FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Papagallo Romanus sau scurt tratat ornitologic
Text postat de Atropa Belladonna
A avea papagal e un semn clar de prosperitate, de aceea mulți dintre români au papagal. Papagalul este o pasăre inteligentă și frumos colorată, care aparține clasei Aves, încrengăturii Chordata, familiei Psitacidae. Cea mai interesantă specie a papagalilor este Romanus în-Chordata, sau papagalul românesc, specie care se trage din maimuță și-a fost obținută de români prin încrucișări succesive de limbi romanice. Este o specie ceva mai țipător colorată și gălăgioasă, dar la fel de inteligentă ca și celelalte specii de papagali.
Inițial, se găseau în arealul țării noastre foarte multe exemplare dar, între timp, multe din aceste exemplare au zburat peste graniță, cele rămase fiind în pericol de a fi depășite numeric de subspeciile Politicus în-Chordata și Arapina în-Chordata.
Când este pui, Papagallo Romanus se ține scai de papagalii adulți de la care învață mecanic, prin imitație, să dea bine din plisc.
În general, este alintat cu numele de Coco, dar se poate numi și Mitică, Ion, Gheorghe, Adrian sau Traian.
Are mare afinitate pentru apă, în special cea sfințită, de aceea-i place să se aghesmuiască des. Extrem de curios din fire, își bagă ciocul peste tot, uneori în alcool și unde nu-i fierbe oala. Cum alcoolul se găsește la noi pe toate crengile, mulți papagali scăpați din cușcă umblă creanga.
Un astfel de caz a fost și cel al papagalului unei familii de cunoscuți, care, toată ziua, bună-ziua, se îmbăta ca un porc și înjura: Băga-mi-aș! Cum treceai prin zona cuștii lui, cum papagalul: băga-mi-aș!
Azi așa, mâine la fel, până când stăpânul lui, exasperat, l-a băgat într-o oală cu apă fierbinte, ca să-l învețe minte! Bietului papagal i-au căzut toate penele, încât primul lucru pe care l-a zis când și-a revenit din șoc a fost: Ce pana mea! Expresie intrată rapid în patrimoniul național papagalicesc. Oricum, de atunci n-a mai zis niciodată: Băga-mi-aș! Acum spune continuu: Băga-te-aș!
Destul de longeviv, Papagallo Romanus este sensibil la boli fizice cum ar fi: gripa aviară, gripa porcină sau boala vacii nebune, dar și la boli psihice ca mitomania, cleptomania, grandomania sau scleroza.
Scleroza, de exemplu, debutează insidios, determinând bietul papagal să tezaurizeze obiecte inutile, precum bijuteriile, imobile, automobile și papagalițe.
Acestea din urmă, dacă sunt bune de plisc se fac VIP-uri sau se cuplează cu exemplare din subspecia Polliticus. Când sunt rele de plisc, devin vecine bârfitoare și neveste cicălitoare, făcându-le papagalilor cu care sunt împerecheate capul calendar, încât bieții papagali se izbesc cu el de gratiile cuștii, până sucombă prin sinucidere. Dacă sunt mai rezistenți, își iau cușca-n cap sau, dacă mai au penele la ei, se fac scriitori.
Când scleroza avansează, papagalul începe să arunce cu găinaț în cuștile vecine, sau în celelalte partide.
Din păcate, în țara noastră nu există decât două sanatorii pentru papagalii atinși de această boală: Camera Deputaților și Senatul, unde, deja, nu mai sunt locuri libere. Băga…Pardon! Am vrut să spun:
Ave(s) Papagallo Romanus în-Chordata!
Păi, nu?! Ce pana mea!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Raspunsuri si multumiri

Vero, daca se intampla sa nu gasesc semnul tau sub un text al meu, ma imbolnavesc! Iti multumesc mult!

Domnule Kosta, mai mult ca sigur, in spatele acestei miti se afla o papagalita! In rest, ce mai conteaza?! Va multumesc!

Gheorghe, te asigur ca pana ta e vrednica de toata cinstirea! In cazul penei mele, da-mi voie sa am ceva dubii...:)

Liviu, mare dreptate ai, nu numai Dreptul!...:) Multam, Maestre, de semn!

IBG, bucuroasa de reintalnire.
Te pup, milady!

Va multumesc tuturor pentru lectura si semne,
cu prietenie,
io
 
Postat de catre Atropa Belladonna la data de 2009-07-28 10:01:50
         
 
  ha ha ha
e super sa ai papagal si sa pui barbi. imi place iar. back in town, milady.

...
 
Postat de catre I BG la data de 2009-07-23 22:27:52
         
 
  Ar mai fi Palatul Victoria, Mătrăguno.

Și Cotroceniul... Mamă, ce sanatoriu... Cît loc pentru un singur papagal beteag :)))

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2009-07-21 22:12:33
         
 
  Stimată și inestimabilă Mătrăgună virtuală și foarte reală,
Nu sî poati sa ni lasaț așa-nică făr de lămurire: adicălea penile celea-s rușînoasî, nu-s vrednici dă oleac dă cinstire?

Peruș Ornitorincea, zburătoare de sait
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2009-07-21 14:47:41
         
 
  Inspirata si plina de umor scriere, asa cum deja ne-ati obisnuit. Sunt sigur ca in spatele acestei minti se ascunde o femeie superba. Sau macar un suflet impecabil. Sau nu. Oricum, daca va serveste la ceva, va bucurati de respectul meu neconditionat si sincer. Ca-mi zisei: ce pana mea, n-are cum sa fie rea! Kostanie, papagal sau alta dihanie.  
Postat de catre sters sters la data de 2009-07-21 10:33:05
         
 
  Buna revenire!!!

Si bravo, te citesc intotdeauna cu placere!

*

Vero
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2009-07-20 21:03:15
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23924
Comentarii: 120160
Useri: 1423
 
 
  ADMINISTRARE