FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Paty (6)
Text postat de George (Dumitru) Corbeanu
Luluță (Alexandru in buletin) era un om deosebit. Iubea cărțile, îl fermecau mirosurile de hârtie galben-maronie, de tuș proaspăt imprimat și de coli proaspăt legate între ele. Citea mult, aproape fără întrerupere, vroia să știe totul, vroia să simtă, să aibă totul. Scria, dar o făcea greu, chinuit. Îl sfâșiau angoasele cauzate de neputință, îl chinuiau nopțile albe pline de frământări și întrebări. Trăia la marginea lumii, acolo, pe buza prăpastiei. Se ținea cu dinții încleștați de parapet, gata să alunece. Lupta din greu să stea pe linia de plutire. La cel mai mic dezechilibru se afla cu un pas mai aproape de neființă. La cea mai mica rafală de vânt, se afla cu o palmă mai aproape de neant. Golul îl atrăgea cu o foame de lup, vidul îl presa cu putere de menghină. Îi venea să-și întindă aripile și să zboare spre înălțimi halucinante, îi venea să se arunce în mocirlă cu capul înainte și mâinile pe lângă corp, să înoate prin lava fierbinte a abisului cărnii cu buzele sângerânde și supte într-o grimasă dezgustătoare.
Era bufonul regelui îndrăgostit de regină, slujitorul visând la stapână, cavalerul rătăcitor cu privirea pierdută în căutarea iubirii, amorezul în căutarea împlinirii carnale. Luluță era bolnav și maladia de care suferea era incurabilă, pentru că purta cu ea durerea adâncă a inadaptatului, a marginalizatului, a transparenței materiale.
Era abstractul în căutarea concretului. Era absolutul în căutarea absolutului. Și era student la matematică. Iar Paty reușise să-l facă s-o iubească.
Iubire neîmpărtășită, care îl făcea mai palid și mai suferind pe zi ce trece.
Fuseseră împreună câteva luni. Apoi, fatidic, apărusem eu, iar Paty îl lăsase, fără vreo urmă de regret. Nu îl iubise niciodată, după cum avea să-mi povestească. Îi plăcea profilul lui psihologic, atâta tot. Și îi admira nespus modul de gândire abisal. Intelectual, îi satisfăcea criteriile. Fizic însă…se încadra undeva, sub linie.
Totuși Luluță nu era un bărbat urât, chiar dacă începutul de chelie avansa, părul rărindu-i-se treptat în ciuda pletelor pe care le purta, cărarea ce demarca emisferele lățindu-se, alburie și strălucitoare. Pielea capului, văzută de sus, de la balconul din apartamentul lui Paty, îi lucea deosebit în bătaia soarelui, ca un lac înghețat într-o zi de iarnă însorită. Iar în timp ce dragul de Luluță, cu barba de preot fluturându-i în adierea vântului primăvăratic, suna la interfon, așteptând un răspuns urmat de deschiderea ușii, creștetul său devenea pista de aterizare a avioanelur de hârtie lansate de noi, de la etajul cinci.
O bună perioadă de timp, acceptase fără împotrivire această ruptură a lui cu Paty. Nu o mai vizitase, telefoane îi dădea din ce în ce mai rar, ducând o luptă acerbă cu el însuși, hotărât să facă față sentimentelor. Rătăcea în neștire pe străzi, ziua și noaptea, fără țintă, ca o corabie în derivă. Dar, de cele mai multe ori noaptea, parcă fără să vrea, ca și când locuința fetei îl atrăgea ca un magnet, se trezea în fața blocului lui Paty, cu ochii pironiți la balconul închis prin ale cărui geamuri, din păcate, nu ieșea nici o rază de lumină. După ce dădea ocol clădirii, ca un cațel ce doar își marcase teritoriul, cu un oftat oprit undeva, la jumătatea esofagului, o lua la picior spre casă, strângându-și geaca pe el, insensibil la frigul de afară. Chiar dacă se apropiase primăvara, soarele zâmbitor sau luna rece și tăcută nu-i mai puteau trezi nimic în sufletul împietrit de suferință. Pentru el nu mai existau anotimpuri. Pentru el nu mai exista noapte sau zi, astăzi sau mâine, cald sau frig, urât sau frumos. Pentru el nu mai exista decât EA, undeva, pe 13 Septembrie, la etajul cinci. EA, care îi domina cugetul, facându-l să-și piardă mințile.
Într-o zi nu mai rezistă tentației și, ca un viciat, își reluă apelurile telefonice și vizitele aproape zilnice, intrând brusc în viața noastră, bulversându-ne.
Din acea zi, devenirăm trei. Luluță ne însoțea peste tot, ca un câine credincios, câteodată chiar și la cursuri. Când o vizitam pe Paty, el era deja acolo, instalat, picior peste picior, pe patul din camera ei, mângâindu-l tandru pe câinele Axi cu o mână, ținând calm o țigară fumată pe jumătate în cealaltă, toate astea pe tapetul unei discuții aprinse la care de regulă participa numai el, pe teme abstracte însă plină de insinuări cât nu se poate mai concrete. Paty, bănuiesc că de frică să nu cadă în monotonia în care relația noastră ar fi putut să ajungă, i-a acceptat, ca într-un joc, prezența și, de ce nu, avansurile. Avansuri pe care nu i le-a tăiat din start, așa cum s-ar fi cuvenit ci s-a mărginit, diabolică, la a le întreține, dându-i de înțeles (cu ajutorul armelor specifice genului feminin) că are să se despartă de mine, numai să aibă puțintică răbdare. Așa că Luluță, la orele zece trecute fix, seara, avea nu avea treabă cu ea, o suna, pornind o discuție din aceea care în final îl secătuia, lăsându-l fără puteri, discuție pe parcursul căreia Paty, monosilabic, își reîntregea promisiunea, conform căreia eu, actualul ei iubit, aveam să devin de domeniul trecutului, iar el, triumfător, dându-mi cu tifla, își va atinge scopul suprem.
La început nu m-a afectat aproape deloc omniprezența lui Luluță, însă mai târziu, văzând că nu se potolește, am început să mă enervez. Devenisem din ce în ce mai iritat, mai ales când îi vedeam figura. Am somat-o pe Paty să îl îndepărteze. I-am spus că nu mai suport trinitatea aceasta ce ne caracteriza de la un timp încoace.
- Jonny, te rog, nu îmi cere asta, îmi zise miorlăindu-se, întinsă pe patul de la ea din cameră. Știi cât de mult îl admir eu pe acest om. E prietenul meu, între noi nu e nimic, nu ai de ce să-ți faci griji. Hai, liniștește-te.
- M-am săturat de mutra lui imbecilă! am urlat și mai iritat, cu respirația îngreunată de fumul ce devenise deja o ceață groasă și învăluia mica cămăruță. Tu nu îl vezi cum îți dă târcoale cu privirea aia de nebun? Și când vreau să te sun, seara, tot timpul e ocupat. Că vorbești tu cu Luluță, prietenul tău mult admirat! Ce tot aveți a vă spune în fiecare seară?
Cockerul dezaxat prinsese o perioadă liniștită a existenței sale de câine și acum mă lingea drăgăstos pe mână, umplându-mă de bale. L-am propulsat cu un șut în celalalt colț al încăperii.
- Nu mai da în Axicu, se smiorcăi prietena mea, el nu are nici o vină.
Apoi, pe un ton grav, superior:
- Să știi că ești un prost, dacă crezi că eu simt altceva decât prietenie pentru Luluță.
- Atunci spune-i prietenește să te lase în pace, am continuat eu neînduplecat.
- Păi crezi că nu i-am spus? Dar ai cu cine să te înțelegi?
- Atunci nu-i mai da speranțe. De ce dracu îi dai speranțe? Ce vrei să faci cu asta? Unde vrei să ajungi?
Devenisem al dracului de furios. Mergeam de colo-colo prin odaie, cu ochii roșii de fum și indignare. Simțeam că-mi vine să-i omor, și pe ea, infama și pe el, nebunul și pe câinele ăla care se tot freca de picioarele noastre, lăsând păr roșcat în jur.
- Păi nu îi dau speranțe decât așa, să mă amuz și eu puțin.
M-am oprit brusc din vârtej. M-am așezat pe pat. Simțeam că nu o pot întelege, mi-era peste putință. Dacă o făcea din amuzament, nu se amuza decât ea. Noi nu contam deloc? “Ce om mai e și ăsta?” mi-am zis. “Și ce caut eu aici, în nebunia asta?”. Inima îmi pulsa să-mi spargă pieptul. Am respirat adânc, de câteva ori, reușind să mă calmez. Am privit-o cum îmi surâdea angelic, de acolo, din fundul patului și dîntr-odată am înțeles. Îi plăcea să se simtă stăpână pe situație. Îi plăcea să fie în centrul atenției. Era femeie, deci îi plăcea să se știe dorită. Și acest mic conflict care apăruse parcă de niciunde nu făcea decât să-i dea frâiele în mâini, să o lase să decidă unde, când, cum și cine va face un anumit lucru. Hotărârea îi aparținea. Indubitabil. Și asta o făcea să tremure de plăcere. Așa că aș fi vorbit în van, n-aș fi ajuns nicăieri. Aveam de ales: ori o lăsam în pace, să îi treacă, ori renunțam, brusc, la ea, la noi, la tot. Nu știu de ce, am ales prima variantă. Mi-era mai la îndemână. Implica mai puțin efort. Și parcă nu aveam forța necesară să mă desprind de tot. Nu, nu atunci și nu așa.
- Ei, dacă te amuzi…, i-am zis cu o voce ce mă chinuiam să pară neutră, atunci e ok. O să încerc să nu mă supăr. Dar vezi, ai grijă, să nu degenereze situația, să nu o scăpăm din mâini. Nu uita că personajul acestei comedii e nebun, ai recunoscut chiar și tu.
Fu de acord să se joace cu atenție.
Acest joc, ca majoritatea jocurilor periculoase, își avu culmile sale, Care trebuiau atinse. Ceea ce se si întâmplă, prima dată luându-mă prin surprindere, într-o seară, când Luluță, cavalerește, o conduse pe Paty la mine. Apoi, la fel de cavalerește, își luă talpășița, lăsând-o să urce singură până la etajul șapte unde locuiam.
- O să-ți zic ceva, dar să nu te superi pe mine, îmi zise ea după ce se culcă pe canapea, ținându-mă de mână. Astăzi m-a adus Luluță până aici.
Nu mai aveam puterea să mă enervez, așa că am lasat-o să continue, după ce am turnat în pahare eterna coca-cola cu care ne delectam în fiecare seară. Ea își aprinse eterna țigară cu care se delecta neîncetat și continuă.
- M-a luat de mână.
Lucrul acesta se întâmplase în premieră, Luluță, până acum fusese ținut la distanță. Băutura îmi rămase în gât. Am înghițit greoi, fără să o întrerup.
- Apoi, la despărțire, m-a sărutat pe gură.
Am început să tușesc, simțind cum o gheară începuse să mă gâtuie din interior. M-am dus la baie, încercând să mă calmez. De când luasem hotărârea de a o lăsa în pace și cu această nebunie, mi-am promis că voi face tot ceea ce îmi va sta în putință să nu mă mai enervez. Nu îmi facea bine la organism, îmi creștea tensiunea. Așa că m-am întors și am privit-o calm, afișând un aer nepăsător.
- Păi și tu…l-ai lăsat așa, să te sărute? am întrebat-o liniștit.
- Nu am rezistat Jonny, mi-a zis pe drum atâtea lucruri interesante! E atât de deștept!
Avea privirea nostalgică. Pentru a doua oară, se dădea înlăuntrul ei o luptă (prima dată fusese în cazul Salvi, în care eu ieșisem în cele din urmă învingător la puncte). Se apropie de mine și mă lua în brațe. Mă studia, de parca mă vedea pentru prima oară.
- Dar tu, tu…tu ești atât de frumos, îngăima, atingându-mă cu degetele subțiri pe ochi, pe buze și pe obraji. Ești atât de frumos….
Bineînțeles că nu am contrazis-o.
- Da, am înțeles, i-am zis la fel de liniștit ca până acum, în ciuda clocotului din mine care devenea din ce în ce mai puternic. Am înțeles, eu sunt ăla frumosu’, el e ăla deșteptu’. Ai în față doi oameni care se completează reciproc.
- Ce bine zici…de s-ar putea să fiu cu amândoi…
Găsise soluția. Îmi venea să o iau la bătaie. Mă și vedeam, ridicându-mi mâna criminală și pălind-o drept între sprâncenele pensate, scurt și dur, ca un despot. Luminat, aș zice.
- Nu, nu, așa nu se poate, i-am zis forțându-mi un surâs. Trebuie să alegi, draga mea, trebuie să alegi. Dar să știi, deștepți o să mai găsești, dar frumoși ca mine….
Sesiza ironia.
-Tu în loc să mă ajuti, îți bati joc de mine. Lasă, stai liniștit, că nu te las eu pentru Luluță.
O zisese cam cu jumătate de gură, totuși eu am răsuflat ușurat. Câștigasem și a doua bătălie. Însă războiul nu se terminase, inamicul avea să contraatace, cât de curând.
A doua culme fu atinsă în momentul în care Luluță, cu o ultimă suflare, reuși în cele din urmă să-i smulgă dragei mele promisiunea fermă că mă va părăsi, și că o va face imediat, a doua zi dimineață. Cum se întâmplase asta…nu mai știu. Paty se dedublase, în ea se dădea lupta dintre spirit și materie, dintre imagine și simbol, dintre esență și aparența efemeră. Victoriile se succedau, o dată caștiga esența, alteori aparența, o dată neesențiala materie, al carei mesager eram eu, alteori spiritul lui Luluță, studentul la matematică cu gândire abisală și veleități artistice (într-o zi îi adusese o nuvelă scrisă de el, pe care Paty o critică îndelung ca un bun cunoscător al artelor, sub privirile aprobatoare ale autorului).
În cele din urmă îi dădu întâlnire lui Luluță, în față la Universitate, întâlnire la care apărui și eu, numai așa, să-i văd expresia feței. Fu din cale afară de uimit. Bineînțeles, nu se așteptase să mă vadă, mai ales de mână cu Paty. Se așteptase, mai degrabă, ca până atunci eu să fi fost deja de domeniul trecutului, undeva în negura istoriei, iar fata, liberă, despovărată de prezența mea chinuitoare, să i se arunce în brațe, cu ochii în lacrimi, declarându-și iubirea veșnică. Așa că o trase mai încolo, lăsându-mă pe mine în urmă, însă nu atât de departe încât să nu le aud conversația șoptită.
-Păi ai zis că i-ai spus, șuieră Luluță.
-Nu am putut, crede-mă, sâsâi și prietena mea.
-Spune-i acum, zi-i că nu îl mai vrei, zi-i că mă dorești pe mine, îi auzii eu accentele de disperare din glas.
Paty luă o pauză, ca pentru gândire.
-Bineee, îi zise, mă duc să îi spun. Stai aici, că vin acum.
Și facu doi pași mai în spate, unde eram eu postat, sprijinit de statuia lui Mihai Viteazul.
- Vrea să mă despart de tine, îmi zise privindu-mă în ochi. Nu știu ce să fac, sunt între ciocan și nicovală.
Mi s-a facut brusc greață de ea, de el, de mine, de tot.
- Știi ce? i-am pus aplecându-mă, să mă audă mai bine, eu m-am cam săturat. Fă ce dracu vrei și lasă-mă în pace, eu plec. Dă-l în mă-sa și pe Luluță ăsta al tău, dă-te și pe tine….eu mă duc acasă, mi s-a luat de voi. Salutare!
Și am dat să plec. Surprinzător, a început să plângă și mi s-a aruncat în brațe.
- Nu, nu pleca, te rog, nu mă părăsi!, îmi șoptea fierbinte la ureche. Sunt a ta, ai uitat?
Luluță privea scena înmărmurit. Apoi, făcând un extraordinar efort de voință, cu o privire de om învins, o luă la pas în jos, pe Kogalniceanu, fără a privi înapoi. Paty îl văzu, dădu să alerge după el, dar se răzgândi.
- Gata, s-a terminat, își șopti mai mult sieși, lipindu-se de mine. Gata Jonny, s-a terminat, spuse apoi mai tare.
Într-adevăr, se terminase. Luluță nu a mai intervenit între noi până la final. Câștigasem definitiv, prin knock-out. Mă simțeam mulțumit. Am luat-o de mână și am părăsit locul, îndreptându-ne spre casă, eu cu privirea în pământ, ea încă cu ochii șiroind de lacrimi, amândoi constienți că suntem cu un pas mai aproape de despărțire.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  gina, multumesc. apreciez rabdarea si punctul tau de vedere. asa e, dupa ce un text e terminat, trebuie sa il las la dospit, apoi sa il recitesc si sa incep sa tai din el :) apoi il mai las o tura, si tai iar. pana ori nu mai ramane nimic, ori devine bun de tipar :)

George
 
Postat de catre George (Dumitru) Corbeanu la data de 2008-09-27 19:19:31
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  in fine: am o cretina erata; 'intorducere'

a se citi: se stie... in-tro-du-ce-re...

io.

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-09-27 03:04:49
         
 
  George-D,

te-am citit, si pot sa spun, ca, acest text l-as reduce la cca 'juma' scriere... introducerea lui 'Luluta', cu precadere, as concentra-o. dintre toate detaliile aduse, as insuma o stricta si credibila concluzie, pliata celor spuse de tine, in chiar intorducere:

'Luluță (Alexandru in buletin) era un om deosebit'

incearca sa te feresti, de cele expresii, deja folosite, ex.:

'Inima îmi pulsa /să-mi spargă pieptul/'

nu pot, si nu am rabdarea sa iau detaliu de detaliu, sa ti-l aduc ochiului... ideea e ok. povestirea, isi gaseste implinirea, insa e nevoie de a ta revenire peste text: 'conjugarea verbelor' - 'timpul verbelor', al scrierii, trebuie pastrat:ex:

'A doua culme /fu/ atinsă'

(chestie discutata in 'ante-postari'!)

succes, my friend,

gand bun,

regards,

goia



 
Postat de catre nula nada la data de 2008-09-27 02:37:27
         
 
  Paty six (penultima).  
Postat de catre George (Dumitru) Corbeanu la data de 2008-09-26 15:32:22
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE