FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
BUFONUL REGELUI
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu


Avertisment amatorilor:

„Un filosof de curte nu e cu nimic mai mult decît bufonul regelui.”
(nu-mi mai aduc aminte cu-i aparțin vorbele)


Aveam în facultate un coleg, onorabil în multe privințe, prezentabil, volubil, sociabil, destul de stilat, care umbla mereu însoțit de cel mai prost și anost dintre colegi. Îl tîra fără rezerve prin toate cercurile unde se învîrtea. Era o ascociere greu de înțeles pentru cei mai mulți dintre noi. Ni se părea nu doar bizară, ci oarecum degradantă pentru el. În fine, cineva l-a întrebat de ce și a primit un răspuns pe măsură:

- În orice grup mă duc e nevoie totdeauna și de un prost sadea și eu îl am, pentru orice eventualitate, lîngă mine.

*

La curțile suveranilor, după cum bine știți, exista întotdeauna și un bufon. Rolul său era să întrețină prin glumele pe care le făcea, dar și prin persoana sa schiloadă și scălîmbă o atmosferă de veselie. Personajul nu era doar un actor dedat la giumbușlucuri ieftine, dar era, de obicei, și un ins tarat, cu reale defecte fizice, suferind de nanism, ghebos și șchiop, și, evident, deraiat psihic. Era comic, grotesc, dar și caraghios, căci, măscărici fiind, îi făcea pe alții să rîdă, dar era și ținta batjocurii tuturor.

Uneori, devenea preferatul regelui, un fel de consilier intim care țopăia permanent în preajma sa și își permitea glume deșucheate cu suveranul. Era, dealtfel, singurul care avea acest privilegiu. De obicei, purta și acel costum specific bufonului sau nebunului, însemn care îl predestina la a nu fi luat în serios și a fi scutit de penitențe.

Întrebarea de ce îl tolera monarhul cu atîta lejeritate și bonomie în preajma sa are două răspunsuri. Primul este acela că printr-o prezență scălîmbă mereu în preajmă, grandoarea sa devenea cu mult mai evidentă. Iar toleranța excesivă de care se bucura măscăriciul îl făcea pe suveran să pară mai magnanim decît și-ar fi permis cu alții.

Al doilea, e mai subtil și mai pervers. Suveranul este sătul de etichetă și protocol, de mascaradă și lingușeală, detestă toate oglinjoarele ipocrite din jur. Preferă ca, sub masca nebuniei, un ins detracat să-i spună permanent cum este cu adevărat. Căci măscăriciul este oglinda lui fidelă în care se poate vede așa cum este de fapt, schilod sufletește. Și asta interzicînd celorlalți să dea crezare țîcnitului.

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
 
Originalul îl poți păstra pe etajeră, dar mai lustruiește-l un pic cu CIF, că s-a coclit.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2008-05-05 18:15:34
         
 
  impactul
statuie din materialul

Altfel, nimic notabil. Nici original.


Cap limpede.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-05-05 15:18:28
         
 
 
Citiți "c-am învățat" și mai undeva un "erau" de două ori. Restul, cine are capul mai limpede.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2008-05-05 14:14:07
         
 
 
Domnule Recheșan, vă mulțumesc pentru o lectură de cititor profesionist. Pe site-ul ăsta am pățit-o tocmai prin faptul că orice text al meu (aluziv, simbolic, sugestiv) era decretat plin de ură și cu o adresă ultra-știută, în timp ce mizeriile exhibiționiste ale altora erau, după criterii care mi-au scăpat totdeauna, erau prin definiție literatură pură.

Norocul meu este cam învățat de mult să citesc orice text de calitate ca vizîndu-mă în primul rînd pe mine, ca o oglindă care nu e niciodată măgulitoare și care îmi spune să rabd cu stoicism halul în care sînt cînd nu pot face nimic ca să mă corijez. Recomand tuturor și oricui (fără să garantez imapctul) o carte de căpătîi, La chutte (Căderea) lui Camus, care prezintă fără menajente ce înseamnă luciditate și cum afli cine ești cînd nu te mai poți considera un înger sau, și mai rău, chiar Dumnezeu.

Acolo se vorbește de judecătorul penitent, de acela care, cînd scrie vituperînd, taie întîi în carnea sa. Acela care nu se absolvă pe sine cînd îi acuză pe ceilalți. Acela care nu are doar grija de a se ridica în slăvi pe sine, defăimîndu-i pe ceilalți.

Dar astăzi scriu doar cei ce n-au citit niciodată o carte simțindu-se mici în fața autorului și recunoscîndu-și nimicnicia. Care cred că literatura înseamnă să-și ridice singuri o statuie din materilul pe care îl excretă din belșug de mai multe ori pe zi.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2008-05-05 12:08:59
         
 
  Notabil, în ciuda(și poate potențat)de aluziv!
Votant SADE
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2008-05-05 09:12:39
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE