FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Pata (2)
Text postat de George (Dumitru) Corbeanu
Constantina nu a stat mult acasă, au chemat-o la școală după câteva luni, aveau nevoie de personal. S-a dus, mai ales că nașa a insistat, de la înălțimea funcției. Nici nu a vrut să audă de alăptat, Îl alăptezi în pauză, nu știu, te descurci, hai Fetițo, nu îmi crea tocmai tu probleme. S-a chinuit așa până la vacanța de vara, apoi a răsuflat ușurată, mai ales când copilul s-a oprit din supt, căci îi făcuse numai răni.

După vară, odată cu toamna a început practica, iar Matei a încăput pe mâinile Radei, care îl spăla, îl hrănea, și îi spunea rugăciuni, iar seara îl pasa maică-sii. Costele, abia aștept să scap de practica asta, mă obosește de mor, se plângea Constantina după ce termina de adormit copilul. O să scapi și or să te bage ăștia la recensamant, Nu-mi pasă, mai schimb perspectiva.

Perspectiva și-a schimbat-o repede, și ea, și colega cu care pornise, când au început să umble prin ploaie, noroi și prin curțile oamenilor, dis de dimineață, cu același discurs, Am venit cu recensământul pentru populație. De multe ori când li se deschidea ușa și erau invitate înăuntru, perspectiva li se schimba iar, și era una cu adevărat deosebită, căci ajungeau în măruntaiele gospodăriei și ale casei unde trebuiau să scotocească în toate camerele, să scormonească cu privirea toate paturile. Li se perindau prin fața ochilor așternuturi îmbâcsite și îngălbenite, băieți în izmene izinite, cu ciorapi de lână în picioare, murdari de jeg pe gât și pe coate, dormind la grămadă, fete cu părul unsuros și sârmos, plin de păduchi, cu obraji aspri și buze groase, respirând greu cu capul în pernă, bărbați încă sforăind, scărpinându-se în somn cu unghiile murdare pe obraz sau după ureche, făcându-le să își noteze datele și să plece repede, dezgustate, pentru a o lua de la capăt cu următoarea familie. Băi, parcă am nimerit numai împuțiții satului, cum mama dracului s-au strâns cu toții pe sectorul nostru?

Secretul e să aștepți puțin, i-a zis odată nașul Iliescu, uite, eu ajung de la Eforie devreme, dar nu mă duc imediat, stau liniștit până pe la zece, să se trezească toți, să nu mai simt miros de guri și de picioare de cum intru, să apuce să deschidă geamurile. Tu dacă te duci cu noaptea în cap, așa pățești. Nu pot să îmi pierd toata ziua cu asta, am și altele de făcut decât să număr păduchioșii lu alde Pârșoagă, a răspuns Constantina trântind ușa în urma ei.

Acasă abia mai suporta scutecele pline ale băiatului, Costele vomit, am în minte numai colcăiala aia pe care am vazut-o la a lu’ Stănoiu, nespălații dracului, n-or avea mă, apă? N-au, de unde să aibă? Trebuie să care cu căldarea, și asta înseamnă muncă.

Murdaria care parca i se lipea de piele nu era umbrită decât de prostie, câteodată se întreba cum de îi rabdă natura pe unii oameni, cum a fost cu Rița lu Lascu.

Se înserase, umblaseră toată ziua pe coclauri, ea și Aura Șișu, profesoara de istorie. Mai avem asta și gata pe ziua de azi, a spus ușurată, mă dor picioarele de turbez. În capul străzii s-au oprit și s-au așezat pe o bancă, să se odihnească, dar nu au stat mult, le văzuse Leana Varvara și le trâmbița deja venirea. Rițo, ieși fată la poartă ca vin profesoarele cu rețăncemântu! au auzit-o strigând de după gard cu voce subțire, iar răspunsul a fost unul răgusit, Ce rețăncemânt, da-i dracu cu rețăncemântul lor, că am treabă, nu veniră și astă primăvară de-mi numărară găinile? Ia să mă mai lase în pace. Ăsta e cu populația, nu cu lighioanele, nu se lăsă Leana, apoi spre femeile care se ridicaseră și se apropiau obosite, Eu îi tot zic să iasă și ea dă la găini.

Lasă țață Leano că vorbim noi cu ea, spuse Constantina îngăduitoare, mata vezi-ți de treabă că o să trecem și pe la matale.

Au intrat în curte și s-au apropiat de femeia cu poalele rochiei ridicate și pumnul plin de boabe de porumb, Dadă Rițo, hai că nu te ținem mult, câteva întrebări și gata.

Rița își scutura rochia și palmele, își propti mâinile în șolduri și vorbi gros, mestecând cuvintele, Da repede că am treabă multă. Repede, repede, zi-mi unde te-ai nascut. Aci, unde să mă nasc? Aci m-am nascut, aci o să mor. Sexul? citea Constantina mecanic, cu gândul aiurea, se plictisise de moarte de tot circul care nu se mai termina. Dracu știe, scrie tu ce-oi ști, că ai mai multă carte.

Cum nu știi? râse înviorată, și Aura râse odată cu ea, nu știi ce sex ai?

Rița se încruntă și vorbi cu un colț al gurii lăsat, Nu știu, că ți-ar fi convenit ție să te scoată tac-tu de păr din fântână, cum m-a scos pe mine când am căzut, mică, și de-atunci am rămas puțin țurdă, că de-aia nu știu eu acum multe, și nici nu prea aud.

Constantina a recunoscut că nu i-ar fi convenit așa ceva, a recunoscut și că prostia nu are limite dar că omul, adica ea, cât trăiește învață, dar asta în mintea ei și mai târziu în fața lui Costel, când râdea de nu mai putea duce lingura cu ciorbă la gură, Te înneci, Fetițo, dacă mai hohotești atât.

Băi, să fi văzut ce mutră avea cu broboada aia legată la ceafă, cu obrajii mânjiți de tărâțe și gura strambă, cum bătea ea în retragere și încerca să mi se justifice ofuscată, se aprinsese la față de parcă îi dădusem trei perechi de palme. Aura lăsase ochii în pământ și râdea înfundat, dar eu nu am putut să mă abțin, am râs până mi-au dat lacrimile, și Rița: Râzi mamă, râzi de nenorocirea mea, că așa sunteți voi, ăștia cu carte, credeți că le știți pe toate, și mi-a întors spatele, băi, nu a mai vrut să vorbească cu noi deloc, s-a simtit jignită. Da-l trimit pe nașu mâine acolo, că mie nu-mi mai deschide poarta, e clar, doar să nu o întrebe de sex că o să-i serveasca iar poanta cu fântâna, și nașu face mai rau ca mine, doar știi.

Pe la ai lu Bran au trecut după câteva zile. Au intrat în curtea fără gard și fără poartă, ca pe tarla, și au început să strige la Silvia care smulgea niște buruieni în grădină, Silvio, am venit cu recensământul, hai încoa să dai raportul la stăpânire! Femeia s-a oprit din culesul ierbii, a ridicat capul din pământ, s-a uitat la cele două profesoare din bătătură, și-a scuturat mâinile de praf și s-a grăbit, dar nu să le iasa în întâmpinare, și nici să le adreseze vreo vorba, ci să intre în casă. A trecut în viteză pe lângă ele cu ochii plecați, a deschis ușa împingând-o cu umărul și a trântit-o în spatele ei.

Ce-o avea asta? zise Constantina nedumerită. Silvio, hai că nu durează mult! Nu te face că nu ne vezi, ce te-a apucat? Și puneți mâna și lipiți casa asta, mai are putin și cade pe voi, adaugă privind pereții aproape dărâmați.

Ușa s-a deschis la fel de repede cum se închisese, scârțâind din toate balamalele ruginite, lăsând cadrul să-i fie umplut de silueta Silviei, grasă și îndesată, ca o buturugă. Se oprise și poza, ca la fotograf, cu un rânjet știrb ce-i acaparase fața murdară. Mișca mândră din șolduri și din grumazul pe care se lăfăia, la fel de mândru, un lanț de aur strălucitor, lat de un deget. Și-l pusese peste bulendrele pline de pământ și frunze uscate cu care era îmbrăcată, să poata fi văzut în toata splendoarea lui auriferă.

Ptiu! De-asta te-ai grăbit tu în casă, mamă dragă! Nu puteai să vorbești cu noi fără lanț la gât! De unde l-ai luat?

Mi l-a cumpărat bărbatu’, vorbi Silvia cu o voce groasă, pleznind de îngâmfare, lucrează pă șantier la canal și dădu de ceva bani, îți place, așa-i?

O lopată nu a putut să cumpere, să rânească dupa voi, ‘ți-ai dracului de proștii dracului, zise Constantina ușor. Apoi mai tare: ia zi, mai făcuși vreun patruped? Că-i faci pe banda. Câți ai acum?

Cinci am, cu ăsta micu, zise buturuga arătând spre o aschimodie cu mucii până sub bărbie, care se ițea de după fustele maică-sii.

Pe-ăsta când l-ai făcut?

Păi nu mai știu, de unde să mai știu.

Adu-mi certificatul, scrie acolo.

Nu îl am, le ține bărbatu, e pe șantier acuma. Da stai că mi-am amintit, își plezni mâinile de genunchi, l-am făcut când au dat cireșele, da, atunci l-am făcut, am mâncat o căldare de cireșe înainte, țiu minte că m-a apucat o căcare… Și când mă scremeam mai abitir, mi s-a rupt apa.

Abia aștept să vină vremea aia când o să plec din cloaca asta, vorbi Constantina spre colega ei, în drum spre primărie, nu îi mai suport pe proștii ăștia.

Dar i-a suportat în continuare, și după o vreme, când s-a încheiat recensământul, i-a suportat și mai tare, căci toți diriginții au fost mobilizați de directorul școlii, Băi, ne coțăie partidul că avem absenți și neșcolarizați, mie îmi ia pielea și eu v-o iau vouă. Le dă statul educație și pe ei îi doare-n cur. Faceți pe dracu-n patru și aduce-ți-i la școală.

S-a dus întâi la Vinogradovi. A urmat un timp șoseaua, a făcut stânga pe un drum pietruit și dreapta pe o potecă noroioasă, a deschis cu greu o poartă de lemn prabușită într-o rână care se înțepenise, a ajuns într-o curte năclăită unde și-a murdărit încălțările de pământ galben și paie umede, s-a apropiat de ușa casei și s-a oprit. A trecut în revistă casa cu o singură camera și o singură fereastră murdară, cu tocul de lemn crăpat, aproape putrezit, bucătărioara cu întrare separată, aflată la câțiva pași mai încolo, cu acoperișul de tablă pe care băltea apa din ploile trecute, grădinița din față unde doi meri se uitau unul la altul deprimați, cu crengile golite de toamnă, după care a tras aer în piept și a bătut în geam, cu senzația că toată șandramaua de chirpici o să cadă pe ea.

Dar nu a căzut nimic, a ieșit doar Vasilica, arătându-și figura îmbătrânită de vreme, văduvie și sărăcie. Uniforma satului, își zise Constantina privindu-i șorțul strâns peste rochia prăfuită, baticul legat sub bărbie și ciorapii de lână cu călcâiele tocite din picioare.

Poftiți tovarășa profesoară, poftiți, Unde-s mă, Vasilico, copiii, de ce nu vin la școală? Nu știu tovarășa, nu vor și pace, eu ce să le fac? I-am bătut dar degeaba, s-au învățat și cu bătaia. De când a murit bărbată-miu nu mă mai ascultă. Uitați și dumneavoastră, ăi doi derbedei s-au ascuns sub pat, na, că le-am altoit câteva nuiele dar nu pot să-i scot de-acolo, ieșiți măi diavolilor că a venit tovarășa profesoară!

Au intrat direct de afară în camera fără dușumea, unde Constantina a văzut două paturi, unul pentru Aneta și mă-sa, altul pentru cei doi băieți mai mici, pernele și păturile pline de praf și mototolite, o sobă mică de pământ și, lipit de un perete, un dulap de lem ros de carii și timp, care abia se mai ținea pe picioarele subțiri - gardilopul. Petrică, ieșiți de-acolo, a zis aplecându-se, nu vă e rușine? Nu ieșim, că ne duci la școală, se auzi dintre picioarele de lemn ale patului o voce subțire, cu suișuri și coborâșuri, ca dunele de nisip.

Ieșiți mă, lua-v-ar Aghiuță, că vă altoiesc iar, spuse și Vasilica lovind la nimereală cu coada măturii, ne-am făcut de râs la tovarăsa. Lemnul se opri de câteva ori în genunchi, coapse și burți, împingându-le afară, și odată cu ele și restul corpurilor slăbănoage și murdare.

Unde e Aneta? întrebă profesoara cu ochii la ei, Uite-o pe Aneta, zise unul și aruncă o pernă, făcându-l pe celalalt să chițăie de bucurie, ca un șobolan, Ia-o pe Aneta, Ia-o, Asta e Aneta.

A luat, dar nu perna, și nici pe Aneta, ci o ureche într-o mână, și o alta în cealalta mână, și apoi a încerat să le unească, cu capete cu tot. Iar capetele s-au lovit unul de altul ca doi pepeni, și au sunat a gol, Voi vă bateți joc de mine, mă? Mă puneți să stau cu nasu-n căcații ăia de pisică și să vă scot de-acolo ca pe lighioane? Vă omor aici de față cu mă-ta! Unde e Aneta, derbedeilor?

Lasă-i tovarășa, lasă-i că așa sunt ei, Ce să-i las Vasilico, că se cacă în capul tau și apoi în al meu, apoi spre ei, printre dinți, Vă smulg urechile, dobitocilor!

Vasilica se precipită. Se repezi la gardilop, îl deschise, cotrobăi printre rufele împuțite, dădu deoparte o pereche de chiloți îngălbeniți, își scutură degetele de un ciorap scorojit, și scoase triumfatoare o farfurie cu scovergi, Luați tovarășa profesoară, luați o scovergă, sunt calde, nu le-am făcut de mult, dar le-am ascuns să nu le găsească ăștia, că nu mai mănâncă mâncare. Serviți, căuta să o îmbuneze, cu mâna tremurândă, că dracii ăștia așa sunt ei…

Constantina privi nedumerită, când la farfurie, când la femeia din fașa ei care afisa un zâmbet cald brazdat de firicele de nerozie autentică, întrebându-se dacă are toate mințile cu ea, apoi o apucă o senzație puternică de vomă care o goni în curte. Nu vărsă, dar își puse mâinile pe genunchi și răsuflă adânc, încercând să se calmeze.

Eu... eu nu mai vin la școală, auzi și tresări, ridicând ochii. Aneta o privea tristâ, cu mâinile strânse, De ce Aneto, vorbi obosită, mai ai un an și termini zece clase, e păcat. Nu mai vin… nu mai vreau, zise fata mai departe cu ochii la vârful încălțărilor scofâlcite.

O lua de mână căutandu-i irișii, Hai vino la școală că îți dau niște rochii de-ale mele, am unele frumoase pe care nu le mai port, am și fuste, vreo trei, numai să vii.

Fetei i s-au aprins doua luminițe în ochi, Dar îi iei și pe derbedeii ăia doi, zise Constantina, altfel nu ți le dau. Bine, surâse fata, îi iau. Ne-am înțeles, da? Ți le aduc diseară și mâine vii la școală, Da, ne-am înțeles.

Eu am alergat azi după doi hăndrălăi de-a zecea pe câmp, cu Nicu Șișu, spuse Costel. Au fugit când ne-au văzut venind, au luat-o prin spatele casei. Lu ăla mare al lui Trașcă i-am ars un sut în cur de m-a durut pe mine piciorul, cand i-am prins. A strâns din dinți, credeam că îi pocnesc fălcile, și s-a întors spre mine, ca un câine. Dar n-a avut curaj să dea, atât i-ar fi trebuit, cred că muream cu el de gât acolo, la ce nervi aveam.

Nu mai pot, șopti Constantina, că și când se ferea să o audă cineva, pur și simplu nu mai pot, m-am săturat de haznaua asta de care parcă sunt lipită ca o muscă. Aneta mi-a purtat hainele două zile, atât, atât a venit la școală, ce să fac, să mă duc iar peste ea și să o leg? Să o fac pachet și să o car în spinare?

Stăteau în pat, Costantina îl legăna pe micul Matei pe picioare. O să se-nvețe așa, zise Costel arătând cu bărbia spre el, Las s-adoarmă că mi-a rupt mâinile. Trebuie să plecam de aici, adăugă hotărâtă, nu vreau să îmi cresc copilul printre ei.

Oriunde va fi la fel, asta e lumea în care trăim.

Refuz să cred asta spuse, dar bărbatul nu mai apucă să răspundă, copilul începuse să plângă. Nu îi convenea ori discuția, ori legănatul, ori, pur și simplu, îi era foame. Când plângea se înroșea la față, dar pata nu își schimba culoarea, de parcă nu voia să participe la durerea lui de copil. Rămânea vineție, ieșind mai puternic în evidență.

A doua zi Costel s-a pomenit în curte cu Andone milițianul. Venise de multe ori pe acolo, erau prieteni, însă de data asta nu era singur și nu era vesel, iar figura gravă, oficială, care îl însoțea, alături de Marinescu de la sfat, l-a mirat pe Costel. Ce-aveți băi, zise invitându-i în casă, vi s-au înecat corăbiile? Beți o țuică? adăugă și puse o sticlă și câteva pahare pe masă.

Marinescu își lăsă cojocul pe un scaun și dădu un păhărel pe gât, Brrr, bună-i. E de anu ăsta? Costel râse, Da, ce credeai? Că țin eu țuică de anul trecut? Aș vrea eu, dar am gâtul uscat, zise și goli și el un pahar, din picioare. Apoi se așeză pe un taburet de lemn și le privi mutrele lungi.

Era prieten cu amândoi, obișnuia să bea cu ei de câteva ori pe săptămână, în sat. M-am săturat de bețivii tăi, îi arunca nevastă-sa când ajungea acasă ciupit, în loc să vii acasă, stai și bei cu toți neisprăviții, Lasă, că așa se fac relațiile, spunea cu limba grea - la băutură. Cum vrei să trăim altfel? Nu mă aburi tu pe mine, nu se lăsa femeia, parcă nu te-aș ști. Îl știa, dar și el pe ea, așa că ajungeau repede la un consens, mai ales că adormea aproape imediat. De când apăruse copilul dormea singur, în camera din mijloc, unde sforăiturile i se loveau de ziduri și se spărgeau în bucățele, fără ecou.

Acum Andone nu voia să bea, și nici Marinescu al doilea pahar. Ar fi făcut-o, căci și-l umpluse, dacă nu întâlnea privirea grea a milițianului și nu îi auzea vorba groasă, Costele, sunt în misiune. Oi fi, da o țuică nu strică, dă-o dracu de misiune, ce misiune?

Păi, să vezi, se foi bărbatul. Se așeză, își dădu șapca jos, o puse pe genunchi, își trecu mâna prin păr, o ridică, dar nu și-o lipi la loc de creștet, o ținea stingher de cozoroc neștiind ce să facă cu ea. Într-un final se hotărî. O lăsă ușurel pe colțul mesei și spuse, Am venit să verific dacă ai cazan de țuică, căci, așa cum se știe, e ilegal.

Costel se ridică, se apropie de Andone și îl luă de braț, Mă iei de prost? Păi de unde mama dracului credeți că bem acum țuică? Din cazanul lu tata mare?

Nu înțelegi, zise Andone moale, sunt în misiune… Apoi mai hotarat, ridicând capul, Costele, recunoști că ai cazan de țuică?

Învățătorul își mișcă umerii și zise, Recunosc, dacă asta te liniștește, că te văd cam agitat. Păi dacă recunoști, am vrea să îl vedem, continuă milițianul, ni-l arăți și nouă?

Costel se puse la loc pe scaun. Îl privi pe Andone pe sub sprâncene gândindu-se la fiu-sau, care îi fusese elev patru ani de zile. Era prost, se chinuise cu el doi ani să îl învețe tabla înmulțirii, Bă, lasă-l bă, nu îl mai chinui, râdea nașu în cancelarie, e retardat! Tu nu te uiți în ochii lui? Zici că e o vită rătăcită, nu are cum să priceapa ce-i îndrugi tu acolo. O scot eu la capăt, mormăia Costel, și a scos-o, când a terminat clasa a patra știa să înmulțească. Dar acum taică-su uitase, cum uitase și cu cine vorbește. Ți-l arat, spuse într-un târziu printre dinți. Dar ia-o tu inainte, că știi la fel de bine ca mine, doar am băut împreună acolo, acum câteva săptămâni. Și tu, nea Victore, se întoarse către Marinescu, ia-o după el, că și mata știi, că ai făcut țuică acum doua luni la el. ‘Mnezeii ma-mii voastre!

Milițianul se ridică, dădu să iasă, dar se răzgâdi. Se întoarse, goli repede două pahare cu mâna tremurândă, se șterse la gură, își puse chipiul pe cap, zise, Costele… dar nu mai continuă, ci ieși din bucătărie și se îndreptă spre magazia din spatele casei.

În noaptea aceea Costel nu a reușit să adoarmă. Trașcă îl pârâse, că i-a bătut băiatul pe câmp. S-a dus la miliție și a spus că tot satul face țuică la cazanul învățătorului, Ce să fac Costele, dacă nu făcea ăla declarația nu treceam pe aici, dar a facut-o, și…, mormăia Andone din pragul porții. Eu acum trebuie să ți-l confisc, dar mai mult nu o să fac, dă-l în pizda mă-sii. Plus că l-a văzut și pe Ion, cumnată-tu, când venea la tine cu căruciorul de butelie și un sac de prăștină în el, și apoi pe socru-tu. Ia-ți altul, dar fii și tu mai atent, că ăștia sunt cu ochii-n patru, de parcă altă treabă nu au decât să vadă ce se întâmplă în curțile oamenilor. Și dau din clonț atunci când le convine…

S-a băgat în plapumă de trei ori, și tot de trei ori s-a ridicat pe marginea patului. A patra oara nu s-a mai învelit și nu s-a mai foit, nici nu și-a mai pus perna în cap, încercând să alunge umbrele pe care le simțea lipite de piele și cu ochi pătrunzători, căutându-i gândurile și sufletul, ci a sărit în picioare, și-a tras pe el pantalonii și un pulover de lână, și-a îndesat sprâncenele într-un fes, a deschis ușa cu atenție să nu fie auzit de dincolo, unde dormea nevasta cu copilul, și a părăsit camera.

Toamna de afară l-a pleznit peste față cu noapte, vânt și câtiva stropi de ploaie, dar nu le-a dat atenție. S-a dus la casa bătrânească și a bătut în geam, Mămică, hai de te scoală că intru-n ghiol.

Rada s-a repezit în curte cu ochii lipiți de somn, dar ploaia a trezit-o repede, Ce cauți în ghiol așa târziu? E trecut de miezul nopții, mamă. Caut, nu știu nici eu ce caut, a răspuns Costel, îmbracă-te și hai.

Ajuns în magazie a privit fugar locul unde fusese cazanul, a luat din cui costumul de cauciuc antichimic pe care i-l dăduse Gigel Iancu de la unitatea militară, pe zece kile de vin, l-a îmbrăcat meticulos, și-a pus ava pe umeri și s-a îndreptat spre apa neagră a lacului. Rada era deja acolo, pe mal, cu ochii cât cepele și urechile ca două pâlnii, pregatită pentru a da oricând semnalul de alarma. Stătea pe vine ca o cloșcă și scana noaptea, căutând mișcări suspecte, altele decât cele ale băiatului ei care, înfruntând ploaia și frigul, intrase în apă până la brâu, fără zgomot, ca o umbră.

Tot ca o umbră se opri după ce numară o mie de pași și apa îi ajunse la subsuori. Fixă ava, avu grijă să nu iasă nicio plută, nimic, la suprafață, și porni ușurel spre mal. Costumul începuse să ia apă, și firicele reci i se scurgeau de-a lungul coastelor, înțepându-l ca un mănunchi de bolduri. Dar setea de braconaj era puternică, adrenalina îi punea sângele în mișcare și îi amorțea simțurile, făcându-l să zâmbească mulțumit, V-arăt eu vouă, cristoșii cui v-a făcut.

La mal frigul îl luă definitiv în brațe și îl strânse puternic, și pe el, și pe mamă-sa care îl privea lividă reușind cu greu să vorbească din cauza clănțănitului, Hai odată că am înțepenit.

Las că te încălzești până dimineața, îi răspunse. O să te scol pe la cinci, e încă întuneric. Ai simțit ceva?

Nimic, nici găinile nu ies din coteț pe frigul ăsta, doar tu ai înnebunit.

Hai lasă, fugi în casă, spuse din magazie, în timp ce își dădea costumul jos.

Dimineața a luat-o de la capăt. A sculat-o pe Rada, s-a îmbrăcat în cauciuc, a luat la subțioară un sac de iuta gol, dar nu s-a mai îndreptat spre portița din spatele casei care dădea spre lac, ci s-a dus în grădină, la cincizeci de metri depărtare, unde a coborât malul abrupt și s-a pregătit să intre în apă. Rada s-a pus pe brânci, lipită de privata ridicată în spatele casei, chiar lângă mal, ascunsă oricărei priviri. Nu se luminase încă, dar nici mult nu mai era, iar scosul avei plină cu pește nu era o treabă ușoara, și nici rapidă. Rada știa asta, și mai știa că trebuie să stea cu ochii deschiși și cu radarul în funcțiune, în ciuda somnului care o mângâia dulce în spatele urechilor. Deocamdată nu se simțea nicio mișcare, doar dobitoacele din gospodărie care miroseau retragerea nopții frematau la unison, pregătindu-se pentru o nouă zi din viata lor animalică.

Freamatul lor nu l-a oprit pe învățător să se scurgă ușor în apa rece, sa împingă în părți cu coatele pojghița subțire de gheața care se adunase la suprafata ei, să numere în gând nouăsutecincizeci de pași, cu cincizeci mai puțini decât prima dată, să se întoarcă în stânga și să meargă tot înainte, asteptând să lovească ava. O făcu destul de tărziu, după ce-l înfieră gândul că a trecut de ea și trebuie să o ia de la capăt, Pescuit cu ochii închiși, cristoșii mă-sii.

Picioarele i s-au împletit cu plasa exact când Rada a început să tușească, ca și când se înecase cu un dumicat. Nu i-a dat atenție, își cufundase mâinile și începuse să strângă ava, îndesând-o în sac. Rada a tușit mai puternic, lovită pesemne de o răceală ușoară, iar când a văzut ca fiu-su nu face nicio mișcare, tusea i-a devenit seacă și puternică, și a brăzdat aerul crepuscular, plutind pe deasurpa apei, făcând pe oricine s-ar fi nimerit pe acolo să clatine din cap și să o trimită la doctor.

Nu se nimerise nimeni pe mal să îi spună asta, iar agentul care plutea pe apă, cu barcă cu tot, ori nu o vedea, ori nu îl interesa decât ce era pe lac și în el, căci și-a văzut mai departe de treabă, mișcând alene din vâsle.

Tusea răgușită l-a făcut pe Costel să își ridice capul, lovindu-și privirea de barca care se îndrepta spre el fără grabă. Apa era prea rece pentru a se scufunda cu totul în ea, așa că s-a marginit să încremeneasca, cu mâinile prinse de plasă, înghețate bocnă, și să spere ca agentul să nu îl vadă.

Nu l-a văzut, probabil norocul se hotărâse să i se alăture de data asta și îi șoptise omului cu barca să se oprească, să arunce două lopeți cu mâncare către peștii de pe fundul lacului, să facă un arc de cerc și să o ia în sus, spre malul celalalt, urmând ca restul de lac să fie luat prin învăluire, într-un siaj sinuos. Costel a mulțumit pe rând cerului, hazardului și Radei, a așteptat ca pericolul să dispară complet, iar când fundul bărcii a început să se confunde pe alocuri cu semîntunericul, și-a scos mâinile de sub apă, a urlat în gând de durere, a strâns puternic din dinți și a luat-o spre mal, trăgând cu greu sacul după el. Pojghița de pe suprafața apei s-a transferat pe suprafața costumului, iar o parte din ea și-a găsit drum direct spre piele. La mal abia putea să se miște, Mămică ajută-mă că a înghețat inima-n mine. Păi dacă îți trebui pește taman acuși, ce să-și fac, vorbi Rada, apoi continuă, Și mie mi-a stat inima când am văzut agentul, cred că era ăla a lu Iscru, e un câine de om ăla.

Ia tu peștele și du-l în magazie, trebuie să mă încălzesc că mi se oprește circulația, spuse Costel. Și-a dezbrăcat cu greu costumul, se lipise de el ca un alt rând de piele, și a fugit în casă, unde s-a băgat lângă nevastă, prima dată după nașterea lui Matei. Aoleu ce rece ești, îngăima Constantina somnoroasă, ce-i cu tine? Am fost în ghiol, mor de frig, turbez, vino mai aproape. Ce te-a apucat? M-a apucat, biserica mă-sii, ce contează, spuse cu gândul la Andone, Marinescu și la toti vecinii care la ora aceea ori dormeau, ori priveau curioși în alte curți, și de sub nasurile cărora reușise să prade crescătoria. Ridică ușor capul și își privi mulțumit copilul. Dormea adânc în pătuțul lui, cu un deget în gură și cu capul într-o parte, arătându-și pata care, mângâiată de razele dimineții, semăna cu un pește fără solzi, sau așa i se păru lui Costel atunci, înainte să închidă ochii și să se cufunde în somn.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  mersi zexe, e cel mai tare comm pe care l-am primit. pe bune! :))  
Postat de catre George (Dumitru) Corbeanu la data de 2010-02-19 13:12:55
         
 
  Da  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2010-02-18 03:03:58
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  e cam lung, dar merita. nu?  
Postat de catre George (Dumitru) Corbeanu la data de 2010-02-17 13:17:06
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE