FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Virtualii - cap.III
Text postat de Stan Papusa
Maiorul Reche Jan își freca mâinile mulțumit. Totul era cum nu se poate mai bine, cariera sa era eliberată de tot ce o parazitase timp de ceva vreme. Avusese parte în ultimii ani de câteva momente de răscruce, când cu toată experiența lui bogată, cu toată școala serioasă făcută în anii 70, plus specializările cu maeștri ai KGB, trebuise să recunoască faptul că viitorul său ține de niște planuri pe care nu le putea controla deloc. În biroul luxos din Strada Biruinței – Pantelimon - unde funcționează un sediu acoperit al SRI, maiorul își turnă un pahar de J&B. Își aprinse un trabuc și pufăi într-un fel care îl făcea să se simtă ca un actor care joacă într-un film cu mafioți. Tovarășii – căci așa le spunea în sinea lui, erau tovarășii lui de-o viață, chiar dacă măștile și le schimbaseră de o vreme – lucraseră genial. Cine ar fi putut crede că în sediul societății de salubritate Rozal funcționează sub acoperire Biroul de Monitorizare Internet?
"Oamenii au oroare de gunoi. Când le miroase urât, când se gândesc la gunoi, la resturi, se simt în contact cu toate lăturile ființei lor, cu acele lucruri pe care trebuie sa le uite, să le nege. Asta inconștient, desigur" spusese unul din analiștii biroului, un ins pe care nu dădeai doi bani când îl vedeai pe stradă. Nimeni nu știa cum îl cheamă cu adevărat, protocolul era să fie interpelat cu "A 4", de la Analist 4. Cifra patru era, desigur, aleasă la întâmplare, un dușman din exterior nu putea deduce că în birou se află obligatoriu măcar patru analiști. Șoarecele de bibliotecă, după cum îi spuneau tovarășii când vorbeau relaxat la un pahar, venea la birou cu o Dacia Nova, avea la mână un ceas rusesc de peste 25 de ani, purta niște costume ponosite și pantofi parcă făcuți special pentru pensionarii morți de foame ai tranziției. Talpă ca de bocanci, piele groasă, nemuritoare. Umbla vorba că în realitate are conturi importante în bănci din vest, că cei doi băieți ai lui au reușit în afaceri cu ajutor din umbră. Dar înțelegerea era ca el să nu beneficieze direct de nimic. Sau nu în mod vizibil, în tot cazul. Mașinile, hainele, epatarea în general este pentru oamenii slabi. Puterea e alta, puterea de a mișca lucrurile, de a determina fenomene sociale, de a urca sau coborî un om. Un om important. Tuareg sau Q7 au toți țiganii, manelișii și fotbaliștii fără minte. Dar poate toate acestea erau doar niște intoxicări ale Contrainformațiilor și analistul era doar un angajat dedicat și atât.
Și cât cinism era în această acoperire deșteaptă! Internetul și gunoiul – o analogie perfectă.
Portarul – Nea Gigi, cum îi spuneau toți cu simpatie - avea instrucțiuni precise: când venea cineva trebuia să vorbească agramat, dacă se apropia vreo femeie de chioșcul de la bariera imensă din dreptul intrării trebuia să se scarpine la testicule, cu acel gest al puștilor maneliști care vor să atragă atenția pirandelor de cartier asupra lor. Nepolitețea și prostia lui Nea Gigi trebuia să fie primul filtru. Nu aveau nevoie de jurnaliști cu camere ascunse sau alte probleme. Nea Gigi era specialist în filaj și un fin psiholog, chiar dacă nu avea facultatea făcută. Îi ajungea să se uite la un grup care stătea de vorbă undeva și să spună cam care sunt relațiile dintre oamenii de acolo. Putea citi pe buze, era suficient să arunce un ochi pe monitorul legat la camera de luat vederi de mare putere aflată pe clădire și ascunsă într-un coș ruginit, ca să-ți spună ce vorbeau unii care stăteau în stația de autobuz de la aproape un kilometru distanță. Nea Gigi avea strategii felurite: dacă indiscretul care apărea nu lua viteză după primele agramatisme și mârâieli plasate strategic în punctele cheie ala conversației, atunci tonul se schimba, căpăta ceva slugarnic și se oferea atât de mult să ajute, insista așa de grețos dând impresia că se gândește numai la un mic ciubuc încât interlocutorul pleca scârbit în câteva minute. Sau îl ruga pe om să stea cinci minute la intrare, cât se duce el să-și cumpere țigări. "Ori poate vreți să vă duceți dumneavoastră" – formula asta dădea gata pe oricine.
Reche Jan privi în pahar, se minună de sclipirea lichidului roșiatic în care lumina deschidea un ochi de o luciditate înspăimântătoare. Maiorul fusese spălat de colegi, când presa începuse să facă tam-tam pe tema vilelor lui de la Breaza și București și pus în fruntea Biroului datorită calităților în comunicare. Era renumit pentru faptul că niciodată nu dăduse cuiva o palmă. Și asta era lucru mare, mai ales în anii în care ei, securiștii, puteau face orice. "Nu e cazul de bătaie, de schingiuri. Astea sunt primitivisme care nu își au locul în zilele noastre" spunea maiorul, cu ton academic, din când în când. "Oamenii trebuie agățați de slăbiciunile lor, de fricile și speranțele lor, oamenii sunt ca niște copii proști. Dă-le dreptate, laudă-i și dă-le de lucru". Felul lui subtil de a se relaționa atrăsese în Birou oameni de același calibru. Colaboratorul pe linie juridică, Bordaj, era și un tip de nădejde, genul care nu te lasă la greu. Bordaj venise cu ideea creării site-ului Evropeea. Pentru aceasta nu era altul mai potrivit drept paravan decât Corbescu, fostul lui coleg de facultate. Idealismul lui Corbescu, prețiozitatea sa intelectuală, dar mai ales marele păcat din trecut îl făceau un candidat perfect pentru folosirea "în orb". Asta însemna că obiectul manipulării securistice nu trebuia să aibă habar de scopul adevărat al acțiunilor la care lua parte. Metoda mai era numită de Bordaj "Fraieru' cu cioc".
"Este mai simplu să creăm locurile de adunare ale prostimii, decât să le creeze alții și noi să trebuiască să ne infiltrăm și să le controlăm apoi" explicase Bordaj de la înălțimea celor 1,90 metri. Era un bărbat de o frumusețe dură și angelică în același timp, putea juca oricând rolul de sosie a lui Pierce Brosnan. Reche Jan trebuise să recunoască valabilitatea metodei, mai ales că nu era o invenție a lui Bordaj. Același truc fusese folosit de GRU în Eleveția, prin anii 70, când construise prin interpuși mici hoteluri cochete și oferise pachete atractive de excursii, mai ales pentru angajații bazei militare americane din Berlinul de Est.
Era complicat să intervii în alte hoteluri, să dai găuri în pereți, să instalezi aparatura operativă de ascultare, să controlezi mereu dacă nu s-au infiltrat și ceilalți. Mai bine făceai hotelul și aranjai ca pliantele turistice să ajungă unde trebuie. Voila! Militarii băuți și hrăniți bine vorbeau mult în plus și totul era speculat de specialiștii sovietici. Era un colonel american pasionat de timbre? Nicio problemă, timbre se găseau destule. Era unul căzut în patima curviei? Se găsea o studentă care avea nevoie de gazdă.
Deci, Bordaj își întâlnise întâmplător fostul coleg de facultate în dreptul restaurantului Dunărea – un vechi loc de adunare a tovarășilor de la interne – și cum avea un eveniment fericit în familie, nașterea unui nepot, făcuse cinste cu generozitate. Tărie, friptură, țigări fine. Corbescu era parcă neschimbat, tot plin de teorii, mereu gata să țină o cuvântare, și fu de acord imediat că libertatea de expresie trebuie folosită: e o datorie chiar să facem ceva! anunțase ceremonios Corbescu după trei pahare de whisky. Bordaj avea banii pentru începerea unui site și a unei reviste – sortite din start falimentului, fiindcă atunci când e vorba de articole scrise de personalități pentru o revistă nu mai poți interveni cu mare eficiență în derularea lucrurilor – și totul se pusese pe roate. Întâlnirea se încheiase cu propunerea lui Bordaj de a vizita niște puștoaice literate, pe care le știa prin căminele din Grozăvești. Aici Corbescu parcă se trezise, devenise serios și spusese că asta nu se poate.
"Deci aici trebuie săpat", își spusese Bordaj câteva ore mai târziu, în timp ce își redacta raportul la sediul Rozal.


~va urma~


Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Domnule Stan, matale puteți să-mi spui Liviu. :))

Mi-ar face o deosebită plăcere. Domnule Liviu S.Bordaș sună chiar ca la interne. :)

Aștept urmarea cu sufletul la gură. Pe urmele lui Corbescu... Șpion, cum ar veni, nu simplu polițai.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-11-14 14:58:26
         
 
  erata: sa-l trimit pe Bordaj in misiune, desigur.
Eroare de asemanare fortuit-intamplatoare.
 
Postat de catre Stan Papusa la data de 2008-11-14 13:58:46
         
 
  Domnul Liviu S. Bordas:
incep sa cred ca sunteti paranormal (dar sa nu dam in mania lui Pavel Corut, caci el e imbatabil pe tronsonul acela. Sau nu?)
In urma cu doar cateva ore, cand terminasem de scris prezentul episod, ma gandeam sa dau si o dimensiune europeana romanului, sa va trimit in misiune pe urmele lui Corbescu, care s-ar putea sa se intalneasca in Germania cu Elena Bomba.

Viata intima a Elenei are ceva spectaculos, deopotriva mistic si profan, un amestec de transcendenta si teluric, o...
dar sa lasam acum. Vedem in episoadele viitoare ce mai irumpe din personaje.

cu toata pretuirea,
 
Postat de catre Stan Papusa la data de 2008-11-14 13:53:22
         
 
  reciteste, nea Papusa, ce ai scris acolo.
cine s/a dat in stamba, eu sau tu ?
a/ti spune adevarul, asta inseamna a ma da in stamba ?
daca ai iubi o femeie si altii ar face haz de prost gust, cum ai incercat tu, si mai ai si tupeul sa ma inviti sa-ti citesc mizeriile,
ma intreb : ce sentiment te-ar incerca ?
m/ai dezgustat, pur si simplu !
nici macar nu ai bunul simt sa-ti declini adevarata identitate, sa stim si noi, daca faci cat o ceapa degerata. v/ati gasit, tu si rechesan, marii scriitori, sa faceti bufonerie pe seama unor oameni care au curajul sa-si apere numele, sentimentele care-i leaga.
cine draq crezi ca va fi interesat de ineptiile tale, in afara celor de aici ?
ai trait pana acum degeaba ?
ce te faceai daca nu ai fi gasit, tocmai aici, "subiecte" care "sa te inspire" ?
din experienta ta de viata, nimic ?
n/am chef sa ma enervez, esti patetic !

 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-11-14 12:54:54
         
 
  Nene Stane, m-ai băgat la interne? La inteligența mea? Nu puteai găsi un loc pe la spionaj extern? Ce naiba... :)

Pierce Brosnan? Ha! Mai pe vremuri, pe aici, pe Europeea, eram Gibson. E drept, nu Mel, ci Melcu'. Mă prezint: Gibson. Melcu' Gibson. De la iuțeala mea de reacție. :)
Da matale n-ai de unde să știi. Nu erai pe-aici. Era pe vremea Mătrăgunei.

Chestia cu puștoaicele m-a uns. Amintiri, amintiri...

Reche Jan are ceva dreptate. E un alt plan. Probabil că, luate în ansamblu, fragmentele astea vor avea continuitate.

Să repet că îmi place prozatorul Păpusă, sau ce nume de cod va fi avînd? Ar fi superfluu.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-11-14 12:21:22
         
 
  "care hal, care dat in stamba"? (Elena Toma)

In halul asta, doamna:

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=31028

 
Postat de catre Stan Papusa la data de 2008-11-14 10:54:15
         
 
  măi, Stănele, dragule ! :)
incontestabilă plăcerea ta de a scrie.
simt, pulsul îți vibrează când scrii.
se cam screme, oleacă, dar apreciez voința de a te autodepăși.
citind dialogul tău cu rechesan, mi-am amintit de un banc :

Doi mosnegi se intilnesc:
- Ce mai faci, ma Vasile?
- Uite, am fost la femei.
- Si, si... cum a fost?
- Mai curat decit la barbati.

apropo de " dat în stambă, în halul ăla ", care hal, care stambă ?





 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-11-14 10:47:34
         
 
  Ei, da, ce este drept, celelalte doua texte sunt mai bune! Aici, insasi personajele sunt mai dure, descrierea serioasa, militareasca, nu mai exista acel umor din primele doua. Spre sfarsit, parca ai mai "indulcit"un pic textul cu intalnirea dintre Bordaj si Corbescu.Eu am retinut o fraza, care mi-a produs un zambet pe buze:

"Întâlnirea se încheiase cu propunerea lui Bordaj de a vizita niște puștoaice literate, pe care le știa prin căminele din Grozăvești."

Dar, este totusi ceva pe albastrul Europeei, nu mai sunt dispute, se poate citi in liniste, un text. Astept si celelalte texte, domnule Papusa!
 
Postat de catre Vasilica Ilie la data de 2008-11-14 10:21:34
         
 
  o virej usor spre roman lesne citibil, de consumatie, dar totusi cu probleme psihologice si sociale, ca doar nu o sa fac pe dostoievski pe net ca sa se dea doamna Elena Toma in stamba in halul ala pe la comentarii.

Nu va gragiti asa, planuri si planuri.

 
Postat de catre Stan Papusa la data de 2008-11-14 10:06:12
         
 
  P.S.Detaliu tehnic:" camera de luat vederi de mare putere aflată pe clădire și ascunsă într-un coș ruginit, !!!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2008-11-14 09:44:46
         
 
  Sub valoarea primelor 2 postări,îmi pare că narațiunea se diluează...și mai ales că nu are continuitate, capitolele acelea sfîrșind cam în coadă de pește!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2008-11-14 09:42:08
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23932
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE