FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Europeea, libertatea de exprimare și necesitatea regulilor
Text postat de Emanuel Cristescu
Experiența și statistica ne spun că lumea nu este perfectă. Imperfecțiune care provine din componentele ei, oamenii, care nu sunt îngeri. Și astfel apare necesitatea regulii. Dacă oamenii ar fi îngeri nu ar fi necesară supravegherea aplicării regulii, adică guvernanța.

Internetul este un spațiu, în sine, generos. Însă generozitatea sa nu este selectivă iar binele și răul au conținuturi semantice diferite pentru mulți dintre aceia care evoluează în acest spațiu. Aceasta impune reguli.

Unul dintre motivele pentru care Europeea acceptă pseudonimele este și acela că răufăcătorii își pot însuși identități reale și pot face rău în numele altcuiva.

Al doilea motiv, și acesta este esențial, îl reprezintă desprinderea textului de autor, pentru cine dorește, în încercarea de evaluare a textului în sine, fără componentele circumstanțiale care, deși colaterale, pot influența ori determina sau chiar impune, este adevărat pe durate limitate, anumite texte, ca fiind valoroase. (ilustrativ este cazul lui Sorin Toma) De altfel este ușor de observat cum circumstanțele (poziția socială, averea, ierarhiile, responsabilitățile, etc. generează privilegii iar unii, chiar mulți, cred că își pot prelungi, prin continuitate, privilegiile din astfel de domenii și în zona creației și, în special, în zona creației literare. Este, evident, o amăgire însă nu se poate nega un astfel de comportament. Cred că oricine creează ar trebui să creadă în creația sa și să aspire la una originală și valoroasă. Pentru că o creație, una adevărată, se impune, ar trebui să se impună, de la sine. O creație adevărată reprezintă un fel de pariu cu eternitatea. Iar eternitatea nu poate fi păcălită cu circumstanțieri. În plus, se poate observa, circumstanțierile, de multe ori, generează o encomiastică de grup, de grupuscul, ori, mai neacademic spus, de gașcă. Encomiastică, în opinia mea, grețoasă. Ori, m-am gândit, pentru aceia care doresc să depășească nivelul aspirațional al autoadulării ori al familiei, palierului sau grupului de prieteni, textul, textul în sine, trebuie "aruncat" pur și simplu în "groapa cu lei" Însă acum intervin sau ar trebui să intervină criteriile axiologice. Iar autorul să aibă capacitatea de a discerne între diferitele opinii ori criterii valorice exprimate.

Faptul de a invita sau accepta pe cineva, necunoscut, să publice aici, nu poate constitui o analogie validă, cu a invita pe cineva acasă! Imperfecțiunea analogiei cu invitatul în casă reprezintă premiza eronată care poate conduce la concluzii false. Nici un om normal nu invită în casă pe oricine trece pe stradă. Pe acest site oricine își poate face un cont. Adică aici intră cine vrea și rămâne, valoric vorbind, cine poate. Experiența și statistica au demonstrat că, deși declară prin acceptarea, când își fac aici cont, că vor respecta regulile, mulți, chiar surprinzător de mulți, după aceea, uită de regulament. Unii din spirit de frondă, alții din obișnuință, etc. De aceea este nevoie de o evaluare preliminară înainte de a-i da dreptul și responsabilitatea de a publica direct, adică fără ca un editor să-i valideze ori invalideze textele. Este vorba de un minim disconfort, care nu ar trebui să deranjeze pe nimeni. Mă gândesc, dacă nu am putea institui regula recomandării ori cauționării nou-veniților de către useri deja activi. (nu știu în ce măsură aceasta ar conduce la un fel de trafic de influență)
Acordarea nivelului, adică a dreptului de a posta direct, după un minim stagiu de confirmare, se face la solicitare. Un e-mail la adresa [email protected] în care autorul care dorește să posteze direct îmi comunică datele sale de contact pentru a avea o discuție directă cu el și gata. Pentru că este o mare diferență între a invita acasă pe cineva (inviți numai cunoscuți ori recomandați) și a acorda nivel de a posta direct în condițiile în care aici intră cine vrea!

Libertatea de expresie este un dat al omului însă atunci când omul însuși răspunde pentru aceasta. Nu când răspunde altcineva. Iar legea este clară. Responsabilitatea pentru cele scrise aici aparține autorilor. Iar în cazul în care aceștia nu pot fi identificați îmi revine mie, ca deținător al site-ului. De aceea, în momentul în care acord dreptul de a posta direct, și îmi asum astfel o responsabilitate, trebuie să cunosc pe acela căruia îi acord acest drept. Pentru că îmi asum o responsabilitate. Nu cred că este excesiv și nu cred că este greu de înțeles. Dacă un user nu vrea să își asume nicio responsabilitate, poate publica, sub pseudonim, asumându-ne responsabilitatea noi, adică eu și editorii. Cu siguranță, în acest caz, validarea sau invalidarea textelor intră în responsabilitatea noastră. Iar textele care încalcă regulamentul, evident, nu vor fi validate!

Însă îmi este greu să înțeleg reproșuri pe această temă, atâta timp cât Europeea încurajează și consideră ca preeminent dreptul la liberă exprimare în raport cu valoarea textuală!

Deși totul nu a fost lămurit sper să nu fi rămas nelămurit totul*

* Parafrază după Ferdinand de Saussure.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Încerc reconstruirea site-ului. Cu oameni care înțeleg să sprijine inițiativa, cu oameni dispuși la construcție.

Dezgroparea morților, gâlceava, prilejurile de gâlceavă, vor fi amendate prin invalidare.

Da, "intră cine vrea, rămîne cine poate(rezistă)..." Însă mi s-a părut că este inutil să precizez că este vorba de valoare și nu de pumni, gâlceavă, lovituri sub centură, etc.

Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-09-26 14:27:10
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2018-03-09 22:56:10
         
 
  trimite-i un email și-ți explică cum devine treaba!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2018-03-08 10:25:51
         
 
  Tocmai am terminat de citit ”ORANJADA MECANICĂ (ultimul episod)” Final apoteotic! Deus ex machina.

Eu sper că domnul Peia are și umor și detașare. Cu toată intenția de a-l ”insectariza”, pe fond, efectul este unul apreciativ. A cărei esență este cuprinsă în fraza: ”− Nu dau nicio declarație, puteți să mă și schingiuți, nemernicilor! Eu răspund pentru faptele mele numai în fața propriei mele conștiințe...care-i curată nu mînjită ca a voastră, muhaialelor!” spusă cu năduf, în față, abuzatorilor.

Felicitări domnule Recheșan! O spun din toată inima. Trebuie să-mi fac timp să recitesc toate episoadele. Cap coadă. Că în noaptea aceasta iar am citit foarte multe texte și ”hardul” meu cred că încurcă fișierele.

Fac, tot aici, și o remarcă-întrebare: de ce nu spuneți, de exemplu, ”O babă în tranziție postdecembrist㔠Așa mai diminuați di tezism. Haloul îl percepe cititorul.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2018-03-08 10:25:04
         
 
  Și danpetreștii, roame! Te-a lovit amnezia selectivă...

 
Postat de catre ioan peia la data de 2018-03-08 10:24:05
         
 
  er.reglementar  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2018-03-08 10:13:20
         
 
  "Unul dintre motivele pentru care Europeea acceptă pseudonimele este și acela că răufăcătorii își pot însuși identități reale și pot face rău în numele altcuiva. " curat reglementat fir-ar ei să fie de răufăcători...asta include, domn profesor și hașatagii, macaveii, kioveșiștii,șulfele securiste, rromii ?  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2018-03-08 10:12:56
         
 
  La mulți ani Elena.

De acord cu preluarea și postarea link-ului.

Succes!
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2018-03-08 09:51:48
         
 
  Am preluat și pe blogul meu.
Vă doresc primăvară însorită.

Emanuel Cristescu - Europeea, libertatea de exprimare și necesitatea regulilor

https://elenatomaxxl.blogspot.ro/2018/03/emanuel-cristescu-europeea-libertatea_8.html
 
Postat de catre Elena Toma la data de 2018-03-08 09:42:35
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Un comentariu mai vechi, ușor revizuit și repostat.  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2018-03-08 09:13:46
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE