FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Talismanul și bolta înstelată
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu










o libelulă
în piatra de chihlimbar –
talisman în sîn


Poemul Simonei Dobrescu, citat mai sus, a obținut la concursul nostru din luna octombrie locul II și 12 puncte. Ceea ce a atras pe cei care l-au votat trebuie să fi fost imaginea reală, dar extrem de rară altfel, a libelulei prinsă, și salvată astfel, în chihlimbar. Transpare de asemenea o dublă relație de ascunziș și protecție: libelula este apărată de distrugerea timpului în învelișul de ambră, iar piatra prețioasă, ținută protector în sîn, îl apară pe purtător de cele rele și îi asigură norocul.


Se poate observa că haiku-ul, avînd un mare potențial sugestiv, nu este suficient finisat. Nu există un real kireji, ultimul vers continuă ca o explicație, ca o precizare imaginea din primele două. Calitatea de talisman virtual exista, sugerată, în primele două versuri. Piatra de chihlimbar, deși expresie uzuală, este tautologică pentru haiku. Eliminînd tautologia și incluzînd ideea de talisman într-o imagine simbolică, concentrăm cele spuse în trei versuri în numai două:


ascunsă în sîn
libelula-n chihlimbar


Există aici un frumos contrast între libelula moartă salvată (ascunsă), ca și cum ar fi încă vie, în piatră și făptura vie ce o poartă la gît în speranța că ea se află sub protecția unei forțe magice izvorînd ca un fum invizibil din fragilul talisman. Un joc subtil între efemer și etern, între ascunderi și revelații, tutelat de calitățile odorate ale unei rășini aprinse în închipuirea unui ritual. Făptura umană însăși este prinsă și ocrotită de spiritul libelulei încremenite în veșnicia chihlimbarului.

Odată concentrată expresia, acest șir de incluziuni poate fi continuat în versul ultim:


ascunsă în sîn
libelula-n chihlimbar -
cer plin de stele


Bolta înstelată devine și ea un ascunziș ocrotitor pentru tot ce se întîmplă în sfera sublunară, iar întregul poem capătă o structură de păpușă rusească în care ascunderea-ocrotire pare fără frontiere. Și efemerul vieții omenești își găsește fragilitatea ocrotită într-o rețea de forțe magice țesută din interferența luminii siderale cu iradierea unui minuscul talisman.




Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23883
Comentarii: 120203
Useri: 1418
 
 
  ADMINISTRARE