică-ta. Dacă stau și mă gândesc bine, ți se potrivește de minune să hrănești și să mulgi vacile, boule, dacă o să le ai! Ceea ce n-ar fi un lucru rău. Acum, lasă-mă în pace! Am treabă și nu vreau să fiu deranjat!
Pune punct discuției și își bagă din nou nasul în caiet.
Asistența din autobuz e mută. Marcu nu conșŹtientiza fragilitatea situației. Pământiu la față și cu ochii bulbucați, Voicu încearcă să se ridice, dar vecinul de scaunul îl trage de umăr, șoptindu-i:
- Stai dracului jos, mârlane! Tu nu gândești deloc? Marcu are dreptate și toți cei de aici sunt de partea lui, numai tu faci pe deșteptu'! Taci și încearcă să înțelegi ceva din tot ce se întâmplă în jurul tău. Ești dus cu pluta, ca să nu spun că ești prost de-a binelea!
Încrâncenat și furios de numa'-numa', cel vizat izbucnește:
- Paștele mamii voastre! Vă credeți deștepți? Ce, știți voi ce-i în capul meu? Așa tâmpit, cum mă credeți, aflați că mi-am făcut și eu niște socoteli.
- Dumnezeu să te aibă în grijă, fiule! se aude o voce din spatele său. .
- Du-te dracului! se răstește Voicu. Și tu stai în banca ta! Adaugă, împingându-și camaradul spre geam.
Furia i se stinge destul de repede și chipu-i revine la forma obișnuită. Face un gest ca și cum ar fi alungat o muscă, apoi respiră adânc și înțelept:
- Ce oameni!
Voicu nu este violent din fire, dar nici creierul nu-i dă pe dinafară. Face glume proaste și seci, uneori idioate de-a dreptul, ceea ce-l face nesuferit. Altfel. n-are nimeni nimic cu el. Își face bine treaba pentru care este plătit.
Incidentul îi liniștește pe toți.
Tot restul drumului, Tudor se gândește la caiet, cauză a conflictului în care Marcu și-a arătat altă față și agresivitatea de care este capaŹbil în anumite împrejurări, dar la coborâre nu se poate abține:
- Marcule, ce-i cu caietul ăla, scrii vreo nasoleală?
- Aiurea!
- Pot să-1 văd și eu?
- Mare scofală! Îi un caiet. Ia-l, dacă ești curios! Nu ți-ar strica să ai și tu unul. Chiar te sfătuiesc. M-a mirat că n-ai întrebat nimic până acum. Uită-te prin el și dă-ți cu părerea, dacă ai să pricepi ceva.
- S-a făcut, numai că...
- Ce?
- Nimic! Să văd caietul și vorbim pe urmă.
- Bine! O să-ți placă ideea, dar au să te sperie unele chestii scrise în el.
Se despart plecând fiecare spre bârlogul lui.
Marcu își omoară restul zilei chinuind televizorul și discutând cu copiii de-ale lor. De ceva timp, soția nu-l mai sâcâie în nici un fel, a băgat de seamă că are anumite preocupări cu acel caiet și cu alte cele. Mai știe că, dacă insistă, tot nu află mare lucru, ba chiar, l-ar enerva. Oricum îi va spune până la urmă.

***
În vremea asta, Tudor studiază cu uimire și interes scrisul mărunt și ordonat din caietul cu pricina. De la început îl surŹprinde titlul scris pe prima pagină cu litere de tipar: „Jucării”. Celelalte file conțin o înșiruire de cuvinte izolate și propoziții sau texte scurte, toate frumos numerotate. La început îl răsfoiește în fugă citind însemnările scurte. Îi sar în ochi cuvinte ca: loto, hoț, călugăr, Turcia, Italia, detectiv, basme și… o mulțime de altele asemenea sau și mai ciudate. Sensul lor îi scapă deocamdată.
În ansamblu, caietul pare a cuprinde definițiile unui uriaș careu rebusistic. Cu tot avertismentul lui Marcu, cum că s-ar putea să-l cuprindă mirarea, Tudor simte mai mult de atât, e blocat și nu-i cade deloc fisa.
Ca orice soție, nici a lui nu poate trece cu vederea apa tulbure în care se scălda și, bineânțeles, nu întârzie să-1 chestioneze:
- S-a întâmplat ceva, Todorele? Ce faci acolo?
Ridicând ochii, el o privește orb.
- Ai o față de extraterestru eșuat pe un asteroid de gheață.
Tudor își revine puțin și exclamă de parcă ar fi descoperit cine știe ce:
- Lenuțo, citind ce scrie în caietul ăsta, mă întreb dacă nu cumva rațiunea a dispărut, la mine sau la cel ce 1-a scris. Ca să nu-ți provoc insomnie te scutesc de amănunte.
- Chiar așa?
- Mă rog…
- Dar tu… ai să dormi?
- Am să mă străduiesc, dacă las caietul deoparte…
- Al cui e caietul?
- A lui Marcu.
- Aha! M-aș fi mirat să fie altfel. Eu m-am lămurit. Tu și Marcu a-ți fost întotdeauna niște tâmpiți, visați cai verzi pe pereți. Nu cumva s-a apucat de scris SF-uri pentru copii? Ideea asta o avea de mult în cap și, la un moment dat, te molipsise și pe tine. Erați foarte porniți atunci.
- Eram tineri. Lasă asta. Chiar dacă mă roade curiozitatea, nu vreau să-1 mai răsfoiesc acum. Mai întâi să aflu care-i rostul lui, la ce-i folosește. Bănuiesc un soi de agendă cu lucruri pe care Marcu le are în vedere într-un anume scop.
- Atunci de ce ți l-a dat să-1 citești?
- I l-am cerut eu, iar el are nevoie de părerea cuiva și poate de un partener cu care să se sfătuiască.
- Și tocmai tu ești acela!
- Vezi, de asta nu le place bărbaților ca femeile să-și bage nasul în treburile lor.
- Nu zău!
- Da! Vă dați prea repede și aiurea cu presupusul și faceți caterincă. În rest… vreți bani, cât mai mulți posibil, pe care să-i cheltuiți, deasemenea, cât mai repede. Eventual, să vă amintiți că aveți bărbați și poate au și ei, biete dobitoace, nevoie de câte ceva.
- Daa... de când clocești în mintea ta asemenea idei, că nu te-am auzit să ai obiecții până acum?
- La ce ar fi folosit? Chestia cu femeile e tare veche. Adam s-a fentat amarnic atunci când și-a cedat coasta!
Discuția se încinge și începe să semene cu altele, acum ceva mai filozofică.
- Devii misogin. Vorbești ca Marcu, parcă ați fi frați. Amîndoi sunteți niște proști! Ba nu, toți bărbații sunteți așa… și bețivi! se enervează femeia. Ce ați fi făcut fără femei? Îți spun eu: în cel mai bun caz erați hermafrodiți și vă consumați zilele într-o stare de semiconștiență, probabil visând tot la femei.
- Pe dracu’! Prea vă credeți izmene.
- Cum adică?
- Indispensabile.
- Păi… și suntem, dar nu vreți să recunoașteți!
- Poate. Eu unul aș putea, bine mersi, să trăiesc într-o păduŹre, singur, singurel.
- Și Marcu la fel. Dacă tot vă faceți temele împreună, de ce nu vă călugăriți? V-ar sta bine în sutană, făcând mătănii, mâncând ghiuveci călugăresc și bând la nesfârșit din vinul mănăstirii, fără știrea starețului, bineânțeles.
- Nu ai vrea să încetăm?
- Tu ai început, tu și afurisitul de Marcu sunteți de vină. Caietul ăla nenorocit e doar un motiv ca să te cerți cu mine. Las’ că dau eu ochii cu el!
- Nu te prosti. Marcu n-are nici o vină. Eu l-am întrebat de caiet și mi 1-a dat. M-a și avertizat că o să am surprize, dar nu mi-a trecut prin cap că o să mă cert cu tine. Abia acum realizez care-i șpilu’. Pricepi?
- Ce să pricep, bă? Bați câmpii! Ai intrat în beznă fără busolă și lanternă și te-ai rătăcit.
- Era mai bună asemănarea cu extraterestru’.
- Și crezi că Marcu este mai breaz decât tine? Crezi că vede vreo potecă prin negura densă ce v-a cuprins mintea?
- Posibil. Și nu una, mai multe, dar, din păcate, unele sunt extrem de riscante.
- Majoritatea sunt copilărești. Îți spun eu!
- Nu știu. Doar am răsfoit caietul, iar tu vorbești de parcă i-ai cunoaște conținutul,
- Aiurea! Pur și simplu intuiesc. M-am întrebat și eu ce și cum… în condițiile de azi.
- Ca să vezi! Numai eu, prostul, nu am făcut nimic. Ce viață de urs hibernând într-o iarnă eternă am dus, domnule!
- Poetule, e bine că ai mustrări, măcar acum, deși, după cum vă cunosc eu, voi vedeți lumea numai prin sticlă. Știi tu de care...
- Gata, ai spus destule! Ți-ai făcut numărul.
- Aș putea să vă scutesc, pe tine și pe prietenul tău cel inteligent, de un efort intelectual foarte, foarte obositor.
- Da? Cum?
- Soluția la vraful de caiete, pe care, probabil, o să le umpleți amândoi cu tâmpenii, este una și singura.
- Și care-i aia?
- Faceți rost de bani și totul se rezolvă.
- M-aș fi mirat să fie vorba de altceva. Păi, tu iți dai seama că tocmai asta e problema?
- Foarte bine! Înseamnă că peste câteva zile, când veți fi liŹberi, n-o să aveți timp să vă plictisiți.
- Încă o dată m-ai convins că, voi femeile aveți o gândire superbă și un talent nemaipomenit de a enerva până și o statuie.
- Parcă voi, ce, sunteți mai breji, buricul pământului, amiaza zilei?
- Du-te fă, la bucătărie și lasă-mă!
- Nu am treabă la bucătărie.
- Atunci dă drumul la televizor, să-mi aerisesc creierul.
- La televizor? Ce vrei să vezi: „Știi și câștigi” sau „Tragerea loto?
- Vreau să văd știrile și... pe urmă ... mai văd eu.
- Poate vrei să intri în politică. Nu cumva, tu și Marcu vă pregătiți pentru asta?
- Mă calci pe bătături cu bășcălia ta. Nu poți să fii ceva mai serioasă?
- Ba da. Uite, deschid televizorul, dar să nu mă ții până la miezul nopții, cum faci de obicei.
- Du-te și te culcă dincolo, dacă ți-e așa de somn.
- Gândește-te că mâine trebuie să te scoli și tu.
- O să mă scol, nici o grijă. Îmi plac nopțile albe.
- O să ai destule în curând, Un pic de răbdare.
- Dacă ai știi cât de tare mă superi, ți s-ar face frică! M-am întrebat de nenumărate ori: la ce mi-a trebuit însurătoare? Și… niciodată nu mi-a părut prea rău... până acum...
- Ești dus, iubitule! Nici tu nu crezi ce spui.
- Lasă-mă tu cu lugu-lugu! Habar n-ai cât de aproape sunt acum de a face o prostie cel puțin la fel de mare ca aceea de a mă însura.
- Ce prostie? Nu cumva vrei să divorțezi?
- Mi-a trecut prin cap.
- N-ai decât, puiule. Eu am, încă, o slujbă, așa că pot să fiu oricând de acord, însă, tu și ceilalți ca tine o să vă cam plângeți de milă!
Discuția degenerează și amenință să producă efecte nedorite de niciunul. Dându-și seama de situație și de riscul a cel puțin unei perioade în care au să se evite reciproc, cei doi soți tac. Tudor intră în baie sub pretextul că vrea să se bărbierească.
Rămasă singură cu gândurile, soția își dă seama dintr-o dată că, de o bună bucată de vreme, de vreo șase-șapte ani, evenimentele trăite de ea, de familia sa, de cei din jur și de toată lumea, au devenit atât de complicate, chiar ilogice, încât o cuprinde spaima. Oamenii cu care vine în contact la serviciu, pe stradă sau aiurea, nu mai sunt aceiași, lumea din jur este altfel de cum o percepuse până acum. Parcă toți din jur s-au transformat în vânători, iar vânatul nu se arată nicăieri. Știe sau mai degrabă intuiește, cu acel simț rezervat femeilor, că și dânsa a devenit un vânător. Discuția din astă seară cu soțul ei îi întărește convingerea și este o dovadă în plus. În mod sigur, ea, soțul ei, Marcu și încă mulți alții sunt în întârziere. Marcu și-a dat seama mai devreme, dar nu cu mult și acum încearcă să recupereze.
- Asta e! strigă ea străfulgerată de descoperire.
Din baie, unde tocmai își strânge sculele de bărbierit, Tudor o aude și iese în grabă.
- Mi s-a părut sau ai strigat?
- Am strigat? Credeam că doar am gândit cu voce tare.
- Pot să aflu și eu ce te-a apucat?
- Aaa, e vorba despre caietul lui Marcu...
- Ei, ce-i cu el?
- Nu-mi place s-o spun, dar cred că Marcu e mai deștept deŹcât noi.
- Ca să vezi. Hai să nu jignim pe nimeni și să spunem că suntem la fel.
- La fel de deștepți sau la fel de proști?
- Fă și tu o medie rezonabilă pentru toată lumea.
- Cât ai stat în baie m-am pomenit gândindu-mă la tot soiul de lucruri, adică, am meditat pe tema caietului și a discuției noastre...
- Și... de-aia țipi?
- Mi-a căzut fisa, cum s-ar spune, am înțeles dintr-odată un lucru esențial...
- Nu mai spune!?
- Trebuie să ne schimbăm atitudinea, să ne axăm pe acțiune! conchide ea clar și triumfătoare.
Tudor o privește cu atenție și izbucnește în râs:
- Cu săbii și cu pistoale.
Asta o scoate din sărite pe Lena
- Ce găsești de râs?
- Iartă-mă, dar ce spui tu nu-i o noutate. Pentru tine ar putea să fie. Alții au descoperit asta demult, iar cei mai isteți au găsit chiar și căile de urmat.
- Adică, m-ai luat de proastă...
- Nu-i adevărat. Am greșit și eu și Marcu crezând că suntem în siguranță. Acum trebuie să recuperăm timpul pierdut din cauza ignoranței noastre. Din fericire, încă nu-i prea târziu, dar în mod sigur mult mai greu. Mai vedem. Hai să ne culcăm! Mâine vorbesc serios cu Marcu. Îi cer lămuriri și îi cer să-mi mai lase caietul. Poate vrea să facem echipă la trăznăile pe care le are în cap.
- De ce tocmai el?
- Pentru că alți prieteni valabili n-am. Toți se cred mai deștepți decât sunt. Egoismul e în floare. Așa cum ai spus și tu, greu îi să faci mai întâi banii. Să-i înmulțești nu-i mare brânză. Se pot înmulți și singuri. Îmi place că ai găsit esența problemei singură. Cum n-avem fabrică de bani, de unde scoatem esența? De unde facem rost de “embrioni”? Somn ușor! Poate visăm frumos.
Se întoarce pe o parte și adoarŹme rapid cu un sforăit ușor.
Obișnuită să ia somnifere, Lena zăbovește în gânduri. Își amintește că citise pe undeva că un somn bun limpezește mintea, că neuronii încărcați cu informațiile de peste zi se regrupează, elimină balastul prelucrând și stocând în subconștient doar ce este util. Urmând aceste sfaturi, înghite o pilulă și, tot gândindu-se la una alta, adoarme și ea.

***
Dimineața mângâie sufletul tuturor cu un soare nemaipomenit. Stația de autobuz e aceiași dintotdeauna.
Tudor își găsește prietenul ca de obicei, cu țigara în gură și sprijinind un stâlp.
În loc de salut, Marcu întreabă:
- Ai dormit bine azi-noapte?
- Destul de bine.
- Înseamnă că poți să-mi dai înapoi papirusul. Am mai visat câteva jucării între timp și mă tem să nu le uit.
- Să mi-1 mai dai.
- Zău? Îți place stilul meu sau vrei să faci corecturi?
- Vorbesc serios. Nu l-am citit, doar l-am răsfoit.
- De-aia ai dormit bine!
- Da, dar din cauza ta am intrat în conflict cu nevasta.
Cum Marcu cască ochii, Tudor continuă:
- Stai liniștit, s-a rezolvat favorabil până la urmă. Ce stai cu țigara în gură, nu ai foc?
- Am, dar mă las de fumat!
- Serios? Până când?
- Încep să fac economii, cu banii de pe țigări joc la loto.
- Aha! exclamă Tudor ironic. Știu eu câțiva care fac treaba asta de…hă, hă, hă, fără succes. Cu banii pierduți și-ar fi putut face o casă.
- Poate eu sunt mai norocos, cine știe... Glumesc.
Tudor continuă expert și naiv:
- Norocul e chior, mă! Se duce unde nimerește și niciodată nu nimerește unde trebuie.
- De ce n-ar nimeri la mine?
- Du-te, bă! Loteria, cazinourile și altele de-astea sunt pentru fraieri. Singurii câștigători sunt cei ce le organizează.
- Las-o baltă! Hai să urcăm în mașină. Caietul mi-1 dai când coborâm, nu am chef să mă cert iarăși cu vreun dobitoc.
Se urcă ultimii și cum locurile din față sunt ocupate de cei mai harnici, se mulțumesc cu cele din spate. Le convine. Aici sunt mai puțin stingheriți și dacă nu ridică vocea pot discuta în voie.
- Marcule, m-am gândit și eu la tot felul de chestii, da’ nu am reușit să găsesc nimic valabil.
- Te cred, zău că te cred!
- Ce-ai zice să încercăm împreună? Bineînțeles, dacă vrei!
- Păi, de-aia ți-am și dat caietul. Speram că ți-ai pus și tu niște întrebări la care nu ai găsit răspuns și că te-ar interesa o… colaborare. Eu mi-am făcut un plan având la bază caietul ăsta.
- Când începem?
- Păi, nu vezi? Am început.
- Adică, lucru-i pe jumătate făcut. Mersi!
- Nu așa, mă! Caietul cu “jucării” e o chestie mai veche la mine.
- Cât de veche?
- De prin timpul școlii. Visam tot felul de mașinării și încercam să le construiesc. Bineînțeles, știi bine, că nu reușeam să fac decât praștii și pistoale de lemn.
- Și eu făceam la fel și cred că orice copil căruia îi lipsesc juŹcăriile.
- Ai înțeles tu ceva, dar la mine a devenit o obișnuință și pentru că nu le puteam construi le notam în caietele de școală. Când nu aveam ce face sau mă plictiseam, alegeam o "jucărie" și o desenam în fel și chip.
- Visai să devii inventator, mi-ai mai spus.
- Chestia e că multe din ideile mele fanteziste din copilărie le-am recunoscut mai târziu în diverse lucruri ale altora și mă doare. Asta ți-am mai spus?
- Hai, mă! Te dai Jules Verne, Leonardo da Vinci!
- Treaba ta ce crezi. Sunt insensibil la miștocării, nevasta m-a imunizat, mai ales când vin din ignoranță.
- Și... mă bagi și pe mine între ignoranți?
- N-aveam de gând, dar văd că insiști.
- Mai păsuiește-mă puțin, poate îmi revin.
- Ce lămuriri îți trebuie, mă? Pentru mine, în caiet sunt posibilități de a face bani, dacă vrei să mai supraviețuiești în lumea asta, care, dacă nu ai observat până acum, a luat-o la vale rău de tot.
Tudor ascultă nemișcat, cu ochii fixați în șuruburile scaunului din față și uimit la culme. Teoria lui Marcu i se pare cunoscută, dar nu-și dă seama dacă exista și în capul lui sau o auzise pe undeva și i se fixase în minte. Un lucru știe sigur: Marcu are dreptate.
Către Marcu:
- Vorbești de parcă citezi din cărți. Vrei, cumva, să mă impresionezi?
- Du-te naibii! Toată lumea știe chestiile astea și tu vrei să cred că ești pe dinafară?
- Posibil să nu le fi luat în serios. Oricum, sunt simple păreri, fără valoare practică reală.
- În mare parte, da. Nu-mi amintesc să fi ieșit ceva bun din ele până acum. Ba chiar, se întâmplă invers.
- Cam asta cred și eu. Atunci de ce ne batem capul?
- Da, mă, dar vezi că oamenii trebuie să facă ceva ca să trăiască, indiferent de vremuri. Pricepi mata? Vremurile dau din clanță, noi trebuie să muncim, să dăm din buric!
- Să strângem cureaua!
- Numai proștii strâng cureaua. Eu nu vreau să mă amestec cu ei, chiar dacă, și numai la început, va trebui s-o fac.
- Și speri că nu pentru mult timp?
- Corect! De-aia mă omor acum. Am pierdut și așa o groază de timp.
- Ca și mine de-altfel. Nu știu de ce, dar am impresia că nevestele noastre au deschis ochii mai devreme decât noi și asta mă enervează la culme. Aseară mi-a dat de înțeles cât de încuiat sunt, încheie Tudor nemulțumit.
- E normal să fie mai realiste, mai informate, ele nu-și pierd vremea prin crâșme...
- Mda.
- Ele stau la bârfă ori de câte ori au ocazia, ceea ce, se pare, le-a fost de folos de data asta.
Tudor oftează:
- Să-ți spun cinstit, eu sunt cam sceptic! Știu o mulțime de indivizi care au încercat să facă rahatul praf în speranța că se vor îmbogăți.
- Tocmai de-aia am caietul, e o bază de date. Adun în el tot ce pot, bun sau rău, apoi le i-au la puricat...
- Le luăm! ține să precizeze Tudor. Le puricăm, vedem care au dat roade, care nu... ce a mai rămas neexploatat…
Marcu aprobă din cap și continuă:
- Și, mai ales, trebuie să găsim punctele slabe și greșelile, pe care, în nici un caz, nu trebuie să le repetăm. Și nu numai atât. Important, poate chiar cel mai important, e să luăm în calcul posibilitățile noastre materiale...
- Care sunt zero!
- Nu tocmai.
- Te pomenești că tu ai ceva rezerve secrete de care nu știe nimeni!
- Vorbești să nu adormi!
- Da! Avem niște soții foarte grijulii și eficiente. Ce să ne batem noi capul cu banii.
- Am altă variantă în vedere. Ți-o voi spune la timpul potrivit și numai dacă nu se va putea altfel. Asta, ca să nu te sperii înainte de vreme…
- Și să dau inapoi...
- Da. Foarte curând, însă, n-o să ai încotro și va trebui să mergi pe mâna mea.
- Chiar că încep să-mi fac griji!
- Ogoaie-te, prietene! E mult prea devreme să ne scărpinăm în cap. Dai înapoi fără să fi încercat ceva?
Autobuzul oprește și, cum prea multă lume se grăbește să coboare, cei doi își dau seama că trebuie să facă la fel. Din acest moment fiecare are treaba lui și de aceea își dau întâlnire la sfârșitul zilei de muncă. Asta numai dacă sarcini sau evenimente neprevăzute nu-i vor reține peste program sau, dimpotrivă, îi vor duce în oraș mai devreme.
Mai sunt două zile de lucru, cu tot cu cea în curs și nu s-a primit nici o dispoziție nouă. În condițiile astea, orice speranță devine pură iluzie, în cazul că-și mai face cineva vreuna.
Cei doi proaspăt „asociați” își petrec ziua punându-și în ordine hârtiile, astfel că nu le rămâne timp de chiul sau discuții între patru ochi. Fiecare își face treaba pe care o făcea în mod obișnuit la fiecare sfârșit de lună, iar acum… la sfârșit de tot.
Mâine, fiind ultima zi în care mai pot fi numiți angajați, vor tăia frunză la câini, având drept scop trecerea timpului.
Chiar dacă sunt tăcuți acum, rutina muncii dobândită de-a lungul anilor permite fiecăruia din cei prezenți în birou să se gândească la ale lui. Se vede asta pe frunțile încruntate și în privirile pierdute în locuri numai de ei știute. Par duși, rătătciți, mișcându-se ca niște drogați într-un labirint uriaș, fără ghemul și firele călăuzitoare și având, poate, o vagă speranță în a găsi un "ceva" care să-i scoată din întunericul ce le învăluie mințile. Pentru foarte mulți, acest întuneric va deveni o materie neagră, solidă, dură și definitivă. Numai de n-ar fi pentru toți!
Pe undeva plutește o întrebare: Ar fi bine să-ți poți cunoaște viitorul? Sau cum?

***
La sfârșitul zilei de muncă, Marcu, Tudor și alți câțiva apucă să tragă la repezeală câte "o tărie", înainte de a se urca în jalea aceea de autobuz. Doar atât și fără comentarii. Fac asta dintr-un obicei înrădăcinat adânc și cultivat cu inconștiență timp îndelungat. Acestă practică poate fi imputată unora care au transformat-o în viciu sau într-o preocupare pe toată perioada programului, dar nu se poate constitui într-o cauză a prezentului. CauŹza e de altă natură, iar gravitatea vine din necunoașterea ei.
Ziua petrecută în birou le-a permis celor doi să se gândească la toate cele, iar acum, în drum spre casă, fac schimb de păreri uitând de preocupările lor matinale.
Ghiontindu-și amicul, Tudor trânŹtește întrebarea care lui i se pare a fi cheia problemei:
- Marcule, crezi că minereurile din import sunt mai ieftine decât ale noastre?
- Așa se zice, așa spun cei de sus, răspunde el ridicând bărbia și arătând cu ochii spre tavanul mașinii.
- Eu nu cred!
- Hai să socotim, fără cifre.
- Păi, nu aș ști ce!
- E, într-adevăr, destul de greu, dar luând în calcul doar elementele din care rezultă prețul, ne putem face o idee.
- Care elemente?
- Nu ai nevoie de prea mult cap. Totul se reduce la prețuri, la diferența lor și în avantajul cui.
- Se spune că minereul nostru e slab calitativ, că are concentrația mică.
- Da, dar dacă noi suntem desființați, la cheltuielile pentru import se vor adăuga și altele...
- Cum ar fi cele pentru conservarea exploatărilor noastre...
- Plata șomajului, compensații, programe de recalificare și… cel mai grav, un număr mare de oameni ajung șomeri pe o perioadă nederminată, ceea ce, pentru mine, face ca treaba asta să nu stea în picioare.
- Dacă-i așa, importul miroase a prostie sau… mai sunt și alte chestii.
- După mine cauza e alta sau altele pe care nu le potem dibui noi.
- Și nici n-ai să poți. De unde la niște amărâți ca noi cunoștințe despre chestii care încâlcesc mintea?
- Tocmai de-asta suntem înclinați să acceptam explicațiile ce ni se aduc. Necunoașterea, naivitatea, credulitatea și, ce mai, prostia noastră sunt folosite de nu știu cine și în nu știu ce scop.
- Și dacă românului îi vine mintea la cap?
- Posibil, dar greu. Ce va fi atunci e și mai greu de spus și nici nu vreau să știu pentru că mi se face pielea de găină.
- Știe ăl de sus, dar, vorba aia, până la el…
- Sfinții de pe Pământ!
- Catolici sau ortodoxi?
- De ambele “sexe” și chiar mai mult.
- Uite c-am ajuns în târg. Hai sus și-om mere să ne umplem burta c-o bere.
Marcu:
- Fain, dar n-avem buget. Eu sunt lefter. Mi s-a interzis accesul la finanțe și credite nu se prea dau. Ai tu ceva fonduri secrete?
- Ce secrete, mă, numai hoții și vardiștii se ocupă cu așa ceva.
- Ai uitat politica.
- Nu am uitat nimic, am inclus toate speciile în același grămadă de rahat, deoarece au o trăsătură comună.
- Nu-i nevoie să-mi spui care.
- Corect. Vino! Găsim noi ceva prin buzunare, doar să căutăm.
Tudor începe să se scociorască prin toate părțile posibile ale hainelor și scoate, în cele din urmă, câteva bancnote. Ținându-le în mâna stângă, le flutură sub nasul prietenului său amintindu-i:
- Ți-am spus de atâtea ori că eu mă îmbolnăvesc dacă rămân fără bani de buzunar, ori acum, vezi bine că sunt sănătos.
Își iau avânt spre o terasă unde știau că este bere întotdeauna. De data asta s-au înșelat, dar nu pentru multă vreme. În timp ce-și stabilesc următoarea destinație, în fața terasei oprește o furgonetă din care descinde pe trotuar “vestitul” patron, primul din oraș apărut după evenimentele din '89. Trebuie să aștepte descărcarea, dar răbdarea lor este cuprinsă între zero și nimic. Drept urmare, Tudor, cel cu mălaiul, ia inițiativa interpelând patronul, care dirija cu mult sârg descărcarea „combustibilului”:
- Șefule, scapă două sticle încoa’, că ne-a înțepenit limba de uscăciune.
Dând din mâini vioi, pentru a-și grăbi colaboratorii și a nu-și pierde clienții, acesta strigă:
- Rozico, dă la băieții ăștia câte o sticlă și scade din catastif!
Foarte ascultătoare, Rozica cea bronzată, cu iegări negri și pulover pe post de fustă, se conformează dispoziției. Mișcarea nu scapă celorlalți așteptători care se grăbesc să folosească precedentul creat.
Între timp, inițiatorii își proptesc partea dorsală a ființei lor în două scaune din plastic roșu așezate sub o umbrelă, care la rândul ei, este înfiptă în mijlocul unei mese rotunde din metal. După ce și-au udat buzele și gurile uscate, limbile încep să se dezghețe:
- Pari cam pierdut, Marcule!
- Se vede pe fața mea?
- Se vede. Ce-ți clocește mintea?
- Azi dimineață mi-am amintit că fii-meu tocmai a terminat bacalaureatul și se pregătește pentru facultate.
- Foarte frumos. Care-i problema?
- Nu ar fi o problemă dacă nu s-ar fi îngrămădit atât de multe tocmai acum, când eu sunt pus pe liber.
- Ai în vedere ceva anume?
- Mă găndesc să vorbesc cu ai mei și să plec pentru câteva zile.
- Pot să te întreb unde și pentru ce?
- Știi că nevasta-mea e de la Dunăre și că are neamuri acolo. Dacă băiatul reușește la facultate, aș putea rezolva probleŹma cazării, cel puțin pentru un timp. Cu ocazia asta mai văd și eu lumea, să văd ce și cum.
- Vrei să iei pulsul vremurilor, să afli cum e prin alŹte locuri și dacă există vreo șansă pe undeva.
- Mă tot întreb: cât de proști putem fi să nu ne iasă nimic? Astăzi am reușit să mă conving că în acest fel pot face mai multe lucruri dintr-o mișcare. Asta-i tot ce am putut produce…
- Cred că te-ai gândit bine.
- Am să plec sâmbătă și pe miercuri, joi sunt înapoi. Noroc!
- Noroc! aprobă Tudor repetând gestul lui Marcu făcut cu sticla.
Discuția lor se prelungește vreme de câteva beri, pe diverse teme neimportante și se încheie odată cu terminarea fondurilor. Se despart cu oarece părere de rău. Trebuie să ajungă și acasă la cei care ii așteptă cam de mult.
Ajuns acasă, Marcu își expune intențiile în fața soției și a fiului. Aceștia se declară de acord, ceea ce înseamnă că sunt conștienți că alternativă mai bună nu vor afla în timp util. Toți trei sunt de părere că băiatul trebuie să pună mâna pe carte în modul cel mai serios și că nu este momentul pentru discoteci sau alte de-astea.
Deși le-a acceptat, de voie de nevoie, sfaturile părintești nu-i plac deloc fiului, Marian. Rămas singur cu Marcu și strâmbând din nas, acesta încearcă să aducă argumente în sprijinul său pentru a-și îndulci interdicțiile:
- Dar învăț patru, cinci ore pe zi! Cât credeți că pot rezista? Nu sunt mașină.
Tatăl insistă și disputa devine inevitabilă:
- Băiete, eu învățam nopți întregi, iar ziua lucram și tot am pierdut patru ani.
- Bine, dar acum nu mai e ca pe vremea voastră!
- Din păcate trebuie să te contrazic. Acum e și mai greu, cu toată democrația, pe care tu o folosești ca argument ori de câte ori îți vine bine sau, poate, tocmai de aceea.
- Dar există atâția oameni cu studii care trăiesc de azi pe mâine, în timp ce alții, fără școală, se descurcă bine mersi.
- Astea sunt chestii pe care ți le-au băgat în cap unii dintre amicii tăi și pe care nu le înțelegi corect. Eu pot să-ți spun, însă, în modul cel mai categoric posibil, că, dacă pierzi trenul acum, are să-ți pară rău mai târziu. Ești destul de deștept ca să-ți dai seama ce este mai bine pentru tine și să nu te lași condus de prieteni. Dacă nu ai încredere în părinții tăi, cum poți avea încredere în alții și mai ales în niște puțoi, dintre care unii nici școala n-au terminat-o și care cred că părinții au să-i finanțeze la nesfârșit. Gândește-te bine! Faci un efort acum și, până termini facultatea, numai bine se vor aranja și treburile în țara asta, altfel…
- Altfel ce? Ei au tot timpul bani și își permit orice, iar eu mă scuz că nu mă ține buzunarul. Și asta se întâmplă ori de câte ori se ia câte o inițiativă de grup.
- Au bani acum, când sunt singuri și stau cu părinții, care le dau masă și casă. Se bucură că-și pot cheltui cum vor banii primiți sau cei pe care îi câștigă prin cine știe ce bișniță dubioasă sau lucrând ocazional în diverse locuri.
- Și eu de ce nu aș putea să fac la fel?
- Ba da, ai putea, dar foarte curând banii nu vor mai ajunge și va fi prea târziu pentru a te apuca de învățat. Poți să mă crezi. Mai devreme sau mai târziu ai să-mi dai dreptate.
- M-am săturat de atâta școală și nici nu sunt convins că îmi va folosi la ceva, după cum merg treburile prin lume.
- Chiar așa? Crezi că le știi pe toate? Încă ești un puști. Terminarea unei școli nu înseamnă automat că ți se cuvine mai mult decât celorlalți, dar este un avantaj enorm.
- Eu nu văd nici un avantaj, în afară de faptul că am capul plin cu de toate. Nu ies bani din asta.
- Acum vrei bani, dar va veni și vremea când vei avea nevoie și de cele învățate, iar de știut, nimeni, niciodată, nu știe destul.
- Ce-ar mai trebui să învăț?
- Ceea ce este mai important și anume, cum să folosești cea ce ai acumulat.
- Și tu ai făcut o facultate și la ce-ți folosește acum, că tot șomer ești?
În acest moment, discuția devine sensibilă. Marcu încearcă să câștige timp pentru a putea să formuleze un răspuns cât de cât acceptabil. Băiatul cunoaște situația delicată în care se află, cu toată fereala părinților de a discuta acest subiect în prezența copiilor. Evident că evenimentele nu puteau fi ascunse, dar sperau să nu-i afecteze, dacă nu insistă asupra lor.
Îi răspunde afectat și tot printr-o întrebare:
- Și ce-i cu asta? Mi-a folosit, cel puțin până acum, dar nu-i problema ta și nici motiv care să-ți valideze tâmpeniile. Doar nu vrei să aștepți să vezi cum mă descurc eu, ca să afli dacă ai dreptate sau nu. S-ar putea să dureze ceva timp și tu nu-l ai. Așa că, fă bine și pune osu’ la muncă. Dacă dai greș, o să ai timp pentru toate ale tale. Viața nu-i numai plăcere, e și suferință, durere, eșecuri și încă multe altele. De altfel, viața ușoară și fără griji devine plictisitoare și generează degradare din toate punctele de vedere: psihică, morală, spirituală, fizică și toate consecințele ce decurg de aici. În acest sens găsești destule exemple în jurul tău.
- Iar îmi faci capul țăndări cu tot felul de chestii. Nu e cazul. Ești depășit de evenimente. Ești expirat. Trăiești o viață repetitivă, întreruptă din când în când de factori exteriori, care, de data asta, te-au debusolat sau aproape. Ce, crezi că nu se vede?
- Zău? Uite unde era lupul moralist și eu nu știam nimic! Felicitări profesorului!
- Pe naiba! La școală am învățat numai nimicuri bune de umplut timpul și de încărcat memoria. Nimic practic și util.
- Ia te uită, domn’le, să nu-ți vină să crezi! Vrei să spui că toate ideile pe care mi le-ai trântit acum sunt emanația capului tău ăla sec?
- Absolut, bătrâne! Nu spuneai tu că sunt băiat deștept și nu îți faci griji din pricina mea?
- Ziceam, dar mă refeream la probleme strict școlare și… nu mă fă bătrân.
- Îmi cer scuze, dar greșești! Sunt deștept în general și nu este numai părerea mea.
- Și mai greșit e să te crezi mai deștept decât ești. Și chiar de-ar fi cum spui, uiți un lucru esențial...
- Care?
- Teoria ca teoria, practica te omoară! Dicton vechi. Adică, nu ai exŹperiența necesară pentru a-ți pune în valoare inteligența, genetică de altfel, ține să precizeze Marcu, și cunoștințele, oricât ar fi ele de mari.
- Tocmai asta încercam să-ți spun. Din acest punct de vedere o să mă ajutați voi, adică tu și cu mama.
- Tocmai asta încercam eu să fac acum, dar mi-ai dat de înțeŹles că nu ai nevoie.
- Am plusat intenționat. Am să fac așa cum spui. Poate că aveți dreptate și alternativă mai bună, în următorul interval de timp, nu am.
- Măi, tu chiar crezi că mă faci pe mine? Tot eu am marcat punctele.
- Nu încă! Am să pun mâna pe carte, dar nu pentru că așa îmi spuneți voi, ci, pentru că vreau eu.
- Adică cum?! N-are importanță! Pune mâna pe carte, asta-i direcția cea bună!
Marcu devine melancolic.
- Vezi, tu zici că am dus o viață… nu știu cum. În parte, ai dreptate. Așa au fost vremurile și mă bucur că voi ați fost prea mici ca să le cunoașteți, dar să știi că tot timpul am căutat o portiță de ieșire din cușcă. Ceea ce îmi reproșezi tu e adevărat, dar e numai învelișul trecerii mele prin lume. Ceea ce-i în mintea fiecăruia… numai el știe. Dovadă că nici eu nu am știut ce-i în capul tău și ceea ce am aflat acum este, probabil, numai o parte din toată încrengătura de gânduri pe care le frămânți de unul singur.
- Ești tare, padre!
- Nu mai spune! Sunt un oarecare ce nu dorește ca progeniturile sale să sufere sau să repete greșelile noastre, că am făcut destule.
- Ce fel de greșeli?
- Ohoo! Am tratat lucrurile cu ușurință, nu le-am apreciat corect importanța și asta a făcut să pierdem, să irosim un timp valoros. Din nefericire, ce am visat a fost una și ce am realizat alta. Asta am făcut.
- Acum știți care-i cauza?
- Tocmai ți-am spus. Ar mai fi optimismul nostru exagerat, care, la rându-i, se datora mai ales perceperii greșite a realității. Tinerețea se arată întotdeauna promițătoare, pentru ca, în scurt timp, drumurile să se înfunde, iar potecile să devină foarte alunecoase.
- Știu ce vrei să spui. Așa se vorbește peste tot, și la școală, și… ceilalți...
- Tot căpos te ții. Uiți că-n ’89 erai un pici în clasa a cincea, care habar n-avea pe ce lume trăiește și că, abia acum, când ai terminat liceul, începi să-ți pui întrebări. În sfârșit, începi să vezi lumea din alt unghi, dacă o vezi. Tare mi-e teamă să nu o vezi stâmb.
- Aveți numai impresia, voi, “bătrânii”!
- Ce altă impresie să am, când toată ziua aud vorbindu-se despre bani... afaceri și câte parale a câștigat ăla în Italia... sau nu știu pe unde mama dracului!
- Da’, ce-i rău în asta, nu-i bine să ai bani? Eu știu că banii îți dau independență, ori eu, noi tocmai asta vrem.
- Să zicem, dar și banii pot fi obținuți în diverse moduri, caŹre nu trebuiesc și nu pot fi ignorate, date fiind consecințele ce pot decurge din ele.
Neștiind că și el va urma căi dubioase, Marcu își continuă dizertația:
- A câștiga ușor bani, prin treburi ilegale, aici sau în străinătate, nu pot fi și nici nu sunt altceva decât soluții de moment sau de scurtă durata. Banii vin și se duc. Dar mai târziu? Omul nu rămâne veșnic tânăr și nici nevasta. Chestia cu Spania, Italia sau mai știu eu unde, nu va fi posibilă la nesfârșit, lumea se mai și schimbă.
- Poate că ai dreptate, dar nici să îmbătrânim așteptând nu vrem.
- Nu poate, sigur am dreptate și, după cum spuneai, nu trebuie să îmbătrânești așteptând vremuri mai bune. Vremurile bune ți le pregătești singur din timp și cu mare efort.
- Vrei să zici că, pentru mine, acum este vremea?
- Absolut! Orice vei încerca să faci, întâi și întâi vei fi întrebat ce pregătire ai. Chiar și în străinătate ajuns, tot despre ele vei fi întrebat. Studiile reprezintă principala garanție a reușitei. Se poate și fără ele, desigur, la sapă, undeva prin Europa sau... Știi tu mai bine din poveștile grozave ale unor prieteni de-ai tăi, care au renunțat la școală amăgiți de niște câștiguri aparent fantastice, dar false și vremelnice.
- Dar dacă adun bani, îmi deschid un butic...
- Și ce, vrei să fii buticar o viață întreagă? Nu iți dai seama că, la un moment dat, astea au să dispară? Ele nu sunt o soluție de viitor. Eu nu am fost niciodată în străinătate, dar nu cred că acolo mai există buticuri. Vor dispărea și la noi, de asta sunt sigur.
- Dar, până atunci se pot aduna bani destui pentru a începe afaceri mai serioase.
- Văd că pe tine nu te poate lămurii nimeni. O ții una și bună. Eu te întreb încă o dată: ai de gând să mă asculți și să pui mâna pe carte sau nu?
- Sigur că pun, dar am vrut să-ți cunosc părerile pentru cazul în care nu voi intra la facultate.
- Nici să nu-ți pui problema asta, să ți-o scoți din cap! TraŹge tare și ai să reușești. Dacă pleci din start cu ideea unui eșec este ca și cum l-ai și avut. Nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva.
Băiatul se înmoaie:
- Dacă ai ști ce tragere de inimă am să mă apuc de tocit tocmai acum!
- Dacă nu acum, atunci când?
- Mă omoară fizica!
- Dacă mă ascultai și alegeai fizica la bac… Acum ți-ar fi fost mult mai ușor, dar tu ai ales sportul, ca nu cumva să ți se încălzească prea tare creierul.
- Nu de asta. Mi-a fost teamă că nu-l iau deloc.
- Ei, acuma gata! O iei de coadă cu fizica și lași matematica la urmă, pentru că bacul te-a verificat odată. La început are să-ți fie mai greu, dar pe măsură ce îți intri în ritm are să fie din ce în ce mai ușor.
- Mi-e groază!
- Știu cum ți-este, am trecut și eu prin asta. Trebuie să vrei, să ai voință. Cu mama ai vorbit?
- Nu prea, de la o vreme a devenit foarte bisericoasă și parcă se teme de ceva.
- Zău? N-am știut!
- Cât timp am fost în examene mergea zilnic la biserică și aprindea lumânări, iar când am întrebat-o de ce, mi-a răspuns că nu-i treaba mea. Uite acolo!
Privind în direcția arătată de băiat, Marcu vede o candelă pe care nu o băgase în seamă înainte. Tocmai se holba la ea gânditor, când, soția intră în cameră să caute ceva. Cu hainele fetiței în mână, femeia se pregătește să iasă, dar își aude fiul spunându-i tatălui mai mult în șoaptă:
- Ți-am spus eu, tată!
Se oprește în prag și, privind tăios către cei doi, întreabă:
- Ce ți-a spus, omule?
- Spune că te comporți ca parlamentarii când depun coroane de flori la mormintele eroilor și că ai devenit foarte bisericoasă de la un timp încoace.
- Asta era? Păi, a fi păcătos nu-i un lucru de laudă, nici pentru voi, nici pentru alții. Sper să nu vă deranjeze că îmi spun rugăciunea în fiecare seară. Am făcut asta dintotdeauna și mă mir că abia acum ați băgat de seamă.
Femeia pleacă și revine imediat cu aceleași haine în mână:
- Copila asta-i numa’ bună de bătut!
- Ce-a mai făcut?
- S-a murdărit și până să-i pregătesc haine de schimb a șters-o. I-a dispărut rușinea și a plecat așa cum era. Crede că cineva stă după fundu’ ei.
- Vezi-ți de treabă, oricum s-ar fi murdărit iarăși.
Mama pune hainele la locul lor și iese pentru a doua oară, de data asta cu drum spre bucătărie.
Cei doi, tată și fiu, își continuă discuția.
Marcu se pornește să țină o prelegere:
- Fii atent la ce-ți spun, deși ți-am mai spus, dar cred că ai uitat sau nu mi-ai dat atenție. Știu că e greu să înveți. Uite câteva chestii din metodica învățării...
- Da, de unde le știi?
- Din experiență, da’ lasă asta. Îți spun și eu ce-mi aduc aminte... Întăi și-ntâi, vei băga de seamă că unele lucruri, pe care le credeai uitate, le știi de fapt. Asupra lor nu insiști, pentru că sunt bine fixate în subconștient și este suficient un stimul oarecare pentru a ieși la iveală. Trebuie să te concentrezi asupra celor ce nu le știi, ca și cum celelalte nu ar exista. Înțelegi?
Băiatul dă din cap cam sceptic și Marcu își reia instructajul:
- Apoi, toată materia trebuie sistematizată sub forma unor scheme, schițe și desene care să-ți perŹmită aducerea aminte la o simplă privire asupra caietului, așa cum îți amintești niște întâmplări când privești o fotografie sau un obiect. Adică, reții esențialul și elimini umplutura. Asta e!
Băiatul cască ochii, iar tatăl continuă expert:
- Eu așa am făcut. Dacă e valabil și pentru tine, vei vedea. Mai sunt și alte chestii pe care le vei descoperii singur. Ce mai! Dacă ești așa deștept cum pretinzi, descurcă-te!
Marcu încheie mulțumit că și-a făcut datoria. Oricum, disputa fiu-tată nu are nici o șansă de a fi soluționată tocmai acum. Pentru el, mâine este ultima zi de prezență obligatorie la muncă, după care: Dumnezeu cu mila!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE