FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Vânzătorii de metafore
Text postat de Marian Tudorel Lazar


Dedicată d-lui ZZZ si tuturor celor care pun savantlâcul metaforei cărămidă mai presus de construcția însăși

Pe tarabe înstelate dintr-un fain atelier
Zac metafore stilate și zidite cu mult fler;
Iar, din ele, vrajitorii doctoranzi în poezii
Fac divine bibelouri, jucarele de copii.

Unele ar prinde viață și-ar sălta în două labe
Dacă n-ar avea din fașa, slabe-ncheieturi de babe:
Șchioape, ciunge și zbârcite, cu grai dezarticulat,
De le speli fondul de ten, dai de-un zero, și barat.

Pâna una alta însă, nascătorii au vânzare,
Fiindca cumpărătorii n-au urechi, nici ochi nu are;
Și-nvățați cu mâncărica cea ușoară, zis ghiveci,
Înghit pe nemestecate buruieni proaste și seci.

Când venit-a OPC-ul, să le ceară calitate,
Ei căzură în picioare, nici pe față, nici pe spate:
Dragi inspectori de ne-artă și stimați consumatori,
Calitatea-i demodată, azi la preț sunt nonvalori!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Gaspadin, faci cum crezi. Chiar și inundațiile au avut urmări benefice. Băură și necăjiții ăia o apă plată și mîncară o pîine la țiplă. Păcat că internetul  
Postat de catre latunski criticul la data de 2010-09-15 22:28:49
         
 
  Domnu Latunski,
Considerați cumva că e tardiv să-mi retrag acordul dat, cum că domnu, numit Tudorel, ar putea să se zbenguie p-aci, cu operetele lui rimate?
Încă nu avusesem parte de revelațiile teoretice de mai jos, întinse pe pîinea amară a săracului, pe care le mestecă domnu în cauză, dar acuș chiar că m-am enervat!
Ba chiar mă mir că ați luat sub aripa protectoare un așa exemplu de bățoșenie ignorantă!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2010-09-15 22:08:20
         
 
  Domnule AAA, dupa ce ti-am citit un poem vestit si tristelat, nu mai era nevoie de nimic ca ma convingi ca iti plac lamentatiile si le consideri baza poeziei. Iar daca aceasta baza s-a pus inainte de papirus, nu vad de ce nu ai milita si pentru intoarcerea la caruta cu doua roti si la tablele de lut!
Aleluia!
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-09-15 14:36:43
         
 
  D-le Rechesan, am citit cartile celea importante asa cum le-ai citit si domnia ta, doar ca de mine nu s-au lichit probabil. Insa, la alde matale si la multi altii s-au lichit strans, strans, strans ca marca de...gura. Si d-astilea, cand domnii acestia vorbeste, nu mai vorbeste ei, ci cartile celea.
Fii mata sfant!

Nu cata sa-ntelegi ci baigui io, ci du-ti mai ghini si mai ia vreo noua intelepti sa scoti piatra aiasta ci-am aruncat-o!
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-09-15 14:31:41
         
 
  ..."Exact, d-le Peia, o cacofonie si un dezacord. Si nu sunt singurele pe care le folosesc, nici primele si nici ultimele! Este pur si simplu un mod de exprimare." (M. T. Lazăr) - este pur și simplu un mod agramat de exprimare. Aici, suntem de acord. Scuzele cu înjurăturile extrem de subtile sunt comice, pentru că, dacă îți iau la puricat ortografia, punctuația și sintaxa, am mare șanse să te scot suferind de sindromul tourette (explicație: înjuri continuu), și nici măcar specialist nu-s. Așa că, păstrează pentru tine aceste scuze, că nu suntem chiar toți niște idioți!

..."Cu alte cuvinte, pentru ca tot stie toata lumea la ce anume ma refer, fac o opera, ma lamentez ca o baba de la tara, dar o fac cu cuvintele unui geniu literar. Sau spun un adevar banal, dar folosesc o tona de cuvinte ce zornaie frumos si toata lumea striga: poem, poem!" - aici ai fost sublim! Dacă mai exista vreun gram de îndoială vizavi de incultura ta, ai spulberat-o prin acest fragment; pentru că, Tudorele, 1. dinainte de papirus, literatura a însemnat "lamentație". A sufletului ori a cerebelului. 2. poate că de când numărăm anii așa cum o facem azi, exceptând o mică parte a literturii știițifice, literatura n-a mai dat decât adevăruri de astea "banale", subiective, ceea ce mă duce la 3: întotdeauna, în poezie, a fost vorba de modul de exprimare în primul rând, apoi de cât de banal ori inedit e discurul.

...Poate că pentru tine, cele pe care le-ai înșirat mai sus sunt motivul de-a dormi bine noaptea, pe vraful poezelelor prepașoptiste pe care le trântești cu atâta duioșie. Și e ok, nu mă deranjează. Dar hai s-o lăsăm mai la relanti cu judecățile astea axiologice, pentru că s-ar putea să pierdem simțul ridicolului.
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-09-15 13:22:13
         
 
  Tudorele,
Ești subtil la modul ridicol și aliterar în ceea ce ai scris; cred că trebuie, nu e musai, dar ar fi în beneficiul lui matale să mai răsfoiești nițel niște cărți..importante! Dacă vrei îți putem indica niscaiva titluri, noi cei care scriem "ostentativ"
(de gramatică lui matale nu mă leg, e o opțiune atît de absconsă că mă depășesc explicațiile de mai jos)
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2010-09-15 13:18:46
         
 
  Exact, d-le Peia, o cacofonie si un dezacord. Si nu sunt singurele pe care le folosesc, nici primele si nici ultimele! Este pur si simplu un mod de exprimare. Este un fel de injuratura extrem de subtila pe care o folosesc impotriva domnilor pe care ii socotesc mai sclifositi decat ar trebui sa fie. Le zgarii in mod intentionat urechile sperand ca le voi desfunda timpanul.
Si pentru ca tot a amintit cineva de Becali, chiar daca unii nu vor sa vada mai departe de modul lui "agramat" de exprimare, Becali este o capacitate in domeniul lui. Iar eu tocmai asta incerc sa demonstrez, ca unii oameni pot fi valori si unele exprimari pot contine adevaruri demne de retinut, in ciuda zdrentelor cu care sunt imbracate.
Recunosc ca pe acest site pare sa aiba valoare mai ales kitschul ostentativ, obtinut prin decorarea peretilor cu lucruri costisitoare, ultravaloroase. Ori eu nu neg valoarea aurului sau a perlelor, dar asta nu schimba pentru mine valoarea varului obisnuit de pe peretii pe care a fost ingramadit acest aur. Cu alte cuvinte, pentru ca tot stie toata lumea la ce anume ma refer, fac o opera, ma lamentez ca o baba de la tara, dar o fac cu cuvintele unui geniu literar. Sau spun un adevar banal, dar folosesc o tona de cuvinte ce zornaie frumos si toata lumea striga: poem, poem! Si este poem, dar pentru mine este doar unul de budoar, bun doar sa CREASCA CANTITATEA de feromoni ai femeii cu care urmeaza sa faci dragoste.
Va legati de modul meu de exprimare? Sunt de acord ca mai am de lucrat la el! Dar v-ati obisnuit atat de mult sa slefuiti forma incat ati uitat ca aceasta forma are doar rolul de a imbraca frumos un continut. Iar valoarea operei finale nu poate depasi valoare continutului, indiferent de cat de savanta si placuta la urechi este forma!
Sa fiti iubit!
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-09-15 09:39:34
         
 
  "Fiindca cumpărătorii n-au urechi, nici ochi nu are;" !!!)

O ditamai cacofonia și un ditamai dezacordul!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2010-09-15 00:12:11
         
 
  D-le Latunski, nici mie nu mi-au placut rugozitatile discursului meu. Fiti convins ca il voi mai slefui.  
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-09-14 23:15:09
         
 
  D-le AAA,

Sunt momente cand am ceva de spus si reusesc doar sa tip. Nu este cel mai bun lucru pe care ar trebui sa il fac.
Cat priveste poezia mea, recunosc ca am imbracat in zdrente un gand de valoare. Cat priveste poezia dvs, in continuare sunt de parere ca ati imbracat in perle niste jalnice lamentatii. Nu neg valoarea perlelor si sunt total de acord cu cei care v-au ridicat in slavi datorita lor, dar nu-mi plac lamentatiile.
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-09-14 23:07:55
         
 
  ...Tudorel, admit că nu știu prea multe despre tine. Din amintirea unor episoade religioase, depănate pe-aici, rețin doar că împarți drepturile de autor ale Bibliei cu Gigi Becali. Dar, pentru că fiecare user europeean are dreptul de-a fi judecat pentru ceea ce trimite în first page, deci referindu-mă la îngrămădirea de litere de mai sus, spun că, dacă ar exista paragrafe penale referitoare la literatura virtuală, ar cam trebui să faceți vreo 20 de ani penetenciar.

...Dacă insiști, voi face și o radiografie cât mai critică poiezelei (cunosc foarte bine ifosele poeziei clasice, așadar atenție ce-ți dorești, că s-ar putea să mă înjuri)

Salut!
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-09-14 16:27:25
         
 
  tudorel666(era să scriu rudotel),
sfatul meu este să abordezi un alt registru, cu un alt diapazon (era să scriu diazepam). Îți recunosc vastele cunoștințe teologice și juridice. Panseurile tale de "drept biblic" m-au încîntat prin claritatea lor (infracțiunile săvîrșite de D-zeu și păcatele lui Isus sînt puncte de referință pentru un liber cugetător).
Poezia e altceva. Ce?, o să-ți spună jupan Peia. Mergi pe calea care o cunoști. Dar, șlefuiește-ți discursul. Ce spui mai sus are susținere, cum spui este reprobabil (cu sensul de "puțin probabil", cum crede un prieten de-al meu, cu care joc table și merg la meciuri de fotbal).
S-auzim de bine și să secăm Milcovul dintr-o privire!

 
Postat de catre latunski criticul la data de 2010-09-14 14:17:25
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE