FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
fragmente de la mare
Text postat de popescu marina
Seara și plaja. Eu și marea.
Privesc apa. Ea nu mă privește pe mine.
Mă îndrept spre valuri. Și valurile se îndreaptă spre mine.

Unde suntem?

Apa sărată se învârte în jurul meu, în palmele mele, în părul meu, în ochii mei. Totul e apă. Și timp. Și tăcere. Simt o cochilie de scoică...mă gâdilă la degetul mic de la mână. Mâna stîngă, sau mâna dreaptă...oricum totul e apă și nu mai contează.
Totdeauna am fugit de tăcere. Mi-a fost frică de clipa aceea care parcă e în plus, în care nimeni nu zice nimic. Nici glasul omenesc, nici gândul, nici Dumnezeu. Și acum, ce ironie, totul e doar apă și tăcere. Poate că printr-un noroc tăcerea va intra la apă. Deși nu cred, zodia Racului în care m-am născut nu e una norocoasă. Este în schimb o zodie de apă, deci ar trebui să mă simt în elementul meu.
Și totuși, Dumnezeu mă aude. Sau, cel puțin, dumnezeul pescărușilor. Tăcerea fuge de mine, gonită de țipetele lor. Muzică. Sunetele naturii, atât mi se poate oferi acum. Primesc cu plăcere și muzica asta, deși până acum nu am simțit nici dorința, nici curiozitatea de a o asculta vreodată.
Ciudat cum te schimbă situațiile limită. Îți reinventezi bucuriile, speranțele, aspirațiile. De fapt, situațiile limită pot fi privite din altă perspectivă ca niște situații care îți distrug limitele. Tocmai atunci te rupi de orice constrângere. Uite așa, cum stau eu acum în apă. Cine poate spune care este limita? Marea? Cerul? Distanța începând de la care sunetele pescărușilor nu se mai aud? Trupul meu? Gândurile care încă nu m-au părăsit?
Gândul. Să fie oare asta vocea lui Dumnezeu în noi? Și cum se face atunci că avem atâtea gânduri rele? Mai multe cele rele decât cele bune? Și atunci de unde vine gândul? Dumnezeu când l-a creat pe om l-a creat cu tot cu gânduri? Sau omul și-a asumat singur dreptul de a gândi? De unde vine gândul? Aici și acum aș simți tentația să spun că gândul se naște din sunetul valurilor care se izbesc unele de altele. Ca un țipăt al mării. Gândul meu acum așa se naște, ca un ecou al mării...dar știu că e prea simplu ca să fie adevărat.
E seară, dimineață, sau e amiază? Poate soarele înfierbântă nisipul de pe țărm și alți copii aleargă desculți pe el, și fac alte castele de nisip și se joacă cu alte mingii mari și colorate pe care le pierd în valuri. Nu sunt alte valuri. Sunt valurile mele. Ale noastre. Ale timpului care nici măcar nu există, deși face atâtea valuri.
Oare marea mai adăpostește comori, ca odinioară? Dacă mă gândesc mai bine, e o ucigașă perversă. Răpește viețile celor care o caută și o iubesc și își însușește apoi și averile lor. Mă-ntreb însă ce prețuiește ea mai mult: sufletele ce se agită împreună cu valurile, sau comorile din adâncuri? Știu doar ce prețuiesc eu acum: gândurile astea. Sunt tot ceea ce am și cel puțin deocamdată sunt ale mele. Poate peste un timp vor fi și ele parte din vuietul mării.
Ce mi-o fi plăcând atît de mult la mare? Impresia de nesfârșit? Arhitectura valurilor? Vuietul care mă duce cu gândul la alte lumi posibile? Zvârcolirea ei care se transmite și sufletului meu? Trecerea ei firească de la calm la agitație? Faptul că ori de câte ori ai privi-o nu te plictisești, că are o infinitate de posibilități de a se transforma? Atâtea întrebări pe care marea mi le pune și nici măcar un răspuns pe care eu să-l pot da. Adevărul e că niciodată nu am știut cum să reacționez în fața ei altfel decât prin tăcere.
Un căluț de mare, o scoică, un delfin. Viața lor valorează de o mie de ori mai mult decât viața mea aici, în regatul mării. Sunt un intrus care trebuie eliminat. Probabil un batalion de pești ucigași se îndreaptă acum spre mine pentru a mă extermina. O să răzbune astfel toate crustaceele, toți peștii pe care eu și restul omenirii i-am mâncat sau i-am chinuit în acvariile noastre de ființe egoiste.
Există cred o lege a mării care decretează că la un anumit număr de viețuitoare marine ucise, trebuie să piară în adâncuri și câte un om. Natura are cu siguranță legi mai echitabile decât cele pe care noi ni le impunem, spre a avea ce încălca. Ea însă nu și le încalcă decât rareori și atunci tot cu ajutorul nostru.
Și când mă gândesc că nu am văzut niciodată un răsărit sau un apus la mare...nici nu mi s-a părut vreodată cum că aș fi pierdut ceva deosebit. Dar acum simt cum mă cuprinde o tristețe de o imensitate comparabilă cu a apei ce mă înconjoară. Și la ce bun regretul acum? Ce poate fi, la urma urmei mai pathetic decât un om care se-neacă în mare și plânge după imaginea soarelui care răsare sau apune deasupra apei? Cu siguranță doar un visător sau un nebun s-ar mai gândi la asta înaintea morții iminente.
Ultimele clipe înainte de final. La ce ar trebui să ne gândim? La toate cele făcute sau la cele nefăcute și care nici nu vor mai putea fi făcute vreodată? Să ne lăsăm sufletul să zâmbească împăcat pentru cele bune și frumoase sau să simtă deznădejdea și regretul pentru cele pe care nu a avut curajul sau puterea să le facă? Dacă m-ar întreba cineva, dar nu văd cine ar putea s-o facă aici, aș spune că iadul și raiul există doar atunci, în ultimele clipe de conștiență dinaintea morții. Raiul însumează toate bucuriile, iubirile, împlinirile, prieteniile și toate clipele când sufletul nostru a fost mulțumit și care sunt retrăite rapid pentru ultima oară. Pe de altă parte, ura, neîmplinirile, remușcările, lașitățile, invidiile, egoismul ne trec prin fața ochilor ca un spectacol dezolant. Asta e tot. Fără diavoli, fără focul gheenei, fără îngeri sau câmpii elizee. Și după... nu mai e nimic. Nici timp, nici apă, nici bucurii și nici regrete.

Pescărușii se aud tot mai aproape. Și valurile îmi răscolesc toate simțurile cu vuietul lor, cu mirosul lor sărat și cu răcoarea lor. Simt o lovitură ușoară la picior... deschid ochii. O minge verde, mare, transparentă, s-a oprit lângă mine. Fetița cu păr buclat vine repede să o recupereze. Zâmbește, îmi întinde o scoică și-mi cere să-i dau mingea. Schimbul mi se pare echitabil și îi zâmbesc și eu, mai ales că datorită ei văd pentru prima oară un apus la mare.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE