FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
ALEGEREA DE STAREȚ
Text postat de Gheorghe Rechesan
Văzînd că zarva, pizma și mîncătoria între stihuitori, se-ntinseră în lavra Evropeii, mai abitir ca cele șapte plăgi ale Eghipetului, părintele Manuil gîndi în sinea lui prea dreaptă, că ar fi răstimpul să se tragă dintre cele bucovnicești și să intre într-un așezămînt lumesc.Stenahoria aiasta avea și alte pricini, care s-au văzut, din îndărătnicia sa de a ocroti Cuvîntul, curat așa cum i-a fost dat Omului, fără stîlcire și făr' de maimuțăreală venetică!
Aflat la o așa cumpănă a vieții, preacucernicul socoti nimerit să nu lase scaunul gol și să aleagă dintre diaconii săi pre cel mai nimerit a duce faima lavrei mai departe; dar și aici în cugetarea sa, multă și lumească dezbinare ierea: pre cine să aleagă dară, dintre stihuitori? Pre fratele Boldie ? Acest aspru scrib pre mulți nemulțămise prin cîrcotelile lui. Fratele Radu iera prea poznaș și aplecat cu ochii după nurii mirenelor, iar fratele Ioan, îndestul de destoinic în prozodire, nu iera bun cumpănitor, fiind pătimaș și de sudalme lesne slobozitor. Mai rămînea cel mai crud dintre arhidiaconi, copilandru' Hristu, atît de drag părintelui prin muzichia soneturilor sale.Nu iera însă chibzuit, să se lase sfinția-sa mulcomit de aiste aplecări, și-atunci îi chemă pre toții la dînsul și le vorovi:
"Iubiți frați, trudit fiind de greutatea anilor în care am păstorit ăst locaș, hotărît-am să las locu' altuia mai vrednic și-n putere! Și ca să hie dreaptă alegerea, vă zic vouă, că oblăduirea mea va fi către cel mai în stare a izvodi stihuri."
Cînd șușotelile de mirare ale diaconilor se stînseră, părintele Manuil urmă:
"Uitați colea-n naos, icoana mucenicului Mihail cel Mare.... acela dintre domniile voastre,care-o va face să plîngă, acela să-mi hie urmaș!"
Le mai dădu , dînsul, ș-un răgaz de două săptămîni și buchierii cei de soi purceseră la chiliile lor să-nceapă lucrarea.Se puseră frații cu osîrdie mare pe scris, cu toată dăruirea glagoriei lor și-n răstimpuri veneau dinaintea sfîntului Mihail să-și rostească stihuirile, dar pasămite sfîntul ierea cu gîndul la mucenica Veronica căci rămînea cum dzîce stihu-i "nemuritor și rece", iară icoana uscată ca și gîtlejul unui harap din pustiul Nabateii, în zi de Ramadan!
Pierduse cuvioșia sa orice nădejde în a vedea făptuirea aceia împlinită, cînd iacătă, într-o zi blagoslovită de duminecă, după slujbă, închinîndu-se în altar, părintele Manuil zări lămurit ochii icoanei picurînd lăcrimoși! Mare și de necrezut minune, iară diecelul Hristache sta-mbujorat, înaintea icoanei sfîntului Mihail, c-un răvaș în mînă din care cetea!
Peste măsură se bucură preacucernicul și adună pre toți să vestească, precum alegerea s-a săvîrșit.Dară ca un făcut, nemernicul de mine, mai rău ca Toma cel cu tăgada, mă nimerisem și eu acolo și apropiindu-mă de icoană și cercetînd cu ochii, mirosul și gustul acele picuri de pe obrazul sfîntului, am vorovit:
" Aș, preacucernice stareț, acestea nu-s lăcrimi, ci tescovină de Dealu Mare !"
Și uite-așa, dintr-o pricină neînsemnată, nu izbuti starețul Manuil să-și aleagă urmaș, spre bucuria unora și întristarea altora!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE