FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
...
Text postat de Keller EugeniaErika

Consilierea familiilor persoanelor de vârsta a III-a




Pentru a se evita instituþionalizarea persoanelor vârstnice, un rol important îl are ºi consilierea membrilor familiilor vârstnicilor care se aflã în riscul de a fi instituþionalizaþi.
De cele mai multe ori, unul din motivele instituþionalizãrii bãtrânilor îl reprezintã ºi teama de responsabilitãþi a familiei, lipsa de putere pentru a face faþã situaþiei de a-ºi ajuta vârstnicul. Consilierea este un pas important în determinarea abandonului instituþionalizãrii.
Consilierea este o relaþie de ajutare, o încercare ºi un efort din partea consilierului la care este cooptat ºi clientul pentru a îmbunãtãþii confortul existenþial al celui din urmã pentru a-i ameliora stilul de viaþã. Nu este preocupatã în general de ajutorarea oamenilor ca ei sã ia decizii, ci de a-i ajuta sã ia decizii înþelepte.
Beneficiarii ºedinþelor de consiliere sunt persoane cu personalitãþi diferite care doresc sã depãºeascã problemele pe care le au, sã-ºi cunoascã aptitudinile ºi sã le dezvolte.
Activitatea de consiliere se poate suprapune la un moment dat cu cea a altor profesioniºti din domeniu social, dar scopul ei este de identificare a adevãratelor probleme ºi nevoi. Spre deosebire de alþi actori sociali, consilierul pune accent pe subiectivitate ºi independenþã, beneficiarul fiind cel ce identificã ºi depãºeºte problemele. Consilierea are scopul de a media întâlnirea dintre ceea ce este beneficiarul ºi ceea ce ar fi bine sã fie ºi vrea sã fie acesta.
Pornind de la obiectivul acceptat de majoritatea autorilor în domeniu “cel de a-i ajuta pe oameni sã se ajute singuri”-rezultatele dorite ºi solicitate de cãtre beneficiari sunt:
creºterea înþelegerii de sine ºi a situaþiilor din jur
creºterea capacitãþii proprii de decizie
oferirea unui sprijin în luarea unei decizii ºi confirmarea acesteia
dezvoltarea capacitãþii de a schimba o situaþie
eliberarea de sentimente
examinarea opþiunilor ºi alegerea uneia
facilitarea capacitãþilor de relaþionare ºi comunicare
liniºte ºi armonie intrafamilialã ºi comunitarã.
Rezultatele consilierii depind de urmãtorii factori:
Cunoaºterea obiectivelor ºi limitelor consilierii(referitoare la sferele de activitate, independenþa beneficiarului ºi colaborarea acestuia)
Sinceritatea ºi deschiderea la comunicare a beneficiarului
Competenþa ºi profesionalismul consilierului
Stabilirea unei relaþii de consiliere bazatã pe încredere, sinceritate, comportament non-discriminatoriu, empatie, confidenþialitate ºi respect
Astfel sunt evidenþiate urmãtoarele obiective specifice consilierii:
autoacceptarea-recunoaºterea atât a calitãþilor cât ºi a defectelor ºi acceptarea criticilor ºi a respingerilor
dezvoltarea conºtiinþei de sine-perceperea de sine prin autoevaluare ºi comparare
perspicacitatea-control raþional asupra trãirilor ºi acþiunilor
rezolvarea de probleme-învãþarea cãutãrii soluþiilor ºi gãsirea unei soluþii adecvate
educaþia psihologicã-achiziþionarea de tehnici pentru înþelegerea ºi controlarea comportamentului
dezvoltarea abilitãþilor sociale-cele de comunicare, conducerea conversaþiilor, asertivitate ºi controlul furiei
schimbarea cognitivã-identificarea, recunoaºterea ºi modificarea sau înlãturarea credinþelor iraþionale
modificarea comportamentalã-schimbarea sau înlocuirea modelelor comportamentale neadaptive sau distructive
restituire sau compensare-ajutorarea clientului sã îndrepte comportamentele distructive anterioare.
Consilierea poate fi vãzutã de cãtre unii lucrãtori sociali în sfera comunitarã, ca o perspectivã interesantã de trãiri particulare, în timp ce originea acestor sentimente de supãrare, regret ºi neputinþã, se aflã în „problemele publice”de genul sãrãciei, ºomajului, discriminãrii ºi bolii.
În special, asistenþi sociali care fac consiliere cu familiile bãtrânilor aflaþi în risc de abandon, evidenþiazã rolul ambelor perspective. Consilierii concentraþi asupra dezvoltãrii comunitare accentueazã abilitãtea de a construi o relaþia bazatã pe încredere, în timp ce alþii focalizaþi pe o intervenþie individualã pot vedea cum este influenþatã munca lor de unele sisteme sociale, economice ºi politice.
Orientatã spre ajutorarea clienþilor în înþelegerea ºi clarificarea punctelor lor de vedere asupra spaþiului de viaþã, asupra mediului ºi a dimensiunii morale a existenþei, consilierea susþine ºi rolul învãþãrii gãsirii scopurilor determinate pentru înþelegerea în sine ºi a celor din jur pentru o mai bunã informare asupra posibilitãþilor pentru soluþionarea problemelor de naturã emoþionalã ºi interpersonalã.
O caracteristicã esenþialþã a consilierii, este cea de facilitare a înþelegerii, a schimbãrii, a acceptãrii noilor situaþii, a depãºirii unor momente dramatice, a integrãrii ºi a dezvoltãrii.
Consilierea familiilor bãtrânilor cu risc de abandon, implicã asistentul social în observarea, ascultarea, înþelegerea, rãspunsul, evaluarea ºi acþiunea în parteneriat cu consiliatul.
Cel consiliat are posibilitatea de a-ºi explora ºi clarifica forþele ºi slãbiciunile, de a-ºi îmbunãtãþii calitatea vieþii ºi de a evolua spre o formã superioarã a bunãstãrii.
Consilierea nu presupune doar o prestaþie unilateralã din partea consilierului, ci este vorba de o interacþiune cu specificul ei, o relaþie de ajutare.
Fiecare dintre cei doi, vine în câmpul acestei interacþiuni cu particularitãþi de vârstã, culturã, religie, clasa din care provine, limba vorbitã, etc.
Sunt importante încrederea, respectul ºi confidenþialitatea, astfel încât, personele vârstnice sã se poatã simþi în siguranþã pentru a-ºi putea dezvãlui ºi sonda propria viaþã din perspectiva cunoaºterii, afectivitãþii ºi acþiunii.



Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE