FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
semn de lectura
Text postat de daniel d marin
Mălin Stan, “somnul tău îmi face bine”, Ed, Brumar, 2011

Un tango tulburător, în surdină. Cu atât mai tulburător cu cât unul dintre parteneri s-a pierdut de mult – dacă a existat cândva – de unde un întreg ceremonial de absență și recuperare. Iubita eului liric e filtrată, subțiată de tot ce e exterior, în timp ce eul liric confiscă, devorează tot acest spațiu și îl recrează în interior ca să o poată căuta. Ce atinge nu mai are substanță uzuală, ca și cum lumea nici nu ar mai exista cum o știm. Cotidianul e reificat și privat de capacitățile sale spațiale. Undele onirice se insinuează și ele în același om-lume-hologramă, unde inclusiv sensul materiei celei mai neînsemnate e distorsionat și instinctul de supraviețuire inversat. Peliculă exterioară în desfășurări strict interioare, până la insuportabil. Până la implozie.
Să nu ne închipuim că dacă aceste desfășurări vizibile (și mai ales invizibile) de forțe, de spaime, aceste bântuiri apocaliptice febrile, ca un miraj în poezia lui Mălin Stan, sunt puse în pagină, se și întâmplă (ca) în spațiul nostru și în timpul nostru (sau (ca) în spațiu-timpul nostru). Dar ele nu sunt nici “ieșite din uz”. O epopee cât o singură stare!

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Radu Stefanescu,

ai preluat de undeva incomplet rezultatul jurizarii, dar in mare parte e acela - multi autori recunoscuti (se mai adauga unul la enumerarea ta), printre care Malin si-a facut cel putin onorabil loc. nu el, ci cartea lui.

n-am cautat, dar, sigur, e posibil sa fi postat pe net si multe prostii, ca orice autor care nu prea e atent la imagine (:D) (sau ca un autor care e atat de sincer incat se arata pe de-a-ntregul citorilor lui, in toate etapele creatiei sale), dar pt. mine nu Malin de pe net ramane (oricum ar fi aratand el), ci Malin din aceasta carte. si iarasi, sigur, e posibil sa se fi strecurat unele greseli de tipar etc., unele corecturi neduse pana la capat pe text etc. (nu includ aici neaparat anumite parti din ceea ce a numit Liviu S. Bordas mai jos "violentare a limbii române", nu le includ pt. ca unele, chiar sesizate la timp, nu pot fi de tot scoase: ele exprima - autentic - o stare poetica speciala care nu mai tine cont de acest gen de repere, ci de cu totul altceva, de o cu totul alta "muzica" existentiala si textuala), unele texte in plus, pe care eu nu i le-as fi sugerat pentru includerea in carte, dar date toate acestea la o parte (nu multe), cred eu ca ramane o carte care, privita in ce are ea mai bun, ne aduce in atentie un poet extrem de interesant si cu o lume (poetica) a lui. un poet demn de retinut.

Latunski,

bine punctata simptomatologia poeziei de acest tip (ma intreba cineva intr-un interviu, intr-un alt context, parca Andra Rotaru, despre simptomele 2000ismului...). ar trebui sa vorbiti la lansare! :)
 
Postat de catre daniel d marin la data de 2011-11-09 02:19:16
         
 
  Liviu, în cazul ăsta, mă pun pe citit. nu pentru că opinia mea ar conta. oricum, în evaluarea fenomenului critic contemporan, dacă nu ești obișnuit cu paradoxul... fără să fie neapărat un apropos, te-ntreb, îți place sgb? îți spun de pe-acum, că mie, da. de ce? mi-e greu să explic, dar dacă mi se va cere, am să încerc.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-11-08 19:13:28
         
 
  Radu, nu e vorba despre faptul că îmi place sau nu genul de poezie. Nu îmi place în mod deosebit.
Nu mă dau în vînt nici după poezia lui Ștefan Manasia. Totuși, omul știe să scrie. Un singur citat:

„Ostroveni, sub intelepciunea ovariana a numelui tau/ oasele mi-au pocnit m-am facut mare/ am privit dintr-un fund de borcan cum stringi ghem/ teii si blocurile dreptunghiulare// am privit o scoica uriasa culeasa de pe dig/ si cafeniul ei era spinarea ta nocturna/ cind inserarile ne faceau sa tipam/ adaposteam cateii vagabonzi la subsol// “
(Ștefan Manasia – Ostroveni)

Despre Mălin Stan nu am putut afirma niciodată acest lucru. Scrierea lui aduce mai degrabă cu rezultatul agitării unui borcan plin de cuvinte, cît mai șocante, dacă se poate, uneori cît mai grotești, macabre:

„pentru că nu aveau bani de pământ, au însămânțat grâu în capul primului copil din fiecare dimineață care-mi iese în cale,
de acum se așteaptă clienți pentru a-și găsi locul de veci în ei.
aceste capete de morți sunt puse în locul reflectoarelor la discoteci;
dacă lumina soarelui cade pe ele, acestea se mișcă în reluare
dacă lumina soarelui cade pe ele, acestea se mișcă în reluare.
un cer decolorat se întinde pe tavan în cautarea celui preaadevărat, se refugiază prin horn
sărind pe ritmuri de haus. scaunele sunt sicrie în formare care țin lumea în picioare concentrate
după cum să stea pe ele în interior. dansatoarele coafează aceste capete și din ele ies culori, păsări și animale sălbatice ce stau pe invisible. singura muzică este dată de vibrațiile inimii care atunci când fac dragoste slagăre de la noi din țară trec granițele și cuceresc țările ca în ultimul război al lumii.”
(Mălin Stan – Capete moarte ca reflectoare în discoteci)

Exprimarea lui Mălin Stan este una forțată, scrîșnită, căzînd, nu arareori, în ridicol, astfel încît acele bîntuiri apocaliptice febrile despre care vorbea ddm în prezentarea de mai sus au darul de a stîrni, mai degrabă, dacă nu rîsul, măcar un zîmbet îngăduitor.

Să mai amintesc de continua violentare a limbii române? Ar fi inutil. Am făcut-o de atîtea ori, au făcut-o și alții, fără niciun rezultat. Mălin este, din acest punct de vedere, incorigibil.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2011-11-08 17:57:29
         
 
  Liviu, cred că te grăbești, concursul a fost unul important, ddm nu e un oarecare, iar editura Brumar... ce să zic.

a, că nu ne place nouă, e altă chestie. omul n-a făcut decît să ne informeze că volumul său a luat un premiu. la modul decent, zic eu. ceea ce, în treacăt fie spus, nu se poate spune despre comentariul lui latunski. ai altă părere?

Marele Premiu a revenit volumului “Cartea Alcool” de Ion Mureșan, Premiul “Opera Omnia” - lui Dinu Flămând, Premiul I - lui Viorel Mureșan, ”Buchetul de platină”, Premiul II – lui Ștefan Manasia, ”Motocicleta de lemn”, și Adrianei Rodica Barna, ”Lentile de contact”, iar Premiul III – lui Marin Malaicu-Hondrari, “La două zile distanță”, și lui Mălin Stan, ”Somnul tău îmi face bine”.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-11-08 16:37:13
         
 
  Măline, prietene, amice, dacă nu ți-aș fi lecturat aproape toate poeziile postate pe Europeea de-a lungul vremii, dacă nu aș fi răsfoit și alte pagini virtuale pe unde ai postat, aș putea afirma că maestrul în ale criticii latunski este cel puțin răutăcios.

Din păcate, dacă aș comite o asemenea afirmație, ar rămîne fără susținere.

Cum nici comentariile de prin virtual nu arată că autorii lor (cititorii tăi, adică) ar fi căzut pe spate (ba chiar dimpotrivă), lasă și tu un loc pentru fireasca îndoială cu privire la valoarea acelui al treilea premiu despre care aminteai mai jos.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2011-11-08 11:31:53
         
 
  prietene, acest volum a luat premiul al 3-lea la concursul national de poezie George Cosbuc de la Bistrita  
Postat de catre Malin Stan la data de 2011-11-07 07:47:40
         
 
  L-am citit pe Mălin Stan în acest "uichend"; cu tot ce a postat pe aici și prin alte virtuale. Cu tot respectul pentru d.dm.,consider că tot ce a scris acest autor este demn de un virtual sinucigaș. Cel puțin!
Ceva patologic (schizi-paranoi..., pers. multiplă și deduplată) transpiră din din aceste așa zise versuri.
Sper ca autorul să nu se arunce sub șinele de tramvai, de tren, de drezină, de cărucior de mină, de butelii, pînă nu-i apare volumul și coperta. Sper că d.dm să nu fi cedat unor presiuni și emoții, pentru că tot ce comite Mălin Stan este o lecturare a unui dicționar explicativ al limbii de "grand mal". Dincolo de stelele căzătoare, de perfuzii și hapuri de lepomazin, acest om este poet cum și eu sînt fiul lui Evtușenko.
Ce traumă genetică l-a îndemnat? nici nu contează! Aici schizofrenia frizează poezia. Ea trebuie lansată dintr-o cameră cu pereți capitonați.
Nu voi cita versuri, ele vă sînt la îndemînă, precum accesarea de virtual. Las la o parte siluirea limbii autohtone, poate că înainte de lansare a apelat la un critic deștept și evreu (tipologie Graur).
 
Postat de catre latunski criticul la data de 2011-11-06 21:02:41
         
 
  coperta Photobucket  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-11-05 21:17:08
         
 
  lansarea e pe 26 noiembrie de la 13.30 la standul brumar sau eikon, revin curand pentru precizie  
Postat de catre Malin Stan la data de 2011-11-05 17:42:23
         
 
  erata: vedea, n-aveti  
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2011-11-04 21:27:48
         
 
  UItati cum faceti: scanati coperta si puneti fotografia .jpg in "photobucket", cautati pe google si veti veda, daca npaveti cont, va faceti, e gratis. Dupa ce puneti poza in acest site, o deschideti (poza) si vedeti ca alaturi e un tabel cu patru randuri in care sunt caracteristicile ei. Click pe cel cu HLTM si apare "copy", veniti aici si, la sfarsitul textului, "paste". Nu veti vedea poza, ci o mie de hieroglife. Nu dati atentie, postati si, pe site va aparea poza. La RoLit e la fel.  
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2011-11-04 21:27:06
         
 
  intr-adevar, sunt cuvintele pe care le-am scris pentru coperta volumului recent aparut. va fi lansat la sfarsitul acestei luni, la Gaudeamus.

(nu stiu cum se poate insera coperta...)
 
Postat de catre daniel d marin la data de 2011-11-04 20:10:40
         
 
  Dupa cum intzeleg, acest text este prezentarea de pe coperta cartii. Multumim, e foarte buna si asta explica si lipsa citatelor, nu este o cronica, ci o scurta prezentare.

M-ar fi bucurat daca ati fi putut scana chiar coperta cartii.

Steluta!
Veronica
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2011-11-04 15:08:41
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Se scrie și tangou. Așa cum se scrie și Nu am citit din Malin Stan, dar, felul cum ii prezentati opera, in cuvinte pretioase, merita sa fie cautat si citit fără a se ține cont de subiect, predicat și alte amănunte. Cine să fie căutat? Mălin Stan? sau felul în care d.dm îi preyintă opera?

Se mai scrie tangou așa cum se scrie și drept care va felicit.

Dar, atenție. Tangoul nu este șodou. Și nici limba română vreo legumă pentru supă.

PS. Vasilico, subliniază-mi și mie cîteva dintre cuvintele prețioase din textul lui d.dm. Mor de curiozitate.



 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2011-11-04 12:30:47
         
 
  Multumim, domnule d dm! Nu am citit din Malin Stan, dar, felul cum ii prezentati opera, in cuvinte pretioase, merita sa fie cautat si citit. Un semn de lectura frumos, as zice eu, drept care va felicit! Cu un amendament, totusi: sa fi prezentat si cateva versuri de-ale domniei sale.
P.S. nu se scrie "tangou"?!
 
Postat de catre Vasilica Ilie la data de 2011-11-04 11:17:35
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE