FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Învingătorul
Text postat de bodnărescu andrei
Se târa prin iarba care devenise de câtva timp mai rară, mai tăioasă și mai aspră, pe un câmp secetos și sărac, arid și viclean. Mâinile i se răniseră, hainele îi erau ferfenițite și albeața scrijelită a unui genunchi, ascuțișul bătătorit al unui cot ieșeau prin rupturi, dar lui nu-i păsa de asta, important era că iarba se rărise, ceea ce însemna că se apropia clipa cea mare. Se găsea, de bună seamă, pe drumul cel bun, meritul lui de căpătâi fusese, după cum s-a și remarcat, mai apoi, de către persoane competente, în afara înzestrării care-l hărăzea unui asemenea destin, dar de care el nu răspunde și pentru care n-ar trebui elogiat, perseverența fără margini în străbaterea drumului ales sau, mai curând, acceptat, târâșul continuu prin pietre și bolovani, prin râpi și prin fața peșterilor răcoroase și pline de chemări și ecouri, sub soarele ucigaș al amiezii, sub ploaia sâcâitoare a toamnei, ignorând frigul și grijile mărunte, sacrificând totul pentru acest drum în care credea și pentru acest mers târâș, care parcă-l reîntorcea la origini. Dacă vrei să ajungi, trebuie să nu te ridici în picioare.
Iarba devenea tot mai rară și el, simțind apropierea de obiectul necunoscut dar fascinant, punctul esențial al călătoriei sale din care se desfăceau, ca razele soarelui, drumuri fermecate pe care se putea circula concomitent, își înregistra cu oarecare satisfacție, care, însă, spre surprinderea lui, începuse să pălească, renunțările. De câtva timp, o imagine îi străbătea gândui obosit și însingurat, dimineața aceea aburoasă, sub cerul ca un clopot fumegos balansându-se departe, răsucit în el însuși, apăsându-l cu toată greutatea neantului în care evoluau planete pierdute, sori nenumărați, galaxii arcuite înspăimântător într-o densitate și structură al căror concret ni se refuză și ne doare abstract, ca o rană pe brațul lipsă de care ne amintim neputând înțelege dacă am avut-o sau nu, și fusese surprins să constate că o greutate cu mult mai mare îi apasă fruntea și ochii și dinlăuntru înafară o apăsare ce căuta să-l dezintegreze, aproape real de dureros și totuși ireal, picioarele cabrate ale femeii, bronzate uniform, auriu, forfecându-i răsuflarea, legănătoare ca marea și apoi firul de iarbă pe care-l zdrobea între dinții albi, dezveliți discret de buzele fremătătoare, „să nu te oprești și, mai ales, să nu te ridici în picioare”, îl amenința prietenos Zeul cu degetul la plecare, ea rodea între dinți firul de iarbă, de câteva zile i-a venit ideea stupidă că nu porunca Zeului era totul, își adusese aminte că în noaptea următoare (a câta?) visase că el era firul de iarbă, dar era o pierdere plăcută moartea lui între dinții aceia, s-a trezit, totuși, asudat și cu un gust de cenușă pe limbă și cu un gust de zădărnicie, nu se mai putea întoarce, iar femeia nu i-a mai ieșit în cale niciodată. „Nu e ăsta destinul tău”, îi șoptea, de la plecare, o voce, dinafară sau dinlăuntru. „Taci! Nu te îndoi de nimic. Mergi înainte, mereu înainte, nu te ridica, nu roti privirea, nu te odihni, nu căuta umbra când soarele arde, nu căuta soarele când umbra îngheață...”
Acum se târa pe piatra încinsă, lespezi de piatră încinsă, colțuroasă, tăioasă, prin crăpăturile cărora tot mai rare fire de iarbă se încumetau să răzbească, iarbă vânătă și ascetică...Simțea că este foarte aproape, în curând firele de iarbă n-au să mai străbată și atunci...Ar fi trebuit să se grăbească, dar e ciudat cum aproape s-ar opri, în gâtlej i s-a ridicat un nod amar...Își dă seama acum, pe utimii metri, că nu s-a gândit niciodată profund la asta, cum o să fie, adică, și ce va trebui să facă de-aici încolo. Iată că iarba nu mai crește, numai pietrele tăioase continuă să-i sângereze genunchii și coatele...La început se gândea la bogăție și la femei, vanitatea lui era gâdilată de laudele viitoare, nenumărate și repetate, și, în afară de aceste lucruri înțelese, altele, difuze, abia bănuite, pline de promisiuni, o apă albastră și călduță îl învăluia, el înota cu plăcere pe undele ei prietenoase, apoi nu s-a mai gândit la nimic, preocupat de înfrângerea obstacolelor tot mai numeroase și de înlăturarea tentațiilor tot mai ațâțătoare... Acum, singura plăcere pe care-o mai simte este amintirea drumului străbătut, își dă seama că el a fost singura satisfacție, că altceva el nu mai poate spera, iar gândul că drumul se va sfârși, refuzându-i-se de aici înainte, îl întristează tot mai tare. Dar iată, vai, nici nu e o floare măcar, ci doar o plantă vânătă, o plantă cu care nu știe ce se poate face. Pare a-și aduce aminte...O rupe încet, îi cercetează nervurile ferme, trece peste ea buricele degetelor însângerate și simte praful stelar care-i acoperă frunzele subțiri, în formă de lance. Pare a-și aduce aminte. De undeva, dintr-o râpă sau dintr-un tufiș nevăzut, o pasăre cu glas duios cântă, dintr-odată, în liniștea grea. Întoarce capul, dar parcă-și aduce aminte. Apoi, într-o doară, prinde buruiana-ntre dinți, începe s-o zdrobească, simte gustul leșios care-i umple gura, îi pătrunde în corp. Așteaptă să se întâmple ceva, să se producă o schimbare, dar nu se întâmplă nimic. Soarele arde pe cer ca și mai înainte, piatra își păstrează culoarea, nesfârșitul, ca și ieri, nu poate fi privit în adâncimile lui. El se miră că nu se miră de asta. Pasărea nu mai cântă. Pe piatră, însă, vede șarpele târânduse înapoi, în ascunzișul lui de răcoare. Șarpele? Parcă-și aduce aminte. De ce i s-a părut că șarpele râde? Amar? Batjocoritor? Nu mai știe. Se simte zdrobit, zadarnic. Totul s-au spulberat, toate sunt la fel. Nicio piatră nu depune mărturie că el a învins. Atunci chemă cu glas de copil Zeul...Din aerul încins, de undeva, nu-și dădea seama de unde, auzi un hohot de râs. „Tu ești, Zeule? – scânci omul. „Nu te întrista, auzi Glasul, dinafară sau dinlăuntru, în curând vor veni oamenii...Ei te știu, te urmăresc de mult, te admiră, se agață de drumul tău... Acum, pentru că ai ajuns la țintă, te vor purta pe brațe. Te vor face Zeu.”
Omul întrebă care era ținta, la urma urmei.
„Poate că nu era nicio țintă”, auzi Glasul. Apoi: „Zeule, nu s-ar putea să mă-ntorc?”
Nu-i mai răspunse nimeni, aerul era orb și mut. În stomac, planta aceea scârboasă, cu gust de leșie, de nimic sau de nemurire, îl făcea să se simtă ca un câine care a înghițit un cocoloș de pâine în care cineva a ascuns un pumn de ace. Vuietul mulțimii, care venea să-l sărbătorească, începea să se audă tot mai distinct. Vru să se ascundă...Platoul pe care se afla nu-i oferea, însă, nicio ascunzătoare, și primele capete apăruseră deja de jur împrejur, asudate și zâmbitoare...Stupide... Omul alerga de colo colo, în patru labe, zăpăcit, ca într-o cușcă, apoi își dădu seama că, de fapt, stă pe loc, alergând în el însuși...În el însuși își și găsi, până la urmă, un ascunziș, în care se înghesui cum putu, plângând încet pe dinlăuntru, pe când pe dinafară arăta un obraz zâmbitor mulțimii care-l ridica încet, cu greu, în picioare...
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Mulțumesc, Liviu, pentru lectura atentă, pentru apreciere și pentru semnalarea nmicii ambiguități (am încercat să repar...).  
Postat de catre bodnărescu andrei la data de 2010-09-12 15:29:10
         
 
  Interesantă parabolă. Și bine scrisă. Condei stăpîn pe el și pe mijloacele de exprimare.

Aș obiecta, totuși, pe ici, pe colo.
De exemplu:

mîinile i se răniseră.

Formularea nu e cea mai fericită.

Sau:

o plantă vânătă, o plantă cu care nu știe ce se poate face. Pare a-și aduce aminte...O rupe încet, ........................ Pare a-și aduce aminte. De undeva, dintr-o râpă sau dintr-un tufiș nevăzut, o pasăre cu glas duios cântă, dintr-odată, în liniștea grea. Întoarce capul, dar parcă-și aduce aminte. Apoi, într-o doară, o prinde între dinți, începe s-o zdrobească, simte gustul leșios care-i umple gura, îi pătrunde în corp.

E planta, e pasărea? Nu e nicio malițiozitate în întrebarea mea, ci doar dorința firească de a atrage atenția asupra interpretărilor care pot fi date.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2010-09-12 12:51:21
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE