FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Adevărul despre Roșia Montană (mesaj de pe internet)
Text postat de Dragoș Iovan
Am găsit în cutia poștală virtuală acest mesaj și, așa cum solicită emitentul, îl postez în forma în care a fost redactat.

Cititi materialul de mai jos si, poate, interpretati altfel povestile triste expuse pe micul ecran de cativa locuitori ai zonei! Pt cativa arginti, se lasa manipulati (cumparati), de catre cei care doresc "binele nevoiasilor"!
Cu cata naivitate se "pune botul" la ceea ce poate fi "pepita" celor care si-au dat acordul pentru acest proiect. Vreau sa spun ca sunt si alte puncte de vedere, pe care poate le-ati citit in diverse luari de pozitie, si nu ne ramane decat sa judecam cu mintea noastra care este adevarul si ce se ascunde in spatele campaniilor "pro" sau "contra" concesionarii acestei exploatari strainilor. Ca rezultat, pozitia pe care o vom adopta fata de acest joc, sau decizia de neimplicare totala!
Nu doresc decat sa avem "minte limpede"!


DATI MAI DEPARTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Romania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc pentru ca sovieticii nu ne-au dat noua utilaje pentru extragerea uraniului.

Politicienii de astazi vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca.(praf aruncat in ochi)Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga al 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual.
(...)

Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint.Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%.

In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila aveti dreptate! Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur. Vanadiu - 2500 grame pe tona, arseniu - 5000 grame pe tona, titan - 1000 grame pe tona, molibden - 10 grame pe tona, nichel - 30 de grame pe tona, crom - 50 grame pe tona, cobalt - 30 grame pe tona, galiu - 300 grame pe tona, germaniu - 20 grame pe tona, wolfram, molibden
etc.

Daca punem aceste resurse in context mondial, epuizarea resurselor de energie si nevoia dezvoltarii energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice si turbinelor eoliene, descoperim ca prima criza cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petroliera ci a metalelor neferoase.

Galiu, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe Kg. Utilizarea lui va creste pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate si rentabilitatea energiei solare va creste cu scumpirea petrolului.

26% din resursele de cupru extractabil din scoarta Pamantului s-au pierdut deja in gropi de gunoi. Inchiderea minei de cupru de la Rosia Poieni pentru a se face loc RMGC a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu isi aduc aminte cand fac calculele locurilor de munca.

Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamintul. Falsa desecretizare trambitata de Traian Basescu nu a facut lumina asupra acestui aspect.

Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri.(de ce guvernantii nostrii permit ?!)Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnologii de minerit pana la sfarisitul anului 2011. Aduceti-va aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofa dupa Cernobal. Statul roman are de platit circa 200 de milioane de dolari despagubiri.

La Rosia Montana ar urma sa se foloseasca aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone de cianura in cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m.Ganditi-va la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunarii, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversitatii.

Rosia Montana este unul dintre siturile cele mai bogate in resurse de patrimoniu cultural ale Romaniei, cuprinzand intr-un teritoriu intins pe cca. 650 ha 50
monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare nationala si universala. De asemenea, patrimoniul cultural de la Rosia Montana este recunoscut
si prin Planul de Amenajare a Teritoriului National.

Acest statut juridic de protectie plaseaza Rosia Montana inaintea multor orase, prin numarul si valoarea monumentelor istorice si pe primul loc intre asezarile rurale ale Romaniei. Conform legii, protejarea si punerea in valoare a acestor valori instituite reprezinta lucrari de utilitate publica, de interes national.

Academia Romana, Casa Regala, ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), ca organizatie expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din Romania si internationale, numerosi experti, institutii, studenti si cercetatori romani din strainatate (RSSA, LSRS) recomanda si sustin includerea Rosiei Montane in Patrimoniul UNESCO.

Constatam ca rusinea de a fi roman si lipsa de reactie a romanilor in fata nedreptatilor a fost indusa de aceleasi televiziuni care astazi sunt complice la cel mai mare jaf din istoria poporului roman.

Va aflati printre putinii care au rezistat campaniei de dezinformare in care au fost angajate televiziunile, de aceea va solicitam implicarea nu doar ca simplu semnatar, ci ca militant, sa faceti cunoscut adevarul despre proiectul minier de la Rosia Montana.
Dati acest mesaj mai departe!




Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Domnul Iovan,
Sunt de acord ca aurul, molibdenul, dar mai ales vanadiul (cinci kilograme pe tona de roca), sa ramana romanilor chiar in stare de minereu daca nu se poate altfel prin mijloace autohtone. Sunt de acord cu o discutie publica, cu o barfa in parlament, si chiar cu un amendament la constitutie care sa se pronunte asupra problemei.
Ca american sustin cu tarie ca yankeii nu au ce cauta la Rosia Montana. Cum s-au descurcat timp de doua sute de ani fara aurul de la Rosia Montana se mai pot descurca inca doua sute de ani tot fara el. Fiindca domnule Iovan, eu in anima mea am ramas tot juvete, si dintr-un juvete poti face orice, dar imperialist nu.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2011-12-09 18:30:16
         
 
  Aveți ceva de spus despre textul de mai sus sau o opinie legată de acest mesaj? Nu, păi atunci a rivederci, cum spuse vulpea blănarului!  
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2011-12-09 17:17:55
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  "Ei bine, ați fi fericit dacă v-aș spune că e intenționat și-am uitat ghilimele necesare?"
(Dragos Iovan)

Eram suta la suta convins ca toate greselile dumneavoastra sunt intentionate, iar greselile celorlati sunt din nestiinta. Cat despre ghilimelele citatului buclucas, nu va faceti probleme, le-am pus eu. In raspunsul dumneavoastra iar s-a strecurat cateva erori, tot din fuga condeiului: "mosul" in loc de modul, "texteloor" in loc de textelor. Poate mai sunt si altele, dar noi nu suntem vanatori de greseli cum sunt altii, noi vrem doar sa semnalizam ca si casele literare care arata ca niste extrem de mari palate sunt supuse greselilor neintentionate pe cand cocioabele literare gresesc numai datorita lipsei de cultura.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2011-12-09 16:54:35
         
 
  Mr. Cioaca,
Nu pierzi nicio ocazie să ciocăni și să bocăni la mosul penibil pe marginea oricărui text.
În primul rînd, așa cum a arătat limpede, textul de mai sus a fost preluat de pe internet, dacă datele privind procentajele amintite vi se par nereale n-aveți decît să vă informați și să le corectați. În niciun caz nu cereți părerea unui inginer chimist, fiindcă vă faceți de rîs, aveți nevoie de opinia unui expert mineralog,sau a unui inginer care a făcut institutul de mine, aceasta-i branșa care se-ndeletnicește cu așa ceva.
În ceea ce privesc observațiile c-aș fi nemulțumit de mesajul texteloor mele, ea este reală iar comentariul de mai jos e concludent, d-voastră nu faceți altceva decît să împingeți în ridicol orice fărîmă de încercare literară onestă și originală de pe sait și asta fiindcă nu vedeți mai departe de lungul nasului sau al cozii dacă preferați.
Agramatismul? Ei bine, ați fi fericit dacă v-aș spune că e intenționat și-am uitat ghilimele necesare? Nu cred, hai scrieți u catren pe tema asta, n-aveți ambîț onorabile epigramist cătrănit.
 
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2011-12-09 16:29:04
         
 
  "Tot ce pot face , aici, pe Europeea, este să scriu un pamflet pe această temă...cu riscul să fiu ignorat sau scuipat de entitățile clevetitoare de tip rozătoare de sait sau mai rău așa cum se întîmplă de ceva vreme să fiu invalidat, cenzurat iar textul să fie bagatelizat de orgoliile sus-amintiților."
(Dragos Iovan)

Domnul Iovan,
Puteti sa-mi spuneti si mie ce legatura au rozatoarele de pe Europeea cu Rosia Montana?
Au ros ele cumva aurul de acolo?
Sa stiti ca plangerile si jalbele impotriva lor nu va fac cinste, fiindca, fata de ele, niste biete rozatoare, aratati a ditamai martanul.
Ceeace faceti dumneavoastra in citatul de mai sus ar fi un motiv de inspiratie pentru marele la Fontaine, citat de dumneavoastra cu alta ocazie.
Fabula lui, adoptata, la timpurile noastre, ar suna cam asa: tovarasul martan, facand indigestie datorita consumului a prea multe rozatoare, merge la tovarasul leu pentru a-i face dreptate.
-Maria Ta, i se adreseaza martanul leului, fa ceva ca acesti chitaitori sa aiba carnita mai comestibila, ca altfel o sa ma stric de tot la burtica.

p.s.
Din fuga condeiului, deci nu ca nu ati stii romaneste, vi s-au strecurat o eroare sau doua, una din ele fiind un dezacord ("cum vrea mușchii lui")
Asta daca nu cumva respectiva eroare a fost facuta intentionat, pentru a baga frica in rozatoare.
Cat despre Rosia Montana, sunt de acord cu dumneavoastra si cu toti cei care sustin ca Rosia Montana trebuie sa ramana Rosia Montana.
Insa in pasajul " Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur. Vanadiu - 2500 grame pe tona, arseniu - 5000 grame pe tona, titan - 1000 grame pe tona, molibden - 10 grame pe tona, nichel - 30 de grame pe tona, crom - 50 grame pe tona, cobalt - 30 grame pe tona, galiu - 300 grame pe tona, germaniu - 20 grame pe tona, wolfram, molibden, etc" numerele citate sunt exagerate. Nu vad dece vanadiul, care este considerat un metal rar, s-ar afla in proportie de kilograme pe tona de roca, iar aurul care nu face parte din categoria metalelor rare s-ar afla numai numai in cantitati de o mie de ori mai mici decat vanadiul cuibarit in aceiasi tona. S-ar putea insa sa ma insel, de asta cer parerea dumneavoastra care sunteti chimist.

 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2011-12-09 15:27:57
         
 
  stimate d-le Corbu,
Deși inițiativa care o susțineți este laudativă și știu că discut cu o persoană responsabilă, demersul schițat mi se pare lipsit de succes, fiindcă ne îndeamnă la o cale seacă, birocratică, uzitînd de căi legale în timp ce adversarul jonglează printre buturile legii cum vrea mușchii lui.Pe deputățeii respectivi nevotîndu-i nu cred că am "tupeul" de a-i aborda; fără pretenția de a fi informat pe deplin, ascultînd argumentele ambelor tabere pot remarca doar că numele inițiatorilor amendamentului nu mi se par onorabile(poare greșesc, dar mi-e că vom asista la o "cîrcofelire" cu iz mioritic și lucrurile se vor împotmoli uzual)
Tot ce pot face , aici, pe Europeea, este să scriu un pamflet pe această temă...cu riscul să fiu ignorat sau scuipat de entitățile clevetitoare de tip rozătoare de sait sau mai rău așa cum se întîmplă de ceva vreme să fiu invalidat, cenzurat iar textul să fie bagatelizat de orgoliile sus-amintiților.
 
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2011-12-09 13:38:28
         
 
  Conform Constituției, art.136. "Bogățiile de interes public ale subsolului, [...] fac obiectul exclusiv al proprietății publice."
S-a organizat o licitație publică privind exploatarea zăcămintelor de aur de la Roșia Montana?
Cum asigura Statul român "protejarea intereselor naționale în activitatea economică," ? art 135 Constituție.
Cine ne dă dreptul să dăm unei companii canadiene exploatarea întregului zăcământ în detrimentul generațiilor următoare? Știți ce zic oamenii simpli? Zăcământul de acolo este mai prețios decât Banca Națională! Că BNR nu este capabilă să mențină un curs stabil, leul se tooot depreciază, în timp ce zăcământului îi tot crește valoarea!
Și arendarea și se face la 30% arendă, fără ca proprietarul să facă nimic! De ce o asemenea bogăție să fie exploatată pe nimic?
Nu mai vorbesc de utilizarea cianurilor care sunt interzise și care vor produce un dezastru ecologic.
Însă, peste toate acestea, distrugerea unui patrimoniu istoric inestimabil este de neiertat.
În fapt avem de-a face cu un act de trădare națională și cu subminarea economiei naționale.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-12-09 07:19:24
         
 
  http://www.rosiamontana.net/

"Proiectul de modificare a Legii Minelor 85/2003 initiat de senatorii Toni Grebla (PSD) si Ion Ruset (PDL) (http://www.cdep.ro/proiecte/2009/500/40/9/se549.pdf) este pe cale de a fi introdus pe Ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor in sesiunea de toamna. Intre modificarile propuse exista prevederi neconstitutionale, care ar incalca grav drepturi fundamentale ale omului, de exemplu dreptul la proprietate. Daca proiectul de lege este aprobat, oamenii din Rosia Montana si din orice zona in care exista o concesiune miniera detinuta de o companie privata vor putea fi expropriati fortat de catre o companie privata pentru un proiect de interes privat!

Acum este momentul sa actionam direct si sa ne protejam dreptul la viata si la proprietate! Azi e vorba de o proprietate din Rosia Montana, maine poate fi vorba de proprietatea ta! Sa nu lasam ca acest precedent sa fie creat!

Contacteaza-l direct pe deputatul care te reprezinta (ales in colegiul uninominal din care faci parte) pentru a-i cere sa nu voteze proiectul de modificare al legii minelor. inmaneaza-i petitia impotriva proiectului de modificare a legii minelor, pe care o gasesti pe http://www.rosiamontana.net/, semnata de tine si de cat mai multe persoane (rude, prieteni, vecini, colegi, orice persoana din imediata ta apropiere). Cere-i deputatului tau sa isi faca publica pozitia si sa discute si cu alti colegi de partid despre votul impotriva legii minelor.

Important! Luati cu voi raportul de analiza al propunerii de modificare a legii minelor 85/2003 - Descarca raportul in format PDF

1. Cum afli care e colegiul tau uninominal?

Intra pe http://www.euroavocatura.ro/colegii_uninominale_alegeri_2008.php cauta judetul tau si apoi numarul colegiului uninominal in functie de strada pe care stai.

2. Cum afli care e deputatul ales in colegiul tau uninominal?

Intra pe http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.ce?leg=2008 cauta judetul tau si vezi care e deputatul ales in colegiul uninominal din care faci parte.

3. Cum afli adresa biroului parlamentar?

Da click pe numele deputatului pentru a afla mai multe informatii despre el, datele de contact precum si adresa si contactele biroului parlamentar. Suna sau deplaseaza-te personal la biroul parlamentar pentru a-ti programa o audienta cu deputatul tau.

4. Ce fac daca nu il gasesc?

Daca nu il poti contacta direct pe deputatul tau, ia legatura direct cu seful sau de cabinet si prezinta-i petitia si ingrijorarile tale. Cere sa ti se inregistreze petitia la biroul parlamentar, pastreaza numarul de inregistrare si cere un raspuns in scris la solicitarile petitiei. Insista!

5. Ce fac dupa aceea?

Trimite-ne un email la adresa [email protected] pentru a ne povesti cum a decurs intalnirea. Urmareste procesul legislativ pentru a vedea daca deputatul tau a votat conform promisiunii. Trimite-ne copii dupa petitiile semnate sau tabelele de semnaturi scanate la aceeasi adresa de e-mail sau prin posta la Str. David Ferencs (Francisc), nr 10, ap. 5 Cluj-Napoca, Jud. Cluj, 400102 Romania.

Noi vom centraliza petitiile si audientele din intreaga tara si iti vom trimite cu prioritate, toate noutatile si informatiile!

Actioneaza acum! Cu cat suntem mai multi cu atat avem mai multe sanse de reusita!

Cu prietenie,

echipa "Salvati Rosia Montana"

Raportul de analiza al propunerii de modificare a legii minelor 85/2003

Descarca Raportul in format PDF

Legea exproprierii nationale - inceputul sfarsitului democratiei constitutionale in Romania

Raportul analizeaza in detaliu reglementarile propuse, din perspectiva compatibilitatii lor cu normele constitutionale, reglementarile in materie ale Uniunii Europene, tratatele internationale la care Romania este parte, precum si cu jurisprudenta in materie a Curtii Europene a Drepturilor Omului. Prevederile propuse sunt analizate pe domenii si articole indicand rand pe rand serioasele vicii de constitutionalitate, cum se incalca obligatii ale statului asumate printr-o serie de directive europene, tratate si conventii internationale dar si normele elementare de tehnica legislativa.

Raportul a fost inaintat tuturor membrilor Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, care in curand vor dezbate si adopta raportul de fond privind propunerea legislative, dar si europarlamentarilor carora li s-a tras un semnal de alarma privind gravele amintitari aduse democratiei constitutionale in Romania prin adoptarea iminenta a modificarilor Legii Minelor."
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-12-09 07:17:46
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE