FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
ARCAD@, Numarul 13, Mai 2008
Text postat de Andrei Petre
Photobucket


Citiți în revista ARCAD@ un interviu fascinant cu Louie Austen, cântărețul care ne învață puterea voinței și ne demonstrează că putem cu toții să devenim nemuritori.

MANIFEST - Marius CONU se REVOLTĂ

Despre Scris, Marketing și Viață cu Daniel Vighi:
"E mișto să scrii, restul e marketing!"

Orhan Pamuk la București - în viziunea lui Ducan Darie

Petre Fluerașu - editorial:
Valiza cu bani e a mea, sau cum și democrația greșește?

Ursul Flămând
IKEA, Suedia într-un sos savuros

MIT ȘI LOGOS
Tudor Petcu: Habermas și Papa Benedict al XVl-lea
Perspective asupra statului liberal într-o societate postseculară, partea a III-a

Cultură și Cultură de masă, partea a II-a - Virgil Diaconu

Isip Andre - Pisica Neagră, o poveste halucinantă aflată la limita dintre natural și supranatural

Lucian BLAGA - POLEMICĂ despre mit, mitic și literatură cu Costel Matei

Cosmin Perța:
”Cred în cultura elitistă fără nici o rușine!”

FILM
Mongol, se naște stepa dezlănțuită - Petre Fluerașu

BookZoom - Ionuț Caragea despre Adrian Erbiceanu

POETICA TEATRU
Liliana Petcu Teatrul Ha! Adelaida Mateescu
Casandra Ioan Casa cu gardul de tablă - Florin Iordache
Lorela Buta
Ionuț Popa
Mihai Merticaru
Victorița Duțu

PROZA CARTE PetroGrafii

Dan Pandici Moștenirea Templierilor, Steve Berry
Victoria Milescu Marketing cultural de la fondatorul acestui gen în România
Mihail Medrea J.K. Rowling - Portret de autor

Dorin Marchiș:
”Aikido este calea armoniei”


UNDERGROUND
Hypercablat - Visul unui vamaiot - Golan

Brand @ Romania
De la Tara La Tărtăria - Camelia Tripon
Ce înseamnă a fi român pentru Dan Puric - Tudor Petcu
@ WWW
Jurnal qatarian (1) - Mihnea Voicu Șimăndan

Theathrum
Platonov, un spectacol despre ratare


M Â N Ă S T I R E A V Ă C Ă R E Ș T I
E timpul să ne recuperăm istoria


ARCAD@, entertainment cultural...
www.arcada.org.ro




Valiza cu bani e a mea, sau cum și democrația greșește!


“Un om real nu poate fi respectat. Cum l-ar putea respecta societatea? Ea l-a crucificat pe Iisus, l-a omorât cu pietre pe Buddha, l-a otrăvit pe Socrate.”
Osho – Cartea despre Tao


Astăzi oamenii au nevoie de hârtii, de aprobări, de implorări, pentru a se bucura de cele mai elementare drepturi, de însăși naturalețea lor. Evoluția societății a adus cu sine o complicare a existenței, o transformare a lumii într-un uriaș aparat birocratic în mijlocul căruia poți acționa doar urmând tipare bine definite.

Unul dintre drepturile esențiale ale ființei umane este să beneficieze de roadele propriilor eforturi. Dacă acumulezi bani pe căi legale, este dreptul tău natural să îi folosești așa cum crezi de cuvință. Este practic imposibil astăzi să donezi sume mari de bani, să ajuți statul, să îi ajuți pe cei din jurul tău. Pentru că ai nevoie de explicații, pentru că societatea modernă nu acceptă cea mai normală și evidentă motivație: voința.
Nu respectăm legea pentru că ea există, o respectăm pentru că așa vrem noi. Nu omorâm oameni, nu oferim mită, nu pornim războaie, nu discriminăm, doar pentru că așa vrem noi. Omul este liber, iar fiecare acțiune a sa depinde exclusiv de voință. Nimeni nu te poate opri să lovești, să distrugi, să ucizi. Oamenii secolului 21 trebuie să accepte că nu prin edicte morale sau legale se schimbă mentalitățile.
Este inacceptabil ca astăzi flagrantul să fie intuit, presupus. Pe drumul către casa dealerului de droguri, consumatorul se poate răzgândi, este dreptul fiecăruia dintre noi să zică astăzi ceva și mâine altceva. Nu poți condamna inconstanța, pentru că este o caracteristică naturală specifică ființelor vii. Viața este o înșiruire de paradoxuri, iar asta este principalul motiv pentru care trebuie să zâmbim. Datoria procurorului este să aștepte momentul în care cei doi își strâng mâna după încheierea tranzacției. Abia atunci poți acuza, abia în fața evidenței cuvintele tale au valoare.
Ne îndreptăm spre o realitate a urmăririlor, spre o lume în care proprii mei bani, ținuți în portbagajul mașinii, înseamnă o infracțiune. Ne îndreptăm spre o lume în care telefoanele sunt ascultate, spre o lume în care oamenii sunt încurajați să acționeze în spatele cortinei.
Trăim printre iluzii, la care trebuie să renunțăm pentru a putea progresa. Oamenii vor încerca să înșele, este datoria lor să facă asta. Războiul este natural, pacea o simplă convenție. Iar datoria sistemului este să îi prindă pe care încalcă legea păstrându-și statutul minimal. Controlul statului asupra vieții cetățenilor nu poate fi justificat prin nevoia de siguranță. Individul este singurul lucru care contează într-o societate, iar fiecare dintre noi trebuie să-și poarte singur de grijă. Vremea eleganței s-a terminat demult, pentru că eleganța reușește foarte rar să aducă succesul.
Să încercăm pentru câteva momente să fim noi înșine. Ne temem de ceea ce se ascunde acolo? Opinia publică se arată șocată de cei care afirmă cu tărie că fac doar ce vor ei să facă, pentru că opinia publică a uitat de mult de asta. Am uitat că noi suntem de fapt Dumnezeu, am uitat că noi putem decide. Există consecințe, pe care s-ar putea să nu reușim să le evităm. Dar, la capătul drumului, vom descoperi că în valiza cu bani se ascunde sufletul nostru.



Petre Fluerașu
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE