FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
A DOUA EPISTOLĂ CĂTRE PĂRINTELE EMANUIL
Text postat de Gheorghe Rechesan
Preacucernice,
Îndrăznesc a tulbura iară pacea sfințeniei tale, carile peste poate muncit cu postirea, ipac canoanele slujbei, nu băgași de samă ce năzdrăvănii se petrec colea, taman în ograda lavrei noastre. Nu trecu bine sfînta sărbătoare a Bobotezei, că se-aciuiră la schit doaă mirence, una mai năzgubănă ca alta, țanțoșe nevoie mare, de gîndeai că vinit-au pe-un tîrn călare și nu pe picere ca tot natul.
Întru început, frații le primiră curioși, porniți oleacă pe șagă, văzîndu-le așa tinerele și drăgălașe la boi. Nu mă încumet să-i giudec io, că deh, sunt și dînșii carne omenească, supusă păcatelor lumești, dară mare greșală săvîrșiră, căci duduițele aistea fost-au poposite în mitoc, nu ca să învețe meșteșugul cel trudnic al stihuirii, ci doar să ațîțe zînzanie și scîrbă între fîrtați.
Dară să pornesc cu-nceputul… Văzîndu-le așa crude și nevinovate, începură toți a se înghesui cu povețele, îndemnîndu-le a prozodi cu iscusință. Mare scofală nu izbîndiră, căci dînsele păreau a ști totul, și cum se învîrte vecinic osia Pămîntului, și cum se cară apă cu sita. Atîta iscusință mai rar, căci n-am găsit nici la mințile cele mai luminate, de la sfîntul Toma și Aristote al cațaonilor încoa’ , atîta înțelepciune! Iară văzînd că nimenea nu le ia în samă izvodirile cele șturlubatice, prinseră a-și pune poalele-n cap, chipurile să-și arate nurii buchiilor cele iscusîte și de slavă dătătoare, numa’ că sub țoala lumească, puțînă frumușață ierea. Prozodia lor se arătă gîngavă și sireacă, mai starpă ca pustia Eghipetului, dupe șăpte ani de secetă, iară din pilda buchiselii lor, nici macar un școler lainic nu s-ar fi putut înfrupta.
Văzînd atuncea că nu o scot la capăt cu stihuirile, dînsele începură a slobozî la afurisenii și batgiocuri, mai abitir ca la porțile unui tractir, unde să-mbată chervănarii cu rachiu dres din loază de poamă, or cu zamă zborșită de bute.
De-atîta larmă, vuiau muri cei sinilii, iară ferestrele zăngăneau în giugiuvele, de gîndeai că-i potop și cutremurare a pămîntului. Vin atunci înaintea domniei tale și cu smerenie întreb : au ce-i de făcut dară cu ipochimenele ? Le suim în turla mănăstirii să le stuchească pupezele, or să le împodobească hulubii cu miruirile lor ? După datina statornicită din bătrîni, s-ar cuveni macar să fie tunse la chiele și boite cu var, colea în ograda mitocului, să le vază toată suflarea și să-și rîză de dînsele ; mă tem însă că n-are de pildă să le fie, căci n-au să tragă nicio învățătură din așa pătăranie ; încaltea ar hi și pagubă de var, căci amarnic se scumpiră toate cele, de cînd cu vîltoarea năpastei cele mari peste noi …
Dacă socoți preasfinte c-ar fi înțelept, îngăduie-le sub poala-ți și le spovedește, miluindu-le au cu mustrarea au cu sfatul tău ; noi ne-om țîne deoparte, lăsîndu-le a zghiera cît pohtesc.
Zic dară zău, căci fitece pasere pre limba ei, piere, iară nătîngul de grija altuia, au de drum lung !
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE