FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
scuze
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu

https://www.facebook.com/groups/680799808659644/permalink/1814572165282397/

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  În rest, să înțeleg, nu mai aveți nimic de spus!  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2018-01-20 14:09:52
         
 
  Vă cred. Probabil, nu cu nuanța ironică tușată de mine!  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2018-01-20 14:08:55
         
 
  „rohaiku”

Vă zoriți ca totdeauna. Există o doamnă, animator literar, care a fost prezentă o vreme și pe acest site, care nu s-a sfiit să inventeze la modul serios rohaikuul și să-l promoveze pe site-ul dînsei.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2018-01-20 12:37:46
         
 
  PS. De aceea mi-am permis să îmbogățesc vocabularul lșimbii române cu un nou cuvânt ”rohaiku”. Evident este echvalentul lui ”senryu”! Cu ironia de rigoare!  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2018-01-20 11:29:03
         
 
  1. ”Și autorii de haiku din România cer scuze într-un mod original premierului japonez:”

Eu v-am luat în serios. Scriind ”Și autorii de haiku” m-am așteptat ca acești autori de ”haiku” să scrie... haiku-ori. Nu rețete de ...brașoave! Pentru că, onest, ar fi trebuit să scrieți ”și autorii de haiku și senryu” domnule coleg. Da, în senryu NU ESTE OBLIGATORIU kigo. Nu ”nu are nevoie” cum ați scris dumneavoastră! Nu m-aș formaliza dar, profesionist al domeniului, nu ar trebui să aveți asemenea, le spun cu blândețe și duioșie, inadvertențe. Mai ales că domnia voastră criticați cu mânie de clasă, inadvertențe lingvistice ale unei femei politician. Și, majoritatea, dacă nu toate, scoase din context.

Mai multă acribie, domnule coleg!

2. Da. Degeaba încercați să ironizați. Am vorbit despre această subtilitate cu mai mulți ani în urmă. Și, din ce în ce mai mult, mă conving de validitatea ei. Te bucuri când, numărul 1 mondial fiind, (Imperiul Roman de atunci era numărul 1 în lume) bați la tenis o începătoare? (Cazul Simonei în acest exemplu) Nu! Te bucuri când bați un egal sau mai bun, poate. Când bați cu 15 la 13 în setul decisiv! Așa au fost și războaiele cu dacii!

Câte popoare nu au învins romanii! Câtor astfel de popoare învinse le-a fost dedicat un asemenea monument? Câte? Și am amintit doar de Columnă. Însă, domnule coleg, nu s-a mai pomenit ca în istoria Imperiului Roman să se edifice peste o sută de statui în amintirea poporului învins! Da, peste o sută de statui au fost amplasate în Forul lui Traian. Statui care, acum, se află în Muzeul Vaticanului, Muzeul Luvru sau alte muzee din Florența, Napoli, Berlin, Praga, Copenhaga, Sankt Petersburg şi în SUA.

3.Nu i-am dat gata pe americani! dar simbolic, reprezentanta unui popor de 20 de milioane de locuitori este numărul 1 într-o lume de 7 miliarde de locuitori. De aceea, noi românii, suntem mândri de națiunea noastră. Și ne permitem, uneori, chiar și din întâmplare (adică nepremeditat) gafe ca aceea cu premierul japonez. Pentru că, distinse domn, sunt japonezii tari dar, raportat e la numărul de locuitori, contribuțiile noastre la progresul umanității sunt, cu adevărat, semnificative. Vreți să vă dau exemple și de gafe făcute de japonezi?

Concluzie: mai multă demnitate și mândrie națională, domnule coleg! Nu știu dacă filiera cumană împărtășește aceste valori dar, în viziunea mea, ar cam trebui să o facă!
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2018-01-20 11:24:36
         
 
  Haikuul are și o variantă umoristică numită senryu care nu are nevoie de kigo.

Ideea că o columnă dedicată victoriei asupra dacilor ar deveni în eternitate una a victoriei strămoșilor noștri este de o subtilitate demențială. România first!

Simona este, din fericire, o persoană destul de modestă ca să nu creadă că prin această victorie (muncită, e adevărat) i-am dat gata pe americani.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2018-01-20 09:48:57
         
 
  Scuze că am mai transformat din tensiunea meciului în comentarii la acest topic!  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2018-01-20 06:08:04
         
 
  Câștigă Simona! Un exemplu de tenacitate, dăruire și lipsă de...complexe!  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2018-01-20 06:00:02
         
 
  Simona Halep la două puncte de victorie! Minge de meci! Ce meci!  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2018-01-20 05:58:41
         
 
  Revenind și al calitatea artistică a textelor:

”oraș fără câini -
caut să-i aflu oamenii
într-un muzeu”

Pare un rohaiku. Pentru că din acest text lipsește kigo-ul pentru a putea fi considerat haiku!

La fel și

”musafiri în prag
lângă ușa-ncuiată-
gazda-i prin vecini”

”oaspeți de vază -
stăpânii Victoriei
sunt duși cu pluta”

De asemenea, nici toate cele trei texte semnate Gabriela Vlad nu respectă regula haiku-ului privind anotimpul.

Apoi, dacă elipsa are o situație ontologică legitimă în haiku, celelalte procedee stilistice nu-și au locul.

Dar ce să-i faci! Tezismul are efecte nefaste și asupra haiku-urilor!

 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2018-01-20 05:57:08
         
 
  13 la 12 pentru jucătoarea americană! Sper ca Simona Halep să revină! Meci de infarct. Hai Simona!  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2018-01-20 05:44:17
         
 
  ”sîntem vajnicii urmași ai dacilor și că d-acia își trage seva civilizația umană” CTA

Nu chiar toți, domnule Atanasiu! Nu chiar toți!

Încercarea de a duce în derizoriu un fapt istoric de importanță covârșitoare, vă exclude dintre posibilii cetățeni ce își asumă această demnă realitate. V-ați gândit vreodată? Cărei țări, cărui popor, Imperiul Roman le-a mai dedicat o capodoperă artistică asemenea Columnei lui Traian? Realizați ce importanță le-a fost acordată dacilor? Dacă învinși, în onoarea înfrângerii lor, a fost ridicat acel monument al antichității? Care, în contemporaneitatea imperială, a marcat victoria romanilor însă în eternitate, a marcat respectul pentru un popor, care deși învins, iată, peste secoli, își află istoria în această creație extraordinară! Astfel, în eternitate, victoria este a strămoșilor noștri! Sigur, poporul evreu mai are o astfel de dedicație dar nu la strălucirea Columnei Traiane!

Prin, urmare, încercarea dumneavoastră de a demitiza acest fapt istoric, probabil, are reverberații într-un grup restrâns de comilitoni!
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2018-01-20 05:38:00
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  ”dar cine e, la urma urmei, premierul Japoniei? în fond, cine e Japonia?” Radu Ștefănescu

Un premier al unei țări care are cetățeni demni. Care nu se lasă umiliți și știu să renască din propria cenușă. Cetățeni cu mentalitate de învingători. Mentalitate preluată de reprezentantul lor, primul ministru!

Mă repet, primirea premierului japonez de către președintele României a anulat orice posibilă gafă de natură organizatorică.

Sunt convins că noi, unii dintre noi, dramatizăm. Dintr-un nefericit complex de inferioritate. De care scăpăm cu greu. Unii, poate, nu vom scăpa niciodată. Pentru că este un complex ancestral. Care se transmite și se asumă din generație în generație! Când scriu, este 10 la 10 și Simona revine. Nu știu care va fi rezultatul dar fata aceasta are mentalitate de învingător. Poate transmite modelul cât mai multor concetățeni!

În definitiv, ce s-a întâmplat? Programul delegației japoneze a fost dus la îndeplinire. Un eveniment de natură democratică, ”unuiversal legislativă” a făcut ca primul ministru japonez să nu găsească un omolog în funcție! Ei și? O țară nu stă într-un om! Fie el și premier, fie el și președinte!

Dacă admitem,- și realitatea ne obligă să o facem- că și japonezii au făcut erori, unele istorice, trebuie să trecem cu demnitate peste eveniment.

România first!
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2018-01-20 05:20:55
         
 
  in fond, cine e Japonia?

Domnule Ștefănescu, ignorați cu nepăsare faptul că sîntem vajnicii urmași ai dacilor și că d-acia își trage seva civilizația umană.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2018-01-19 18:44:26
         
 
  absolut corect, doamna Stefan. dar cine e, la urma urmei, premierul Japoniei? in fond, cine e Japonia? de-acum incolo, sa faca bine sa dea un telefon inainte.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2018-01-19 16:44:38
         
 
  Trecând peste calitatea ”producțiilor” literare, remarc un excesiv lamento pe temă!

Și în Japonia primii miniștri demisionează. Se cunosc perioade de guvernare de 63 de zile, de un an și evident, perioade mai îndelungate. Sigur, nu se poate compara stabilitatea guvernelor japoneze cu aceea guvernelor din Italia, de exemplu.

Da, o vizită planificată a premierului japonez în România a coincis cu o demisie a primului ministru român. În democrații, un proces politic normal Chiar și cu posibile și inerente gafe. De înțeles și de acceptat. Democrația este un fel de legislație universală.

Primirea premierului Japoniei de către președintele Johannis a suplinit orice altă inadvertență sau gafă protocolară.

Prezentarea de scuze diplomatice, cu demnitate* și curtoazie ar fi fost suficientă.

Probabil, componenta dobândită pe filieră cumano-indică, a spiritualității comportamentale a unora dintre compatrioții noștri, a simțit nevoia unei exacerbări de culpabilizare astfel încât s-a ajuns la un adevărat cor de bocitoare care să-și pună cenușă în cap și să se prosterneze în fața personalităii premierului japonez. Jalnică prestație de care unii, printre care mă număr, se delimitează.

*Făcând recurs la Kant (Întemeierea metafizica moravurilor)

”Voința noastră proprie, admițând ca nu ar acționa decât cu condiția de a se supune unei legislații universale care este posibilă datorita maximelor ei, aceasta voință, posibilă pentru noi ca Idee, este adevăratul obiect al respectului, și demnitatea umanității constă tocmai în această aptitudine de a fi universal legislatoare, deși cu condiția de a se supune în același timp ea însăși acestei legislații,”
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2018-01-19 15:01:17
         
 
  Un apropo delicat așa cum am deprins de la sursă:

vizita de lucru - / guvernul romaniei / cu oistea-n gard (Valeria Tamaș)

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2018-01-19 09:43:44
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE