FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
UNIVERSITATEA ROSIE- PREFATA
Text postat de nino ionica

“Mare noroc că mai există și oameni care sunt idioți. Funcția idiotului e pozitivă pentru că fără el nu am înțelege nici geniul, nici normalitatea. Păi cum am cunoaște noi un om pe care îl numim desăvârșit dacă n-ar fi ăștia...idioții?"
(Țuțea)

"Nu zidurile fac o școalã ci spiritul ce domnește într-însa"
(Regele Ferdinand I, 1923)

“In prima etapă, Dumnezeu i-a creat pe idioți. Asta ca antrenament. Apoi i-a creat pe responsabilii din învățământ”.
(Text atribuit lui Mark Twain)

PREFATA

A fost odată ca dintotdeauna un om, iar povestea lui nu te îndeamnă spre visare așa cum sunt poveștile care încep cu "a fost odată ca niciodată". Este o poveste fără eroi care în aparență nu spune nimic. Povestea acestui om o retrăiesc mulți cu mici nuanțe generate de perioada și locul în care a trăit acel om. A fost dintotdeauna un om ca mine, cu visele și credințele sale, cu destinul fracturat de indivizi care au rămas la stadiul de animale, clone imperfecte ale speciei OM. Cu aceste clone ne întâlnim pretutindeni, în piață, la măcelărie, în tramvai, la locul de muncă etc. Pretutindeni se târăsc ca niște viermi ce se înmulțesc într-un mod necontrolat și care lasă în urma lor un miros care te axfisiază. Trăim printre ei, căpătam mirosul lor și dacă încercăm să scăpăm de ei, ne murdărim. Dacă intri într-o cocină de porci în mod sigur că ieși murdar cel puțin pe pantofi.
Această carte, deși are un caracter autobiografic, este gândită ca o lecție în scopul de a-i învăța pe unii cum pot muri din dragoste pentru carte, cum pot muri într-o Românie ce se vrea modernă și în care impostorii ne dau lecții de morală.
Trăim într-o lume întoarsă pe dos în care valorile reale sunt distruse în mod constant și marginalizate. Când apare o valoare umană, mediocritățile se unesc, iar Universitatea din Craiova este un exemplu ilustrativ al acestui adevăr dureros. Grupări numite impropriu catedre, se dușmănesc de moarte pentru acapararea unor posturi care aduc beneficii personale șefilor și unui grup de acoliți ai acestora, dar se unesc atunci când vor să distrugă un om. Oameni care se urăsc de moarte devin temporar aliați atunci când aud numele de Cârstea în Facultatea de Automatică din Craiova. Frustrările personale și profesionale ale unor indivizi numiți impropriu profesori universitari, cocoțați în posturi de conducere printr-un complex de împrejurări care le-au favorizat impostura, le-au erodat minimul de decență și acum dau lecții de morală, se erijează în mari dascăli când în fapt sunt mediocrități unite în lupta împotriva valorilor.
Universitățile au devenit aziluri de impostori și oameni cu probleme psihice grave, au devenit aziluri comode într-o perioadă de tranziție comunism-capitalism. Mai mult, unele universități românești au devenit SRL-uri care fabrică diplome contra cost. In birouri se pun la cale acțiuni de diversiune, de distrugere a celor incomozi, de fracturare a unor destine, de eliminare a celor care au pus înainte de toate, profesia. Se urzesc scenarii care să extermine valorile și să pregătească drumurile pentru dinastii. Odată stabilit un scenariu, consiliile profesorale și senatele validează scenarii care sunt greu de imaginat că pot fi realizate într-o instituție de stat, sub oblăduirea celorlalte instituții ale statului care ar trebui să stopeze asemenea acțiuni mafiote.
Această carte n-ar fi existat dacă nu ar fi existat un Răsvan Vladimir, un Cernian Oleg, un Ion Vladimirescu, un Mircea Ivănescu, un Popescu Dan, un Burdescu Dumitru, un Beșteliu Marian, un Marian Gheorghe, un Lungu Marin, un Mancaș Dan ș.a., o listă atât de lungă că aș acoperi sute de metri de hârtie. Dacă mai adaug și lista unor miniștri ca Ecaterina Andronescu, Mihail Hărdău, Atanasiu etc., avem o reprezentare ierarhică a unei structuri mafiote care a dus învățământul la acest grad de degradare greu de refăcut. Greu construiești modele dar ușor le distrugi. In mii de ani s-au construit catedrale, palate, temple etc. și un seism de un anumit grad le spulberă ușor în câteva secunde. In opinia mea vor trece zeci de ani ca învățământul să revină la ceea ce era la nivelul anului 1989. Presupusa revoluție a fost un adevărat seism pentru calitatea învățământului românesc, distrus nu din temelii dar destul de șubrezit încât vor trece generații sau secole până la refacerea unor temple ale educației și științei.
Universitatea din Craiova este un caz reprezentativ al unui sistem bolnav. Întâlnești pe culoarele universității profesori care vorbesc singuri, care dau din mâini închipuindu-și că se află în fața unui interlocutor inexistent, șef sau dușman și te miri cum supraviețuiesc unii studenți într-o lume atât de bolnavă.
Nu este un roman. Eu nu am veleități de scriitor și nici de poet, ca urmare nimic nu este romanțat în această carte autobiografică. Nu mă consider un geniu dar îmi cunosc destul de bine valoarea încât nu accept ca incompetenții să-mi dea lecții în profesia mea. Nu sunt un înger dar nici nu sunt la polul opus încât să accept ca imoralii să-mi țină lecții de morală. Am păcătuit ca orice om dar nu am mers la biserică să mă spovedesc. Am vorbit cu mine însumi, cu eu-l meu atunci când am simțit că am făcut greșeli, și am căutat să nu perseverez în greșeli. Nu am ascultat povețele altora și uneori am făcut bine, alteori am greșit, însă lecțiile adevărate le-am primit de la viață. Aceste lecții vii fac mai mult decât zeci de ani de facultate. Asta nu înseamnă că nu recunosc rolul pozitiv al unei facultăți în educația profesională și morală unui om, dar depinde de om. Nu facultatea îți dă calitatea de om, te poate doar corecta sau distorsiona dacă trăiești într-un mediu academic viciat.
Este o poveste reală, cu oameni reali, cei mai mulți în viață, o poveste din care mulți pot învăța cum pot muri sau supraviețui într-o lume murdară. Totul este hazard sau un destin căruia i ne supunem în mod implacabil. Destinul m-a obligat să trăiesc într-o cloacă de indivizi, fiare cu chip de om care au încercat să mă omoare încet. Despre viața mea neromanțată voi scrie și voi structura cartea pe mai multe capitole în care voi puncta sintetic ceea ce cred că este esențial. Fiecare capitol ar trebui încheiat cu un singur mesaj “Cartagirem esse delendam” așa cum își încheia Catone toate discursurile din Senat în Roma antică. Numai că în loc de Cartagina puneți Universitatea din Craiova.

Îngerii nu au stat lângă mine…

Frumusețea vieții depinde de alegerea pe care o faci atunci când te afli la o răspântie de drumuri. Depinde ce alegi. Poți să alegi un drum care să te ducă spre o viață liniștită, chiar să mergi la păscut cu oile și să privești rezemat în toiag cum rumegătoarele caută iarba sănătoasă și evită iarba rea. Sunt deștepte acele oi pentru că știu să aleagă iarba bună din cea rea.
Poți însă să alegi un drum care te duce spre o lume patologică din care nu poți ieși decât cu destinul fracturat. Am ales odată un drum. L-am ales pe cel bun? Greu de răspuns pentru că am ales cu sufletul și dacă am regrete este nu alegerea pe care am făcut-o, ci faptul că am avut nenorocul să ajung într-o lume bolnavă din care poți ieși bolnav. Poți fi strivit de oameni deși nu le-ai făcut niciun rău.
In momentele cheie ale vieții trebuie ca Dumnezeu să fie lângă tine sau îngerii să fie cu tine. Cu mine au fost momente în care dacă nu Dumnezeu, cel puțin îngerii au fost cu mine. In alte momente am ales singur drumul pe care să merg dar și atunci cred că decizia nu mi-a aparținut ci a fost voința Dumnezeului meu.
Am ales Universitatea din Craiova. Asta este povestea mea, povestea unui om oarecare dar care a trăit o viață între zidurile a ceea ce numim universitate. O clădire care pentru necunoscători este plină de enigme și este privită cu un anume respect. Pentru cei din interior lumea universităților este o lume de zvârcoliri, de lupte duse cu mijloace murdare, o lume pestriță în care parafrazând pe poetul Adrian Păunescu, avem de toate, și genii mari dar și lichele, și acestea din urmă din nefericire populează facultățile românești. Dacă într-o epocă preistorică dinozaurii și alte specii au dispărut din motive naturale, astăzi adevărații profesori au soarta dinozaurilor dar din nefericire din cauza altor indivizi din aceeași specie numită în general om, dar cu două ramuri distincte: om și OM.

De ce am ales cuvântul roșie pentru o universitate? Pentru că roșu a fost o culoare simbol pentru comunism și pentru locurile unde oamenii au fost torturați fizic și mutilați spiritual. Si Universitatea din Craiova este condusă, controlată de nostalgicii comunismului dar într-o formă adaptată la alt mediu. De ce azil de impostură? Pentru că azi mai mult ca niciodată, impostura din universități este legalizată. A avut comunismul limitările lui ideologice dar ceea ce se întâmplă astăzi în învățământul românesc face să pălească și cea mai extremistă ideologie. Universitatea din Craiova este roșie atât prin trecut cât și prin prezent. Faptele vor vorbi de la sine. Sigur că mulți se vor simți răniți în orgoliul lor de pseudo-savanți, dar faptele de care voi face vorbire în continuare, dovedesc fără echivoc că învățământul are destui psihopați, indivizi care ar trebui luați de pe scaunele pe care printr-un joc al destinului s-au cocoțat, și aruncați afară. Am convingerea că pe unii dintre ei nici iadul nu-i va primi.

Cine sunt?

“Eu sunt un mag de lege nouă,
Un biet nebun orbit de stea, …”
Poezia lui Octavian Goga este mereu actuală, cel puțin pentru mine. Sigur că nu am puterea și talentul să vestesc o lume nouă așa cum fac cei predestinați a vesti vremuri noi. Eu sunt un “nebun” orbit de steaua speranței… Eu sunt un pelerin către locurile speranței dacă există pe undeva, sau dacă n-au murit ca și visurile.
Cine sunt în fapt? Un nimeni aș putea spune raportându-mă la eternitate. Un fir de praf pe care o adiere de vânt îl aruncă într-o direcție necontrolată. Dar raportându-mă la prezent, sunt un om care a lucrat o viață într-o instituție de învățământ superior. Am să încep printr-un CV extrem de concis.
Să facem o mică contabilitate. M-am născut la data de 7 noiembrie 1949 în satul Grădiștea, comuna Găneasa, județul Olt. Am terminat un ciclu primar și două clase din ciclul gimnazial, la țară. Am urmat după aceea cursurile liceului Nicolae Bălcescu din Craiova (actualul Colegiu Național Carol I) după care am intrat la Facultatea de Automatică din Craiova pe care am absolvit-o cu media 9,73 în condițiile în care tata era șofer și mama o femeie cu 5 clase. Consider că am fost un tip studios și cei care mă cunosc știu acest fapt. In anul II de facultate am obținut media 10 și am căpătat o bursă Gheorghiu-Dej deși meritam bursa cea mare- republicană. Nu am avut activitate comunistă și așa a obținut colegul meu Lungu Marin bursa pe care n-o merita profesional. Dar despre acest individ și apucăturile lui voi mai vorbi pentru că merită. Am fost repartizat la Institutul de Cercetare Electroputere unde mi-am făcut stagiul – 4 ani. In anul 1976 am fost titularizat prin concurs asistent la catedra de automatică, Universitatea din Craiova. In 1990 am devenit lector și așa am rămas și astăzi pentru că mafia din România și-a întins tentaculele și în școli și universități și a stopat cariera mea pentru motivul banal: îmi vedeam de treabă, citeam, am obținut trei burse de cercetare în SUA, Italia și Portuglia. Faptul că o grupare mafiotă mi-a stopat carierea nu ar fi dureros dacă aceeași grupare nu ar fi încercat eliminarea mea definitivă, condamnându-mă la o moarte lentă cu mijloace de tortură psihică și fizică care amintesc de epoca feudală. Si trăim în secolul XXI dar în România care nu mai este nici măcar ce-a fost. Nu ne mai întâlnim cu pădurile care au fost, nu ne mai întâlnim cu munții care au fost, nu mai ne întâlnim cu câmpiile și râurile liniștite care au fost. Câte s-au dus și locul lor nu-l umplu alte frumuseți. Rămâne, cum spune maestrul Tudor Gheorghe într-un cântec pe care îl ascult deseori, “un deșert de disperare”. Ar fi păcat și Dumnezeu nu trebuie să lase România să devină un deșert al disperării.

In anul 1993 am fost bursier Fulbright cu stagiul de 6 luni la Universitatea din Houston. In anul 1995 am obținut o bursă NATO cu stagiul de 9 luni la Universitatea Coimbra din Portugalia. In Anul 1998 am obținut o bursă NATO-CNR, senior la Politehnica din Milano în Italia. In anul 2004 am fost invitat 2 luni la Universitatea din Trento în Italia. Aceste burse au făcut cât toate studiile din România pentru că am întâlnit personalități marcante în domeniul calculatoarelor și matematicii aplicate și au fost lecții vii de conduită universitară care în România de azi nu există. Am peste 130 de lucrări publicate majoritatea în străinătate și cotate în baze de date internaționale, 10 cărți în edituri, co-autor la o carte publicată în străinătate, 3 burse de cercetare In SUA, ITALIA și Portugalia, de două ori Plenary speaker și de trei ori chair la conferințe internaționale din Franța și Italia, invitat ca plenary speaker la două conferințe internaționale în anul 2008, realizări prin care într-o lume normală aș fi devenit de 4 ori profesor raportându-mă la actualul rector Ion Vladimirescu și de 10 ori profesor raportându-mă la Marian Gheorghe și Lungu Marin.

Personajele principale ale acestei cărți sunt:
 Ion Vladimirescu- rector în funcție
 Mircea Ivănescu- fost rector
 Beșteliu Marin – fost prorector
 Răsvan Vladimir – fost decan
 Popescu Dan – actualul decan
 Marian Gheorghe – șef de catedră
 Lungu Marin - prodecan
 Cernian Oleg – pensionar, fost șef de catedra care timp de 35 de ani cât a funcționat în învățământ, nu a reușit să obțină titlul de doctor
 Mancaș Dan – fost director al firmei lui Cernian Oleg, promovat pe un post inexistent
 Figuranții care sunt în număr extrem de mare
 Și EU, “un biet nebun orbit de-o stea…”, născut în zodia scorpionului

Personajele secundare sunt multe, motiv pentru care amintesc doar câteva: Brojboiu Maria, Mancaș Dan, Beșteliu Marin, Panea Nicolae, Pasăre Saul, Popa Ioan ș.a. din specia om.

Cititorul acestei cărți are posibilitatea să judece normalitatea și geniile din Universitatea din Craiova numai raportându-le la categoria numită de Țuțea, idioții. Ei există și din nefericire populează în număr mare facultățile din România. Problema de fond a cititorului este stabilirea referinței la care raportează comportamentul unui individ într-o lume marcată de frământări și drame, este stabilirea acelui model pe care îl consideră normal într-o lume în care prietenul cel mai apropiat caută să-ți “fure” soția, în care prietenul îți înfige cuțitul pe la spate, o lume plină de mârșăvii deși personajele în cauză emit pretenția de a face parte din elita societății. Cu ale cuvinte, o lume “curat murdară”.

Port răni adânci …

Sigur că pentru mulți din cei vizați în acest volum, destăinuirile mele îi vor deranja. Prietenii, puțini la număr, vor zice că ar fi trebuit să tac, să mă ascund sub această aură de universitar care pentru cei necunoscători, strălucește. Dar îmi urmez crezul. Am fost și sunt un admirator al lui Tudor Gheorghe iar cântecele lui s-au grefat atât de mult pe sufletul meu, s-au confundat atât de mult cu mine, că uneori pașii și traseul meu într-un moment din viața mea sunt versurile unui cântec. Si acum când scriu aceste rânduri sunt sub îndemnul unuia dintre cântecele bardului de la Podari:
“Port răni adânci în ochi și-n trup,
Veșmintele de argint le rup…”
Nu sunt adeptul de a purta veșminte strălucitoare când sub faldurile lor se ascund răni adânci. Nu sunt adeptul de a discuta cu un individ folosind vorbe frumoase, pompoase, pline de strălucire ca argintul și în sinea mea să simt nevoia de a înjura pe individ. Să aruncăm veșmintele de argint și să ne oblojim rănile, așa poate ne mai răcorim sufletul. ..
Rănile sufletului meu nu le vindecă vorbele. Am răni săpate adânc și cei care mi le-au provocat nu pot să-I iert, nici nu trebuie să fie iertați. Poate vor fi iertați de Dumnezeu deși mă îndoiesc, pentru că acești indivizi care rănesc oameni în mod voit și constant, nu au momente de remușcări, de pocăință. Dumnezeu te iartă dacă tu ierți pe alții. Poate că eu am greșit în anumite momente și asta din neștiință, dar lumea universitarilor este plină de indivizi care voit au călcat și calcă în picioare orice om numai ca ei și copiii copiilor lor să-și satisfacă tubul digestiv, indivizi cu sufletul pierdut. Despre acești oameni am să vorbesc în cele ce urmează pentru că ei sunt un pericol social, ei fracturează destine, ei sunt torționari cu mijloace moderne, ei formează specia care populează din abundență mediile universitare, ei au format găști cu legi proprii și dacă le încalci interesele, merg până la exterminarea celor pe care îi consideră un pericol pentru afacerile lor. Asta este povestea mea, o luptă în care pot fi distrus dar nu învins, ca în Bătrânul și marea lui Hemingway.

In general sentimentele oamenilor se atenuează cu vârsta. Am vrea să iubim la șaizeci de ani cum am iubit la douăzeci de ani dar nu se poate. Si nu numai din cauza limitărilor biologice. Cu vârsta devenim, unii dintre noi, mai înțelepți, filtrăm orice emoție prin ciurul minții și în consecință o atenuăm. Am în minte sentimentul iubirii când afirm că nu mai are elanul și intensitatea tinereții, că anii îl erodează. Normal așa ar trebui să fie și sentimentul de ură, mai atenuat cu vârsta, chiar să dispară definitiv. Din nefericire sunt oameni a căror ură față de aproapele lor crește cu fiecare zi din existența lor, se amplifică cu fiecare an atingând cote greu de catalogat în termeni medicali. Am iubit cu intensitate. Am invidiat pentru moment anumiți oameni dar invidia a dispărut rapid în timp. Am urât pentru moment un individ care mi-a făcut un rău intenționat sau neintenționat, dar nu mi-am făcut o preocupare de a căuta să-I plătesc cu același rău, de a-l faulta în permanență. Nimic din ce este omenesc nu îmi este străin parcă spune un dicton latin. Dar cert este că iubirea a fost și rămâne sentimentul dominant al vieții mele. In concepția mea fără iubire nu merită să trăiești; viața fără iubire este un deșert de singurătate, de disperare care pe mulți îi distruge. Dar lumea este extrem de pestriță: unii trăiesc doar din iubire, alții trăiesc doar din ură și despre aceștia din urmă voi face vorbire în această carte autobiografică.

Cu toți suntem nebuni, avem o doză de nebunie care într-o lume normală nu este periculoasă pentru cei din jurul tău. Un grup de nebuni te consideră nebun atunci când nebunia ta nu coincide cu a lor. Din acest motiv las faptele să vorbească iar cititorul să judece prin prisma lor gradul de nebunie al fiecărui personaj. Orice om greșește dar când greșeala o repeți la nesfârșit și îți construiești viața făcând numai rău altora, când în față mimezi prietenia dar în fapt ești un Brutus, când bei cu mine la masă dar ești un Iuda, toate astea îmi spun că nu ești OM. Si lumea universităților este populată tot mai puțin de specia OM. Catedrele au devenit un fel de găști de cartier care își voteaz㠓geniile”; conducerile facultăților au devenit structuri mafiote care controlează promovări, salarii și tot ce aduce profit pentru cei care cotizează la sistem. Iar Rectoratul este cel care protejează structurile mafiote folosind legi proprii prin care condamnă pe cei care ating interesele structurilor din subordine. Caracatița universitară funcționează ireproșabil pentru că în realitate caracatița a penetrat și acele instituții ale statului cu rol primordial într-o lume sănătoasă: Ministerul Educației și Justiție.
Precizez că orice afirmație pe care o voi face în acest volum este susținută cu înscrisuri oficiale care îmi dau curajul să spun lucrurilor pe nume. Si voi pune la dispoziția celor curioși sau celor care vor să facă ordine într-un sector extrem de important cum este învățământul, o serie de înscrisuri oficiale care dovedesc fără echivoc că MAFIA UNIVERSITARĂ funcționează și este întreținută de sistem. Singura soluție la a face curățenie într-o instituție de stat contaminată de cancer ajuns în ultima fază, este una: Universitatea din Craiova trebuie dizolvată.

“Caeterum censeo, Universidade di Craiova delendaum esse.”
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE