FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
De citit, de meditat și, poate, de către unii, de înțeles
Text postat de Emanuel Cristescu
Acest site privat, prin apartenență și administrare, pune la dispoziția creatorilor un spațiu public de exprimare. Condițiile de publicare, aici, sunt specificate în regulamentul de funcționare. În esență dreptul la liberă exprimare este garantat oricui, dacă nu scrie vulgar și nu atacă persoane, grupuri de persoane, etc. Scrie în regulament despre ce este vorba.

Prin urmare, fiind vorba de un spațiu public de exprimare, publicarea de către un user a unui text, în acest spațiu, poate stârni reacții din partea altor useri. Useri care, tot în condițiile regulamentului, au și ei garantat dreptul la liberă exprimare.

Libera exprimare este însă o minimă condiție în ideea valorizării unui text. Pentru că publicarea înseamnă aducerea la cunoștință publică a unui text. Niciun text și niciun comentariu nu sunt însă valoroase în virtutea simplei publicări. Valorizarea unui text, adică, dacă acel text poate avea valoare literar-artistică, reprezintă un proces complex și este conferită printr-un fel de analiză și raportare la valori și norme preexistente, existente, definibile ori devenibile într-un spațiu socio-cultural dat. Și acceptate majoritar ori minoritar în acel spațiu. În virtutea unor gusturi, afinități, puncte de vedere convergente ori divergente, etc. Mai mult, în domeniul literar-artistic, aceste valori și norme au un puternic și de netăgăduit caracter subiectiv. Care ține de gustul individual și de gustul colectiv. Sitetizând, anticii spuneau: de gustibus et coloribus non disputandum!

Spațiul cultural global, zonal, regional, local, individual, ca urmare a evoluției istorice a unor astfel de valori precum și ca urmare a sincronizării ori desincronizării indivizilor ori grupurilor de indivizi cu aceste valori, dispune de repere valorice integrate de-a lungul timpului în ceea ce am putea defini acumulări culturale. (ale umanității, zonei, regiunii, locului, individului) Reperele culturale valorice ale umanității sunt capodoperele și operele. Aflate într-un permanent proces de cunoaștere, recunoaștere, evaluare, reevaluare, completare, definire, redefinire, înțelegere, interpretare, etc. Avem de-a face, la orice nivel, cu un spațiu cultural deschis de opere și capodopere la care fiecare individ poate ori nu să se raporteze. Tot acest complicat și nesfârșit proces aflat într-o permanență devenire poate fi definit ca fenomen cultural. Și, la nivel global, i-am putea spune noesic, are, respectiv conține, tot ce s-a scris, la limită, am putea spune, tot ce s-a gândit, se gândește ori se va gândi în acest domeniu. Ar trebui invocate toate bibliotecile lumii și toate memoriile culturale ale tuturor oamenilor pentru a avea o viziune exhaustivă asupra fenomenului!

De ce scriu oamenii, de ce mai scriu, în contextul în care umanitatea are atâtea acumulări valorice, atâtea opere și capodopere, ține de ontologia și devenirea ființei umane eterne. Ca atare este un fenomen real și ușor de constatat. Oricum, în ultimă instanță, oricare ar fi motivațiile individuale, crearea și gândirea de opere, presupun, cred eu, faptul că aspirația oricărui individ care scrie ori creează opere de orice fel, este ori ar trebui să fie aceea ca aceste acțiuni ale sale să fie ori să se transforme în valori mai mult ori mai puțin perene.

Cum spuneam mai sus, acest proces de valorizare este unul complex și permanent.

Revenind la site-ul nostru, adică mutatis mutandis, un user care publică aici, poate primi ori nu reacții la ceea ce publică!. Aceste reacții pot fi publicate în subsolul textului publicat ori în topice distincte. Reacțiile se pot înscrie în toată gama posibilă de valorizare, de la apreciere totală până la negare totală. Și fiecare user trebuie să fie conștient de aceasta și să-și asume acest fapt care poate reprezenta fie, satisfacție, fie neplăcere cu toată gama de nuanțe intermediare dintre aceste extreme. Dacă nu are această reprezentare sfatul meu ar fi să nu mai publice aici. Ca o variantă specifică și pragmatică, fiecare user trebuie să știe că dispune, în fereastra care îi permite să publice un text, de o facilitate și anume aceea de a permite sau nu! comentarii cu privire la textul pe care îl publică, bifând sau nu! căsuța corespunzătoare. Dacă permite astfel de comentarii înseamnă că își asumă riscul de a avea opinii, în limita regulamentului, dintre cele mai diverse. A te plânge de aceste opinii când nu convin, nu este calea cea mai fericită de a activa aici. Dacă cineva este lezat de astfel de opinii, postate prin încălcarea regulamentului, nu trebuie să încalce la rândul său regulamentul, nu trebuie să-și facă dreptate singur, nu trebuie să anatemizeze, să jignească, să ofenseze la rândul său ci, trebuie să sesizeze administrația site-ului. Dacă procedează altfel își asumă toate riscurile provenind din reacții ale userilor care pot fi ori nu corecte.

Trebuie însă conștientizat și asumat faptul că opiniile, pozitive ori negative, motivate sau nu , dacă sunt scrise regulamentar, nu pot fi interzise, cenzurate, eliminate, etc. Ca atare cine crede în valoarea textelor sale poate ține seama ori nu de opiniile cu privire la aceste texte. Și este stupid să accepte ori să-și dorească numai comentarii laudative. Suntem diferiți, din fericire, iar „diferirea”, firesc poate duce la reacții diverse. Inclusiv negative. Comentariile negative pot avea la rândul lor, varii motivații: de la sinceritatea exprimării ca urmare a intertextualizării textului cu lectorul, până la invidie, vindicativism, nihilism, etc. Personal nu cred în unanimități. Ca atare, dacă, în viziunea domniilor voastre, un comentariu vi se pare nedrept ignorați-l ori dați o replică decentă, civilizată în care să vă spuneți punctul de vedere. Eventual, evaluați dacă puteți intra într-o polemică de idei, una civilizată. Dacă nu vedeți posibilă o astfel de polemică, exprimați-vă opina și atât. Nu inițiați și nu escaladați posibile dispute care pot degenera în ceartă, scandal, hărțuire. Fiți mulțumiți că, aici, pe internet, puteți răspunde unor comentarii. În situația în care o carte este publicată multor comentarii răutăcioase ori distructive nu le puteți răspunde.

Mai doresc să adresez și comentatorilor o rugăminte. Acest site nu este site-ul de recrutare a Premiilor Nobel și nici nu depinde cultura umanității de el. Este un site în care fiecare după posibilitățile și talentul de care dispune, își poate avea locul. Adică poate coexista oricine. Valorile se pot decela și sedimenta în timp. Și, fiți siguri, adevăratele valori, cu sau fără voința ori dorința noastră se vor impune. Iar nonvalorile vor dispărea de la sine. Așa că, nu vă mai încrâncenați să aneantizați ceea ce credeți că nu se înscrie în conceptul de valoare. Exprimați-vă, tot la fel, decent și argumentat opinia, evaluați dacă puteți purta o dezbatere, dispută ori polemică referitoare la un text, idee ori comentariu și procedați în consecință. Și porniți de la ideea că este greu, dacă nu imposibil, de schimbat convingerile cuiva. Cine își cunoaște valoare are mai mult sau mai puțin nevoie de opiniile altora. Scrisul său ar putea avea ca motivație împărtășirea și altora a valorilor sale. Care pot fi acceptate ori nu. Cine nu-și cunoaște valoarea, aici și-o poate testa și poate învăța. Se poate perfecționa. Cine nu-și cunoaște valoarea dar are pretenția valorii, fără să facă efortul de a înțelege ce este valoarea, la ce standarde valorice s-a ajuns, în opinia mea, trebuie lăsat în pace ori ignorat. Pentru că nu are capacitatea de a înțelege astfel de concepte.

Am scris toate acestea ca urmare a oripilării produse de citirea unor comentarii în care suburbanul, invectiva, ofensa, jignirea au atins cote de neimaginat. Unele, posibil, vor fi având și conotații patologice! Care, teoretic, n-ar avea ce căuta aici. Însă, iată, din păcate ele apar. Probabil teama de a nu fi acuzați de cenzură, radiindu-le, lipsa invalidării din fașă a textelor ori comentariilor care încalcă regulamentul, atitudinea poate nepotrivită ori percepută a fi fiind jignitoare, provenind de la unii membri consacrați însă care nu dispun de tactul necesar coexistenței într-un asemenea spațiu, spațiul însuși cu structura și viziunea pe care le are, în care dreptul la liberă exprimare prevalează valorii textuale, și, probabil, multe altele vor fi cauzele care generează astfel de situații.

Eu vă invit pe toți să meditați la aceste probleme, eventual, cei care le înțelegeți și puteți, revizuiți-vă comportamentul pe site și, cu siguranță, împreună, vom putea realiza pe acest site o atmosferă mai relaxată, cu mai puțină încrâncenare și mult mai respirabilă. Sigur am putea proceda utilizând barda. Adică invalidăm orice ni se pare că încalcă regulamentul, introducem cenzura și cenzurăm la sânge, etc. Nu cred că ar fi bine și nu cred că am ajunge la rezultate pozitive. Eu cred în convingere, în frumusețea care există în orice om, în ambiția de autodepășire și în nevoia noastră de comunicare și coexistență. În câteva cuvinte în oameni, în autori și în creațiile lor. E loc sub Soare, pentru fiecare dintre noi!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Draga domnule Cristescu, nu stiu ce valoare are pentru d-voastra o propunere de a mea, dar fac totusi efortul de a v-o prezenta:

Teoretic, exista posibilitatea crearii unui "cos de gunoi" in care sa se regaseasca orice creatie si orice comentariu neecoliterar. S-ar putea ca softistul pe care il aveti sa poata face acest lucru. Il puteti denumi "cloaca maxima", "purgatoriu", "gheena" sau oricum doriti. Iar pagina principala sa ramana curata, pastrand totusi un link ce va duce la textul postat. Astfel, cred ca postatorii nu s-ar mai simti frustrati si nedreptatiti, putand cel mult sa emita pretentii ca judecarea textului lor drept neecoliterar a fost gresita, fara a mai avea insa de ce sa insiste prea mult, de vreme ce oricum cel vizat ar putea citi raspunsul adresat, daca este dispus "sa se bage in tarate". Cam toate site-urile forumistice au aceasta posibilitate si pare sa functioneze bine. Iar Europeea, umila mea parere este ca, are un farmec aparte tocmai pentru ca este o simbioza intre un forum de discutii si un atelier literar.
Sa aveti o zi buna!
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2012-03-07 13:23:42
         
 
  să traduc în termeni firești, lipsiți de asperitățile lignoase inerente și fraza-mesaj de tip săgeată cu target personalizat:
"Am invalidat în această zi trei comentarii ale domnului Recheșan. Motivul? Încălcarea regulamentului. Distinsul domn are de ales: respectă regulamentul și postează pe site ori îl încalcă și nu mai postează"

Deci, în concepția onor.E.C, alias I.C. avatar feminin E.Ș. /clonarea multiplă e nesancționabilă/
eu, ca postator, în spiritul libertății de opinie am două variante:ori postez DOAR texte, fiindcă în caz contrar orice comentariu îmi va fi invalidat sau...Mulțumesc, stimabile, voi proceda în consecință! trăiască raitingul multiplu ramificat și toți userii activi sau activați exponențial.

 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2012-03-06 14:30:17
         
 
  nu înțeleg de ce îmi sunt cenzurate niște comentarii normale în care propun ceva pt cenaclul de aici sau atraga atenția asupra unor comentarii nu doar neecoliterare, dar "jegoase" de-a dreptul.
bon, le pun la cutiuța de e-mail-are, deși sunt convins că onor apropritarul nu le va citi fiind probabil prins de frunzărirea unui conspect din "Republica"."neoplatoniștii" aplatizați în fața borului onorabil știu de ce! :)
 
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2012-03-06 11:53:50
         
 
  Eu as zice "Chapeau" pentru acest post onest si elevat
!
 
Postat de catre iulia ralia la data de 2012-03-06 00:09:32
         
 
  puteți cenzura și ultimele mele replici, dar măcar citiți-le fără moderație, dar cu atenție, punîndu-vă fireasca interogare:cine de fapt aduce deservicii nișei mele virtual-culturale?!  
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2012-03-05 20:54:17
         
 
  așa, pour l'amour d'arte poetique, faceți un exercițiu de imaginație: m-apuc/inutil și fără spirit revvanșard să comentez ultima operetă literară postată de userul popovici, așa cum merită, urzicînd emfaza și idioțenia postată/ fac pariu pe o mie de euro cu d-voastră că va reacționa suburban, grobian, neecoliteral? asta în spiritul direcției sugerate a ECOLITERATURII DE SAIT.
a treia cale, nu cea sugerată de nic.tudor ar fi respingerea textelor ratate, idioate, fără milă, pe urmă autocenzurarea autorilor și a replicilor offtopic...că tot vă lamentați că e criză de editori/ de criza emoțională, aia care face "deliciul evropeii" în opinia cenzorului r.ș. cel s-a implicat efectiv și afectiv în replici jegoase, cu altă ocazie/
 
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2012-03-05 20:52:52
         
 
  Ar fi foarte simplu să procedăm astfel: stabilim un corp editorial și îi dăm drept de viață și de moarte asupra creațiilor ori comentariilor care se publică aici. Un fel de procustian standard europeic. Acest corp editorial validaeză ori lasă validat ceea ce se înscrie în prevederile regulamentare și în viziunile lor subiective despre literatură și artă, în general. Înnăbușim din fașă orice sămânță de scandal. Și, cine rezistă în astfel de condiții bine, cine nu nu are decât să plece. Am deveni astfel un spațiu totalitar, cenzurat, discreționar și dictatorial. Cu siguranță în încercarea de abolire a unui asemenea spațiu, ar putea apărea unele creații valoroase. Doar este știut că restricțiile generează creativitate.

De asemenea, profitând de trendul macultiv al dezinhibiționismului actual am putea postula că oricine are dreptul să publice orice aici. Am deveni un fel de cloaca maxima a tutoror dejecțiilor de așa-zisă creație și site-ul ar degenera rapid.

Aș mai putea imagina câteva ori foarte multe astfel de variante, mai mult ori mai puțin autoritariste, mai mult ori mai puțin laxe!

Varianta actuală este mâncătoare de timp și energie. Este și genertoare de nervi și frustrare. Și acestea sunt valabile atât pentru membrii europeici cât și pentru administrația site-ului adică a mea și a editorilor care mă ajută. Dintre care unii și-au luat lumea în cap iar alții sunt pe cale să o facă.

Am explicat în mai multe rânduri rolul editorilor: acela de menține respectarea regulamentului pentru că fără reguli, din păcate, numai cu oameni, care nu sunt nici zei, nici îngeri, nu putem face nimic. Regulile, guvernarea, generic vorbind, sunt necesare pentru că oamenii nu sunt îngeri.

Problema este că, aproape în fiecare etapă de istorie europeeană, au fost câțva, puțini la număr, care fie, nu au înțees conceptul Europeea, fie, l-au înțeles însă din varii motive nu s-au putut ori nu se e pot integra în acest concept și, ca o consecință, în locul creației ori împreună cu mare parte a creației lor au adus aici disputa, scandalul, harța, turbulența. Motivele sunt multiple: educația precară, inadaptabilitatea socială, inadaptabilitatea valorică, orgoliul exaccerbat, viziunea diferită de existență și coexistență în societate, ranchiuna, răzbunarea, frustrarea, îngânfarea, prostia, poate și unele imperfecțiuni ale site-ului ori greșeli ale noastre și multe altele. S-a mers la hărțuire, la critica permanentă, la defăimarea site-ului ba în câteva rânduri site-ul a fost atact la modul propriu. Unii care nu s-au mai identificat cu site-ul și-au făcut propriile site-uri pe care, întotdeauna le-am anunțat cu eleganță și fără niciun fel de ranchiună.

Probabil că excesiva toleranță și poate blândețe de tratament, i-a făcut pe unii să creadă că Europeea, este așa, un sat fără câini.

Cu tact și, spun eu, cu o anumită înțelepciune și fermitate am depășit toate crizele astfel încât, Europeea, deși nu are un soft foarte performant, deși i s-a prezis obștescul sfârșit de nenumărate ori, iată, funcționeză și, pentru complexitatea și dificila compatibilizare a unor prevederi regulamentare cum este aceea a prevalenței dreptului la exprimare, (necesar în vremurile cumplite pe care le trăim) asupra valorii textuale a ajuns să aibă o audiență situată între cca 140 și 224 vizitatori unici pe zi. Iar trendul este crescător.

În conceptul meu, spre a-i feri de toate consecințele și mânia revărsate asupra lor din cauza frustrărilor survenite în urma invalidării unor texte sau comentarii, editorii trebuia să activeze sub pseudonim și să se ocupe de aspectele strict administrative adică de validrea ori invalidarea textelor. Cu cât mai puține comentarii valorice ori explicații! Comentând s-au "deconspirat" ca să spun așa iar frustrarea și orgoliile au început să aibă manifestări de o vehemență ieșită din comun. Nu mi-am imaginat că funcția de editor poate genera atâta furie și frustrare.

Bun! Aceasta este situația. O nouă criză europeică este în curs. Vom trece, fie și cu "victime" directe ori colaterale și peste aceasta. Vă asigur.

Prin urmare, începând de astăzi se abrogă prevederea regulamentară potrivit căreia "Invalidarea oricarui text se va face prin prezentarea motivului." care se va completa și va deveni "Invalidarea oricarui text se va face prin prezentarea motivului de maxim trei ori, după care prezentarea motivului nu mai este necesară ori rămâne exclusiv la latitudinea editorului care a invalidat textul sau comentariul"

Dacă după cele pe care le-am scris în topicul de mai sus mai sunt useri care generează scandal, pot trage concluzia că nu mai este nimic de făcut întru atragerea lor de prtea Europeii. Prin urmare, fără a ține seama de nume, operă sau impresie lăastă până acum, încălcarile regulamentului trebuie să conducă la invalidarea textelor sau comentariilor în care se încălcă regulamentul. Punct. Indiferent dacă cel sancționat rămâne ori pleacă de pe site. Cred că dreptul acelora, mulți, care postează aici ori care doar accesează site-ul este mai important decât să tolerăm încălcarea rregulamentului fie și de către persoane care au o operă valoroasă.

Am invalidat în această zi trei comentarii ale domnului Recheșan. Motivul? Încălcarea regulamentului. Distinsul domn are de ales: respectă regulamentul și postează pe site ori îl încalcă și nu mai postează. Și, această procedură este valabilă pentru toată lumea.

Am scris în topicul de mai sus și în acest comentariu tot ce este esențial și necesar pentru ca site-ul să-și păstreze direcția ECOLITERARĂ și pentru ca să poată funcționa în continuare.

Vă mulțumesc și vă doresc succes.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-03-05 16:43:09
         
 
  "Invalidarea oricarui text se va face prin prezentarea motivului. Daca motivul nu apare ca evident, la cererea expresa a autorului, pot fi furnizate justificarile invalidarii. Aceasta nu trebuie înteleasa ca o obligatie a celor care au dreptul sa invalideze un text".

extras din prezentul regulament

(http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?ajutor=1)

în plus, comentariul invalidat aparține userului Dragoș Iovan...
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2012-03-05 13:26:34
         
 
  de ce sunt cenzurat? rog să mi se dea explicații regulamentare!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2012-03-05 13:17:02
         
 
  găsesc salutară apariția articolului - alături de amendamentele de ieri, sintetizat și reformulat corespunzător, ar putea constitui, cred, axa noului regulament. în ce privește apariția în ultima vreme a unor comentarii offtopic ofensatoare, la limita regulamentului sau chiar peste, opinia mea este (repet) că încă un voluntariat editorial ar fi binevenit. nu dezvolt acum, dar e foarte greu pt. un singur editor să suporte la nesfîrșit tirul concentric al insultelor, calomniilor, acuzațiilor de cenzură, de luare discreționară a deciziilor de validare-invalidare, sau avalanșa provocărilor (de-o inventivitate, firește, inepuizabilă, doar avem de-a face cu un mediu creativ) - astfel încît recenta relaxare a standardelor, fără a fi neapărat scuzabilă, este, în contextul ăsta, măcar de înțeles. sper.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2012-03-05 12:44:24
         
 
  Toate bune si frumoase, in cea mai buna dintre lumile posibile, nu? Atata doar ca, a spera ca nenea Hurmuzache sa inteleaga care-i e locul e ca si cand ai incerca, pe riscul propriu, sa-i smulgi cainelui osul din laba. Anumite metehne trebuie tratate urgent, altfel, se infecteaza.
Pentru ca tot ati enuntat libertatea de exprimare, raman la parerea mea si anume ca piciorul cu gangrena numai prin amputare mai poate fi salvat. Inflamarile care produc invective scarboase n-au alt remediu decat bisturiul. Am observat, recunosc, nu fara oarecare placere, disparitia fantelui portocaliu, tobosarul oficial al celui cu un ochi la slanina si cu altul la faina. O fi murit?
 
Postat de catre sters sters la data de 2012-03-05 11:41:15
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE