FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Câteva precizări
Text postat de Emanuel Cristescu
Niciodată, dar absolut niciodată, eu ori Europeea nu am încurajat, sprijinit ori lăudat, în vreun fel, încălcarea regulilor gramaticii! Cine îmi impută așa ceva comite o insanitate sau nu știe ce vorbește. Nu numai că site-ul este conceput a funcționa în spiritul respectării regulilor gramaticale dar, mai mult, prin ultima măsură luată, am ușurat activitatea de invalidare a textelor și/sau comentariilor care încalcă regulamentul, așadar, inclusiv încălcările flagrante ale gramaticii. Editorii, după trei motivații, nu mai sunt obligați să justifice motivarea invalidării textelor sau comentariilor pe care decid a le invalida. Așadar am pledat, pledez și am creat mecanismul instituțional destinat să conducă la respectarea regulilor gramaticale. Însă a acelora vizibile, flagrante, obișnuite. Pentru că gramatica are subtilități, nuanțe interpretări și evoluții care pentru a fi respectate, ar fi nevoie ca Europeea să aibă un contract cu Academia Română. Editorii nu vor valida texte ori comentarii cu erori gramaticale vizibile, flagrante. Rămâne astfel deschisă posibilitatea corectării lor, a erorilor, printr-un efort și o implicare din partea tuturor. Acesta ar fi un proces firesc de învățare și perfecționare continuă. Prin urmare un comentariu ca acela în care trona un monstruos agramatism "face-ți" după o eventuală atenționare, trebuia radiat fără milă!

Pentru ce am pledat și pledez în continuare, este toleranța față de "valoarea textuală". Din următoarele considerente:

1. un om care scrie (cum spunea regretatul Fănuș Neagu, în România mai mult se scrie decât se citește!) și care publică aici, poate învăța. Poate înțelege ce este aceea valoare și se poate perfecționa. Eu am văzut astfel de evoluții frumoase pe acest site. Adică, nu trebuie omorât din fașă cineva care face efortul minim de a scrie așa cum și cât știe el. Mai mult cred că ar fi utilă o îndrumare a unor asemenea oameni. Însă nu de la înălțimea nasului plasat undeva, într-un real sau imaginar Everest valoric propriu. Pentru că, v-am mai spus, spațiul public irascibilizează, generează frustrări și constituie sămânță de scandal.

2. puteți scrie capodopere! Dacă nu sunt citite de nimeni, deși în absolut, sunt valoroase, ele, concret, cel puțin acum, nu au nicio valoare practică. Pentru că o operă valoroasă este destinată unui public. Și, mai devreme ori mai târziu, până și aceia care scriu prost, să zicem, vor putea realiza comparația dintre o operă valoroasă și una nevaloroasă. Toate ori aproape toate paradigmele actuale, cu privire la publicarea unor texte, mai mult ori mai puțin onest sau ipocrit, utilizează un fel de segregație, de plano, a textelor. Adică își permit să filtreze, în fapt să cenzureze, potrivit gusturilor proprii ale câtorva, de regulă o mână de oameni, textele. Ei bine, istoria literară, a artei în general, a demonstrat cât de păguboasă este o astfel de viziune. Vă voi da doar două exemple. Bacovia, în epocă, a fost considerat un creator nul. De asemenea, în planul sculpturii, Brâncuși nu a fost, cel puțin la noi, apreciat la adevărata lui valoare. Și vă pot oferi nenumărate astfel de exemple de la noi și de aiurea. Ori vi le puteți da singuri. Prin urmare, paradigma europeică, deși poate părea ciudată, deși este dificil de acceptat, deși pare că maculează adevăratele valori, obligându-le să coexiste cu nonvalori, ei bine, cu toate acestea, reprezintă o altă viziune. Poate anormală, poate utopică, poate inacceptabilă, poate proastă, etc. Însă este o viziune definită ca atare. Și cred că principiul din justiție, adaptat, este bine venit. Mai bine să fie publicate o sută de texte nevaloroase decât să fie interzis un text valoros.

3. Când umanitatea cunoaște Divina Comedia, Sonetele lui Shakespeare, Kant, Schopenhauer, etc. etc. etc. prin raportare, multe, dacă nu, la limită, toate textele și comentariile publicate aici, devin ori ar putea deveni ilegitime. Adică, așa cum, prin comparație cu texte valoroase existente pe Europeea, unii ar dori interzicerea textelor nevaloroase, dacă s-ar extinde un pic inferența, adică, dacă s-ar raporta textele de aici la capodoperele umanității, înțelegeți cu siguranță, că și cele mai bune texte europeice ar trebui interzise! Ar fi corect? Ființa umană are varii motivații de a scrie. Și, cu siguranță, dintre tonele de steril, maculatură, texte grafomane, etc. vor apărea opere și capodopere sincrone fiecărui timp și spațiu.

4. Mai sunt și alte considerente însă acestea mi se par esențiale. Și de ce să nu existe și o astfel de paradigmă? Pentru că "eugeniile" de orice fel conduc la discriminare. Știu, unora, multora, vă este greu de acceptat o astfel de paradigmă. Însă mulți vă declarați creștini. Însă când vine vorba de practică deveniți exclusiviști. Mergând până la tirania exclusivismului. Valoarea se ridică asemenea uleiului la suprafața oceanului. Dacă oceanul nu există, uleiul se va infiltra în pământ aneantizându-se. Înțeleg că mulți suntem ori sunteți victime ale prejudecății:” spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești.” Cred însă că în domeniul spiritului o astfel de prejudecată este neproductivă. Fie și dacă ne gândim la câte mari spirite ale umanității au suportat exercițiul segregației ori recluziunii. Și la multe dintre operele acestora. Știți că și pe Europeea a evoluat și, bănuiesc, mai evoluează cineva aflat ori care se mai află în pușcărie?

5. Mie mi se pare mult mai important limbajul operei și opera în sine, de unde și accentul pus pe ecoliteratură și libera exprimare. Și abia de aici încolo poate începe procesul axiologic. În care trebuie decelată, susținută, recunoscută și impusă valoarea.

Dacă doriți să vedeți câți editori are Europeea, în momentul de față, puteți derula paginile cu autorii și veți vedea câți membri au nivel 500 ori mai mult. Că unii activează sporadic, aceasta este o altă problemă. Evident că mai am nevoie de editori și aștept oferte pe adresa [email protected]

Europeea este un proiect colectiv bazat pe implicarea individuală, sinceră și în măsura posibilităților fiecăruia. Este ușor să stai deoparte și să critici.

În concluzie, dacă nu puteți înțelege acest concept în care DREPTUL LA LIBERĂ EXPRIMARE PREVALEZĂ VALORII TEXTUALE, dacă unii dintre domniile voastre vă considerați maculați de acest concept, de prezența mea ori a altora pe acest site, evitați-l.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Tulai, nene Cristescu, apăi ăla-i typo?!
Dacă-ți fac cu ochiul, îți iei vorba 'napoi?

;)
 
Postat de catre disparut de pe net la data de 2012-03-09 14:50:24
         
 
  (ah, ce păcat că forma "N. Bun" a fost brevetată de altcineva!) să zic că le mai sprijiniți din cînd în cînd. ;)

Iată, distinse Jup B.Itter, cele câteva typo la care făceam referire. Scuzabile evident însă typo!

 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-03-09 08:45:05
         
 
  Pentru distinsul coleg Kosta Vianu

De ce, distinse coleg, nu țineți mai mult la imaginea și credibilitatea dumneavoastră ? De ce sunteți atât de împrudent și faceți afirmații care pot fi așa de ușor combătute? De ce vă presentati public așa de vulnerabil?

Spuneți pe undeva că nu mi-am cerut niciodată scuze.

Iată mai jos câteva dovezi care vă contrazic:

“Prezint scuze corespondentului meu pentru nedelicatețea de a face public acest mesaj personal fără a-i cere încuviințarea (am înlocuit totuși datele personale prin [….]) însă am vrut să-i fac și lui o surpriză.”

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=35658

« Prezint scuze tuturor autorilor valoroși care au plecat de aici jigniți de persoane iresponsabile. Păcat că nu m-au informat mai demult. Aștept pe adresa de e-mail numele persoanelor care au părăsit site-ul ca urmare a unor atacuri la persoană săvârșite de alți membri ai site-ului. »

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=36852

“Vă prezint scuze că nu v-am atenționat în prealabil.”

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=33800

“Îți prezint eu scuzele de rigoare și te aștept.”

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=27711

Și mai sunt și altele. Vă las plăcerea să le găsiți și singur.

Cu privare la faptul că eu aș încuraja încălcarea regulilor grammaticale nu voi face decât atât. Voi păstra un moment de jenă.

Apoi că m-aș lua de "hibele" dumneavoastră psihice. Nici vorbă. De unde trageți această concluzie? Eu făceam trimitere la "puseul dvs de acuzator" Cum rezultă și din context "Mai acum nu știu câtă vreme, îmi aduceați garve acuze în legătură cu ..." Însă acesta vă este stilul. Îmi puneți în sarcină lucruri pe care nu le-am spus, scris, gândit și apoi mă acuzați de ceea ce mi-ați pus în sarcină. Ca și la telefon. Nu aveți răbdare să ascultați și îmi atribuiți cuvinte pe care nu le-am spus!

PS. Astfel de “interpelări” mă hărțuiesc și îmi răpesc timpul. Nu voi mai răspunde pe viitor la asemenea întrebări. Nu acesta este rolul meu aici, nu acesta este fondul problemelor europeice, nu aceasta este misiunea Europeii!

 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-03-09 08:34:02
         
 
  Domnule Cristescu,

PS. Da ceva bun vedeți la acest "știft"? Un ceva așa ca golul de onoare?

Eu nu am pus niciunde o astfel de etichetă europeei. Nici nu mi-aș permite, atît timp cît producția mea "literară" nu a sărit niciodată peste nivelul de "știft".


Pentru că, iată, și distinsul membru, cu apariții meteorice, după spusele domniei sale, comite câteva typo în doar vreo 16 rânduri!
(Emanuel Cristescu)

Aș dori, dacă sunteți amabil, să mă ajutați și să exemplificați. Uneori e dificil să îți vezi propriile bîrne din ochi. V-aș atrage totuși atenția, cu toată gentilețea de care sunt capabil, că una este un text publicat, alta este un comentariu de subsol.

 
Postat de catre disparut de pe net la data de 2012-03-08 15:45:25
         
 
  Tarde venientibus, ossa, distinse domn. E un gest tardiv, mult prea tardiv, care in loc sa aiba efectul scontat, acela de a ma prosti si de a ma ridiculiza, se intoarce tot impotriva emitentului. Ceea ce trabuia facut in opinia mea era interzicerea cu desavarsire a oricarui text agramat, pana la remedierea defectiunii. Punct!
In rest, jocul sprintar de glezne, adica ceea ce practicati cu vizibila lejeritate, ca si in cazul cu nivelurile 100 si 200, de care mie mi-ar fi jena, nu face decat sa va arate cat puteti fi de duplicitar. Ati rostit vreodata, ati putut vreodata rosti "am gresit", domnule, distinse, na! profesor? Eu nu cred. Pacat. Prapastia dintre noi se casca vizibil si cu ironii gen "puseu" n-o veti putea astupa. In locul dvs as recunoaste deschis. E usor. si simplu: am gresit, promit sa repar. In loc de asta, o tineti gaia-matu cu presupusele mele hibe psihice, lucru de care ar trebui sa va fie intr-un fel.
 
Postat de catre sters sters la data de 2012-03-08 09:18:09
         
 
  Când vă va trece și acest puseu, distinse Kosta Vianu, probabil, în intimitate, vă veți rușina. Cum să încurajez eu încălcarea regulilor gramaticale? Aveți proprietatea termenilor cu ajutorul cărora operați?

Mai acum nu știu câtă vreme, îmi aduceați garve acuze în legătură cu ecsintescu! Pentru simplul fapt că încurajam un tânăr în care vedeam și văd încă un talent în a scrie nebanal și pe care încercam să-l ajut să înțeleagă, asemeni unui Higgins europeic, că direcția vulgară în care scrie este o fundătură pentru marea literatură. Acum, tot nedrept, vi s-a cășunat pe mine că încurajez încălcarea regulilor gramaticale! Când și în pagina de față găsiți atitudinea mea extrem de fermă în sensul respectării acestora.

Distinse coleg, sigur mă repet: adevărul așteaptă, numai minciuna se grăbește.

PS. Stimați colegi, mă mai percepe cineva ca fiind un vector al încurajării agramatismelor pe aici? Că mă gândesc să mă duc la vreun psiholog, or doamne ferește, la vreun psihiatru. Să nu-mi fi pierdut reperele valorico-gramaticale! Mai știi? Și să mă tratez. Că, dacă unul îmi spune asta, mai treacă-meargă, însă dacă vor fi fiind mai mulți o fi ceva adevăr în spusele lor!

"N-ati facut NICIODATA, nici macar un semn din cap inspre cei care scriu agramat" Așa să fie? Când chiar în topicul de mai sus am scris negru le alb, mă rog pe bleu: "Prin urmare un comentariu ca acela în care trona un monstruos agramatism "face-ți" după o eventuală atenționare, trebuia radiat fără milă!" A radia fără milă un agramatism însemnă a încuraja agramatismele? Să se fi întor lumea pe dos?
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-03-08 09:04:03
         
 
  N-ati facut NICIODATA, nici macar un semn din cap inspre cei care scriu agramat. Nu ma refer aici la vsaloare, repet, ci la corectitudinea gramaticala a textului, care mi se pare esentiala. Cei ticalosi asteapta totdeauna un semn din partea puterii, care, oricat ati zice, sunteti dumneavoastra. Daca un lucru nu este interzis, se considera aprobat tacit. Iar de aici si pana la debandada nu mai este decat un pas. Ce dracu e asa de greu de priceput?  
Postat de catre sters sters la data de 2012-03-08 08:34:02
         
 
  Si, iata, daca Radu Stefanescu, satul de laturile aruncate in capul lui de nemultumitii cu care lupta, va va parasi, veti ramane singur, cu editorii cu nivel 500 dar inactivi, cu... nu ma mai plictisesc sa-i mai enumar. Atunci si numai atunci veti putea, in sfarsit sa va bucurati cu adevarat: nimeni nu va mai plictisi augusta dvs persoana cu critici atat de rau voitoare.  
Postat de catre sters sters la data de 2012-03-08 08:30:18
         
 
  Si, iata, daca Radu Stefanescu, satul de laturile aruncate in capul lui de nemultumitii cu care lupta, va va parasi, veti ramane singur, cu editorii cu nivel 500 dar inactivi, cu... nu ma mai plictisesc sa-i mai enumar. Atunci si numai atunci veti putea, in sfarsit sa va bucurati cu adevarat: nimeni nu va mai plictisi augusta dvs persoana cu critici atat de rau voitoare.  
Postat de catre sters sters la data de 2012-03-08 08:30:14
         
 
  De ce, daca va agreseaza asa de tare critica mea, nu-mi scadeti nivelul? Asa, probabil ma voi plictisi in cele din urma sa mai astept validarea postarilor si, treptat-treptat, oricat de drag mi-ar fi fost odinioara de Europeea, mi se va face in fine scarba si voi pleca definitiv. O rezolvare curata, nu?  
Postat de catre sters sters la data de 2012-03-08 08:25:30
         
 
  Incurajand libera exprimare in dauna corectitudinii din punct de vedere gramatical comiteti dvs o insanitate mult mai mare impotriva literaturii. Cei incurajati sa scrie oricum se vor simti, iata, cum deja se intampla, autorizati sa dea cu tifla. Se pare ca ura dvs impotriva oricui va critica va impiedica sa intelegeti acest mic adevar: nu cantitatea ci calitatea! Non multa sed multum, daca va aminteste asta de ceva. daca nu, nu si gata, o sa dispar de aici ca si altii care s-au simtit agresati de tirania prostului gust, tolerata si incurajata de laxitatea principiilor dvs.  
Postat de catre sters sters la data de 2012-03-08 08:22:42
         
 
  PS. Apreciez exigența și acribia domniei voastre și nu numai. Acestea mă fac ori ar trebui să mă facă să fiu mai atent. Și bine aș face dacă aș fi, mereu, cu ochii în patru. Însă, din păcate, de multe ori, scriu sub presiunea timpului, nu am vreme să recitesc, de fiecare dată, ce am scris, unele taste, deși sunt apăsate nu-și fac datoria, și, cu mare tristețe, recunosc, pe măsura înmulțirii cercurilor copacului, atenția își mai pierde din acuitate. Și ce bine ar fi dacă numai atenția! Nisi credideritis non intelligetis! Veți înțelege, cândva, aceasta și domniile voastre. M-am adresat, acum, tuturor acelora pentru care unitatea de măsură a timpului este încă primăvara. Sigur, aș deveni patetic invitându-vă să aruncați cu piatra doar dacă vă știți a fi fiind perfecți. Pentru că, iată, și distinsul membru, cu apariții meteorice, după spusele domniei sale, comite câteva typo în doar vreo 16 rânduri!

Doctore, am început să uit!
De când?
De când ce?
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-03-08 06:42:30
         
 
  Da, pot fi acuzat de oarecare nglijență. Foarte rar, din 2003 am mai intart în secțiunea "ajutor" și numai în cazul vreunei dispute, pe vreo problemă dedicată.

Orium, pe lângă lipsuri, neajunsuri, erori, greșeli, neîmpliniri, scăpri, defecțiuni, insatisfacții site-ul mai are și multe păcate, imperfecțiuni, neconformități și multe altele. M-ați ajuta, toți care doriți să vă implicați, ca să facem unul perfect. Pentru că, probabil, la mine, se va fi instalat, obișnuința, rutina și vor fi devenit erori sistemice. Prin urmare, vă adresez, cu anticipație, mulțumirile mele.

PS. Da ceva bun vedeți la acest "știft"? Un ceva așa ca golul de onoare?
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-03-07 19:54:40
         
 
  Draga Jupp,
In primul rand tin sa-ti spun ca ma bucur sa te revad, chiar daca revederea nu are loc in Sala Oglinzilor ci prin subsoluri. Insa in privinta virgulei buclucase nu ai dreptate. Intr-o literatura democratica o virgula are, conform consitutiei, dreptul sa se aseze acolo unde vrea ea si nu unde ii dicteaza Academia Romana. Stiu asta de la virgulele mele, care, atunci cand le spun cam unde le cere sa se aseze inaltul for, nu se mai aseaza de loc!
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2012-03-07 18:46:19
         
 
  Sunt de acord că nu ați "încurajat" ori "lăudat" agramatismele dar sunt și suficient de nebun (ah, ce păcat că forma "N. Bun" a fost brevetată de altcineva!) să zic că le mai sprijiniți din cînd în cînd. ;)
Un exemplu este pagina de "Ajutor", care ar trebui să aibă girul dvs. și care conține unele imperfecțiuni nedemne de un site de literatură: semne de punctuație lipsă, spații lăsate înaintea lor, typo-uri și cel puțin un dezacord, din cîte îmi aduc aminte.

P. S.
Doream de mult să vă întreb, ce sunt acelea "nivele"?

P. S. 2. (nu ăla de la Sony)
În cazul virgulei între subiect și predicat este necesar un contract cu Academia Română sau ne descurcăm între noi, nespecialiștii? A se vedea:
"DREPTUL LA LIBERĂ EXPRIMARE(,) PREVALEZĂ VALORII TEXTUALE"

p. S. 3.
Vă rog, nu trageți! Știu că apar doar meteoric pe-aici, așa că nu am dreptul să comentez, dar nu m-am putut abține. Multă baftă în continuare în tot ce întreprindeți.
 
Postat de catre disparut de pe net la data de 2012-03-07 17:58:18
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE