FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
...
Text postat de Andrei Petre
Filosofia se ocupã în principal de intelect. Prin intermediul filosofiei, emitem judecãþi. Orice judecatã este deci un algoritm (dacã vreþi sã împrumutãm acest termen destul de nepotrivit) filosofic. Astfel, orice om care concepe un raþionament, filosofeazã. Toatã viaþa noastrã se bazeazã pe raþionamente. Noi acþionãm pe baza concepþiilor noastre asupra lumii. Aºadar, întreaga noastrã viaþã se bazeazã pe filosofie. Iatã deci de ce spunem cã filosofia este pânã la urmã fundamentul vieþii umane.

Omul nu se poate dezvolta din punct de vedere intelectual în singurãtate. Un copil este aidoma unei cãrþi albe. El nu cunoaºte noþiuni. Astfel, toate conceptele pe care noi le folosim ne-au fost odatã prezentate de cineva. Nimeni nu deþine adevãrul absolut, aºadar nici o noþiune nu poate fi irefutabil adevãratã. Tocmai de aceea, nu putem avea certitudini decât în momentul în care cercetãm prin intermediul propriilor noastre simþuri. Existã lucruri care nu pot însã fi cercetate prin aceste simþuri. Existã lucruri care chiar prin definiþia lor sunt concepute astfel. Unul dintre aceste lucruri este conceptul de divinitate. Nu avem cum sã cercetãm cu ajutorul simþurilor o idee metafizicã. Ne bazãm pe teoriile prezentate nouã de cãtre ceilalþi, care, la rândul lor, au fãcut acelaºi lucru. ªi iatã deci de ce, ne vedem nevoiþi sã punem la îndoialã asemenea idei metafizice... Asta pânã la proba contrarie... pe care o aºteptãm de mult... vãdit emoþionaþi.

Omul este o fiinþã vie. Principala calitate a omului este viaþa, întrucât, toate celelalte lucruri existã doar prin intermediul acesteia din urmã. Fiinþarea este imposibilã în absenþa vieþii. Aºadar, un organism uman, este determinat în esenþã de viaþã. Însã acelaºi lucru se poate spune despre toate organismele cunoscute nouã. Toate sunt determinate în mod esenþial de viaþã. În lumea cunoscutã nouã, fiinþarea nu existã independent de viaþã. Tocmai de aceea, omul nu se poate plasa la un pol opus, el existã în aceastã lume ºi deci poate fi încadrat în ea. De aceea, nu spunem cã omul este o fiinþã superioarã, delimitându-l astfel de celelalte fiinþe denumite "animale". Nu, pentru a fi corecþi, trebuie sã spunem cã omul este cel mai avansat animal...

În esenþã legea încearcã sã asigure un minim necesar de siguranþã. Viaþa ºi integritatea fizicã este aceeaºi pentru toþi oamenii. Împuºcând 10 oameni în cap, toþi vor muri. Jignind 10 oameni, reacþiile vor fi diferite. Aceasta este diferenþa între lege ºi normã. În timp ce legea se referã la lucrurile de bazã, fundamentale, norma se referã la lucruri facultative. Legea afecteazã însãºi viaþa, în timp ce norma afecteazã "starea de spirit". Iatã de ce legea este impusã ºi abaterile trebuie pedepsite, în timp ce normele sunt facultative.

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE