FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Despre confecții
Text postat de Veronica Pavel

Cu ocazia alergăturilor prin magazine la sosirea în Canada pentru a-mi cumpăra îmbrăcăminte, am constatat că eram totalmente ignorantă în domeniul confecțiilor. Cum croitoria este o meserie pe cale de dispariție, confecțiile fiind făcute pe scară industrială, fiecare persoană trebuie să-și cunoască măsura. Evident, ce alt criteriu ar putea diferenția hainele de la un individ la altul? Înfine, vorba vine că a dispărut croitoria. Nu e adevărat. Se aplică și în acest domeniu, ca și în fizică, legea conservării: nimic nu dispare, totul se transformă. Croitoria a devenit deci meseria de a ajusta confecțiile făcute pe tipare standard, pentru a fi purtabile de către omul de rând, cel nestandard.

În materie de măsură a îmbrăcăminții am crezut, înșelându-mă profund, că numerele sunt aceleași pe tot globul. Nu numai că acest adevăr nu se aplică din cauza diferenței de sistem (metric sau imperial), dar numerele nu coincid nici măcar când sunt în același sistem și uneori nici chiar în cadrul a două companii diferite ale aceleiasi țări (mai nou, totul vine din China, n-ar trebui să difere). Așa că, în ciuda faptului că mi-am notat cu mare grijă măsurile în rubrica agendei de buzunar destinată acestora, în ambele sisteme, prevederea mea s-a dovedit inutilă.

Unele magazine afișează pe confecții niste etichete uriașe pe care se află toate numerele posibile. De exemplu, la Marc & Spencer, un magazin englezesc care din păcate și-a închis magazinele din Canada, găseai pe etichetă, să zicem: Europa 36, Anglia 34, USA 14, Canada 12. Totul e bine și frumos, clar ca bună ziua. Doar că trebuie mare atenție la cititul etichetei, astfel ca numărul tău să corespundă cu țara în care te afli, pentru că altfel se pot creea confuzii când probezi hainele. Iar probatul la magazine este o muncă obositoare, mai ales iarna în Canada. Te dezbraci în cabină (după ce vânzătoarea te-a înregistrat cu câte bucăti ai luat pentru probă și îti descuie cabina), scoți de pe tine palton, cizme, pantaloni lungi, pulover, înfine tot ce trebuie și pui pe tine pantalonul de probat. Nu e bun, ai nevoie de unul mai mare. Îl scoți, întredeschizi ușa cabinei, dar vânzătoarea nu e acolo. De când ordinatoarele au pus stăpânire pe glob, serviciile sunt din ce în ce mai puțin efectuate de oameni, companiile “raționalizând” personalul. N-ai încotro, te îmbraci din cap până-n picioare, ieși din cabină, lași ușa să se încuie, te duci la locul de unde te-ai servit cu primul pantalon și îl schimbi. Apoi reîncepi același ritual, iar dacă nu ai observat că numărul mai mare este măsura în USA, nu în Canada, pantalonul iar ți-e mic și îți zici, neștiind încă de greșeala făcută, că iar te-ai îngrășat. Te reîmbraci și, când să dai înapoi pantalonul, sezisezi greșeala, ești fericit că nu ți s-a mărit silueta și iei totul de la capăt cu numărul bun. La noi în familie, pentru a se economisi timp și energie, cumpărătorul (de obicei eu) probează în cabină, iar celălalt e folosit ca vehicol al confecțiilor între cabină și raftul din magazin. În ultima vreme am observat că și alte familii folosesc aceeași strategie, bărbații scotocind printre confecțiile feminine ca să găsească măsura cerută de prizoniera dezbrăcată din cabină.

Cu desous-urile e altfel. Există la raionul de lenjerie femei o abundență covârșitoare de sutiene numite “bra”, de toate culorile și mărimile, cu sau fără sârmă, cu sau fără întăritură de plastic, cu sau fără burete, cu sau fără dantelă, cu sau fără bretele, pentru plimbare, pentru sport, ba chiar și sutiene care fac să dispară orice urmă exterioară de forme. Am încercat să aflu de la o vânzătoare amănunte despre toate aceste “bra”, dar fata s-a uitat la mine cu un dispreț atât de profund, încât n-am mai îndrăznit niciodată să întreb. M-am lămurit singură citind etichetele. Am petrecut zile întregi de documentare, ca la bibliotecă, studiind texte lungi și plicticoase. Am aflat treptat ce înseamnă literele A, B, C, D, numerele 1, 2, 3 sau 4 și misterioasele combinații de pe etichete cum ar fi C2 88-34 de exemplu. După o perioadă de studiu, curiozitatea stiintifică și perseverența mea au dat roade în acest domeniu. Am căutat însă în zadar combinezoane la același raion. Le-am găsit cu surpriză la raionul de pijamale și cămăsi de noapte și multă vreme nu mi-am pus întrebări. Aveam nevoie de un combinezon, mergeam la raionul de cămăși de noapte, marea majoritate de finet, cum e normal în Canada. Până când într-o zi, uitându-mă pe bonul cu care am cumpărat unul, am văzut că scrie “sleep”. Nord americancele folosesc combinezoanele pentru dormit drept cămăși de noapte? Am alergat la dicționarul româno-englez și am găsit la combinezon traducerea exactă: “sleep”. Acesta era deci secretul lor, erau puse la raionul cu aceeasi denumire! Cât despre maiouri, croite și ele în diverse modele cu danteluțe si fundițe, ele au rămas din fericire cuminți la raionul de lenjerie.

Cum însă comerțul se caracterizează printr-un continuu “dinamism” (ca totul de altfel, astfel încâ la un moment dat devii amețit de atâta dinamism), cumpărătorul alert e obligat să se perfecționeze în permanență si în plus să se adapteze realității de azi a serviciilor oferite de roboti. Dar dacă la sosirea mea în Canada aș fi găsit un curs de reciclare în materie de confecții, m-aș fi înscris și l-aș fi urmat cu mare evlavie.

Din volumul “Gânduri printre Rânduri”, Bucuresti 2002


Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Multumesc mult pentru luminitze,

Cristi si Tavi.

Cu drag

Vero
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2009-04-29 20:42:47
         
 
  Draga Vero, cu vestimentatia finuta de dame... nu ma pricep.
magazinele acum sunt bazaruri
vrei sa cauti ciorapi si gasesti boabe de grau pentru soricei...
denumirile pompoase cu litere de-o juma` de metru care n-au traducere in romaneste ...ma dau gata.
deci:))
ce sa caut... si unde?

sa nu ma acuzi!
...acum totusi am vazut ceva, untext f. bun care mi-a atras atentia ca-i lipseste o steluta...
si iata-ma cu ea!
:))
ganduri bune si vot.

drag*tavy
 
Postat de catre Octavian Sergiu Ciurtin la data de 2009-04-29 15:58:43
         
 
  Vero, mea culpa!
Intenția mea a fost de *
Însă neatenția m-a făcut să cred că nu mai sunt stele de acordat.

Textul pune punctul pe i!

Același...

 
Postat de catre Cristi Stanculeasa la data de 2009-04-28 23:46:53
         
 
  Cristi...

Sa cred ca esti chiar tu? Sa ma ciupesc ca nu visez? Chiar ieri vorbeam despre tine cu cineva despre tine, ne era dor....

Multumesc pentru semn, pentru aparitie, n-ai idee ce ma bucur. Sper sa te si citesc in curand.

Cu emotie,

Vero


 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2009-04-28 23:46:11
         
 
  Vero dragă, noi bărbații suntem mai mult "domni de companie".
Asta ca să nu afirm altceva ...
Pledez pentru salvarea situației!
Ce-i de făcut?!
Un mic compromis, în loc de ignoranță sau subiectivism sau ... ,tipic masculin în asemenea ipostaze!

Câteva gânduri printre rânduri...

La bună vedere
Vot, căci altceva...
 
Postat de catre Cristi Stanculeasa la data de 2009-04-28 23:38:02
         
 
  Tea draga,

Radu e aproape de adevarul "caragialesc". Asa este si de asta m-a si amuzat comul lui, care e scris in aceeasi vana (a cu caciula intoarsa, a nu se confunda, n-am diacritice la comentarii!) de umor cu inaintasii lui Radu.

Sigur, sigur ca are dreptate, chiar daca la mine nu numai ca ce spune el nu se intampla, dar nici nu mi-ar fi dat prin cap vreodata ca s-ar putea intampla...:)))

Multumesc, Tea, pentru aparitia ta pertinenta in comentarii (ca de obicei) si pentru semn.

Cu drag,

Vero
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2009-04-27 21:55:49
         
 
  Vero, trebuie sa recunosti, radu e cel mai aproape de "adevar", trust me!

Ca totdeauna textele tale sunt deosebit de alerte....si calme, asezate, "lucrate" cu grija, mestesugit.

drag,

Calvar
vot
 
Postat de catre Tea Nicolescu la data de 2009-04-27 20:21:59
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Gheorghitza!!!!

Ce placere sa te vad luminand! Mai-mai sa lesin de supriza! Si ma bucur ca ai gustat ironia, textul asta e chiar cuminte pe langa altele....

Si cum de nu m-ai atentionat ca in com-ul Adrianei am scris "Smales" in loc de "Smiles"? Poate ca ma gandeam la "males", aceia care "sufera" prin magazine cand ele "smile"..:))

Spasibo mult!

Velikaia Verocika
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2009-04-27 19:42:49
         
 
  PS Și bien-sur pentru fina autoironie!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2009-04-27 19:30:39
         
 
  Da, orice bărbat care a fost supus măcar odată în viața lui"supliciului" shopingului, ar trebui să citească acest text ; ar trebui obligați să-l citească și cei care au avut înțelepciunea sau ghinionul să fie celibatari să-l citească pentru a ști ce au pierdut! Pe scurt textul ar trebui citit deopotrivă de cei căsătoriți, sau solitari, de femei și de bărbați, pentru că dincolo de lejeritatea subiectului e o întreagă artă a supraviețuirii la stres prin scris( așa l-am perceput eu)
*
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2009-04-27 19:30:02
         
 
  Vero, iarta-ma, am vrut sa le iau piuitul numa' croncanitorilor de serviciu dar din pacate a trebuit sa sacrific si privighetorile ba si pasarile de prada care sunt destul de inteligente incat sa nu-mi displaca. :)  
Postat de catre . Fiinta la data de 2009-04-27 19:12:31
         
 
  Radule,

M-am amuzat copios citind comul tau. Ai perfecta dreptate. Fiu-meu, (care-i la San Diego), si el in combinatie cu o tipa, are ocupatie: cand ea probeaza, el profita si ne suna pe celular, ca tot nu avem timp sa vorbim prea mult altfel:)))

Multzam de trecere!

Vereo
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2009-04-27 19:07:26
         
 
  erata: a fi iertata pentru toate literele in plus sau lipsa, am batut repede si n-am recitit, mea culpa!  
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2009-04-27 19:04:01
         
 
  Vasile,

Interesant comentariul tau. Si totusi, daca ai sti cate "Veronicisme" sunt in "candaienismele" mele.....

Multzam mult de trecere si aprecieri, poetule

Vero
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2009-04-27 19:03:09
         
 
  Adriana,

Comul tau mi-a placut la nebunie! Sfatul tau cu eliminarea "vehiculului" e judicios si as zice util, daca (he-he...chiar si in Canada exista un "daca") ti s-ar da voie sa iei mai mult decat 3 obiecte cu tine la proba...ca, mai nou, se face mare control si sunt si camere de luat vederi peste cabine, ca unele cucoane au fost jigfnite ca le-a prins dezbracate, dar camerele sunt pentru hotzi, nu de alta...:)))

Asa ca marile magazine, la raioanele d cofectii cu femeile sunt cam asa: cabinele de proba sunt pline cu femei, iar alele dintre confectii au cate un scaun pe care e prabusit un barbat distrus. Singura consolare a barbatilor, dupa cum am aflat de la al meu, este ca fiecare dintre ei isi vede colegii de suferintza si se cosnoleaza la gandul ca nu este singurul pe lume pus la asemenea "corvezi".

Ciclul "Momente canadiene" e cu patzanii comice si am de gand sa-l postez pentru placerea cititorilor. Culmea e ca volumul a aparut si in engleza ("Smales in the Mirror") si a avut mare priza la canadieni (aici toti sunt emigranti veniti de peste tot), ei recunoscand situatii similare cu ale lor! Despre tricotat n-am :))))

M-am gandit mult la postarea ta cu poezia cu Pasarile, dar ai inchis comentariile. Mi-a placut ideea, votasem, dar intre timp "mi-ai luat piuiutul":))))

Cu prietenie,
Vero
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2009-04-27 19:01:56
         
 
  Vero, nu cred o iota. De fapt, femeia nu probeaza, femeia se oglindeste. Si daca oglinda minte - prin definitie - ea are nevoie de o alta. Scoate nasucul de dupa perdea, te cheama sa-ti exerciti dreptul la libera exprimare: "tu ce parere ai, nu-i asa ca...?" tu zici prudent "mami, dragut...", (in gand, arati ca dracu', te prefer goala bineinteles), dar asta nu salveaza nimic, pentru ca vei avea ocazia sa afli cat ai fost de idiot toti anii astia. Mai bine ai fi tacut, desi ai fi devenit suspect. Orele trec greu, anii, mai usor... Doar un barbat in primul an de casnicie (cand e inca indragostit) sau dupa al douazecilea (cand s-a resemnat) rezista la acest supliciu. In mod normal, orice barbat sanatos la cap ar trebui sa stea acasa si sa bea o bere - sau mai multe - in timpul asta. Reteta asta simpla ii prelungeste viata. Am glumit. Toti barbatii trebuie sa-si insoteasca consoarta la cumparaturi. Asa le trebuie.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2009-04-27 18:58:20
         
 
  o scriere cuminte...o povestire cursivă, reușită...m-am obijnuit să te descopăr în poezie, în vers este mai puțină ,,CANADA,, și mai mută ,,VERONICA,,
VOT.
 
Postat de catre vasile iftime la data de 2009-04-27 18:37:44
         
 
  Vero, pentru a elimina si vehicolul din procedeu- care- fie vorba-ntre noi- de cele mai multe ori devine nervos si iti piere cheful de cumparaturi, io te sfatuiesc sa iei tu in cabina la proba toate marimile pantalonilor care crezi ca ti s-ar potrivi. Te poti orienta cat de cat dupa dimensiuni. Sa nu care cumva sa razi de cum suna comentariul meu ,da? (asa cum fac io recitindu-l in cautarea vreunui typo :) ) Vorbesc cat se poate de serios si nu ma gandesc decat la cum sa alegi perechea potrivita de pantaloni. Tot asa suna. ;)) N-am ce face. Intelegi tu si sper sa imi ierti dracusorul care isi face de cap de la ora 18.
Vot pentru rabdarea cu care nu numai ca umbli prin magazine- io mi-am pierdut-o demult- dar faci asta cu atentia fara de care nu ne-ai fi putut oferi aceste detalii mai mult decat utile.
Ai un stil frumos de a scrie, cred ca te-as putea citi cu aceeasi placere si daca ai scrie despre impletitul ciorapilor. Am mereu sentimentul ca plec cu ceva din paginile tale si asta ma face sa ma intorc.
:)

PS. La sutiene&comp. nu ma bag:)
 
Postat de catre . Fiinta la data de 2009-04-27 18:20:09
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE