FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Despre preluarea puterii prin manipulare
Text postat de Marian Tudorel Lazar


Primul lucru care m-a izbit la noua carte pe care o citesc, "Scurtă istorie a revoluției ruse", de Richard Pipes, a fost termenul "intelighenție". Sună ca un arhaism de pe vremea lui Caragiale și pare să fie vechea denumire a termenului "intelectualitate". M-am înșelat însă: deși are legătură cu intelectualitatea, termenul "intelighenție" se referă la (redau citatul din carte) "acea categorie de intelectuali care vor să obțină puterea cu scopul de a schimba lumea". Cu alte cuvinte, intelighenția este formată din acei intelectuali care, la modul văzut sau retrași în umbră, se implică activ în politică.
Se pare că acest tip de intelectuali au preluat puterea politică atât în Franța, cât și în Rusia la începutul sec. al XIX-lea. Iată ce spune Pipes în această privință:

"Această categorie de intelectuali avea să se afle, atât în Franța cât și în alte țări ale continentului, inclusiv Rusia, la originea transformării revoltelor în revoluții, a trecerii de la proteste populare dirijate spre satisfacerea anumitor revendicări la negarea totală a ordinii sociale și politice. Nici una din condițiile existente în Rusia la începutul secolului XX nu făcea inevitabilă o revoluție - nici una, în afară de prezența unei categorii neobișnuit de vaste și de fanatice de revoluționari de profesie. Nu există documente care să ateste că țărănimea, sau chiar muncitorimea, ar fi cerut abolirea țarismului și schimbarea din temelii a Rusiei. Intelighenția a fost aceea care a transformat, prin campaniile agitatorice orchestrate în 1917, un conflict local precum revolta garnizoanei Petrograd într-o conflagrație națională. Clasă situată în permanentă opoziție, ostilă oricăror reforme și compromisuri, intelighenția a împiedicat rezolvarea pe cale pașnică a gravelor probleme ale Rusiei, cu scopul de a demola sistemul de raporturi umane existent și a construi pe ruinele lui o lume nouă, după propriile proiecte."

Și acum, după ce ați citit, să nu-mi spuneți că nimic din ceea ce se întâmplă astăzi nu vă sună cunoscut! Și la noi totul a pornit de la un incident local, demisia lui Arafat; și la noi protestele populare orientate spre satisfacerea anumitor revendicări au dus tot mai mult la negarea totală a ordinii sociale și politice actuale; și la noi avem revoluționari de profesie (dintre care Radu Mazăre cu bereta lui roșie pare a fi cel mai inofensiv); și la noi opoziția are ani de zile de când refuză un dialog cu actuala putere, fiind ostilă din start oricăror reforme și compromisuri propuse de aceasta; și la noi, în urma tuturor acestor acțiuni cumulate, societatea românească este în pragul falimentului, iar "opoziția" așteaptă, nerăbdătoare și fără să o ascundă, să reconstruiască o lume nouă, după ce o va fi demolat-o pe cea existentă.
Iar faptul că americanii, care ne sunt aliați, au trimis deja o navă de război, "să facă exerciții în comun cu navele românești", îmi confirmă că, și la cel mai înalt nivel, se ia deja în calcul, foarte serios, posibilitatea recurgerii la violență de către forțele implicate, prin manipularea nemulțumirilor populare, în scopul preluării puterii de către... vechea intelighenție, care nu a renunțat niciodată la ideile ei de transformare a umanității și de obținere a "omului nou", chiar dacă a fost nevoită să dea un pas înapoi. Oare, mai există vreun intelectual care să se îndoiască de cine se ascunde în spatele lui Ponta?! Există vreun intelectual care să creadă că domnul Iliescu a renunțat vreodată la principiile lui de-o viață și a renunțat vreodată la a coopera cu "mama" comunismului, cea care l-a educat, crescut și sprijinit neîncetat?! Mai crede cineva că, dacă domnul Iliescu are niște pârghii la care poate să recurgă, pentru readucerea în țară și în lume a unui comunism cu față umană, nu va recurge?! Și vă asigur că aceste pârghii încă mai există, vă asigur că comunismul doar a avut o rană de moarte, dar trăiește bine mersi și, iată că, acționează. Și, dealtfel, nu trebuie să vă asigur eu că o știți și voi.
În aceeași carte am citit, și a trebuit să fiu de acord, că, de fapt, totul se reduce la lupta dintre două concepții despre lume: concepția teistă, care spune că omul vine pe lume deja echipat cu un bagaj de cunoștințe, dat de Dumnezeu, și că este singurul răspunzător pentru calea ce și-o alege, și concepția ateistă, care spune că omul vine pe lume ca o carte nescrisă și sensul devenirii sale este decis de către mediu, împotriva căruia omul nu poate face nimic, decât să i se supună, că vrea sau că nu vrea. Dacă, în primul caz, omul având răspunderea totală a destinului său, i se poate lăsa o marjă foarte mare de libertate, în cel de-al doilea caz, dacă omul este exclusiv produsul mediului său, este logic că există un mediu perfect care să creeze oameni perfecți, iar acest mediu trebuie obținut de către elitele gânditoare, de către "intelighenție", chiar în pofida voinței omului sau a societății întregi. Deși unora li se pare OK ateismul, ei nu realizează că, fără o teorie bine gândită, fără o rezolvare clară a "umbrelor" lui, ateismul este calea cea mai sigură spre autocrație și tiranism. Dealtfel, faptul că toate statele comuniste, bazate exclusiv pe ateism, au ajuns FĂRĂ EXCEPȚIE la dictaturi, indiferent că au pornit pe această cale sub biciul și umbrela Moscovei sau că au pornit pe cont propriu, confirmă, fără drept de apel, această concluzie. Pentru că ateismul dă voie unui grup restrâns de oameni să modifice destinul tuturor sub pretextul ajungerii la societatea perfectă. În acest caz, pretextînd binele tuturor, nu mai există restricție de a manipula, a înșela, a minți sau a ucide (lucru care s-a și întâmplat și este pe cale să se întâmple iară!). Iată de ce aceste elite, care încearcă să schimbe ordinea socială, vor contina să manipuleze chiar dacă sunt formate din oameni "buni", "cinstiți", "corecți", oameni "de bună credință" care vor purta stindardul democrației pregătind cea mai
neagră autocrație și nu vor precupeți nimic pentru împlinirea țelurilor lor.
Cum îi putem totuși recunoaște pe acești oameni? În primul rând, ei nu vin cu soluții concrete, cel mult spun că le au pregătite și le vor prezenta "puterii"; ei nu se adresează rațiunii, ci emoționalului, ei nu caută să facă pace, ci să mențină cât mai mult starea de iritare și de dezbinare, de ură chiar între diverse categorii sociale, vin cu o cerere care știu din start că este inacceptabilă pentru putere și nu acceptă nici un compromis, nu se mulțumesc să obțină tulburări interne, ci vor face tot posibilul ca și extern să izoleze țara, pentru ca nimeni să nu poată interveni, în momentul când condițiile preluării puterii vor fi favorabile. Și în mod sigur ar mai fi câte ceva de spus, dar cred că am spus deja destul încât, cei care vor să înțeleagă, să înțeleagă și să facă ceea ce este de făcut: să explice și celor care nu au înțeles încă.
Să vă iubească Dumnezeu!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE