FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Cel mai mult mi-am dorit
Text postat de Tania Ramon

" Cel mai mult mi-am dorit sa trec Prutul" - Grigore Vieru

Călătoream cu viteză printre dealurile sărace de verdeață ale Vasluiului. Aveam impresia ca fugeau de noi colibele de paie și lut ce deschideau gurile flămînde de pe marginea soselei. nu aveau curent. Nu apucam nici să mă mir că le văd așa, ca pe niște copii părăsiți, îmbrăcați în haine nespălate ce atîrnă pe ei în timp ce în capitală se înălțau clădiri impozante și făcute din materiale sofisticate. Doar dealurile curbate spre orizont ca niște aripi îmi confirmau că descrierile lui Sadoveanu aparțin de aici , sunt rupte de aici și istoria a fost reală. Imaginația trezită în timp ce citeam Neamul Șoimăreșilor o regăseam aici, fugind desculță prin soarele pregătit de apus. Ghinionul meu era că trebuia în aceeași zi să ajungem la Chișinău și goneam. Roman, Iași , sate mărunte printre. Ne-am apropiat de Ungheni. Gardul de sîrmă de pe marginea șoselei ce se îngusta, îmi lăsa impresia că intrăm într-un ghetou, așa ca în filme. Imaginație de adolescent. Dar și întîmplări reale. Mă cuprinseră emoțiile. Fusesem în vară la o cununie mai ciudată. Mirele era închis la penitenciar și era musai măritișul. NU se mai putea aștepta. Ne-am dus gătiți, cu mireasă cu tot, ca la orice cununie, cu băutură, platouri, cadouri și tot tacîmul. Ceva și pentru sergent, ceva și pentru omul care era de tură. Însă la poarta principală, zbang , o ferestruică se deschide, o mînă păroasă însoțită de o voce de tabagist. Să lăsăm tot ce avem la noi. Acte, poșete, inclusiv telefoanele. Și dintr-o dată m-am simțit în pielea goală fără ele, de atîtea ori mă întorceam din drum să le am cu mine și acum… să nu le mai am îmi părea hilar. Am intrat, s-a închis în spate parcă tot universul, ruptă de ai mei, de ceea ce am lăsat început. Mai să mă cuprindă nostalgia. În curtea imensă, deșertul. Doar acolo se pare că nu mai găsești nici o idée în cazuri limita. Pe unde să sar, la cine să cer ajutor, mă întrebam privind zidurile, ăștia te pot rupe de restul lumii fără să se audă nimic dincolo de poarta mare, îmi veneau în minte secvențe din Memorialul durerii, totul părea invers față de ideea că cei buni erau protejați de cei răi închiși aici. În interior m-am simțit mult mai nesigură decît afară. Nici în biserica închisorii nu era Dumnezeu foarte sigur pe el. Securistul sau paznicul, mă rog ce era, tot timpul ne tăia elanul. Gata cu rugăciunea, apropo preotul era tot civil îmbrăcat, își pusese doar patrafirul peste, gata cu pozele, gata cu pupatul. Executarea. Săracu Dumnezeu stătea dupa icoane.
Trecusem de ghereta unde erau vameșii romîni. Dar o coadă de mașini pestrițe ne aștepta cu șoferii agitați la cealaltă vamă. Se vedeau de departe siluetele îmbrăcate în albastru. Expresii care nu spuneau nimic. Doar mîini în mișcare. Intrau în gheretă după ce luau pașapoartele prin geamul deschis al mașinii, se citeau coperți, se întorceau pagini, se puneau întrebări.. Parcă toți făcusem ceva rău. Cînd mi s-a luat pașaportul, a venit tipul direct la mine, a vorbit ceva, dar pe limba lui, m-a privit atent, nu știam dacă e bine sau nu să ies din mașină, se zice că dacă te arăți nervos e suspect, dacă tremuri e cu cîntec, dacă ești prea aiurit înseamnă că joci teatru, am văzut de multe ori pe la tv, m-a mai privit în paralel cu poza și s-a întors la gheretă. Era pentru prima dată cînd mă aflam într-o vamă și la fel de în amănunt îl priveam și eu pe el și chiar și curiozitatea mea se putea interpreta. La naiba cu aîta suspiciune. Puteam deveni paranoică dacă mai continuam să gîndesc așa. Alte minute de așteptare. O dată trecuți, roțile mașinii goneau tot mai mulțumite pe șoseaua fără gropi. Din cînd în cînd cîte o stație de benzină. Dealuri. Nici un picior de om de parcă intrasem pe un tărîm din lumea cu basme. Cerul foarte aproape. Miros de fructe. Copilărie. Aflasem, tot din mers, de liniile de tren mai înguste decît cele clasice pentru a nu se putea trece cu trenul de la noi la ruși și invers. Aflasem că nu am să văd nici o fabrică cu noxe, fumuri pe coș, doar livezi, doar dealuri și căsuțe dosite de grădini bogate și stufoase. Cu viță de vie la gard.
Satele rămîneau iar în urmă. Denumiri romînești. Eram ca Acasă. Uitasem de sentimentul ciudat din vamă. Dacă în zona Vasluiului trecusem prin sate ca după o secetă aici totul părea proaspăt și verde ca de la ploaie. O întreagă joacă, un săniuș pe roți amețitor , vîrfurile de deal îmi păreau trasate cu rigla. Nimic curbat pînă la marele orizont. Surpriza era doar valea ce urma după vîrful dealului foarte înclinat și care îți înebunea stomacul cu golul de aer ce te prindea din plin. Rîdeam. Copacii veneau spre noi ca niște fete morgane, norii dansau, culorile se estompau sau deveneau stridente în stratul de ozon.
Abia noaptea am reușit să intrăm în Chișinău. Pe harta unei Moldove mici totul părea la fel de mic și aproape. Însă era de mers serios, opusul hărții din Viena, unde aveai impresia că sunt distanțe mari de parcurs de la un palat la altul și de fapt erau foarte aproape de nu le găseai pentru că treceai repede de ele. Luminat, cu clădiri înalte, orașul avea și el un bulevard principal unde nu lipseau cazinourile sau cluburile de noapte. Și hoteluri cît cuprinde. Dar se putea mînca la ce local voiai. Era ieftin. Începînd de unde se servea doar cafeaua și pînă la marile terase. Și mîncare ca la mama Acasă. Toate rețetele moldovenești erau aici. Un deliciu. Terase pline de oameni șugubăți și vorbăreți. Întîlnisem o dată pe tren pe unul care semăna leit cu Creangă la povestit. Și parcă era decupat din poză. Femei însă grăbite și puține. Se spune că sunt frumoase, eu le-am văzut doar grăbite și îmbrăcate modest. Ne amuzasem cel mai tare de scrisul acela în rusește din rețetele culinare ce erau servite de către chelenerii tineri, amabili cu accentul lor moldovenesc ce te amuza, chelnerițe neam, și care se mișcau ei încet dar totuși nu simțeai că trebuie să aștepți pînă ți se lipește stomacul de spate de foame. Părea un slow food de vis față de ce întîlneam la Mc-urile cu fast food-ul lor cu tot. Se lățise dintr-o dată timpul. Aveam timp să privim clădirile, parcurile, magazinele cu marfă cu accente de orient, diferite de ce vedeam la noi. Era o nebunie la modă, să porți materiale de in într-un croi de ie sau corset. Și piețe arhipline cu marfă ieftină, care la noi ar fi sunat că le dai aproape pe gratis. Ăsta era Chișinăul văzut din mers.
Ne-am îndreptat apoi spre Bălți. Un oraș mult mai spre nord dar care lăsa impresia că ne coboară mult, mult sub nivelul marii. Nu știu dacă de vină era numele orașului dar oamenii ăstia păreau rupți de realitatea globalizării, pierduți ca și în pădurea Letea din deltă. O altfel de insulă. Plimbări clasice, la braț cu tineri, cu bătrîni, nu conta, muzică rămasă mult în urmă față de ce se asculta la noi, dar care suna din fiecare cafenea tare, parcuri impozante, tipare comuniste, cu alei largi și trepte interminabile, lăsînd impresia unor parcuri etajate, coborîndu-ne dintr-unul în altul. Bunădispoziție cît cuprinde. Populație. Dar nu mai auzeam romînește. Nici rețetele culinare nu mai erau scrise pe graiul nostru. Căutasem într-un local pe cineva ce știa romînește, cît de cît, ca să putem stabili ce vrem să mîncăm. Și a durat ceva timp să găsim acea mică blonduță ce avea o bunică undeva aproape de granița cu noi. Se conturau întrebări dar pe care nu aveam timp să le rumeg. Oamenii ăștia aveau nume romînești, făceau rețete romînești cu o plăcere specifică nouă, cu trăsături evidente de moldoveni cu fețe rotunde, expresive, blonzi. Și cu sufletul pe limba noastră. Ce nu era în regulă? Însă cu cît ne-am apropiat de Soroca, sufletul mi se făcea de plumb. Plutea în aer liniștea locurilor așa ca o pasăre cu aripi foarte largi și grele. Zidurile înalte, groase, ale cetății, care te obligau de la înălțimea lor să privești direct în Nistru, bacul ce stătea pe celălalt mal păzit de arme dosite în stufăriș, case vechi cu povești nespuse, mi-au schimbat bucuria în ceva ce nu puteam defini încă.



( prima parte)
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Un reportaj despre o lume de dincolo de Istorie, bine gîndit, dar insuficient prelucrat; imagini inedite,caline incontestabil, dar și sforțări de frază, inversări supărătoare de topică( de ex.:Expresii pe față inflexibile)sau stîngăcii care rup cursul narațiunii(fugeau de noi colibele de paie și lut ce deschideau gurile flămînde. Și fără curent)...  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2009-01-20 08:03:25
         
 
  Textul tau imi trezeste nostalgii din vremea studentiei, cand calatoream mult cu trenul si cand mi se parea ca avem cea mai frumoasa tara din lume...si acum inca mai cred asta...
Cat de ciudata este viata, care ma poarta prin alte tari, dar nu pot ajunge sa vad Moldova, care este atat de aproape...
:(
Felicitari!
Eu nu sunt critic literar si nu as putea sa spun altceva mai mult decat ca ceea ce este important la un text, este acea vraja prin care autorul textului te poate face sa traiesti sentimentele sale atunci cand a scris textul...cred ca asta inseamna sa fii scriitor, sa reusesti sa transmiti si celorlati prin scris ceea ce simti...

Cu stima si prietenie,
Monika
 
Postat de catre Adra Pescarus la data de 2009-01-20 01:40:44
         
 
  ultima data, l-am imbratisat pe Vieru, intr-o camera de hotel din Bistrita... 1994, cred. era fragil, si era hotarat ca 'boala' o sa-l ingaduie... i-am dat adresa - sa comunicam/ nu am comunicat.


in 1977, copila fiind, am vazut Prutul. am vazut orasele luminate dincolo de Prut. am adormit langa lampa cu petrol, dincoace de Prut, langa campurile cu mica.

(Miorcani, 1977, iulie)

regards,

gina goia




 
Postat de catre nula nada la data de 2009-01-20 00:33:02
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE