FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
MIZE MARI ȘI MIZE MICI
Text postat de Elena Stefan
Sigur comunitatea noastră are un anumit orizont propriu, ca un fel de sumă a universurilor membrilor săi. Și, evident, acest univers poate avea mizele sale care pot conduce la realizarea unor texte literare valoroase.

Nu pot însă, cu tot regretul, să nu constat că unele mize de aici, de pe aici, sunt mici. Infinitezimale. Orizonturi strict familiale, creații de album, creații care nu depășesc încercările școlărești din anii, așa-zis, mici, creații care țin mai mult de începuturile scrierilor literare din perioada de formare a limbii și literaturii române. Când îndemnul unui Eliade "scrieți băieți, orice, numai scrieți" avea valoare, aproape, de manifest literar. A trecut mult timp de atunci. Literatura română, chiar dacă, din păcate, nu este prea bine pusă în lumină, ca urmare a ariei de restrânsă circulație a limbii române, s-a maturizat. Are valori fundamentale. Are opere și capodopere. Are repere.

Scrisul, când nu reprezintă un comportament de substituție, simplă zdrăngănea la biografia cuiva, de la aceste repere ar trebui să plece. Iar cei care scriu să aibă aspirația unui scris performant. Mă refer la cei pregătiți, la cei care au talent la cei care au datoria de a-și valorifica pregătirea și talentul. Și care, uneori, pierzându-se în mize de cartier, ba chiar de mahala, își risipesc timpul și talentul în ori cu producțiuni mediocre ori submediocre.

Știu, îmi veți răspunde: nu putem amesteca operele noastre cu scriiturile unor învățăcei, ale unor profani, grafomani ori ale unor no name-uri

Vă voi răspunde că viața existența noastră nu este și nu poate fi una segregaționistă. Pentru aceia care au conștiința valorii, care "produc" valoare textuală nu este deloc dificil a decela valoarea textuală acolo unde ea există. A intra în interminabile dialoguri care merg până la dedicarea unui prețios timp acestora, având la bază pseudovalori, texte nesemnificative, texte slabe, texte care, eventual ar fi putut fi avute în vedere pe vremea Văcăreștilor, cu siguranță, reprezintă pierdere de timp. Timp prețios care nu se mai întoarce. Ignorați asemenea texte ori faceți, civilizat unul două comentarii, sincere, civilizate, din care autorul să înțeleagă, dacă este capabil, că are mult de muncit, mult de învățat și atât. Nu cădeți în capcana unor discuții laborioase pe texte fără pretenții. Unii, mulți, cred că valoarea ar fi dată, exclusiv, de numărul de accesări și de numărul de comentarii din subsolul textelor. De aceea par a provoca membrii site-ului. Pe care îi vor în subsolul "textelor" lor. Pornind de la ideea că publicitatea, fie și negativă, aduce notorietate.
De asemenea, o să-mi răspundeți că scrisul sub pseudonim și, mai ales, scrisul în spatele unor pseudonime clonate, nu poate fi valoros. Fals. Perpessicius, Ion Barbu și alții au scris sub pseudonim. Site-ul a fost conceput astfel încât autorii să poată scrie sub pseudonim și, eventual, având mai multe clone din două motive principale:

unu, pentru sinceritatea textuală și pentru valoarea textuală în sine. Adică pentru ruperea valorii textului de componenta de prestanță ori poziție socială și/sau administrativă ale autorului. Respectiv textul, doar textul și numai textul este ori trebuie să fie acela care vorbește.

doi, pentru că netul are imense avantaje informativ-comunicaționale. Însă are și pericole. Dintre care, unul, dintre cele mai de temut, este acela al însușirii ori utilizării identității cuiva, de către persoane rău intenționate. Și, dacă în 2003 când a fost conceput site-ul, aceste pericole erau doar anticipabile, acum au devenit pericole reale. Dacă doriți putem detalia.

Însă, eventualele reproșuri pe care le veți putea aduce site-ului "literatura online" cu privire la acest melanj, texte valoroase-texte nevaloroase, pot primi răspunsul că aceste reproșuri sunt, ori pot fi mai mult ori mai puțin expresia unei ușoare ipocrizii și, aș putea adăuga, unei comodități ca să nu spun înclinări către lene sau neimplicare, De ce spun aceasta? Pentru că avem o secțiune a site-ului care se cheamă "Revista Europeea" În care pot fi publicate numai texte valoroase, asumate public sub o identitate cunoscută de redacție. Secțiune care este NEFOLOSITĂ! Deși am dat parolele de a intra și publica în această secțiune, unor useri!

În concluzie, când avem atâtea teme majore în viață, a te cantona în mize mici este ca și cum într-o exploatare de aur, ne-am îndrepta atenția spre nisip și nu spre aur. Doar un exemplu. Am văzut aseară, târziu, când m-am întors acasă, câteva secvențe dintr-o emisiune TV în care, un intelecton, se prefăcea că este jurnalist și ia un interviu unui distins președinte, cel mai informat om din țară! Pe lângă acel intelecton, "intelectualii" lui Ceaușescu păreau a fi fost adevărați îngeri. Când ai o asemenea temă, care poate fi abordată artistic în multiple feluri, a te crampona în discuții sterile, pe teme absolut minore, pentru niște oameni talentați, în viziunea mea, înseamnă a-ți nesocoti talentul! Și este mare păcat!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  păi dacă e sait literar, de ce nu postezi un text-două-nouă să vedem ce talent literar probăluiești? hai, nu te sfii, vom rîde doar la urmă, că tot n-ai poantă.
zici că ți le-a luat un tsunami? neah, mincinoasă mică, aia a fost acum cinci ani!
 
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2012-03-19 22:59:07
         
 
  Măi dragă clona’ lu’ Recheșan

Exprimarea „între noi, cocotele” – pardon, clonele – îmi repugnă. E treaba dumitale ce faci în timpul liber, dar crede-mă, nu îți împărtășesc preferințele.

Una peste alta, țin neapărat să-ți mulțumesc. Am râs în seara asta cu lacrimi... mai ceva ca la o comedie bună. Sincer, m-am distrat copios. Și nici n-am plătit :))
 
Postat de catre Ninel Dambla la data de 2012-03-19 22:47:30
         
 
  off
așa, între noi clonele, spune-mi de ce umbli cu pistol la profil? numa unu Artimon Damblowski prostu' satului, din Lunca-Strîmbă, județul Dubăsari umbla așa...iar cînd îl întreba lumea de ce umblă cu naganu' pe uliță știi ce spunea, nu?
 
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2012-03-19 22:39:38
         
 
  Mă dragă clona’ lu Recheșan, aici e un site literar, biografia ți-o publici în altă parte.  
Postat de catre Ninel Dambla la data de 2012-03-19 22:36:14
         
 
  măi ninele, știi anecdota cu prostul în baie?
la o baie populară intră un mucalit, și strigă:" Să iasă prostu' din baie!" Iară unu' așa ca tine, mai rebegit de felul lui, se burzuluiește." da' de ce măh, ce io n-am plătit?"
 
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2012-03-19 22:06:57
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  „inși insignifianți...” "doar să se refuleze suduind și ei, așa ca să se afle-n treabă." (clona agramată și ciufută a agramatului plângăcios Recheșan)

Are dreptate, domnule Corbu, subscriu. MARE dreptate... unul dintre ei e Dragoș Iovan aka Gheorghe Recheșan.
 
Postat de catre Ninel Dambla la data de 2012-03-19 20:49:12
         
 
  d-na Elena Ștefa,
acest articol, care disecă imprecis și cam banal realitatea atelierului ecoliterar, nu are doar mize mici, dar și inși insignifianți cu nr. de texte zero, care apar episodic, doar să se refuleze suduind și ei, așa ca să se afle-n treabă. O miză măricică pt onoratul apropritar Corbu, a cărui opinii sunt ferme, dar lipsite de minima punere în practică ar fi taman controlarea și ștergerea conturilor fără activitate.
 
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2012-03-19 20:21:05
         
 
  Foarte bine punctat. Dar exprimarea e mult prea rafinată pentru anumite personaje. E ca și cum ați explica tehnica de legare a papionului, unuia fără degete. Părerea mea…

 
Postat de catre Ninel Dambla la data de 2012-03-19 09:17:55
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE