FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
LECȚII DE VIAȚĂ PENTRU PRINȚESĂ III.
Text postat de Suzana Deac
-Ce sunt instrumentele muzicale Înțeleptule?
-Ele sunt niște cutii sonore, care reproduc diferite sunete umane, din natură, unele ritmuri, care seamănă chiar și cu răgetul animalelor.
-Dar muzica ce folos are ?
-Prințesa mea, întrebarea asta este dificilă...dar am să încerc să-ți răspund... muzica e ca și graiul omenesc, care exprimă bucuria, tristețea, euforia, elanul, dinamismul energizant... al oamenilor.
-Și de ce nu ajunge atunci, doar graiul?
-Știi Frumoasa mea, oamenii doresc să-și prelungească plăcerea auditivă... sunetul pătrunde în urechi, apoi în suflet, inundă inima, rinichii, creierul, stomacul, mușchii, atinge oasele... este o iradiere totală, care te face să plângi, să râzi, să sari, să dansezi și dacă nu știi...
-Și cutiile acestea ciripitoare, cine le face ?
-Mari meșteri ai sufletului... numai aceia știu să redea sunetele dorite de pian, vioară sau contrabas...
-Dar cum cântă pianul?
-Pianul este un instrument muzical complex... când pornesc degetele de la ambele mâini, zici, că s-a umplut camera cu o vrajă plăcută, care ar vrea să dureze o eternitate.
-Și tu înțelegi ce vor să zică clapele muzicale?
-Da, prințesă, este un dialog între degete, între lumea reală și ireală, la limita cărora se găsește omul, el se scaldă în două ape deodată, când dulce, când sărată, așa e în viață, când ne e bine, când ne e rău, și asta pianul știe și ni le repetă să ne bucurăm de imaginile consecutive...
-Dar vioara ce cântă?
-Plânsul omului, părerea de rău, regretele, tristețea, visurile îmbălsămate, suferința ascunsă în iluzii... cerul, clinchetul de copil, gânguritul dintâi, spaima femeii că se termină iubirea, frica omului că viața se îndepărtează tiptil, neputința lui de a opri timpul, care nu lucrează întotdeauna în favoarea lui...
-Așa de multe sunete scoate vioara?
-Și altele, pe care e greu să le redai în cuvinte...
-Dar care sunt mai frumoase Înțeleptule, cuvintele sau muzica?
-Muzica. Ea cuprinde și cuvinte, dar și soarele și umbra sensului, semnificația vibrației...este mai prețioasă, vrea să spună mai multe, decât cuvântul... e cuvântul cântat, care își ia zborul să ne transmită unde diafame, pe care nu ni le explicăm, doar le simțim și rezonăm, avem nevoie de ele și le dorim și azi și mâine... le simțim lipsa...
-Dar contrabasul e contra cuiva?
-Prin absurd, da...are niște voci înfundate, ritmice, parcă e pe aceeași melodie în permanență.
-Și atunci ce folos are?
-Ca și sarea în bucate! El face contrastul prin care orice muzică devine mai dulce... mie întotdeauna mi-a fost milă de contrabasiști, nu culegeau lauri, ei fiind contra și în bas.
-Ce alte cutii cusute din vise mai știi Înțeleptule?
-Sunt mai multe, prințesă, flautul, violoncelul, harpa, toba, orga...
-Desenează-mi-le, te rog!
-Uite, acesta-i flautul care cântă numai iluzii, violoncelul este serios și suferind tot timpul, dar modest nu-și strigă durerea ca toba bătută cu putere, nici triumful, ca și trompeta victoriei.
-Dar harpa ce ne povestește?
-Povestea Cenușăresei, prințesă, a creștinului adevărat care dacă trece pragul bisericii, știe precis că și-a ajutat semenii și nu vine în lăcașul sfânt doar pentru iertare...
-Dar celelalte cutii rupte din sentimentele omului, ce cântă ?
-Mica mea Prințesă, cea mai frumoasă muzică produce o sumedenie de instrumente într-o cameră acustică, primitoare sau o sală de operă, unde răsună tot ce ne doare de la Chopin, Mozart, Puccini, Verdi, până la Vivaldi, Brahms, Beethowen, și sunt mulți alții pe care, prințesa, are toată viața să-i asculte.
-Dar ce e o orchestră ?
-E atunci când toți îngerii cerului coboară în poale la tine, la picioarele noastre și ne roagă să-i primim în case, în sufletul nostru.
-Înțeleptule, vreau să ascult muzică, o orchestră întreagă, te rog, fă-mi pe plac, vreau să fac parte din rândul oamenilor pe care îi bucură sau îi întristează muzica, oricum îi împlinește... vreau să cunosc împlinirea...





Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Doamna, va urmaresc discret tot ce scrieti, de foarta multa vreme. Daca nu am intervenit pe textele dumneavoastra, va rog frumos sa ma scuzati. Sunt multi alti autori pe care ii apreciez in aceeasi masura precum va apreciez si pe dvs. Faptul ca, pana acum cateva saptamaini, Bocancul Literar imi era casa si gazda primitoare, si ca activam numai acolo, poate fi consideart o explicatie. Europeea era site-ul care imi refuzase atat credibilitatea de user cu buna credinta, dar si textele cu adresare directa.
Atata si nimic mai mult!
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2009-11-08 20:59:28
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Susana, ma simt datoare sa revin si pe textul tau si sa las cateva vorbe. L-am citit plecand de la titlul lui Florian. Ar fi fost poate mult mai eficient un comentariu fara trimitere/venire de pe un alt text. Acum, asta e.
Nu ideea de dialog deranjeaza in textul tau ci incarcatura de cuvinte care nu au putere sa creeze imagini. Explicitarea pana la extrema oboseste. Tu nu stii ca explicatiile foarte multe atunci cand le dai unui copil il distrag de la esenta mesajului si nu va mai retine nimic? Trebuie scurt si la obiect. Asta daca ai urmarit latura educativa in text.
 
Postat de catre . solitaire la data de 2009-11-07 23:13:26
         
 
  Va rog sa ma scuzati, nu stiam ca nu am voie sa afisez clipuri fara text... nu inteleg ce text?..text explicativ?  
Postat de catre Suzana Deac la data de 2009-11-06 18:12:00
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE