FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Satrapeea, totalitarismul democratic și papucii nevrotici
Text postat de Emanuel Cristescu
Ieri, distinsul nostru președinte, spre surprinderea multora, fără hăhăituri, ci, numai cu un zâmbet viclean și cinic, greu de ascuns, voia să ne spună: Vreți să demisionez? Vreți jos guvernul? Vreți alegeri anticipate? Băgați-vă mințile în cap! Boc îmi era fidel dar era totuși un fel de civil inofensiv. Ia priviți acum. Iată pe ce și pe cine mă sprijin. Iată forța mea de temut. Aici și răspândită peste tot în lume. Peste mări și țări. Este de ajuns să transmit doar un semnal. Și veți fi încălecați. Oriunde v-ați afla. Prin urmare, Popoooor…Comanda la mine! Mai mișcă cineva în front? Și țineți bine minte, mai am și alte servicii iar la nevoie îl am și pe reevaluatul de la Armată. Așadar, sper că ați înțeles! Mulți mă urmează fără șovăire. Fidelii, lingăii, intelectonii, profitorii, mancurtizații, acoperiții, descoperiții, uitații în junglă, naivii, lipsiții de orizont și alții. Ceilați? Adică, manifestanții, nevroticii, viermii, ciumpalacii, slăbănogii, neputincioșii, nu. Și ce dacă! Și ce dacă sunt peste 85%. Nu mă interesează. Mai bine ca acum nu ați dus-o niciodată. Am salvat România, v-am salvat și pe voi, deși nu meritați, nevroticilor și nerecunoscătorilor. Mi-a spus mie Manolea să nu mă bazez pe voi și, iată, îi respect sfatul. Și să ziceți mersi că nu ați fost împușcați de lunetiști cum bine vă atenționa reprezentantul Marelui Licurici.

Doar ați auzit ce v-a spus ministrul meu. În lume, suntem într-o companie selectă împreună cu mai vechiul nostru aliat Coreea de Nord!

În vremea aceasta, o grămada de papuci, care mai de care mai nevrotici, a apărut la orizont și crește văzând cu ochii. Devine movilă, deal, munte. Un munte de papuci, acoperind încet, încet, totul. Sate, orașe, câmpii, dealuri, munți. Un orizont de papuci se așterne peste lume. Și, parcă, papucii aceștia prind rădăcini, cresc, se înfrățesc și pare că sufocă totul. Un munte de papuci. Poate pentru popor. Poate nu!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Am spus că ești nereligios că așa vrei alde matale, nu că ai avea "dovezi".  
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2012-02-08 17:51:57
         
 
  Ce-ai spus? N-ai spus nimic. Și nici acu nu spui. Că dacă ai spune, ai ciripi care-i șmenu. Mai exact, cine cu cine trage sforile. De ce spuneai că nu poate pica băsescu? Pen' că e și el, la rîndul lui, marioneta altora? Iaca, știam că sforile duc hăt. Dar cum nu-i putem produce nici măcar o tresărire licuriciului, rămîne singura soluție: să-l belim pe coada de topor, băsescu. Asta putem.
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 15:59:55
         
 
  Nu sunt absolut deloc religios. Am motive raționale să nu fiu.
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 12:15:19


Ai demonstrat imposibilitatea existenței lui Dumnezeu? Dă-ne și nouă demonstrația!
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2012-02-08 15:59:49
         
 
  Ce ți-am zis eu, ioane?


Si iar verde de fraguță
Am căzut din lac în puț...

 
Postat de catre General Motors la data de 2012-02-08 15:19:24
         
 
  Ca să nu mai pomenesc de faptul că iar s-a încălcat legea în mod flagrant, numindu-se într-o funcție politică un șef serviciu special.
Dar ce contează pt voi? Ce, e prima dată?
Sunteți pe moșia voastră, faceți ce vă taie capul.
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 12:42:03
         
 
  "...pe care o tot pui la zid cînd îți faci ezerțițurile de linkeală ideologică..."  
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 12:39:11
         
 
  Eu știu doar o singură deosebire între comandantul tău securist și restul lumii: el face parte din atît de blamata "societate criminală comunistă", pe acre o tot pui la zid cînd își faci ezerțițurile de linkeală ideologică. Ungureanu ăsta era un mic și plin de perspective junger al lui ceaușescu. Azi. dacă nu pica ăla, era un strălucit promotor al indicațiilor prețioase! Pe genul ăsta de fanatici îi uram de moarte.
Pe mine, practica și datele istorice m-au învățat că ce se naște din pisică, tot șoareci mănîncă. Oricît de agilă și antrenată ar fi respectiva felină. Nu cred o iotă în bunele intenții ale ăstora. Sunt o ceată de impostori.
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 12:37:32
         
 
  Ce montaj cinematografic și povestea asta cu Ungureanu.
Miroase a fals cael de-o poștă.
băsescule, nici așa nu te vei putea salva.
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 12:31:38
         
 
  Deosebirea dintre Mihai Răzvan Ungureanu și Crin Antonescu e că primul e istoric, în timp ce al doilea e doar absolvent al facultății de istorie.
În timp ce primul nu poate fi nici maăcar premier, cel de-al doilea poate fi un foarte bun președinte.
Imi sacapă logica, dar pentru un site de literatură, logica nu primează simțului poetic :)
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2012-02-08 12:23:25
         
 
  Va sugerez sa va inscrieti in club, pana nu se inchide lista. Ma gandesc sa imi trimit CV-ul
http://romania20.org/blog/2010/03/25/personalitati-in-vizorul-clubului/
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2012-02-08 12:17:28
         
 
  Nu sunt absolut deloc religios. Am motive raționale să nu fiu. Dar, ca individ care încerci să practici exercițiul sănătos al rațiunii, cauționezi, în schimb, toate exemplele pozitive din istoria morală, culturală și politică.
Crezi cu tărie în capacitatea voinței umane de a stăvili și remodela răul. Ești pe post de terezian... laic. Pînă cînd dai piept cu ADEVĂRATA realitate. Pînă cînd miroți culisele mizere ale celor care conduc lumea peste capetele oamenilor de rînd, văzuți ca niște manechine inoportune, în drumul lor către supremația universală. Pînă cînd îți devine evident că se are în vedere practica eugenică, nazistă a eliminării populației de prisos. Acum totul a devenit un bellum omnium contra omnes - scapă cine poate. Adică EI. Se vede atît de clar, încît numai orbii refuză să accepte realitatea.

 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 12:15:19
         
 
  Nu. Chiar și pentru nereligioși, îndemnul Maicii Tereza, pe care îl invoc adeseori, este valabil: "Ați făcut bine și vi s-a plătit cu rău. Continuați să faceți bine".  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-02-08 11:52:35
         
 
  Complicată și costisitoare situație să vrei a trăi frumos în lumea asta și să ajungi, după ani și ani de aspirație curată, să constați că lumea-i un tomberon de jagardele. Să te dezamăgească pînă și cei pe care-i credeai culți, principiali, imaculați. Apăi, să nu devii o fiară revanșardă? Să nu-ți iei sufletul la goană și să pui mîna pe par? Ba chiar o datorie ar fi!...


 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 11:41:16
         
 
  Cei care lucrează în și pentru servicii iau înfățișarea mediului. Pentru a cunoaște informații din mediul agricol se dau agricultori, din mediul muncitoresc muncitori. Evident că din domeniul filosofiei nu puteau să culeagă informații analfabeți.

Dintotdeauna am bănuit, am și scris, oarecum voalat, pe site de mai multe ori. Nu am dovezi. Însă raționez. De ce nu ați fost ministru în primul guvern post 89? De ce nu vi s-a dat Editura politică? De ce nu crâcnesc acum? Intelectonii, cum discutam, iau culoarea celui care plătește ori are dosar cu acordul lui, adică este acoperit, colaborator, etc. Ori, dacă are păcate, există șantajul. Cum credeți că un celebru analist și-a schimbat opiniile la 180 de grade dintr-o dată?

Mă uitam ieri cum unui "analist politic" masiv și cu buze groase, invitat mai toată ziua prin televiziuni, a gafat. "Cum adică, de acum cei care l-ar lăuda pe Ungureanu, sunt acoperiți?" Unii da, unii nu. El sigur este acoperit.

PS. Mai greu să ia culoarea mediului când este vorba de cultură. Pentru că, dacă au cultură solidă, nu se pretează, dacă nu au, este mai greu să ia culoarea mediului. Puteți face un studiu de caz chiar pe aici.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-02-08 11:31:02
         
 
  Dar apropo de Pleșu și Liiceanu...
Cu ceva mai multă vreme în urmă, înainte de a-și da pe față arama, și cînd îi priveam cu oareșcare interes, nu-mi puteam interzice o mirare: cum dumnezeu tot băteau ei poteca la Noica și nimeni nu-i întreba de sănătate. Măcara așa, de formă. Și cum de o tundeau ei prin străinezia cînd aveau chef.
Nu'ș ce să zic, dar un gînd neplăcut mă cam rodea: oare, nu dădeau și ei niște rapoarte, mici dar vesele, despre filozoful român scăpat din închisorile comuniste?
Zic și eu, că e nu numai probabil dar și posibil.
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 11:08:53
         
 
  "Catre Nelu Peia.. vezi ca ai zis ceva de erectie.. ce dracu, prietene.. vorbesti de dansa in casa spanzuratului? " (egzmintescu)

Închipuiește-ți, gigel samahoancă, nu în casa spînzuratului vorbesc de erecție, ci taman în cuibușorul tău de nebunii!
Nu ai simțit pe limbă, în mometele tale de intimitate pantelimonică, gustul mișcoteilor mei?

 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 10:30:57
         
 
  MMRU, adică Marioneta Mihai Răzvan Ungureanu are mai multe bube în cap decât te-ai putea aștepta de la un șef al unui serviciu extern. Dacă nu-și depune singur mandatul sub presiunea evenimentelor o va face. Din nou asistăm la funcționarea totalitarismului democratic. Adică un om decide, în afara legii cine să fie prim ministru și ce să facă acest prim ministru chiar dacă legea interzice ca un salariat al serviciilor secrete să intre în politică.

Domnule AF, când ești paralel cu lumea, într-adevăr, realitatea poate fi percepută și ca vis ori coșmar.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2012-02-08 05:08:39
         
 
  Ecsintescu, poate este de la "iarba", mai stii? Poate ai schimbat si "procurorul", dar nu este obligatoriu sa astepti Primavara ca sa dea coltul. Despre coltul ierbii vorbesc, desigur :)  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2012-02-08 00:51:30
         
 
  Andrei..Suntem calariti! Dar poporul roman va va lua in furci! Vine si ea Primavara. Rastignirea voastra de vanduti!  
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2012-02-08 00:32:36
         
 
  Andrei, Plesu e bagat in zdama-sii de Basescu la wiskiane. Stie toata breasla noastra de vanduti. La fel cum Licuriciul al mare devine in puteri, cu negru ori ba, in pantalonii US Army. Ungureanu e un premier. Votati-l popor roman pe Geoana! Se pare ca Vantu a incalzit SPA-ul. Cu pasta de dinti proctogica marca Rahova. Catre Nelu Peia.. vezi ca ai zis ceva de erectie.. ce dracu, prietene.. vorbesti de dansa in casa spanzuratului?  
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2012-02-08 00:30:09
         
 
  ”Cand, in 1998, l-am invitat pe Mihai -Razvan Ungureanu sa devina secretar de stat in Ministerul de Externe, eram sigur ca are toate calitatile necesare functiei cu pricina, dar eram, de asemenea, aproape sigur ca demnitatea pe care i-o propuneam urma sa fie un simplu episod din biografia sa. Cerusem unui ins studios si scolit sa-si amane, un timp, proiectele academice pentru a sprijini un proiect obstesc. “In tarile noastre, e prea devreme sa lasam politica in mainile politicienilor” – imi spusese Bronislaw Geremek cand il intrebasem daca i se pare utila si legitima decizia unor intelectuali de a intra in politica. Eram convins ca Razvan va asuma o asemenea angajare, dar ca va recupera rigorile carierei universitare de indata ce isi va fi facut datoria. M-am inselat. N-aveam de unde sa stiu, atunci, ca diplomatia si politica in genere erau, pentru el, nu simple dexteritati anexe, conjuncturale, ci ingredienteleunei vocatii. Razvan poate reveni, oricand, in teritoriul cercetarii stiintifice si poate fi, oricand, un excelent professor. Dar incep sa cred ca nu aceasta va fi optiunea lui ultima . Mai mult: incep sa cred ca va fi pacat – si pentru el, si pentru comunitatea autohtona - sa renunte la oficiul public, in versiunea lui politica. Daca clasa politica romaneasca are nevoie de aer proaspat - ceea ce se repeta tenace si ineficient de multa vreme – , atunci tocmai oameni de croiala lui Mihai- Razvan Ungureanu trebuie “ clonati” si pusi la locul potrivit. Am in vedere, intre altele, trei calitati, carente in viata noastra publica, dar bine illustrate de autorul acestei carti.

Cea dintai este dimensiunea culturala. Din pacate, la noi, a prins radacini ideea “folclorica” potrivit careia politicianul trebuie sa fie “baiat destept” si pragmatic. Fara prea multe fasoane carturaresti, fara lecturi, fara “intelectualisme”. O astfel de definitie exclude, din plecare, toate varfurile istoriei politice ale lumii, de la Marc Aureliu la Churchill, de la Napoleon la de Gaulle. Oamenii de viziune nu sunt niciodata simpli administratori sau strategi marunti ai unor triviale jocuri de culise. Nici Titulescu nu era un simplu functionar superior, nici Helmut Schmidt un ingust om de cabinet. Evident, nu orice invatat e pregatit sa preia functii importante in ierarhiile puterii, dar e foarte bine cand oamenii de stat sunt si cultivati. Ambianta romaneasca nu crede, insa, in biblioteca. In cel mai bun caz, ia rudimentara memorie scolara a unui Vadim Tudor drept “eruditie”. Sunt cu atat mai incantat sa vad un ministru de externe capabil – asemenea lui Razvan Ungureanu – sa conferentieze despre relatiile romano-ruse in prima jumatate a secolului 19, sa citeze cu naturalete din Oscar Wilde, din Voltaire si din Psalmi, sa ia premiul “ Mihail Kogalniceanu” al Academiei Romane pentru o lucrare istorica intitulata Convertire si integrare in societatea romaneasca la inceputul epocii moderne si sa vorbeasca aplicat despre rolul “strainului” in consolidarea modernitatii romanesti. Si asta fara sa neglijeze discursul strict “tehnic” privind “politica energetica externa a UE” sau “indicatorii macroeconomici” ai tarilor candidate. O a doua calitate, care unora li se pare pur ornamentala, e politetea. Include aici buna educatie, civilizatia formularii si a tonului, refuzul oricarei agresivitati si grosolanii. In toate manifestarile sale publice, Mihai-Razvan Ungureanu a stiut sa pastreze un echilibru al gestului si o masura a limbajului, de natura sa-I contamineze chiar si pe dusmani. Felul in care a inteles sa demisioneze, cu o declaratie necomplezenta, dar de o remarcabila amenitate, felul in care a navigat in apele tulburi ale conflictului dintre seful sau politic (Calin Popescu-Tariceanu) si seful statului (Traian Basescu), felul in care obisnuia sa raspunda, in interviuri, intrebarilor celor mai incomode, toate acestea au adus in mediul politic dambovitean o rara nota de salubritate. A treia calitate e un anumit simt al oportunitatii si al orientarii politice. Mihai-Razvan Ungureanu a inteles la timp ca nu poti implini, ca ministru, nici un demers politic, nici un proiect fara sustinere politica, fara un sistem de alianta si acomodari intretinut asiduu, dincolo de idiosincrazii si prejudecati. Razvan a reusit, pornind de la acest principiu, sa nu supere radical pe nimeni, sa nu se inconjoare de usi inchise. Politica inteleasa nu ca batalie grobiana, ci ca arta a compromisului, adica a negocierii – iata o perspectiva neluata in seama la noi de cei care nu cred decat ori in lovitura sub centura, ori in “moralina” demagogica. Acestor trei calitati esentiale li se adauga, fireste, si altele: harnicia, puterea de munca (exasperanta uneori pentru colaboratori), ambitia, increderea in sine, tactul, zelul administrativ etc. Adaug ca toate sunt calitati riscante. Il contemplu adesea pe mai tanarul meu amic cu o ( nu intotdeauna marturisita ) ingrijorare. Pariul lui implica uneori, inzestrari acrobatice, relativisme dizolvante, melancolii, vanitati, cinisme de circumstanta si deceptii. Razvan e prea inteligent ca sa nu le stie. Dar sunt incredintat ca modul lui tonic de a se confrunta cu sine si cu lumea din jur (“nu veti auzi de la mine o profetie negativa”- spune el, la un moment dat, unui ziarist hartuitor) va fi dublat mereu de luciditate si discernamant. Restul e destin. Si va fi, deopotriva, istorie, caci prevad autorului o traiectorie publica de ordinul exceptiei.”
Editura Humanitas 2011,"Fata catre fata. Intalniri si portrete" Andrei Plesu
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2012-02-08 00:21:59
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Nene Peia, ia spune-ne, daca stii, ce partid politic l-a promovat pe Ungureanu? Hai, pune mana pe Google si scutura-l de trandafiri galbeni. Unde mai pui ca este si prieten de familie cu Ponta. Daca vei continua sa ne citesti din carnetul rosu de partid, sa nu te miri ca nu te mai ia nimeni in serios.  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2012-02-08 00:13:17
         
 
  Cu alte vorbe: este situații care să poate și situații care nu.
Acu se.
Da' ce se desprinde de aici?
Următorul silogism:
Dacă ungureanu ăsta nu s-a mai spălat pe mînuța care a fost strînsă părintește dă metacarpienele marelui cîrmaci, e de presupus că, animat de aceleași sentimente de loialitate și devoțiune, acum a pupat mîna și, de ce nu?, unele zone mai puțin accesibile ale noului cîrmaci, că acuș e la liber, nu mai au rigori comuniste de protocol; și dacă aferici pupă de multă vreme aceleași zone, atunci se cheamă că aferici nu este numai subordonatul lu șăfu serviciilor, actualemente aproape prim, dar și frate de... pupici, cum ar veni.
Mișto!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-08 00:02:54
         
 
  Cremenalu pui dă comunist!
Oh, oh, și ce mai combăteam, și ce mai ricăventurianoiam!
Da', brusc, ne fleșcăirăm cînd anteresele țărișoarei portocalii și a rectiafericilor o cer, nu așa?
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-07 23:25:38
         
 
  Da, pricepui!
Acușa s-a cam fleșcăit erecția ta anti!
De, este situații care să poate și situații care nu să poate.
En function dă anterese!
Vai de curu tău dă activist!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-07 23:22:19
         
 
  Nene Peia, a fost propus tocmai pentru a fi votat, daca intelegi ce vreau sa spun. Problema nu este atat de grava, atat timp cat nu a fost numit Vanghele, dar nici de neglijat, desigur, pentru ca, daca va reusi sa demonstreze ca poate duce reformele mai departe, eu sunt dispus sa il votez pentru inca o tura. Omul se pare ca este hotarat. Vom vedea, desi timpul este atat de scurt si mai cu seama ca opozitia a intrat deja in fibbrilatii.  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2012-02-07 23:16:29
         
 
  afericiule,
Lasă opturile retorice.
Răspunde aici, în clar, cum e cu anticomunismu ăla al tău?
Mai e așa erect, ca pînă mai ieri?
Uite, tocmai un fost membru supleant al UASCR, adică o frumusețe de june comunist care, dacă nu pica ceaușescu, azi era un ditamai activistu, ei, taman pe unu ca ăsta găsi comandantul tău suprem, să-l pun prim!
Ei, cum e, cum e?
Suflarea Europeei, în frunte cu mine, e curioasă să afle.

 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-07 23:05:27
         
 
  Domnule Peia, spre bucuria mea, existați și sunteți sănătos. Vă asigur că ați devenit argumentul meu suprem. Dumneavoastră si domnul Vanghele, care este, desigur. Asocierea nu este nicidecum eronată și nicidecum întâmplătoare.  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2012-02-07 22:37:17
         
 
  Uite-l, bre, și pe ANTICOMUNISTU lu pește sărat!
Hei, gigilă aferilă, cum e, bre, cu anticomunismu ăla criminal? Mai combați, mai combați la el sau te faci că e viscol și s-au blocat căile neuronale?
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-07 22:17:23
         
 
  Da, numai ca papucii nu erau papuci, erau șoșoni, iar visul nu era vis, era coșmar :)
Domnule Cristescu, textul este ecoliterar, desigur, dar nu are acoperire vizuală, deși se vede clar că v-ați străduit.
Dacă ați dorit să produceți un text umoristic, v-a reușit pe jumătate, iar dacă ați fi dorit cu adevărat să vă reușească, v-ar fi reușit cu siguranță.
Poate și din acest motiv îmi sunteți drag. Sunteți precum opoziția, pentru că, deși nu puteți convinge pe nimeni, statistic vorbind, sunteți o majoritate. Precum papucii despre care făceați vorbire, adică mulți.
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2012-02-07 22:13:00
         
 
  Floricel s-a dus sa stranga laptele si mierea care deja curg in dusmanie...

 
Postat de catre General Motors la data de 2012-02-07 16:58:21
         
 
  Remarc tendința, atât a domniei voastre cât și a altor voci de pe acest site, de a vă eticheta oponenții, pe cât posibil într-un mod cât mai jignitor, dar în limitele limbajului "eco"... Și mai cunosc faptul că adevărul este el însuși o sabie, care taie prin simpla revelare. Constat deci, nu că mințiți, ci că nu spuneți adevărul. Neavând la îndemână tăișul veridicității, dar simțind totuși nevoia de a "tăia", înlocuiți acest tăiș cu veninul exprimării, fără a realiza că astfel vă autoincriminați. În plus, încet-încet orice adversar al dvs, care are ceva de spus, va renunța, pentru că celor care gândesc le place să se bată în argumente, nu în scuipături.
Să fiți iubit!
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2012-02-07 11:39:20
         
 
  Sufocantă imagine!
Un orwelliansim tolstoian, am putea spune.

Dar eu verau să știu pe unde rătăcește anticomunistul feroce, floricel aferel. Știți, ăla cu criminalii comuniști. Sau cum?
Ăsta, șăfu serviciior fu, mai tinerel, așa, și, cică, mai naiv - că ce știa el la doojj dă ani, precum îl scuză SteRE, că foncția dă Supleant al CC UASCR, va fi socotită, peste ani, drept parte integrantă a REGIMULUI CREMENAL COMUNIST!
Măi, măi, măi secureilor, da' ce tecste aveți pă voi!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2012-02-07 11:03:36
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE