FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Despre cea care a văzut totul*
Text postat de latunski criticul
Îmi priveam umbra și nu reușeam
să o îmbrățișez, atunci
ne-am așezat împreună
și am pălăvrăgit îndelung:

„Spune-mi prietenă, spune-mi prietenă,
povestește-mi cum e în lumea umbrelor”.
„Nu-ți spun prietene, nu-ți spun prietene,
dacă ți-aș spune, toba din pieptul tău
ar bate prea repede, n-ai mai găsi
cărările duhului tău și rău ți s-ar
tulbura substanța aceea vîscoasă
ce o porți pe sub țeastă.”

„Spune-mi prietenă, spune-mi prietenă,
unde te duci tu, cînd temelia cerului
naște norul cel negru, doar ce
simțeam sclipirea dimineții(?)”
„Nu-ți spun prietene, nu-ți spun prietene,
dacă ți-aș spune ai cădea în tine,
neliniștea ți s-ar cuibări în vine.
(?) chiar vrei să semeni cu drumețul
de cale lungă; află singur
cum se dobîndește neliniștea
și cum se cultivă tăcerea”

„Spune-mi prietenă, spune-mi prietenă,
unde sînt umbrele fiilor mei nenăscuți(?)
„Nu-ți spun prietene, nu-ți spun prietene,
că prea cauți năluci prin pustie
și locuri uscate-n santine.
dacă ți-aș spune ai avea nevoie
de o cruntă beție, ori de o lamă tăioasă;
uite, eu mă alungesc
anticipînd o noapte uterină,
mai bine taci,
astîmpără-ți neliniștea,
merg și eu să mă culc cu tine”

„Nu pot prietenă, nu pot prietenă,
nu vreau să mă culc cu tine(!)
mai lasă-mi bețișorul de tobă...

(?)ai dispărut,
să mai tăifăsuiesc aș vrea,
dar cu cine(?)

* după o idee a Ninei Lapșenninikova, secretara mea în viață, și a preotului Siulikiunninni, care a trăit în mileniul III înainte de mileniul acesta.

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Stimata doamna, preadistinsa (si precum vad, profund atinsa)
Ganditi prea tehnic. Sigur nu sunteti inginera? Ca inginerii, stiti, difera... Io zic asa, ca umbra ceea e una cu definitie inalta, scoasa din sfera realului, Latunski opereaza cu semne si concepte care sunt greu de dibuit de catre mintile excesiv tehnicizate, asa cum banuiesc c-ar fi a dumitale. In loc sa itelegi transfigurarea umbrei, scoasa din mecanica fireasca a luminii si umbrei din fizica, si s-o asimilezi firesc unui concept de dublura a fiintei, venind de dincolo, din acel "dincolo" din care vine Enkidu, prietenul lui Ghilgamesh, dumneata ce faci? Tehnicizezi, banalizezi, tragi spre vulgar, numai asa, ca sa iti iasa glumita cu ...lipsa sursei de lumina. Jalnic. Geaba incerci apoi s-o dregi cu "poemul superb". Mucii au fost deja trantiti in fasole, iar prima impresie, cum stii, conteaza. Asa ca nu am fost nici rau intentionat si nici paralel cu realitatea. Rau am sa fiu acum, si iata de ce: daca nu mi-as fi luat cu grija temperatura, uitandu-ma in oglinda sa vad daca n-am pete pe piele de la vreo indigestie, ceva, as indrazni sa zic o mare tampenie, pentru care, desigur, ma vei ierta. Dar tonul, muzica, argumentatia si vocabularul folosit de dumneata in acest comentariu de raspuns seamana al dracului de bine cu ceva ce-mi reverbereaza prin minte. Dar nu, n-am innebunit inca! Nu poti fi clona distinsului Emmanuel. Si-apoi, el e barbat, ma rog, atat cat se poate vedea in poza si chiar pe dinafara. Cum sa-si spuna Maestrul "Elena"? Doar daca am dreptate si i-au gresit vena! Nu, ma duc sa-mi iau temperatura din nou, am si termometru special, electronic, pe celalalt mi l-au stricat niste poeti si i-au baut mercurul. Stii ceva? Uite, am o rugaminte: du-te in fata oglinzii, dezbraca-te, si uita-te bine daca nu cumva esti domnul Corbu, prea seamana indignarea ta cu a domniei sale, pana la identitate! Daca descoperi ceva interesant, anunta-ma. Desi...nu, cred ca ma insel. Am dat in prosteala. Dar poemul e bun. Ironia nu ti-a iesit. Iar daca nu esti cine banuiesc, nici nimic altceva n-are ce sa-ti...iasa! Ptiu, drace, duca-se pe pustii! K
 
Postat de catre sters sters la data de 2009-06-03 21:26:19
         
 
  "Trecând peste ușoara doză de umor poemul este superb. Un taifas filosofico-palavrist (ori palavragist?) ca un preludiu pentru noaptea uterină"

Așadar "poemul este superb." Aceasta este judecata de valoare pe care normalitatea ar trebui să o rețină.

Cât privește prima frază a comentariului meu Latunski, care este un om de mare spirit și cu judecată profundă va înțelege. Nici nu-i complicat. Umbra fizică presupune o sursă de lumină. Care nu poate fi prezentă decât metaforic vorbind ca fiind permanentă ființei. In rest mai sunt și timpi morți în prezența surselor de lumină de-a lungul vieții cuiva. Așadar statutul ontologic pe care îl are umbra fizică a cuiva este determinat de existența unei surse de lumină soare, lună, stele, felinar, bec etc. De aceea am făcut trimitere la faptul că o astfel de umbră-prietenă nu poate să vadă chiar totul din simplul și bunul fapt că nu are existență permanentă. Că autorul face trimitere și la "umbre" ca suflete este o altă poveste. Evident poemul poate fi comentat și oferă suficiente mize.
Comentariul domniei voastre domnule Kosta care îmi reproșează lipsa receptării poemului "Ca sa poti recepta cum se cuvine acest admirabil poem " este unul prezumțios și paralel cu realitatea. Poate chiar rău intenționat.

Însă de la astfel de considerații și până la "Elena, sigur ti s-a gasit vena?" ori "Asadar, Elena, cauta-ti mai cu grija vena si injecteaza-ti o doza de cal. Chiar daca nu esti neaparat in spital. Poate, cine stie, iti va face bine." este cale lungă.
Oricum nu vă onorează.

Poate prezentarea unor scuze v-ar mai putea salva.
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2009-06-03 16:41:30
         
 
  Elena, sigur ti s-a gasit vena? N-ai cumva probleme cu injectia periodica, voiam sa zic? De unde scoti dumneata o inadvertenta vizuala la acest admirabil poem? Este un cantec, unul frumos, despre umbra, despre moarte, despre femeie sau, de ce nu, despre iubita care, evident, din pozitia sa privilegiata pare sa fi vazut totul. Ca sa poti recepta cum se cuvine acest admirabil poem despre moarte, sau despre umbra, sau despre femeie, sau despre iubita, sau despre viata asa cum poate fi ea uneori sau mereu, trebuie putina ingaduinta, un pic de noblete sufleteasca, un dram de atentie, ca si un piculet de delicatete sufleteasca. Daca este sa ma refer la luarea initiala peste picior iti pot spune ca pare a fi o rautate gratuita. Umbra, intunericul, teama, sunt lucruri grave si serioase, la care ar trebui meditat, mai ales daca te pretizi a avea o cat de mica tangenta cu literatura. Asadar, Elena, cauta-ti mai cu grija vena si injecteaza-ti o doza de cal. Chiar daca nu esti neaparat in spital. Poate, cine stie, iti va face bine. Sau nu. K  
Postat de catre sters sters la data de 2009-06-03 15:03:31
         
 
  Erată: Distinsa  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2009-06-03 12:21:34
         
 
  Distins Nina Lapșenninikova pare a fi o generoasă. Însă aici cred că s-a înșelat un pic. Poate "care a văzut cel mai mult" și nu "totul" Că noaptea, de un paregzamplu, când nu e lună, când nu e curent, când nu e bec și alte cele surse de spectru vizibil pare a nu fi nici ea, prietena. D-apoi să mai și vadă? Da mai știi o fi ubicuă.

Trecând peste ușoara doză de umor poemul este superb. Un taifas filosofico-palavrist (ori palavragist?) ca un preludiu pentru noaptea uterină.

Se caută criticul criticului.

 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2009-06-03 11:36:03
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE