FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
23
Text postat de George (Dumitru) Corbeanu
- Interesanta poveste ne-ati spus, surase femeia. Asa e, eu o recunosc, probabil fac parte din publicul lor tinta: nu mai am timp sa citesc, o faceam odata, dar acum nu mai am nicio sansa. Citesc reviste si tabloide, sa imi mai deconectez mintea. Sunt destule pe care le poti citi intre doua semafoare, cand conduci, nu Robert ?
Robert surase si el, povestea batranului le adusese zambetul pe buze.
- Legat oarecum de asta am trecut si eu printr-o experienta interesanta, l-am auzit pe Robert. S-a intamplat in Grecia, la meteore, acum cativa ani. Ati vazut vreodata meteorele ? intreba insa batranul isi clatina capul, nu, nu le vazuse. Merita sa le vizitati, daca va puteti face timp odata.
- Poate, daca mai iesim vreodata de aici.
- Sunt extraordinare, dar mai extraordinara este povestea lor, modul cum au fost construite. Pentru unele dintre ele nu a ajuns o viata de om. Am petrecut o zi intreaga acolo, sus pe stancile acelea, admirand arhitectura manastirilor, uimit de cum se ridica parca direct din piatra, ca si cand stanca ar fi erupt deodata formand lacasurile acelea sfinte. Imi imaginam calugarii medievali carand materiale de constructie in spate, pe scari lungi si instable, sau cu scripeti improvizati, in plase subtiri, si dintr-odata m-am simtit minuscul, o furnica ascunsa la umbra confortului dat de tehnologie, iar pe ei titani ai devotamentului, murind pentru un ideal, acela de a atinge cerul inca din timpul vietii.
Am coborat de la Marea Meteora, cea cu hramul Schimbarea la Fata abia cand se inserase de-a binelea afara. Imi simteam sufletul usor. Dupa orele petrecute in fata acelor minunatii spirituale ma simteam pur, ca un copil, pregatit sa o iau de la capat, incepand parca o noua etapa a devenirii mele.
Jos in parcare ne astepta autocarul cu care venisem. Dar inainte sa plecam, soferul ne-a propus sa petrecem cateva minute intr-un magazin de icoane si suveniruri si mi-am spus ca este o idee buna, paraseam acele locuri cu o amintire frumoasa. Inauntru ne-a intampinat un tanar bronzat, cu parul carliontat aratandu-si dintii albi intr-un zambet profesional.
- Intrati, astazi este o seara speciala, am sa va povestesc cum facem icoanele pe care le gasiti aici, spuse intr-o romana stricata, insa inteligibila. Era grec dar isi facuse studiile superioare in Romania, atunci invatase limba, ne-a marturisit imediat dupa aceea. Apoi ne-a strans pe tot intr-un loc ingust si a inceput sa vorbeasca.
- Tot ce vedeti aici sunt facute de noi. Asa cum observati in spatele dumneavoastra, pe rafturi, sunt mai multe feluri de icoane, pe mai multe categorii de preț. Ne adresam tuturor, puteti lua o icoana doar cu cativa eurocenti. Pretul este dat de mai multi factori. Vedeti, sunt mai multe tipuri de icoane: icoane pictate de mana, direct pe lemn, sau icoane imprimate, adica desenul este deja facut si se aplica pe suport direct, munca manuala este minima. Si icoane facute la masina, pe o matrita, asa cum vedeti acolo. Din materialul acel argintiu. Fiind facuta la masina, efortul este foarte mic, de aceea pretul este si el mai mic comparativ cu celelalte. Bineinteles, cele mai scumpe sunt cele facute de mana.
Un alt factor care influenteaza pretul este vechimea. Cu cat icoana este mai veche, cu atat costa mai mult. Dar e greu sa mai gasesti icoane vechi. In plus, odata gasita o icoana veche, devine parte din patrimoniu, si este aproape imposibil sa o comercializezi. Mai avem icoane din acestea pe care le-am cumparat direct de la manastiri, insa le vindem adevaratilor colectionari. Aici insa, am aplicat al principiu. Lemnul. Pretul icoanei creste in functie de vechimea lemnului pe care este pictata. Oameni nostri au pictat mule icoane pe lemne rupte din usi de biserici vechi. S-au vandut foarte bine o perioada, insa s-au cam terminat
Dar am folosit altceva, si anume un proces de imbatranire artificiala a lemnului. Cu cat lemnul arata mai batran, cu atat mai scump vindem icoana. Intelegeti ? In plus, pe langa lemn, am inceput sa imbatranim (intre ghilimele), toata icoana. Ii dam aspectul de icoana veche, chiar daca e facuta azi, reusim sa o facem sa arate ca acum cinci sute de ani, iar asta ii creste valoarea. Clientii nostri apreciaza lucrurile vechi, sau cu aspect invechit. In definitiv, ce daca este terminata de doua zile, cand pe raft arata veche de sute de ani? Clientul o cumpara, merge la el in tara, o atarna la el in casa si privind-o este cuprins de liniste sufletesca si de spiritualitatea sutelor de ani de ortodoxism. Iar asta este tot ceea ce conteaza, nu ? adauga si incepu sa rada subtirel.
L-am ascultat pana la capat povestindu-ne exact procesul de fabricatie in fiecare caz in parte, apoi ne-a invitat sa cumparam cate ceva, sa nu plecam cu mana goala. Am luat una mica, cu Fecioara Maria, mai mult din politete. Omul pierduse ceva timp cu noi sa ne povesteasca, ne daduse si un suc cu ceva biscuiti la intrare, asa ca i-am multumit indirect, eu si ceilalti din grup. Nimeni nu a plecat de acolo cu mana goala, iar ei si-au atins astfel scopul – acela de a vinde.
Inainte sa parasesc magazinul privirea mi-a fost atrasa de o icoana mare, din aceea argintie. Parea facuta la masina si ma asteptam sa fie destul de ieftina, dar am ramas inmarmurit vazând pretul - aproape zece mii de euro. L-am intrebat pe tanarul carliontat de ce este atat de scumpa, avand in vedere ca este facuta la masina. Si nici lemnul pe care era tintuita nu parea vechi.
-Asta are alta poveste, spuse tanarul surazand. Era o icoana de duzina, insa a fost folosita de episcopul - si mi-a zis un nume pe care nu l-am inteles - intr-o procesiune. Iar acesta procesiune foarte importanta pentru ortodocsii din partile noastre i-a crestul pretul atat de mult.
-Deci daca episcopul nu o plimba dupa el, am zis malitios, ar fi costat mai mult de zece euro ?
-Probabil vreo suta, pentru ca este una mare, spuse tanarul putin incurcat.
Am iesit, multumind frumos pentru informatie si m-am urcat in autocar, ramasesem ultimul din grup. Am plecat in seara aceea si nu ne-am oprit pana in Romania.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE