FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
august 2007
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu


august 2007




*

Improvizații pe tema frumuseții - comentariu la haiku-ul lunii august

În mod obișnuit, zicala: la pomul lăudat să nu te duci cu sacul vrea să dea de rîs atît pe cei ce laudă excesiv unele lucruri doar de ei știute, cît și pe cei care, prea naivi și prea creduli, se reped să le culeagă roadele cu sacul. Este incriminată mitomania și încrederea suficientă și este vizat doar pomul lăudat.

O a doua interpretare, mai subtilă și mai puțin uzuală, vizează sacul. Și incriminează, asociate simbolic lui, precipitarea și lăcomia care vor musai să-l umple. Nu elogierea pomului ar fi atît de vină, cît rapacitatea celor ce n-au măsură și ar vrea să-l devalizeze îndată. Se dă astfel de înțeles că din cupiditate se pot lesne deturna elogiile firești și pe deplin meritate.

În fine, Blaga susține că orice frumusețe îndeamnă la un jaf imposibil.

*

La început, m-am uitat puțin neîncrezător la poemul care a cîștigat locul I luna asta. Cuvîntul dezndădejde mi s-a părut prea ostentativ spus, ar fi putut fi sugerat prin altceva. Nici sacul nu mi s-a părut a fi cel mai nimerit element de recuzită pescărească.

lotus în amurg –
în sacul pescarului
doar deznădejde

Trecînd peste aceste rețineri, rămînea să decid ce semnificație are acest vers final doar deznădejde, vers dealtfel foarte bine plasat ca element de surpriză și, oarecum, de schimbare neașteptată a atmosferei de contemplare lejeră într-una descurajantă. Nu te poți opri cu închipuirea doar la faptul că pescarul ar fi avut o zi proastă și se întoarce cu sacul gol după atîta trudă inutilă. Zilele bune și rele alternează în viața pescarului și uneori se întoarce fără doar și poate cu barca mai mult goală. Poți înțelege oboseala, epuizarea, mîhnirea și resemnarea pescarului, dar mai puțin deznădejdea.

Toate astea te obligă să schimbi registrul interpretării. Și să legi finalul de început. Lotusul ivit în amurg este motivul deznădejdii de care dintr-o dată s-a umplut sacul. O fi sacul plin de pește, dar recolta zilei este acum fără nici o însemnătate. Doar deznădejdea contează, numai ea s-a cuibărit acolo și face ca sacul să fie pustiu și în același timp extrem de greu.

Dar cum poate determina un lotus în amurg (posibil simbol al oricărei fragile frumuseți în declin) atîta deznădejde? Lotusul în amurg devine descrierea firească a oricărei frumuseți ivite brusc în calea mărturisitorului, este clipa în care frumusețea înflorește exaltată în ochii privitorului, deodată cu revelația singurătății ei funciare și a grabnicei sale pieiri, odată cu trecerea lui.

Sacul pescarului, cu recolta de peste zi, este plin de marele gol lăsat de o definitivă despărțire de frumusețea care, aflată în locul pierii care-i este soartă, rămîne mereu încoronată de gloria tristeții. În urma frumuseții se întinde mereu o mare însingurare și o nemăsurată nostalgie – o poveste, de multe ori imposibil de spus.

*

Poemul lui Blaga, Frumsețea, poate mărturisi și el această deznădejde a întîlnirii cu frumusețea:

Socot că orice frumsețe
prilej de-amăgire statornică este.
Te ispitește. Vrea-n stăpînire s-o iei.
Deși e departe de tine ca o poveste.

Orice frumsețe aduce în inimă
înțelepciune și exaltare.
Sunt noimele ei: prund și izvor.
Mai suave materii pămîntul nu are.

Orice frumsețe se-mbină
cu zări și imagini, cu vrăji depărtate,
dar prinde un chip de mătase-ntre noi.
Răzbunînd ce lipsește, ea face dreptate.

Orice frumsețe e ca o urnă
de-a căreia coapsă privirea se prinde.
Vezi forma, mirat. Și suferi, gîndind
la cenușa pe care-o cuprinde.

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE