FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
ÎN CĂUTAREA UNEI CAPODOPERE (repostare)
Text postat de nicolae tudor


Scriitorul este făptura cu febra scrisului, care are întotdeauna ceva de spus în plus și i se pune mortal pe inimă de nespunere. Mediile literare, ca pe un favor, îl ridică pe prima treaptă a unei scări, acolo unde se-nghesuie toți eroii clipei. Scară nicidecum valorică, din lipsa instrumentelor precise de măsură. De obicei se așteaptă ca ascensiunea să se facă după recunoașterea suspușilor, în caz contrar riscă să i se ia... scara!
Creatorule, dacă-ți acord timpul meu, îmi vei spune, oare, cât de deștept și frumos ești, ori cât de omenos (moral)? Mă vei plictisi cu gândurile cele lungi și personale? Sau îmi vei șopti neapărat niște chestii personale dintre îndrăgostiți menite să stârnească zvârca-zvârca între picioare? Află că te iau în seamă doar dacă:
• Dacă lucrarea ta reflectă măcar puțin din temele majore ale vieții - fără UNIVERSALITATE este inutil să construiești.
• Dacă are o amprentă - STIL- după care, preferabil după câteva cuvinte, să devii recunoscut. Cine n-are stil, nu există.
• Vreau să-mi dau seama de câtă meditație ești în stare (dacă ai cultura literară necesară demersului întreprins), care-ți sunt limitele de trăire si dacă le escaladezi, ce atitudini au personajele față de vietăți și lucruri pentru a-mi da seama de cel ce stă în spatele cuvintelor, știindu-se că un scriitor autentic este incapabil să facă vreun rău, avand voie doar sieși să-și aducă atingere. Aceasta este IMPRESIA ARTISTICĂ, cea care amendează: prostia, balastul, prozaismul, greșelile de exprimare, cacofonia, contradicțiile și clișeul, prozaismul, kitsch-ul, blasfemia ș.a. (Pe Laurențiu Ulici îl enervau, cât să abandoneze lectura, absența sau prezența unei greșite virgule.)
• Mă interesează, apoi, dacă cele pe care le spui sunt spusele potrivit întocmite - SOBRIETATEA -, dacă nu bați câmpii pe un liant degradat de dulceață, ură sau visări nerealiste. Scrierile lungi sunt de multe ori ca fasolea: multe cuvinte la lingură.
• MEȘTESUGUL este îndeletnicirea cu ajutorul careea se obține spectacolul limbajului. Cuvintele folosite trebuie să fie alese (nevorbite uzual) și purtatoare de emoții, cu elemente de dificultate și ritm interior.
• STRĂLUCIREA creației arată punctele dramatice pulsatorii ale conflictului.
• Iar FORȚA arată profesionalismul și siguranța de sine, ce presupune că nu se aruncă la-ntâmplare idei și cuvinte.
• PROFUNZIMEA emoțională implică arderea sufletului.
• Iar NOUTATEA și AUTENTICITATEA arată că autorul s-a eliberat de influențe și are gândire proprie.
• Ultimul criteriu este IUBIREA prin care autorul se dăruiește printr-o sinceritate dusă la extrem, oferind iubire și nu captând, cu atitudini responsabile, modeste și morale, vorbind mai puțin despre sine și mai mult despre ceilalți, fiind definit de spațiul și timpul în care trăiește, scrisul devenind astfel o misiune, iar opera o penetrantă a straturilor sociale pentru a le schimba.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE