FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
De ce s-au săturat românii de politicieni
Text postat de Marian Tudorel Lazar


Dacă ai răbdare să privești de departe lumea politică românească, primul lucru ce-ți lovește ca un bici simțurile este un iz de mahala: nu dispute de idei, nu prezentări de programe, nu soluții venind în întâmpinarea problemelor oamenilor, ci certuri, jigniri și acuze la adresa adversarilor politici. Dacă ar fi să aleg un refren pentru muzica tribunelor „politichiei”, singurul potrivit ar fi „ba a mătii, că-i mai proastă”. Ne-am obișnuit atât de mult să vedem ură și ceartă între roșu și portocaliu, între stânga și dreapta, între centru-stânga și centru-dreapta, între centru-centru și centru-mai puțin centru, că ni s-ar părea ireală o scenă în care doi politicieni de culori diferite discută politicos, civilizat, fără ranchiună și, mai ales, fără să-și privească, ostentativ și amenințător, beregata. Ce să mai spun de o scenă în care cei doi cooperează, în virtutea faptului și numai a faptului că au un țel comun, care trebuie să-i apropie în pofida oricărei alte diferențe, slujirea poporului. Ei sunt aleșii noștri! Pe care îi alegem nu ca să ne facă demonstrații de meciuri de box, ci ca să gospodărească ÎMPREUNĂ avuția noastră, avuție care este, nu în ultimul rând, și a lor. Sunt diferiți pentru că cei care îi aleg sunt diferiți și sunt acolo sus pentru ca, prin exemplul lor, oamenii diferiți să conviețuiască în pace și înțelegere, nu în dezbinare. Sunt diferiți pentru că reprezintă interese diferite, dar interese care trebuie să COEXISTE, nu să se excludă reciproc!
Să presupunem că Gheorghe și Ion, doi țărani proști, de la țară, vor să-și lucreze ogorul, singurul lor ogor, și au doar o căruță, singura lor căruță. Pentru că Ion este cam turc și Gheorghe este cam chinez, au păreri diferite despre boii care trebuie să le tragă căruța, dar amandoi știu că au nevoie de boi, că altminteri rămân pe loc și mor de foame. Așa că, se duc, împreună, să aleagă din târg doi boi, fiecare alegând după priceperea și plăcerea sa. Cumpără boii și îi înhamă la car, unul de-a stânga și altul de-a dreapta. Amu, proaspăt înjugați, mi se pare normal ca boii să se mai împungă până se obișnuiesc unul cu altul. Mi se pare normal ca, la început, Ion să strige „hais” și Gheorghe „cea”. Dar ceea ce boii nu pricep (fiindcă sunt boi!), este că, oricât ar striga Gheorghe și Ion „hăis” și „cea” în același timp, interesul lor, al boilor, este să tragă carul înainte, oricât de proști ar fi Gheorghe și Ion și oricât ar continua, unul „hăis” și altul „cea”. Pentru că, până la urmă, văzând cum nu se urnește carul din loc, și Gheorghe și Ion s-or plictisi, s-or supăra și s-or enerva și, proști cum sunt, tot pe boi s-or răzbuna și or începe să-i bată până când, ori o iau împreună din loc, nu contează că-i în stânga sau în dreapta, ori îi omoară pe-amândoi și-i trimit la măcelar, apoi își cumpără alți boi, capabili să tragă împreună, la același jug.
Că, în parabola mea, boii sunt politicienii, este ușor de priceput. Că Ion și Gheorghe sunt poporul român, iar este ușor de înțeles. Mai greu de priceput este care este carul. Ori, carul este și guvernul și parlamenul, și administrațiile locale și cea centrală și o mai fi și altceva. Carul este statul. Statul care nu poate fi în dublu exemplar, câte unul pentru fiecare bou! Deci, cine vrea să se înjuge la carul țării, fie că-i obișnuit mai mult pe partea de hăis, fie pe cea de cea, dacă vrea să tragă căruța înainte, să facă bine și să se înțeleagă cu orice bou i-o pune stăpânul lui, poporul, fie de-a stânga, fie de-a dreapta.
Iar dacă boii au o scuză, că sunt animale și nu au încotro, nu se pot sustrage de la sarcina jugului, fiindcă sunt lipsiți atât de minte cât și de libertatea de a alege, politicienii care se înjugă la carul națiunii nu au nici o scuză și nu au voie, nici măcar o clipă, să fie boi! În plus, dacă nu sunt în stare să-și învingă resentimentele sau proasta educație, din dragoste pentru popor și din respect pentru sfânta meserie de conducător, să se ducă la... abator. Nu, nu ca să fie tăiați, ci ca sa taie. Să se facă măcelari și să-și ostoiască astfel setea de sânge, de ceartă și de răzbunare. Pentru că numai acolo, între mugete și zbierete de animale speriate, este singurul loc unde un politician poate să uite că este om și să vorbească precum un animal. Cât despre comportamentul de mahala, mahalalele nu mai există! Poate au mai rămas mizeria și sărăcia, au mai rămas pe ici pe colo gunoaiele vechilor mahalale, dar oamenii sunt alții. Și, mai ales, aspirațiile sunt altele. Dacă tanti Leana și nenea Costel s-au născut în mahala, or fi avut ei și clipe frumoase, dar sentimentul general față de această amintire este de repulsie. Repulsie la această amintire și la tot ce seamănă cu ea. Repulsie cu atât mai mare atunci când această amintire este adusă la suprafață de cearta dintre doi aleși, doi oameni respectați și de la care așteaptă multe lucruri bune, fie Gheorghe, fie Ion, fie Leana, fie Coste. Da, Leana și Costel, Gheorghe și Ion s-au născut cu niște tare. Da, din cauza acestor tare, pot fi antrenați în jocul politic al huiduielilor, scuipatului și arătatului cu degetul sau, mai rău, al aruncatului cu pietre. Dar aspirația lor spre bine și frumos va face ca, în primul moment de luciditate, să urască toate țațele politice ce i-au provocat, fie că-s de stânga, fie că-s de dreapta, fie că-s de centru sau de orice culoare și nuanță a curcubeului.
Cine are urechi de auzit, să audă: poporul român nu mai vrea țațe în fruntea sa, nu mai vrea golani, derbedei, scandalagii și mahalagii, nu mai vrea necivilizați certăreți și mânioși și nu mai vrea culori, vrea transparență. Vrea eroi, dar nu de mucava. Vrea meseriași, dar nu gropari care să sape groapa altuia. Vrea oameni buni, dar nu de cinci minute. Vrea buni oratori, dar nu de fraze găunoase. Vrea conducători, dar nu birjari. Dar, mai ales, vrea niște boi adevărați care să-i tragă căruța, FĂRĂ SĂ SE ÎMPUNGĂ!
E chiar așa de greu de înțeles?!

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Eu cred că afirmația cu privire la interesul personal este un clișeu. După ce m-am documentat cu privire la instaurarea și dezvoltarea comunismului în diverse țări ale lumii, am rămas uimit să aflu că, în procesul de exportare a comunismului, de multe ori, forțele interne folosite pe post de cal troian au fost sprijinite chiar de oamenii politici locali, de capitalul lor de încredere, dar de care s-au descotorosit imediat ce au simțit "pământ tare" sub picioare. Și-au cunoscut acești oameni, care s-au lăsat folosiți, interesul personal? Evident că nu. În plus, cât valorează viața și averea unui om care își pierde onoarea?! Poate părea un cuvânt mare, dar nu este pentru că nevoia de apreciere face parte dintre nevoile primare ale omului, la fel de importantă ca hrana și căldura. Din punctul meu de vedere, chiar dacă aparent unii politicieni pun interesul personal înaintea celui public, de fapt ei fac acest lucru tocmai pentru că nu își cunosc foarte bine interesul personal.  
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2012-01-19 08:39:06
         
 
  La ei, totul se rezuma la atat: INTERESE PERSONALE.

 
Postat de catre General Motors la data de 2012-01-18 21:36:41
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE