FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
...
Text postat de Adina Ungur
T.



în zilele astea se va naºte un copil, îl aºtept de ceva vreme la poartã,
îl pândesc fãrã sã dorm, sã ºtii,
chiar acum
se-nfiripã
o soartã

o sã-l prind în braþe, o sã-l dau de grindã, am sa-l cresc o vreme, la mine,
ca ºi cum ar fi copilul meu,
i-am ºi scris
câteva zile
senine

unii s-ar fi temut de ochiul meu, ºi ei spun, cã port, în priviri, mãtrãgunã,
numai tu m-ai chemat sã-þi veghez între lumi,
sã-þi naºtem
un copil
împreunã

cum te simti pe post de înger, mã-ntrebi iarãºi tu, fatã, cu fetele-n braþe
îþi ºoptesc c-am venit dintre hãuri - cã sunt!
cã m-am întors
dinspre moarte
la viaþã

ºi ce-i dacã se naºte pe-ascuns, am sã-þi spun, ºi ce-i dacã nu-i dãm de ºtire,
tãinuind, îl admir - minunat ºi prea bun
e-un copil
nãscut
din iubire!

în tablou ne va prinde un august gãlbui, vom salva un copac dupã-masã
un copil monocrom ºi eu verde pe strãzi
ursitoarea sa
capricioasã



24 august, 2004


|
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Da, da, da, Nicolae, esti extrem de intuitiv cand te referi la moasa si nasa, exact asa este ursitoarea aceasta si da, tatalui nu-i dam de stire, insa in discurs apar trei distincte personaje, mama (tu), copilul si ursitoarea (eu), cu alte cuvinte nu ursitoarea e mama copilului, e doar cea care il ia la ea o vreme si il asteapta inca inainte de a se naste, cu nerabdare. Cat despre zgarcenia ei, asta s-ar putea inscrie undeva printre capricii, dar nu de lipsa de generozitate sufera atunci cand spune "cateva zile senine", ci de de constiinta faptului ca ea nu este totusi o fiinta suprema, care sa-i fi putut scrie ca toate zilele care ii vor urma copilului sa fie dintre cele bune/senine. I-a scris atat cat i-a stat in putintele ei de ursitoare, un noian de zile senine - mai incolo nu poate interveni, lucru pe ea care il stie. Insa fata cu fetele-n brate, desi ramane in umbra, e personajul principal alaturi de copilul ei, in poezia mea.
E un fapt adevarat aici in versurile mele, o poveste adevarata - totul se restrange la nasterea unui copil minunat, dintr-o mama iubitoare, avand alaturi, doar o ursitoare capricioasa - acuma ca pentru unii e inger sau matraguna... si cum e ea cu adevarat - ursitoatea - asta n-o mai pot spune eu, asta o vor spune altii).
Iti multumesc pentru lectura si parere!

Aceeasi.
 
Postat de catre Adina Ungur la data de 2004-09-07 12:36:24
         
 
  asadar...mataluta ne dai de grinda si ne faci zilele amare?Te-am prins, zgarcito! Ti-e asa de greu sa scrii "acolo" numai zile senine?
Este aici o imbinare, o coborare-intoarcere a ingewrului spre viata(semnul sperantei). Ursitoarea face pe moasa, pe nasa , apoi intra-n destin:" si ce-i daca nu-i dam de stire?(cui, tatalui?).
Pot fi eu linistit? Maine va spune(daca n-a scris deja): si ce-i daca nu va avea iubire?In fond fericirea nici nu-i obligatorie...
Daca ar fost vorba doar de o mama "fata cu fetele-n brate" as fi fost mult mai incantat de poem.Confundartea ei cu uirsitoarea complica mult , iar eu nu stiu sa inteleg.
De ursitoare ma tem.
Da,-i plina de matraguna. Daca n-ar fi fost asa, n-as mai intalni copii in canale, n-as fi fost "al nimanui", o zdreanta desculta.
M-as bucura daca orizontul meu de asteptare va fi luat in calcule.
 
Postat de catre nicolae tudor la data de 2004-09-03 12:53:24
         
 
  Ce bucurie sa te regasesc pe la textele mele, Elena!
Trebuie sa-ti spun ca intr-adevar exista o simbolistica proprie, ca fiecare dintre texte are mai multe straturi simbolice - de obicei sunt trei. Acesta are doua: unul imuabil, cel primar, care releva exact sensul poemului (cititorul-personaj "tu"), si celalalt (al doilea), cel al cititorului neutru. Daca as fi adaugat in subtitlu cele patru cuvinte care lipsesc acum, sensul ar fi fost decriptat din primele randuri, insa am dorit sa las poemul sa zboare liber, fara explicatia de rigoare - si ma bucur de fiecare ecou pentru ca ma intereseaza cat anume din sensul acestor texte poate fi revelat la o prima lectura.
Acesta nu are o directa legatura cu celelalte, pe care rand pe rand le voi posta, insa cele cu care voi veni, vor face un tot, interactionand intre ele ca un sistem, imi va face o mare placere sa le ofer, mai ales tie, pentru ca le citesti cu interes si atentie!
Fiecare sintagma are un rol important in context, "ursitoarea capricioasa", mai ales, dar si "amiaza", care daca stau sa ma gandesc bine, ar fi o "dupa-masa", asa ca am si modificat si iti multumesc pentru semnalare, era intr-adevar o rima "fentata" :) -aza/-oasa. Si "vizeaza" ar fi mers, dar n-am dorit sa renunt la capriciile ursitoarei.

Da, kabbala reprezinta un punct de interes pentru mine, transmigratia si unirea omului cu Dumnezeu, microcosmosul din noi sau chiar teoria monadelor, sunt puncte de interes pentru mine, poate ca intr-un fel m-au influentat in ceea ce scriu. Din nou sunt nevoita sa-ti spun ca sensul profund se evidentiaza odata cu intregul, care e o carte in devenire si pe care, cu mare placere am sa ti-o ofer, cand si daca va fi momentul sa o public. Fata de masonerie nu am nici o pozitie.

Iti multumesc pentru interes si atentionari,
Adina
 
Postat de catre Adina Ungur la data de 2004-09-01 02:07:33
         
 
  Poate cã, dacã ar fi fost scris ºi înþeles acest poem acum 2004 ani, soarta lumii înfripate atunci ar fi fost alta.
Un poem frumos cu excepþia ultimului cuvânt pe care l-aº înlocui, în cel mai rãu caz, cu „ce viseazã” ca sã mã înscriu în structura anterioarã a poemului.

Deosebit de frumoase:
"i-am ºi scris
câteva zile
senine"

"sã-þi naºtem
un copil
împreunã"

"vom salva un copac în amiazã
un copil monocrom ºi eu verde pe strãzi"

PS. Resimt vag, nelãmurit, un univers iniþiatic, ca un halou, având conotaþii de tip aproape "masonic" la care pare cã nu pot avea acces. Oare "vulturii" aceea vor fi având cumva un "ordin" de tip cabalic" ?




 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2004-08-30 08:40:22
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE