FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
SANDU
Text postat de Suzana Deac

O femeie, mică, fragilă. Vorbește foarte repede. Nu are atâta timp, câte ar avea de povestit. A venit cu Sandu. El este în clasa a 8-a. Sunt probleme cu el.
-De la Poliție am venit acum. Sandu a spart o casă. Orice aude acest copil, el îl încearcă. Da sigur, că prietenii îl duc la rău. Și acum, de la prietenii săi a auzit, că pe scara cealaltă a blocului nostru, este un apartament, unde nu stă nimeni, nimeni nu intră acolo, nimeni nu iese de acolo. Acest lucru i-a stimulat imaginația și apetitul față de aventură, că timp liber are destul, încă prea mult, față de cât ar avea el nevoie. A spart locuința, iar Poliția l-a prins asupra faptului. Prietenii, precis că prietenii l-au denunțat între timp. Sandu nu merge la școală, numai din când în când, e înscris la liceul de arte plastice, fiindcă desenează frumos. Dar fuge foarte mult, iar eu nu pot fi tot timpul pe urmele lui, nici să-l duc de mân㠖 spune femeia uscățivă.
–Face fel de fel de promisiuni, continuă mama băiatului, apoi peste două zile nu mai știe ce a promis. Din nou e pe stradă și vagabondează. Cu prietenii. Zile întregi stă între blocuri, murdar, ud, înfometat. E ca un maidanez, cu oricine se împrietenește. A mai fost la poliție. Nu odată. A spart împreună cu prietenii câteva mașini și a furat radiocasetofoane. Are și dosar, dar încă e minor. Dacă continuă tot așa, poliția îl închide într-o școală de corecție. Poate ar fi mai bine. Și totuși, nu. Acolo se învață și mai bine tehnica furtului, fiindcă copiii cei răi se adună laolaltă. Nici nu mai știu ce să fac cu el – și începe să plângă femeia cea mică.
-Părerea mea este, că tatăl ar trebui chemat acasă urgent din străinătate, fiindcă la dumneavoastră în familie nu există autoritate.
-Degeaba vine acasă bărbatul meu, se opune femeia, că nu are nici un pic de autoritate. În toată viața lui a fost om slab, niciodată nu a știut ce trebuie făcut cu copiii. Îmi spunea mereu : « Lasă, tu Angela, cu timpul se vor maturiza și vor fi mai cuminți ! »
-În oarecare măsură a avut dreptate în legătură cu cel mai mare copil. Pe el îl cheamă Andrei. Cu el au fost multe probleme la școală. Era capabil ca și Sandu, dar nu vroia să învețe. Enerva profesorii și fugea le nesfârșit de la școală. Până la urmă doctorul de psihiatrie infantilă l-a trimis în clasa a 5-a la Târgu Lăpuș. Acolo era un sanatoriu pentru copiii cu tulburări nervoase și psihice și în incintă exista chiar și școală, ca să nu rămână copiii în urmă la învățătură. Lui Andrei nu i-a plăcut acolo de loc.
S-a înțeles cu trei colegi, ca să fugă. Ceilalți copii erau mai mici ca el, așa că el era liderul lor, și pe rând, pe fiecare l-a dus acasă cu trenul... Pe unul l-a însoțit până la Constanța, pe al doilea la Hunedoara, iar pe al treilea la Baia Mare... La urmă a venit și el acasă. Când l-am văzut în ușă într-o seară, mic, slab și negru ca tăciunele de atâta drum, era să nu-l recunosc. De câteva zile nu prea a mâncat. Mi se plângea că nu-i place la Târgu Lăpuș, dar eu nu aveam ce face cu el și l-am dus înapoi la sanatoriu, și acolo a urmat școala până a terminat și clasa a 8-a. Până azi îmi reproșează că l-am închis între nebuni. Nu mă poate ierta pentru acest lucru.
Și femeia cea scundă din nou a început să plângă.
-Andrei a cântat la chitară. Știa cânta bine. S-a înțeles cu încă doi băieți, și a înființat o formație. Cântau bine în trei. Sigur, am investit bani în această afacere, că așa a dorit Andrei. Iar noi am vrut să-l ajutăm. Soțul lucra deja în străinătate, în Italia. La noi în casă banii nu ajung niciodată. Și Andrei a vrut să meargă în Italia, într-una se ruga de noi, dar nu am fost de acord cu această idee. Atunci el a fugit în străinătate, cu câtva timp înainte de Zilele Bistriței, și-a părăsit colegii de formație fără să-i fi anunțat în prealabil. A fost prins la graniță și poliția frontieră l-a ținut închis câteva zile în arestul gării.
Eu, o vreme, nu am știut nimic despre el, apoi l-au lăsat acasă. S-a cerut înapoi în formație, dar băieții nu au fost de acord, explicându-i că ei au exersat în absența sa și pregătirile pentru zilele Bistriței le-au făcut fără el. Bineînțeles, că așa, și banii investiți s-au pierdut. Nu avea stare de loc. Nu avea nici bani. A început să fure de acasă, mai ales bani. Multe certuri au fost în familie din această cauză. L-am pedepsit, iar eu plângeam de supărare. Atunci când mă gândesc înapoi, lui Sandu i se făcea milă de mine pe vremea aceea, și el plângea cu mine împreună, și îmi făgăduia, că el nu o să facă niciodată asemenea lucruri. Și acum Sandu se află într-o situație mai gravă, decât Andrei la vârsta lui.
Când Andrei a furat din nou bani din locuință, l-am alungat de acasă, că altceva nu știam ce să fac. L-a primit un prieten de al său, iar între timp s-a angajat. Dar colegul său era însurat și nicidecum nu se înțelegea cu nevastă sa. Mai mult, Andrei o consola pe femeie, când aceasta se plângea. Într-o seară, după ce, el, Andrei împreună cu soția prietenului au băut ceva și au povestit împreună la Restaurantul Ștefan până târziu, au părăsit barul și s-au așezat pe banca din stația de autobuz. Acolo, vorbeau prea tare pe semne, fiindcă peste o vreme un țigan și-a scos capul pe fereastră și a zbierat la ei, să vorbească mai încet, că nu poate dormi. Dar Andrei i-a replicat cu obrăznicie, la care țiganul s-a enervat și a ieșit pe stradă.
Andrei era mic de statură, dar fiindcă făcea sport, avea un pumn puternic. Când i-a dat una la om, el a căzut jos, cel puțin așa relatează Andrei faptele petrecute. Apoi situația s-a complicat și mai mult, pentru că bărbatul respectiv avea un tub în picior în urma unei operații, iar din cauza căzăturii, i s-a rupt piciorul, era și cardiac și diabetic, și i s-a făcut rău în urma acestor afecțiuni. Aparținătorii lui au chemat urgent salvarea. În final, pe Andrei l-au condamnat și a stat doi ani în închisoare.
Când s-a eliberat, nu-i găseam nicicum un loc de muncă. Îmi amintesc atunci, în ajunul Crăciunului, mi-ar fi trebuit o mobilă de bucătărie. Am rugat un frate iehovist, care era tâmplar, să ne facă o asemenea mobilă. Iar el îmi spunea să i-l dau pe fiul meu să-l ajute. S-a dus băiatul meu cel mare și a lucrat conștiincios două săptămâni, și mobila a fost terminată la timp. La început tâmplarul nu știa, că fiul meu a fost în pușcărie, mai târziu a auzit de undeva, dar nu l-a dat afară din această cauză.
Între timp, fiul meu într-una insista, că el vrea să meargă în străinătate să lucreze, ca și tatăl lui. Până la urmă ni s-au adunat niște bani și l-am ajutat pe Andrei să ajungă în Italia. Doi ani la rând a lucrat serios în același loc de muncă, și se vedea că și-a mai revenit. Dar acum, am fost obligată să-l chem acasă pentru Sandu, nu mai birui cu el. Pe mine nu mă mai ascultă.
-Ați făcut rău că l-ați chemat pe Andrei, atunci când ați văzut că s-a mai maturizat și s-a apucat serios de muncă. Trebuia să-l fi lăsat în pace în continuare să-și găsească propriul scop și echilibru în viață. Ce ați câștigat cu faptul, că l-ați chemat acasă ?
-Ce am câștigat ? Bună întrebare - răspunde cu amărăciune femeia cea slabă. Și-a bătut fratele cu sălbăticie, am fost nevoită să-l scot din mâinile lui.
-Să știți, că bătaia nu are un efect bun, copiii răspund cu agresivitate la agresivitate. Îi fac și mai rebeli, și mai neadaptați. Sandu, prea multă bătaie a primit deja, nu e voie să-l mai bateți, că-i creșteți numai frustrația și agresivitatea. Andrei mai bine i-ar povesti fratelui mai mic despre propria sa viață, și i-ar da câteva sfaturi desprinse din propria sa experiență, poate l-ar influența spre o cale mai acceptabilă, decât să-l provoace cu bătaie, atunci când nici el, Andrei, nu a fost cuminte la rândul său. Sandu în sinea lui, conștient sau inconștient îl imită pe fratele lui, că alt model masculin nu a văzut în casă. Și lui, acest exemplu i se pare mai dezirabil, de acceptat.
-Lui Andrei nu-i place să povestească despre viața sa, nu ne poate ierta pentru faptul, că în copilărie l-am trimis la sanatoriu și l-am închis între « nebuni ».
-Ce credeți, de ce își bate fratele mai mic ?
-Că altfel, nu ascultă. Și așa, numai două zile la rând merge la școală, după care fuge, că s-a obișnuit deja cu vagabondajul. Apoi e și Mișu, el e în clasa a 7-a, iar el deja lipsește de la școală mai mult decât Sandu. Mișu este la Școala de muzică, cântă frumos. El a început să fure bani de acasă și mai repede decât Sandu. De toate relele s-a apucat și mai repede decăt Sandu. M-am dus pentru el la psihiatru, dar doctorul mi-a spus să vin la cabinetul lui privat unde mă costa consultația. Nu am putut să merg, că din păcate, pentru așa ceva nu am bani. Ar trebui un psiholog pentru acești copii, dar la școală nu există așa ceva. Iar bani nu am să-i duc pe ei la cabinet particular. Dacă nu mă duc și eu cu ei, ei nu se duc în asemenea locuri.
-Ce face Sandu, când lipsește noaptea de acasă ?
-Joacă biliard toată noaptea. Are o mulțime de prieteni și prietene. L-am rugat de câteva ori, să-și cheme prietenele la noi, acasă, ca să le cunosc și eu, că în continuu îi sună mobilul și-l cheamă în toate părțile. Într-o zi au venit două fete la noi, erau mai mari decât băiatul meu, susțineau că sunt eleve la liceu și discutau foarte lejer cu Sandu. Am intrat și eu în vorbă cu ele, le-am întrebat de ce umblă cu fiul meu, că doar el este un copil rău, nu ascultă, fuge de la școală, nopțile numai el știe unde și le petrece. Până la urmă mi-am dat seama că fetele îl iubesc pentru banii și pentru disponibilitatea lui, oricând este chemat, el se duce. Dar de unde are bani, nu prea știu, decât, că ajută în diferite cluburi, și probabil de acolo primește niște bani. Mai târziu mi-a reproșat că de ce l-am criticat în fața fetelor, astfel l-am făcut de rușine. După aceea nu mai vroia să mai invite fete la noi.
-Ar fi bine dacă v-ați conecta la internet, ca să fie ceva interesant în casă, care să-i lege băieții de locuință.
-Problema este că nu avem nici calculator, că am pățit și cu acela. După câștigul nostru am fi avut drept să înaintăm o cerere la școală de a intra pe gratis în posesia unui calculator. Dar secretara, când a scris numele părinților, a greșit numele soțului meu, iar în magazinul respectiv nu au vrut să ni-l dea calculatorul. (Oare unde a ajuns acel calculator destinat familiei în cauză ?) Când am făcut reclamație la învățământ, a fost deja târziu, am ieșit din termen, iar magazinul în asemenea condiții, numai în anumite perioade dă calculatoare. În anul următor am încercat să depun cerere pentru Mișu. În perioada când trebuia să ridicăm calculatorul din magazin am fost nevoită să merg în Italia la soțul meu, și am rugat insistent pe secretara școlii, pe care o cunosc foarte bine, să-l ridice în locul meu. Ea a uitat acest lucru, și așa am rămas fără calculator. (Oare la cine a ajuns al doilea calculator?)
-De ce nu ați făcut reclamație la școală?
-Nu mai am curaj. Dacă am atâtea probleme cu cei doi băieți, nu-mi permit să fac observații nimănui. Și așa mi-e rușine să mă întâlnesc cu directorul, cu diriginții, care cu toții mă sfătuiesc să-mi duc copiii la psiholog. Iar eu am nevoie de un psiholog bun, dar bani pentru așa ceva nu am. În școală nu este asemenea specialist, în nici una. – Și curg șiroaie lacrimile din ochii deznădăjduiți ai mamei.
-De ce nu ați înaintat din nou cerere la școală pentru un nou calculator ?
-Am făcut și acest pas, dar computerul a respins cererea, pe motiv că numele fiului meu deja figura în evidența celor cărora li s-a aprobat. Și de două ori nimănui nu i se aprobă cererea.
-Deci, dumneavoastră de două ori vi s-a aprobat cererea, și totuși nu aveți nici un calculator ?!
Femeia mică plângea. Plângea foarte ușor. Și foarte des. Neputiincios. Dezarmant. Fără speranță. Când te uitai la ea, aveai senzația că înoată tot corpul în lacrimi, și în acest corp nu se găsește nici o licărire de bucurie, că e plin de tot, numai cu tristețe, fatalitate, ghinioane...
Nici nu ai știi de unde ar trebui începută sprijinirea ei. Cine ar trebui să primească ajutor în primul rând . Și sub ce formă. E atât de complicată situația familiei.
-Văd că toți trei copiii au aptitudini artistice, desenează, cântă.
-Da, această înclinație de la mine au moștenit-o, iar « capul » de la tatăl lor.
Oare, a făcut referire la inteligență ? Dar comportamentul de unde l-au preluat ?Unul de la celălalt ? Iar educația a rămas fără nici o urmă ?
-Știți, eu sunt de la Ciznădie. Acolo am cântat în tinerețe, apoi am cunoscut un chitarist. Ne-am căsătorit și cântam împreună, până soțul meu nu a devenit așa de gelos, că mi-a interzis cântatul. Nu mă lăsa să cânt, ca să nu devin o c..... Pe urmă eu m-am despărțit de el și m-am mutat la Bistrița. Aici m-am căsătorit din nou, și am devenit jehovistă după soțul meu.
-Ce părere are soțul dumneavoastră despre cele întâmplate ?
-El așteaptă să se maturizeze copiii. De mult mă rog de el, să-i ia lângă el pe cei doi băieți. Le-a promis că îi ia după ce termină amândoi cele 8 clase. Băieții ar dori să meargă la tatăl lor, dar să meargă la școală, din păcate, nu le place.
-Nu v-ați gândit niciodată, că băieților le lipsește tatăl lor ?
-Degeaba ar fi el aici, că nu are nici un fel de autoritate în fața copiilor.
-Dar nu e vorba numai de asta. Copiii de la naștere își iubeșc părinții. Lor le lipsește dragostea de tată, spiritul tatălui. Dumneavoastră v-ați certat cu ei, i-ați pedepsit, i-ați bătut, dar copiii își doresc tatăl, sau și pe el, și dacă este mai moale, le lipsește această imagine, acest model, această sursă de emoționalitate, această sursă de putere din casă, și din sufletul lor. Nu au cui să dovedească, nu au cui să arate, pentru cine să se zbată.
Oamenii de obicei, numai latura financiară iau în seamă dacă este vorba despre munca în străinătate și nu iau în calcul, numai târziu sau prea târziu, că nevoia de bază de dragoste și de siguranță nesatisfăcută de ani de zile la copiii, poate provoca consecințe neașteptate, iremediabile. Ca și în familiile dezorganizate, apar aceleași fenomene, evenimente, comportamente, provocate de fapt de neglijență în raportare, dragoste, comunicare. Și această problemă se rezolvă foarte greu.
Mama se uită confuz la mine – dacă își cheamă soțul, tot e în zadar, pentru că nu-și poate pune la punct băieții, și familia cu cinci copiii cum să reziste fără bani ?
-Mai aveți copiii ?
-Da, doi micuți, fetița e în ciclul primar, iar băiatul este la grădiniță.
-Ei ce fac, când scandalurile din familie urmează unul după altul, când dumneavoastră plângeți ?
-Mi se alătură, și plâng și ei.
Doamne Dumnezeule ! Ce copilărie ! Săracii de ei toți !




Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23932
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE