FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Pedepsirea faptei bune sau arta delațiunii, frustrarea și ura servite ca amintiri*
Text postat de Emanuel Cristescu
Într-o perioadă, în care proletcultismul era atotstăpânitor, creația lui Nichita a spart întreaga ideologie intrând în literatură asemenea luminii printr-o fantă. Și devenind astfel un simbol. Prețuit, admirat, adorat, invidiat și, mai târziu, contestat. Însă El și „patria lui”, limba română, spre disperarea multora, dăinuie și vor dăinui. Asemenea altui simbol etern: Eminescu.

Înțelepciunea lumii ne spune că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Să fi fost acceptat în preajma lui Nichita însemna să ți se fi făcut o mare onoare. Indiferent cum te vei fi insinuat în acel mediu. Din păcate, acolo, în spațiul generos în care oficia marele preot al cuvintelor, pe lângă, probabil prieteni adevărați, au pătruns ori vor fi fost implantați, tot soiul de ipochimeni. Dintre care unii vor fi fost doar niște pigmei dornici de parvenire cu orice preț. Lichelismul atavic, frustrarea și ura funciară a unora dintre acești pigmei, care se vor fi bucurat de o astfel de onoare, bine și profitabil cenzurate atunci, se trădează, iată, mai târziu.

Bunul simț și minima educație ne spun, cu referire la cei plecați în lumea umbrelor, aflați, cel puțin fizic, în imposibilitate de a se apăra, ca, dacă nu suntem capabili să-i vorbim de bine, măcar să-i lăsăm să se odihnească în pace.

Pigmeul parvenit, în furia sa disperată de a-și depăși condiția de pigmeu, va încerca să scape de frustrările și angoasele pe care apropierea de geniu i le-a inculcat ireversibil în gena sa existențială. El va face tot ce va fi în stare să scape de acestea. Și, crede el, singura șansă ca să scape de obsesiva conștientizare a distanței ce-l separă de ceea ce adora cândva ar fi distrugerea subiectului acestei adorații. Direct, în stilul mahalalei ori subtil, în postura de prieten care-și deapănă amintirile legate de omul declarat a-i fi acordat prietenia. Astfel încearcă el sublimarea propriei sale neputințe, care, speră, l-ar face independent. L-ar elibera de povara condiției de pigmeu și, de ce nu, l-ar transforma în geniu. Așa înțelege el să răsplătească fapta bună de a fi fost lăsat în preajma geniului. Adic㠄umanizând” geniul, prin demitizare, până la calomnie, insultă și delațiune sub masca unor manipulante și, chipurile, detașate și nevinovate amintiri. Evident, cum spunea cândva Eminescu, nescăpând ocazia de a se lăuda pe el.

Cunosc pe cineva care, la înmormântarea soției sale, nu și-a lăsat fetițele, destul de mici de altfel, să participe, în ideea ca acestea să rămână în memorie cu imaginea luminoasă a mamei lor de pe când era în viață și nu un chip pe care moartea își pusese amprenta.

Geniul Nichita va fi avut păcatele sale însă calitatea de „prieten” al lui nu-ți dă dreptul, în nici un context, să folosești, într-o evocare, fie și detașată, fie și polemică, sintagme de tipul „un barbat de 47 de ani, destul de gras, alcoolic”, „Pina una alta, el s-a dus undeva in mintea noastra, care, numai cu multa bunăvoința, poate fi descrisa altfel decit iadul.”
”era deja dependent de alcool”, „Multi si-au pus problema daca Nichita ar fi scris ce a scris daca n-ar fi baut. Probabil ca nu.”, ”betiile lui Nichita.” „Nichita credea ca e un mare bucatar” „Era ranchiunos”, „Ii placea sa birfeasca”, „Mintea cu multa fantezie si nu se rusina cind era prins cu minciuna”, „Ii placea sa se uite la televizor la toate prostiile comuniste.” Etc. etc. Și aceasta numai ca exemlificare a aspectelor care țin de forma expresiei. Fondul „amintirilor” este și mai ticălos. La o simplă analiză se constată că textul depășește cu mult aria calomniei. Este delațiune pură.

Probabil, pornind de la astfel de manifestări, se va fi ajuns la dictonul „apără-mă doamne de prieteni că de dușmani mă apăr singur”


*Ștefan Agopian, Amintiri din scriitorie: Nichita Stănescu, serial, Academia Cațavencu. (Texte propuse pe Europeea de Radu Ștefănescu. Va fi având oare copyright)
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Emanuel,

celor de tine afirmate, mai jos/ aduse ca referinta/:


'Cât privește prezumția de onestitate pe care i-o atribui francului prieten al lui Nichita am o singură observație: fă un exercițiu de empatie și vezi cam ce ar putea să-și amintească despre tine vreo bună prietenă peste ani. În funcție de rezultat s-ar putea să-ți reevaluezi unele afinități.'

(Emanuel-C)

nu pot sa 'le raspund'. nicio clipa nu m-am gandit, nici nu o sa ma gandesc, nici macar nu consider ca este motiv de ingrijoare, ori teama, ori -oricealta indoiala 'cu aplecare' peste viata. 'exercitiul de empatie', in astfel
de situatie, este o tentativa la 'ipocrizie'. asa simt 'io' - (si aici, niciun element logic, nu mai incape...nici macar folosita parabola, cu 'acea camila, prin urechea acului 'petrecand'- trecand)

o prietena buna, ori un prieten bun, o sa ma/ne aminteasca 'asa cum am fost!'... pe cat de apropiat/ ori real: asa cum am fost!...


p.s mi se pare cumva 'prematur', sa port astfel de conversatii.

in fine.

gand bun tuturor,

regards,

goia




 
Postat de catre nula nada la data de 2008-10-29 21:11:34
         
 
  CTAAA  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-28 16:20:33
         
 
  E=ec²

unde E=europeea și ec se știe.


 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2008-10-28 15:55:17
         
 
  un micuț typo, strecurat, evident, emoționat, ca mine:
țigara... neverosimil nestinsă... fără e :)
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-10-28 11:50:25
         
 
  Prietenului site-ului Europeea, CTAA,

Genială observație. Onest, echidistant și corect atitudinal. Ca întotdeauna. Neinsinuant. Îi este prietenă Europeea dar mai prieten adevărul.

 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-28 09:46:25
         
 
  "Când am citit amintirile nelegiuite pe Europeea, mutatis mutandis, spre deosebire de Antoniu, am clipit. Și de asemenea, spre deosebire de tine, m-am oripilat."

Expresia arată artificialul, falsul, făcătura. Cînd ți se ridică părul măciucă, ești oripilat, ți se întîmplă ceva spontan și de-a dreptul fiziologic, nu ți-l scoli singur (asta se întîmplă uneori doar cu unele mădulare mai blegi).

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2008-10-28 09:27:40
         
 
  "fă un exercițiu de empatie și vezi cam ce ar putea să-și amintească despre tine vreo bună prietenă peste ani. În funcție de rezultat s-ar putea să-ți reevaluezi unele afinități"

Un criteriu care arată că toată pledoaria este făcută doar din groaza de ce va spune posteritatea despre persoana (minunată) a celui ce pledează. Care, se subînțelege, își asumă genialitatea laolaltă cu cei pe care-i apără.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2008-10-28 09:17:48
         
 
  Radu Ștefănescu, uneori disproporționat

dedicație matinală, care include...
cele trei ceasuri rele ale zilei &
riscul asumat :))))

.................
dimineața cade printre gratiile ferestrei
adulmecă timpul grăbit să meargă
cu pași întinși
în jocul inefabil al gândurilor
ridicate tocmai în vârful picioarelor
să te poată zări mai bine

ieșit la drumul mare
tălmăcești adâncuri zămislești chipuri
după îndemnuri migăloase amestecate
cu zâmbete circumvoluțiuni
cordoane ombilicale
mult fum de la țigarea
rămasă neverosimil nestinsă și ea

grămezi de răni uscate
presărate în amontele inimii tale
se șterg pe față
cu gurile căscate în așteptare

mă ronțăi din toate părțile
eu îți ridic statuie
crezându-te absolutul


........................


inspirată de comentariul preadistins:

" domnule Corbu, Elena Toma nu va fi sanctionata niciodata, indiferent de circumstante. Pentru mine, a devenit o evidenta. Voi continua sa ma apar de fiecare data, asa cum pot, chiar daca uneori disproportionat.
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 22:52:31

............................

colegial

Elena Toma
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-10-28 08:49:27
         
 
  bună dimineața, tuturor ! citind comentariile din subsolul acestui text, reamintesc, ( pentru moment, restul depinde de Radu Ștefănescu )

" Inima are rațiuni pe care rațiunea nu le cunoaște. " (Blaise Pascal)


 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-10-28 07:22:35
         
 
  Gina Bultoc,

Trebuie să fie magnific în insulă soare superb și ploaie!!! Sper că nu simultan.

Cât privește prezumția de onestitate pe care i-o atribui francului prieten al lui Nichita am o singură observație: fă un exercițiu de empatie și vezi cam ce ar putea să-și amintească despre tine vreo bună prietenă peste ani. În funcție de rezultat s-ar putea să-ți reevaluezi unele afinități.

Despre Nichita ai scris absolut OK.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-28 04:49:22
         
 
  Latunski,

Că tot ai adus-o în discuție pe doamna care, credea ea, a pedepsit elocința, să nu uităm că neclipirea în fața nelegiuirii poate fi la rându-i nelegiuire. Eu nu sunt fun mercenari și ,de când am înțeles că barilul este principalul acționar de la neprihănita Vaxademia Țațavencu, am luat emetiral și m-am decontaminat.

Când am citit amintirile nelegiuite pe Europeea, mutatis mutandis, spre deosebire de Antoniu, am clipit. Și de asemenea, spre deosebire de tine, m-am oripilat.

Și mi-am adus aminte două maxime:

"A avea un prieten este mai vital decat a avea un inger" Nichita Stanescu

"Nu judecati oamenii dupa cei cu care se aduna. Nu uitati ca Iuda avea prieteni ireprosabili." Ernest Hemingway

Și mi-am zis ai avut dreptate Îngere, o să fii poet toată moartea. Cu prietenii însă te-ai cam înșelat.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-28 04:43:01
         
 
  Lermontov și Cicero? Cum aici era vorba despre viața privată a oamenilor celebri și talentați, exemplele sînt "beton"!!! Mai ales Cicero, mai ales...Chiar așa proletcultist, cum mă caracterizați, pot citi despre viața lui Cicero printre rînduri. Și "mă prind" de ce Fulvia i-a înfipt un ac în limba-i moartă. Dar o să vă urmez sfatul. Și nu o să fac nici o paralelă între operele lor și viața lor particulară. Nici n-o să mă oripilez cînd, oameni fiind înainte de toate, voi observa că, deși stau pe socluri pentru cele născute, pot fi judecați și pentru pentru cele făcute. Amin!  
Postat de catre latunski criticul la data de 2008-10-28 01:36:00
         
 
  Latunski,

Poate să fi postat clona mea de serviciu, că are în atribuții. Dar îmi raportează mereu.

Nu este vorba de nici o somație. A fost un sincer help acordat ca urmare, consideram atât eu cât și clona cea isteață, a sincerității din fraza "Nu știu de cine ar trebui să mă desolidarizez."

În rest libertate, onestitate, bună credință, ecoliteratură și mai ales inteligență și valoare.

Carboavele și copeicile cheltuiește-le cum vrei, citește ce vrei,(îmi pare rău totuși că la valoarea ta te lași așa de ușor prins în mrejele sfinților colegi ai lui Cornel Ivanciuc!!!) și, poate dacă ai timp dă o geană prin Lermontov și Cicero. Poate și prin opera lui Peia.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-27 20:22:50
         
 
  Domnule Emanuel Cristescu,
cine postează folosindu-se de contul și parola domniei voastre? Că altfel nu-mi explic somațiile repetate pentru desolidarizarea de opiniile lui Șt. Agopian. Dacă răsfoiesc cîteva pagini virtuale ale domniei voastre, vă pot cita cu nenumărate exemple: libertatea opiniilor personale, afirmarea lor fără restricții pe acest sait, dialogul constructiv și ecoliterar. Mi-am exprimat o opinie personală (reveniți la primul comentariu, pentru a vă edifica). Altfel, mă onorează faptul că m-ați "băgat în seamă". Ce v-a deranjat așa de acut? Faptul că citesc "Academia Cațavencu"? Pentru asta mă categorisiți înger emasculat? Cei care se solidarizează cu opiniile domniei voastre sînt doar eunuci genetici? Sau posibile clone de Kwisatz Haderach?
Sigur nu i-ați cedat contul (temporar) lui Ioan Peia?
 
Postat de catre latunski criticul la data de 2008-10-27 19:19:12
         
 
  pe insula, e un soare superb... ups, a inceput sa ploua:

din cate stiu, Stefan Agopian este un tip 'franc'. mi-a placut postarea lui radu-stef!... pe nichita s. il iubesc de-o vesnicie si ceva... nimic extraordinar pana aici!

nu cred nicio clipa ca S. Agopian a dorit sa 'stirbeasca' ori sa 'murdareasca' imaginea inegalabilului 'om-poet' Nichita Stanescu. fara de omul Nichita, poetul nu exista!

iar omul Nichita, a fost Om, pana in 'extreme'...asa cum a fost, si este ca Poet! - o intensa traire, un asumat/neasumat risc! - un fel de 'sacrificiu' pentru sine, mai intai, si pentru cei'semeni, mai apoi!

Nichita nu s-a dorit un 'sfant'. nici nu a trait ca un 'sfant'. El, a trait in forma lui frumoasa de Om: vulnerabila, riscanta, si poetica!... la intervale, 'ademenea' ingerul, ca nimeni altul.


http://www.youtube.com/watch?v=XavWlRoB9Nw


pe cat de drag imi este Poetul Nichita, pe atat de drag si de credibil (imi) este Omul Nichita: impatimit, dependent, si ‘pacatos’… /cum oricare Geniu, ‘ever’, intre Oameni nascut/

spun:

ca sa inteleg Poetul, mi-a trebuit sa cunosc, in timp, Omul… imi plac biografiile, fiindca nu cred in ideea de ‘idolatrizare’ ori ‘sanctificare’. Si de ce oare, trebuie sa pretindem ca ‘Acei Oameni Extraordinari’ , nu au pacate?

http://www.youtube.com/watch?v=_xLjFp3vcuY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=DWu8SImDd7Q&feature=related

o ‘idee de ‘DoamnaValeria Seciu’, impacand clipa:


http://www.youtube.com/watch?v=59-IAHqdz90&feature=related


am spus, imputinat!... daca imi dadeam drumul ‘gurii’, suparam mai mult decat 1 autor:

so, vaya con Dios!

http://www.youtube.com/watch?v=7LUm-E4GPU8


regards,

ca de obicei, IO, gina goia


ale mele respecte!


 
Postat de catre nula nada la data de 2008-10-27 17:56:54
         
 
  Latunski,

De exemplu de ideile

"citititorii noștri sunt mai puțin manipulați decât ai lor"
"cititorii noștri sunt mai inteligenți decât ai lor"

Pentru că se înscriu în antica și manipulatoarea strategie "divide et impera" destinate să gâdile orgoliul îngerului emasculat

Te mai poți.... chestia aceea cu nuanță poloneziacă și limba nod, de tratamentul amical pe care distinsul Agopian i l-a aplicat fostului său priten care l-a recomandat editorului Ciobanu, de mandatarul acela care nu te mai creditează cu apă vie și mai ales de colecția aceea manipulatorie. Donează domnule carboavele și copeicile oamenilor nevoiași și nu te mai lăsa manipulat de convingerile comuniste îmbracate în piele de capitalism de dâmbovițean...
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-27 17:26:02
         
 
  Nu știu de cine ar trebui să mă desolidarizez. Greu cuvînt, mi se face limba nod, parcă ar fi un nume propriu polonez. Dar mă deso..... De conflicte artificiale și de pretinșii prieteni. Cît ar vrea ei să ajung celebru, ehei...  
Postat de catre latunski criticul la data de 2008-10-27 12:09:35
         
 
  (EC și MB)

Da CTA. Același procedeu cu al distinsului A. Egalitate situațională. Diatribă marca CTA. Păcat de spațiu. Evident inteligentă dar lipsită de onestitate.

Poate vii și on topic.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-27 10:18:57
         
 
  Dan Cârlea,

Furat de subiect am ignorat improprietatea analogiei cu Eminescu.

Care dintre prietenii declarați ai lui Eminescu să fi procedat precum distinsul "prieten" al lui Nichita?

Textul meu viza acest aspect. Oare valorile prieteniei enunțate de Cicero (De Amicitia) să mai fie valabile?
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-27 10:13:04
         
 
  Observ solidaritatea aspiranților la genialitate (EC și MB) în a apărarea statutul periclitat al genialității. Deocamdată lucrează în trupele de geniu la consolidări și fortificații. La temelia genialității, stropesc cu dezodorante picioarele dezonoraților.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2008-10-27 10:03:11
         
 
  Intrebare la Radio Erevan:
"Este adevarat ca marele poet Adrian Paunescu a fost comunist? mai este? si ce legatura are geniul poetic cu politica?
Raspuns:
"Da, este adevarat. Acum, insa, este PSD-ist, ceea ce transforma geniul poetic in geniu politic. Vezi exemplul lui Eminescu din Valea Jiului si al sefilor sai ierarhici, Ion iliescu si Marian Vanghelie"
Zexe
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2008-10-27 09:59:57
         
 
  "cu manșeta revistei la vedere."

Acesta ar fi cel mai benign aspect.

Mai ciudată ar fi convingerea interioară. Ar însemna că sloganul invocat să-și fi făcut efectul. Fie și subliminal.

Mă vei convinge cu un exemplu de desolidarizare. aștept.

Oricum m-aș bucura să fie blasfemie.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-27 09:50:27
         
 
  „-Adevărul nu se confundă întotdeauna cu dreptatea.
-Unde ai citit astea?
-În toate cărțile bune...”
William Faulkner – „Lecția de chimie”
Și acest logo (aparținînd Dilemei vechi) îmi gîdilă orgoliul. Conform principiului enunțat de domnia voastră -captatio benevolentiae- mă plimb prin aglomerări umane, cu manșeta revistei la vedere.
 
Postat de catre latunski criticul la data de 2008-10-27 09:39:38
         
 
  Text și subtext

Poate nu înțelegeți ce greutate va fi avut în epocă aprecierea de către Nichita a textelor unui anonim. Poate nu realizați ce șansă extraordinară a avut acest anonim. Poate nu evaluați ce impuls extraordinar în lansarea acestui anonim va fi reprezentat vorba lui Nichita atunci.

Poate nu ați remarcat postura în care s-a insinuat în mediul stănescian viitorului amintirolog: aceea de numumismat. Poate nu remarcați planul subțire cu care și-a urmărit interesul. Ca mai apoi, peste timp, când maestrul de altădată nu mai era, să fie „lăudat” până la demolarea, bucată cu bucată, a acestuia, subtil și insidios.

Poate nu ați lecturat cu atenție fraze de tipul : „Aveam 33 de ani si nimic in spate. El, 47, si o opera imensa. E drept, nu mai publicase nimic original de sapte ani, dar lucra la Epica Magna. Eu scriam la Manualul intimplarilor. Manualul... a fost cel care a declansat inceputul prieteniei noastre.”

„E drept nu mai publicase nimic original de șapte ani” Adică? Înțelegeți contrariul?

„lucra la Epica Magna” „Eu scriam la Manualul intimplarilor” Nu observați punerea semnului de egalitate situațională dintre opera imensă a omului de 47 de ani și „nimicul din spate ” al celui care avea 33 ani? Reverențioasă amintire. Subtextul nu vă spune nimic?

Poate nu ați observat nuanțele
„M.D.: Dar tie, Nichita Stanescu ti se parea un geniu?
St.A.: A, asta sigur! Nichita avea toate atributele unui om de geniu.” Atenție „ ți se părea” „a , asta sigur”, „avea toate atributele!!!!” dar…

ori

„M.D.: Despre el se spusese deja asta.
St.A.: Da, toata lumea il considera un geniu.”
Toată lumea ÎL CONSIDERA!!!!

Vedeți cumva vreo aserțiune clară, limpede de asumare a cuvântului „geniu” de către distinsul rememberolog?

Alcoolismul, care văd că v-a captat atenția, pare cea mai neînsemnată "laudă". Citiți cu atenție și observați că nimic din personalitatea lui Nichită nu scapă, post mortem, "drăgălășeniilor" de adevărat "prieten" ale desenatotorului tehnic ajuns, cu ajutorul impulsului dat de Nichita "cineva". Acum, se subânțelege, anonimul numismat de atunci, este geniu iar amintirea aceea de protejat al lui Nichita îi produce disconfort existențial. De aceea psihocomportamental, trebuie să scape de ea, de angoasa pe care i-o produce. Și cum să o facă? Minimizând ceeace atunci i se părea inaccesibil, umanizând până la calomnie și delațiune, pe acela care, cândva era maestrul. Nu în alb și negru distinse Cârlea. Ci homeostilistic. Insinuant. Conotativ. De tip halou. Vezi antiteza salariului amintiristului versus veniturile lui Nichita, vezi, deocamdată, umbra de acuză de colaboraționism cu securitatea, (episodul Ungherea) vezi denunțarea nonvirilității poetului, etc. etc. Un fin psiholog, ca domnia voastră ar fi putut remarca. Ori poate chiar ai remarcat dar ne testezi gustul spre procopianism. Mă refer la ilustrul din Cezareea.

Latunski, problema copyright-ului a fost rezolvată. Radu a scos textul. Pentru că nu aș vrea ca Europeea să poată fi acuzată de către inteligenții și distinșii moraliști de la Cațavencu. Îmi amintesc faptul că acolo a lucrat cândva și Cornel Ivanciuc. Sunt convins că mulți dintre domniile voastre credeți că a fost singurul. Eu nu.
Ei se află și într-o relație etică și neprivilegiată și cu barilul. Și cu părțile sociale. Și cu multe altele. Justițiari pur sânge. Și onești. Maeștrii în arta persuasiunii, pe unde s-o fi învățând ? observați nu am spus manipulării, ei gâdilă orgoliul multor cititori, sancta simplicitas, cu inteligența acestora, adică a cititorilor lor, care, firește, sunt mai înteligenți decât ai altora. Oare ar fi o blasfemie să consider ironia, pro domo „O fi nevoie de copyright pentru citirea și colecționarea ei?” ca o reacție prin care, în calitate de cititor, vei fi făcând parte din eșantionul căruia i s-a aplicat tehnica de captatio benevolentiae menționată?

Sigur, poate mă înșel. Mi-aș dori să mă înșel. Aș fi fericit să mă înșel. Din păcate, așa mi s-a spus și în alte situații similare. Chiar de către oameni foarte apropiați mie. Că viața m-a confirmat, nu mi-a făcut plăcere. Dimpotrivă.

Și când te gândești ce cult au asiaticii pentru maeștrii lor!
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-27 09:18:06
         
 
  Carlea, ma dezamagesti, l-ai bagat si la antisemitism pe Eminescu?
Esti din gasca aceea?
Denunta-l postmortem si adu-l in fata tribunalului international...
De un geniu nu trebuie sa te atingi, chiar nu are niciun sens sa-i scoti in evidenta defectele fizice si morale si sa-l discreditezi public...
Nichita, ca si Eminescu, nu este, pentru poporul roman, numai poetul nepereche, el este un reper, un simbol al valorilor romanesti!
Ca si cel prezentat de domnul profesor, si tu, carlea cu c mic, esti un pigmeu!
 
Postat de catre Mihail Buricea la data de 2008-10-27 07:14:11
         
 
  Cam tot asa, in Politice, pata-pi-e-vici, l-a mocirlit pe marele nostru Eminescu, asa ca nu este de mirarea cum, acest pigmeu, l-a batjocorit pe neperechele Nichita!  
Postat de catre Mihail Buricea la data de 2008-10-27 07:03:51
         
 
  Cred ca discutia a deraiat intr-un mod cu totul nefericit. Eu am inteles ca nemultumirea domnului profesor era cu privire la marturisirile lui Agopian. Stefanescu nu a facut decat sa posteze respectivele marturii. Problemele de copyright nu ma privesc si nu cred ca sunt esenta dezbaterii. Deci, back la subiect.

Iata cum vad eu lucrurile: am crescut intr-o vreme cand lumea era impartita artificial in alb si negru, bun si rau. Am fost invatati cu o maniera de discurs prin care unele lucruri trebuiau preainaltate si altele infierate. Nu puteai sa spui despre Eminescu decat de bine, desigur, e vorba de binele acceptat de normele etice ale timpului. Eminescu era doar geniul national, nu si tipul care umbla neingrijit (si asta nu avea nicio importanta vis-a-vis de scriitura lui), nu si omul cu un nationalism care batea in antisemitism. Era doar luceafarul impecabil, cu fata de marmura, de la 20 de ani. Imagine care nu mai avea nimic in comun cu cel de la 40.
Asa si cu Nichita. Ca era alcoolic e stiut si asta nu are nimic de-a face cu scrisul lui. Nichita nu a scris asa pentru ca era alcoolic. Ci, poate invers. Poate ce simtea si gandea il impingea la o anumita fuga de sine si refugiere in alcool. Ca Nichita avea o teama serioasa fata de autoritati e lucru stiut si cu atat mai neincriminabil cu cat nu a fost un poet proletcultist, ca altii care par mult mai vanosi si curajosi.
Desigur, nu pledez pentru acel adevar brut, de genul "Bula, a murit ma-ta", nu spun ca ar trebui la clasa a 5-a sa se faca teoria chibritului cu privire la alcoolismul si iubirile pasagere ale lui Nichita. Dar aici sunt oameni maturi. Care cred ca inteleg, sau ar trebui sa inteleaga ca una-i una si alta-i alta. Nu putem ramane blocati in schemele propagandistice ale anilor 80 cand autorul ori era alb si dezirabil ori negru si nefrecventabil pana la uitare. Putem sa povestim despre Nichita cel beat cu dragostea cu care vorbim despre Nichita cel genial. Care facea "pe genunchi", la inspiratie, niste versuri cum celor mai multi nu le ies dupa zile si saptamani de scremere.
Nu cred ca Agopian a vrut sa calomnieze, pur si simplu a povestit fara pudibonderii despre relatia lui cu Nichita. Probabil, cu modificarile, remasurarile, taierile, ajustarile si mascarile pe care ni le facem toti, mai mult sau mai putin constient, trecutului.
 
Postat de catre © Dan Carlea la data de 2008-10-27 06:47:38
         
 
  Am citit și eu serialul lui Ștefan Agopian. Am și colecția revistei „de moravuri grele”. O fi nevoie de copyright pentru citirea și colecționarea ei?
Admirația mea pentru opera lui Nichita nu a scăzut cu nici cu un procent în urma lecturării. Faptul că, în ultimii ani ai vieții, Marin Preda confunda sticla de „tărie” cu cea de apă, nu mă împiedică să recitesc periodic Moromeții. Că Fănuș Neagu se laudă cu garnitura de cisterne (de vin) îngurgitată, nu-i diminuează cu nimic forța și savoarea metaforei.
Așa că, nu văd de ce ar trebui blamat Ștefan Agopian. E în tradiția poporului acestuia -începînd chiar de la pomenirea cu merinde și „udătură”- să comenteze viciile dispărutului.
Dar vă propun un scenariu. Să zicem că Exintescu virtual ajunge un geniu real și penetrează literatura autohtonă precum o katana japoneză un paravan de hîrtie. Oare va trebui ca nepotul domniei voastre (și moștenitorul acestui sait) să-i ia apărarea, afirmînd că, de fapt, Exintescu era colecționar de sticle de lampă (nr. 5, nr, 8, nr. 40)???
Acest comentariu nu are nici o scînteie de genialitate. Pentru că mandatarul de la „Casa Griboedov” nu mai vrea să-mi dea vodkă pe credit.
 
Postat de catre latunski criticul la data de 2008-10-27 06:46:33
         
 
  ET si-a cerut niste scuze care semanau cu inscrierile in Waffen SS ale partizanilor iugoslavi obtinute sub tortura... apoi a reluat voios calomniile.. dar dvs. n-aveti timp de astfel de fleacuri, nu-i asa

un ultim argument, desi, sunt convins, la fel de inutil ca si celelalte: distinsa dvs. protejata a reusit sa-l scoata din pepeni chiar pe Liviu Bordas... ceea ce, marturisesc, n-as fi crezut ca e posibil

dati-mi 5 nume de useri care nu au avut meciuri cu Elena Toma, si in schimb eu o sa va dau 50 care au ajuns pana la loviturile de departajare...

in fine, n-are rost sa mai continuam, lucrurile mi-erau limpezi de la inceput

P.S. daca avetii alte opinii privind userii despre care eu cred ca n-au ce cauta aici, va astept cu exemple, comentarii pe text, studii, analize si de ce nu, exegeze

pana una-alta, a-i spune omului ca-si pierde vremea mazgalind hartia, cred ca e un gest umanitar

imi cer scuze acum, ma culc

noapte buna, domnule Corbu

 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-27 00:37:07
         
 
  PS când tu te exprimi tranșant și sentențios cu privire la talentul unor useri, pe unii aneantizându-i din fașă, ori când afirmi nonvaloarea unor texte nu este vorba tot de opinii?

Europeea este un spațiu al liberei exprimări în care intră cine vrea și rămâne cine poate. În limitele unui limbaj ecoliterar și ale respectării regulamentului.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-27 00:25:23
         
 
  Eroare logică. Este o opinie. Similară de exemplu opiniei "Cine a dat 3 stelutze pentru cliseele astea?(Intrebare retorica, binenteles!):)" pe care o respect ca atare și nu o vreau indezirabilă pe site. Mediocritatea din opinia ET mai poate fi evitată. Clișeul este deja o sentință. Când ieși în spațiul public îți asumi și riscul opiniilor contrare. Cu care poți fi de acord sau nu, pe care le poți combate ori ignora. Nu le poți interzice.

Plecatul singur....Argument în afara subiectului și necavaleresc Argumentează, ignoră ori nu-mi mai face procese de intenție. Eu sunt un democrat convins.

Că ai potențial conflictogen ți-am spus-o în față și te-am rugat să-l mai temperezi. Mi se pare că ai reacționat corect până acum la solicitarea mea. Și pe ET am atenționat-o, ba chiar imperativ i-am recomandat să-și prezinte scuze. Și a făcut-o. Însă nu vreau să dezgrop morții.


 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-27 00:19:32
         
 
  pai uite, domnule Corbu, sa luam exemplul din seara asta:

FARA NICIO LEGATURA CU SUBIECTUL, zice ET:

"până atunci, remarc, reușești să-ți speli, tot zilnic, mediocritatea conștiincioasă pe anumite segmente. Știi tu care sunt acelea."

dupa un schimb pe cat de firesc, pe atat de "amical" de replici, cade si replica dvs:

" Deschideti-va topice si polemizati, civilizat în altă parte. Daca veti încălca regulamentul cu aceeași itransigență cu care am intervenit și în alte cazuri voi intreveni. Ori ignorati-vă."

In mod normal, strigator la cer de limpede, trebuia s-o atentionati pe ea, si numai pe ea, daca nu pentru porcaria in sine, atunci pentru initierea off-topicului. Nu ma consider vinovat, si nu trebuia sa ma atentionati, folosind acest plural cu studiat look echidistant. Dvs. fandati, d-le Corbu. Si chiar nu inteleg de ce o faceti.

M-am intalnit SPECIAL cu Elena Toma, pentru a negocia un armistitiu... Am reusit sa-l obtin. S-a abtinut eroic vreo 2 saptamani, dupa care a inceput sa ma provoace, pe unde putea, in textele mele, ale ei, ale altora. Am rabdat si eu o vreme, dar toate au o limita.

A, inca o chestie. Nu e nevoie sa ceri cuiva sa plece. Asta o fac doar nervosii. Trebuie doar sa ai "putintica rabdare". In final, omul pleaca singur.

 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-27 00:05:05
         
 
  Da, iată un mod nebărbătesc de abordare a problemei. În loc să răspunzi, te victimizezi!!! De ce să pleci? Ți-am cerut-o eu? Am cerut eu cuiva să plece? (a fost o singură excepție, când a fost încălcat extrem de grav, regulamentul)

O plângere, adică o viziune unilaterală asupra unei situații, este o condiție, necesară dar nu suficientă, pentru reducerea nivelului cuiva. Mai este necesară și aplicarea principiului audiatur et altera pars.

Însă, constat, ești un maestru al fandărilor: eu te întreb de ce mi-ai făcut procese de intenție și tu te victimizezi că ți-aș dori plecarea de pe site. Lașitatea nu mă caracterizează. Dacă subiectul merită, sunt dispus să abordez, argumentat și polemic, orice problemă. Cu oricine. Nu am niciun complex în acest sens.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-26 23:44:51
         
 
  domnule Corbu, inainte de a fi proprietari de site sau simple useri, suntem barbati, ce naiba...
ca aveti un partipris in ceea ce-o priveste pe distinsa Elena Toma e unul din din adevarurile ce nu necesita demonstratie, gen "acum e noapte" sau "Nichita a murit". De SUTE de ori (nu exagerez) v-au fost adresate plangeri in ceea ce-o priveste, si, dupa cum se vede, nu s-a intamplat nimic. Nu asta e problema, in fond, sunteti liber sa faceti ce vreti cu site-ul dvs. Dar nu ma amenintati pentru ca am ridicat degetul mijlociu in sus atunci cand primesc un bolovan in cap...
V-am mai intrebat si cu alta ocazie, va intreb si acum: vreti sa plec? Eu sunt userul cu potential conflictogen ridicat? Eu sunt capul rautatilor? Plec si basta, nici o problema. Fara gluma, daca plec acum, voi ramane cu amintiri placute. In medie, inca placute.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 23:33:46
         
 
  Radu Ștefănescu,

Adevărul așteaptă. Numai minciuna se grăbește.

Mi s-au mai făcut astfel de procese de intenție!!! Cu toate că apreciez talentul lui ecsintescu, atunci când a încălcat regulamentul i-am redus nivelul.

Mi se reproșează că tolerez ca ecsintescu să posteze de pe contul IGB. Atâta timp cât respectă regulamentul, postările sunt legale. Pentru că responsabilitatea contului aparține IBG. Iar Europeea nu are mijloace și nici nu-și propune să afle cine și cui îi "dă" parola un user. Importantă este respectarea regulamentului.

Mie nu-mi place coerciția însă când ultimile resurse argumenative eșuează, pentru păstrarea liniei site-ului, sunt obligat să intervin.

Însă revin cu întrebarea: când și unde ți-am făcut eu procese de intenție? Tu, în această pagină, doar, mi-ai făcut câteva astfel de procese. ("Elena Toma nu va fi sanctionata niciodata, indiferent de circumstante. Pentru mine, a devenit o evidență"; "ar fi trebuit, zic eu, sa va abtineti si de data asta."; "nimeni nu pare interesat de abjectiile tale
poate domnul Corbu, intr-un moment de intransigenta morala"; "Daca vreti sa ma sanctionati, nu va pot impiedica, evident."

 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-26 23:22:10
         
 
  domnule Corbu, Elena Toma nu va fi sanctionata niciodata, indiferent de circumstante. Pentru mine, a devenit o evidenta. Si nu numai pentru mine. Un exemplu banal e schimbul suburban de replici de mai jos, in care protejata dvs e vioara intai. Daca vreti sa ma sanctionati, nu va pot impiedica, evident. Dar in lipsa unei instante obiective, voi continua sa ma apar de fiecare data, asa cum pot, chiar daca uneori disproportionat.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 22:52:31
         
 
  Va rog nu deturnati sensul posibilelor discutii pe tema de mai sus. Deschideti-va topice si polemizati, civilizat în altă parte. Daca veti încălca regulamentul cu aceeași itransigență cu care am intervenit și în alte cazuri voi intreveni. Ori ignorati-vă.

Radu, când ți-am făcut eu procese de intenție?

Eu nu pot impune parametri etici pentru nimeni. Eu încerc, și asta cu ajutorul unor editori cărora le mulțumesc, să impun respectarea regulamentului de funcționare de aici.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-26 22:23:51
         
 
  cu placere!  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 22:16:43
         
 
  Radu... abia ce am intrat în casă, dau pe-afară de cât m-am putut aerisi, azi !
Mulțumesc !
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-10-26 22:13:45
         
 
  du-te si ia putin aer, mami...  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 22:09:50
         
 
  Radu... Ți-ai dori un asemenea program, numai că el presupunde mari responsabilități, care, în realitate, te depășesc.

În virtual, le mai aburești tu, însă geniile... nu au granițe:)

colegial si deloc predispusa la atacuri nemeritate din ambele parti.

ingustimea care te caraterizeaza, da pe afara, vezi bine, incapabil sa urezi un gand colegial, lovesti !

pigmeii, cum ziceam si eu... le trebuie reincarnari serioase pana inteleg si ei cum e cu nasul mai pe jos:)). purtându/l prea sus, nu -l mai ajunge nimeni.

oare ... inaltimea aceasta sa te propulseze spre geniu ?
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-10-26 22:05:58
         
 
  si nimeni nu e interesat de programul tau de maine...  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 21:57:57
         
 
  elena toma, du-te si ia putin aer, nimeni nu pare interesat de abjectiile tale

poate domnul Corbu, intr-un moment de intransigenta morala

desi ma indoiesc

 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 21:57:32
         
 
  typo : să-ți descoperi, scuze, abia am venit de la Buc, sunt obosită, mâine dimineață plec iar acolo, avem lansare de carte, Valeriu Barbu și susbesmnata, vă așteptam, ora 14, sala Marin Preda, Centrul Cultural al Ministerului de Interne, str: Mihai Vodă, Nr 17, Splaiul Independenței

colegial

ET.
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-10-26 21:40:01
         
 
  " Dar cand voi fi un geniu, o sa-mi permit luxul de a-mi lasa picioarele, de exemplu, sa puta.
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 16:49:21 "

Radu, te naști sau nu... geniu ! Dacă până la vârsta ta nu ai reușit săți descoperi veleitățile, te felicit pentru optimism.

Radu ! E bine că te speli, zilnic, în așteptarea momentului în care geniul se va pogorî peste spiritul tău, dar, până atunci, remarc, reușești să-ți speli, tot zilnic, mediocritatea conștiincioasă pe anumite segmente. Știi tu care sunt acelea.

"Ca un om sa iubeasca pe altul e probabil cea mai grea sarcina care ne-a fost incredintata, sarcina suprema, examenul final, opera pentru care toate celelalte sunt doar un preludiu.... Iubirea e un imbold pentru fiecare sa se desavarseasca, sa devina cineva, sa devina o lume el insusi de dragul cuiva." (Rainer Maria Rilke]
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-10-26 21:37:38
         
 
  typo: chiar....
scuze!

Calvar
 
Postat de catre Tea Nicolescu la data de 2008-10-26 19:07:09
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Nu stiu de ce-mi "bag nasul " intr-o astfel de discutie, dar trebuie sa recunosc, ma sacaie; asa cum nu-mi plac mie biografiile, patrundere ireverentioasa in existenta, chir politicoasa fiind....obiectivismul survolarii vietii "altuia" este evident ....subiectiv, iar atunci cand ne incumetam a "diseca" personalitatea -particulara, nu cea publica- a unei prezente de exceptie este imposibil de evitat o anume "suculenta" ranforsare a "caderilor" pentru a rezista onorabil(sau nu ) in fata valorilor.

Fie si genii, omenescul exista si privit de aproape geniul PARE ingenunchiat.....

Imposibil de fapt!

Shakespeare poate fi si homosexual, Eminescu poate avea si sifilis, Beethoven poate fi si nebun....Nikita poate fi si betiv.....si Dostoievski....si Cehov...???

Permanenta genialitatii......este.......permanenta!

Calvar

 
Postat de catre Tea Nicolescu la data de 2008-10-26 19:05:21
         
 
  2. va cred pe cuvant, l-am sters: nu vreau sa fiu condamnat la moarte tocmai acum, in floarea varstei

1. sunt prea multe de spus, sper ca voi reveni cu un comentariu pe aceasta tema, nu neaparat polemic, dar oricum, mai putin sententios decat textul care va apartine

va multumesc
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 18:41:00
         
 
  1.Radu Ștefănescu: "La fel cum in site-ul europeea s-au spălat tone de rufe murdare (sigur, respectand proportiile), fara sa aveti nicio reactie, ar fi trebuit, zic eu, sa va abtineti si de data asta."

Este o mare diferență. Aici și acum evoluează useri care se pot apăra singuri. Euopeea reprezintă doar locul unde se pot exprima. Eu nu intervin decât când sunt sesizat că se încalcă grosolan regulile site-ului. Sau când constat singur astfel de încălcări. Din păcate, în ultimile luni, am avut extrem de puțin timp pentru aceasta. Mai apoi blasfemia și abjecția de pe aici, bănuiesc, nu vor fi avut proporția din textul lui Agopian. Acesta încearcă să ne inducă ideea că ar fi fost prietenul lui Nichita și în virtutea acelei prietenii, sine ira et studio, are dreptul de a macula imaginea unui artist, chiar și cu omeneștile păcate ale acestuia. Probabil Nichita să-l fi tolerat. Cu intuiția și geniul lui, Nichita probabil va fi aflat, avant la lettre, ce delator zace în acest "prieten" Oricum eu îmi zic „ferește-mă doamne de astfel de prieteni”.

Aici, pe Europeea, dușmăniile sunt pe față și au o anume simultaneitate. În textul lui Agopian este o ură viscerală exprimată peste timp. Este expresia urii date de umilința de a se fi aflat, repet, probabil tolerat, oricum nemeritat, în umbra unui geniu. Suferința acelei tolerări îl obsedează. Nu-i dă pace. Iar textele din serial reprezintă expresia unei ranchiune intratabile. Subtil și ticălos exprimate.

Pe de altă parte să înțeleg că intervențiile mele, este adevărat cam rare și relativ aleatoare, ar trebui să aibă cumva vreo aprobare? Și eu sunt un om liber și sunt singurul care decide când și dacă trebuie să mă abțin.

În ultimă instanță, intervenția mea se constituie într-un text polemic, de atitudine, în fața unei evidente lipse de caracter. Niciodată nu mi-aș expune astfel amintirile despre păcatele prietenilor mei. Iar prietenii mei, care eventual și-ar permite să procedeze astfel cu păcatele mele ar fi, cât sunt în viață, ignorați definitiv.

2. Copyright-ul se referă la publicarea unui text, chiar cu indicarea sursei, fără acceptul deținătorului drepturilor de autor. Un astfel de gest reprezintă o încălcare a Convenției de la Berna și a legii dreptului de autor și poate fi aspru sancționată. În virtutea dreptului la informație se pot prelua scurte pasaje din text pentru a releva anumite aspecte. Și acestea citate între ghilimele și cu precizarea sursei. Îți asumi întreaga responsabilitate. Dacă nu prezinți acest accept Europeea se desolidarizează de gestul tău și te roagă să-l scoți.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-10-26 18:25:53
         
 
  Pe mine unul, serialul Lui Stefan Agopian nu m-a indignat, domnule Corbu. Oamenii trebuie sa stie, iar Nichita, oricum, e invincibil. Am scris corect. "E". La fel cum in site-ul europeea s-au spalat tone de rufe murdare (sigur, respectand proportiile), fara sa aveti nicio reactie, ar fi trebuit, zic eu, sa va abtineti si de data asta. Mai mult decat atat, citindu-l, as putea spune ca serialul m-a facut sa-l iubesc pe Nichita mai mult ca inainte. Printre altele, oamenii beau, domnule Corbu. Beau si mor. Din intamplare, eu nu. Nu beau. Dar cand voi fi un geniu, o sa-mi permit luxul de a-mi lasa picioarele, de exemplu, sa puta. In asteptarea acestui moment eliberator, ma voi spala zilnic, constiincios si mediocru. Perfect inutil, pana la sfarsitul zilelor.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 16:49:21
         
 
  Cine a dat 3 stelutze pentru cliseele astea?(Intrebare retorica, binenteles!):)

Rudy
 
Postat de catre MARELE MAESTRU INTERGALACTIC la data de 2008-10-26 16:46:19
         
 
  "Va fi având oare copyright" - va rog detaliati, domnule Corbu, nu ma pricep la treburi din astea

ma gandesc insa ca nu-i niciun bai daca am postat aici texte dintr-un spatiu public, fie el si virtual, specificand sursa

gresesc?
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-10-26 16:07:21
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE