FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Weltanschauung laic (Exercițiu de lectură)
Text postat de Elena Stefan
Weltanschauung laic*

Percepția laică asupra îngerilor pune probleme de natură a se constitui într-un adevărat weltanshaung al „îngerilor lor orbi / din oglindă”. Dar cine vor fi fiind acești îngeri orbi ? Pentru că, dacă am înțeles eu bine, acestora le este dedicat întregul excurs poematic de mai jos. În plus „nepăsarea” lor, a îngerilor orbi, pare a fi motivația pentru acest poem devenit un fel de prolegomene în ontologia angelică.
Ușor sorescian, poemul debutează sentențios: „Îngerii au multe calități:” Ca și cum, într-un expozeu despre îngeri, început mai de mult, vorbitorul a ajuns și la acest capitol al calităților. Siguranța versului sugerează siguranța vorbitorului care poate fi un țăran înțelept ori un cercetător al domeniului. Oricum, acest vorbitor arhetipal, pare a fi, dacă nu specialist în „angelologie”, cel puțin un inițiat în metafizica îngerilor. Apoi, rând pe rând, facem cunoștință cu aceste calități: altruismul făra limite „ne sar în ajutor trecând prin ziduri” și fără nici un fel posibile consecințe, fie și colaterale, malefice „fără să le dărâme”, empatia, discreția, (muți și uituci), transcendența, pacifismul, ultrasensibilitatea, imaterialitatea și, esențial pentru această categoremă metafizică, lipsiți de trufie, acest, se pare, păcat al păcatelor, adic㠄lipsiți de personalitate” cum îi prezintă autoarea.
Versurile întregului poem au o aparență de simplitate însă aceasta este înșelătoare. Dacă ne rezumăm doar la aparență riscăm să pierdem esența. Citez exemplificativ :” îngerii cu ochii închiși / și creierii spălați de o lumină / prea blândă,”. Ochii închiși nu sugerează, cum am fi tentați la prima vedere, o posibilă stare hipnotică, de handicap sau de neutralitate în sens justițiar ci, starea de devoțiune fără limite ca în expresia „îl urmez cu ochii închiși”, adică necondiționat. Mai departe, „creierii spalați” ne-ar putea duce, înșelător, la mancurtizare însă aici avem de-a face, după părerea mea, cu o stare de benedicțiune a „luminii blânzi!” care nu poate fi decăt Marele Anonim. La fel „calcă pe jăratec” , „tălpile lor” , „nu ard”,
„ notele noastre de plat㔠și altele. Toate au alte semnificații, respectiv conotații, pe care, sunt sigură, fiecare cititor le va descoperi și se va bucura.
Vorbeam mai sus de percepția laică. Aceasta ne este sugerată de frumosul vers care pare a ne face parca apropiați de lumea învizibilă a îngerilor, de parcă am fi la per tu cu aceasta: „îi cauți la telefon sau le trimți email, / nu răspund niciodată;” Pentru că ei, îngerii, cu toate calitățile lor nu au și „calitatea”, din perspectivă umană, „defectul”, din perspectivă divină, de a fi curioși, adică de a „mânca din pomul cunoașterii” respectiv, cum zice textual autoarea, de a „ încerca să vadă”. Dacă și ei ar încercă să-și depășească statutul și condiția lor existențială, cu toate c㠄merg pe ape”, „în cer se scufundă dezinvolt”, „albastrul nu-i îngheață”, etc ( de remarcat și frumusețea stilistică a sintagmelor), ei bine, cu toate acestea, „s-ar molipsi de nepăsarea îngerilor lor orbi / din oglind㔠Care nu sunt ei, adică îngerii, cum, înșelător, am putea crede, luând drept referential, stricto sensu, „imaginea din oglindă”. Cum, de asemenea, nu sunt nici aceia pe care cuvântul „oglinda” i-ar putea sugera cu expresia conotativă de simetrie, respectiv „răul”, „maleficul”, ca antipod al „binelui” reprezentat de către îngeri. Așadar cine să fie acești nepăsători „îngeri din oglind㔠dacă nu noi, oamenii ?
Autoarea ar putea amenda viziunea noastră despre cheia de lectură propusă pentru acest poem. Și nu numai.

Luminita Suse

Imagini în oglindă*

îngerii sunt altruiști
sar în ajutor trecând prin ziduri
fără să le dărâme

empatici
suferă lângă noi din toată inima
și nu sângerează

muți și uituci
îi cauți la telefon, le trimți email
nu răspund niciodată

merg pe ape
bătând din aripile înecaților
fără să le usuce

calcă pe jăratec
dar sub tălpile lor nu ard
notele noastre de plată

încă nu s-a aflat
cum de se mențin drepți
fără coloană vertebrală

țărâna nu îi înghite nicicum
așa ultrasensibili, imateriali
lipsiți de personalitate

ah, îngerii
levitând cu ochii închiși
și creieri spălați de lumină

dacă ar încerca să se vadă
în ochii noștri
i-ar molipsi răceala din oglindă
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Mulțumesc mult domnule coleg. Mulțumesc mult! Bunătate de text ar fi rămas isectarizat cu un typo. Așa ca în comentariul domniei voastre, de un rând și trei sferturi în care v-a scăpat un "va făcut" în loc de "v-a făcut" Erare humanum est! Rescrieți comentariul și vă va fi invalidat acela cu typo.


PS. Presupun că acel typo v-a părodus atâta disconfort încât nu ați mai ajuns să lecturați și textul. Vă prezint scuze, domnule coleg.
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2013-02-02 13:50:40
         
 
  Cred că pasiunea pentru agramați va făcut să alegeți varianta din titlu. Cuvîntul este totuși nemțesc: Weltanschauung.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2013-02-01 23:48:59
         
 
  Când pun ori tai dintr-un text îmi asum, explicit, gestul.

Posibila explicație pentru situația de aici:

Eu am scris comentariul pentru un text care a fost postat. Iar citatele le-am luat din acel text. Să-i spunem princeps. În acest text, autoarea a operat, mai apoi, modificări. Ceva așa, în genul domniei voastre. Care chiar le ștergeți total. Eu am luat textul actual și comentariul de atunci. De aici desincronizarea.

Dar observ că se pune de un bistabil axiologic: Ștefan - Ștefănescu!

În ceea ce privește opinia domniei voastre, o respect ca atare. Mai ales că nu vreți a o argumenta. De, ce să zic și eu? Eu am spus că îmi place și am și argumentat. Dumneavoastră ați spus că nu vă place și atât. Nicio contradicție. Opinii diferite. Arta, mai mult decât hârtia, suportă orice. Iar textul acesta se află în postura sonetelor inversate Ștefănescu-Tomozei. În care sonetul lui Ștefănescu, atribuit fiind lui Tomozei a fost declarat mai bun decât sonetul lui Tomozei atribuit lui Ștefănescu. S-a demonstrat că nu sonetul în sine ori valoarea sa textuală a făcut obiectul evaluării ci doar roșul din eșarfa cu ajutorul căreia matadorul întărâtă taurul.

Așa și aici. Nu textul este prost ci vă enervează autoarea. Omenesc, posibi, legitim și explicabil!
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2013-01-27 00:27:11
         
 
  in opinia mea, e un text de-o platitudine dezarmanta, pe care, in ciuda eforturilor, nu reusiti sa-l salvati.

Ușor sorescian, poemul debutează sentențios: „Îngerii au multe calități:”

unde e versul asta?

Citez exemplificativ :” îngerii cu ochii închiși / și creierii spălați de o lumină / prea blândă,”.


unde vedeti dvs "blanda"? in text nu e.

nu-mi cereti sa argumentez, niciodata nu mi-a placut luminita suse, m-as enerva s-o comentez.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2013-01-26 23:30:04
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE