FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Puzzle de toamnă
Text postat de Adrian A. Agheorghesei
Puzzle de toamnă


...Asfințitul de octombrie curgea printre copacii care-și scoateau încet, încet siluetele din pântecele scrijelite cu tot felul de inițiale, date, semne de egalitate și eternele „love”. Crengile confuze își renegau rufoasele odăjdii, iar acestea peticeau lemnul băncilor roase. Parcul, cu arborii săi răvășiți, cu aleile sale cenușii, cu mesele-i așteptând ca figurinele să le ocupe odăile negre și albe, părea o fotografie de epocă, făcută fără premeditare, care, atunci când nu este privită, prinde viață.
Tânăra se smulse din brațele bărbatului, prea avar strânse. Eșarfa-i albă foșni și îi coborî umărul. Își șterse ochii cu palmele, murdârindu-și obrajii cu rimel violet. Trebuia să se stâpânească, apoi să râdă-n hohote, nu să plângă. Sau măcar să zâmbească. Și totuși...
-Trăiesc, dar...
Bărbatul, cu vișinia cămașă suflecată până la cot, afișa o mimică de muribund. Lungile-i mâini căutau un punct de sprijnin în aerul care sfârșea întemnițat în pumni.
-Nu sunt călăul, nu sunt! Doar solia-i. Dar mă înspăimântă bucuria ei. Și e numai iubire. Numai iubire.


...”Metallica” zguduia boxele, iar boxele pereții. În gura ferestrei, cu un pahar în mâna îmbrăcată până la jumătatea degetelor de-o mănușă neagra, un băiat repeta întruna:
-Un zâmbet. Cât de greu e să oferi un zâmbet in locul injurăturilor, scuipatului, lacrimilor...? Să ți se spuna, măcar de complezența, „mulțumesc, cretinoidule”, sau nici atât. Să-mi arate zâmbetul, să-mi redea certitudinea umană, și să plece, la dracu, cum n-a venit. Adică mai bogat c-un... La dracu! Iar aiurez. Ce muzică de rahat!
Lăsă paharul pe pervaz și opri muzica. Apoi, boxele cutremurau iarăși pereții. Doar că de data asta, mai tare și-n ritm de rap.


...-Vezi ca lui Ioan îi este iarăși rău!
-Dă-o-n gura mă-sii de treabă, vii până-n cratița mea să-mi spui că-i este rău lu’ fiu-tu. În timpu’ ăsta, puteai să-l întrebi ce-l doare, să-i dai o aspirină... da’ tu vii să-mi spui mie...
-Păi eu am treabă cu calculatorul ăla...
-Halal! E fiu-tu, macaronar impuțit! Chiar nu-ți pasă?
-E „bastardinio”, amore, nu mi-l mai băga pe gât! De asta se și îmbolnăvește așa des; nu are sămânța mea.
-Nu are sămânța ta... da’ tu ce sămânță ai, măi slugoi impotent?!
-Vezi? Iar vorbești ca atunci când te-am adunat de pe centură, mai bine zis, când te-a adunat decapotabila...
-M-a adunar mă-ta... aoleu! Ioan!
Femeia ieși tăvălug.
În camera alăturată, Ioan, un puști de șase-șapte ani, stătea pe podea, turcește. Clipea fericit. Paloarea îi accentua frumusețea ochilor verzi. Se juca în pletele-i negre. Le încolăcea pe deget, apoi le derula.
-Acum mi-e bine, mami. A zis doctorul că mă fac bine, nu, mami?
Femeia, băgându-i o aspirină în gură, bolborosi:
-Da, așa e. Ai doar gripă. Ai auzit, fiu-tu are o gripă, în caz că vrei să știi. Asta mi-a spus doctorul. Ai auzit, macaronar împuțit?Să nu cumva să mori de griji! Exploda-ți-ar cal’atoru-n gât!
Ioan privea. Dar nu la femeia din fața sa. Privea prin aceasta. La capăt, găsi două brațe, și în ele, pe el.


...-Offside clar! Off-side, moșule. „L-a” văzut și e’stratereștrii din Venus, moșule!
Autorul „moșului”, un venerabil septuagenar, se ridică și dădu volumul televizorului mai tare.
-Ceapa ma-sii! Nu merge. Margaretooo! Margaretooo!
Margareta se împlini în pragul camerei. Ce-i drept, gospodina nu înfațisa imaginea numelui ei, ci mai degrabă pe cea a jumătate de câmp. De margarete.
-Fa, da’ greu te mai miști! Ce ceapa mă-sii faci?
-Cu ceapă, da; ți-am zis de ieri că azi fac musaca!
-Fa, tu n-auzi bine?
-Ha?
Amândoi iși ridicară ochii, ieșiti din orbite, catre tavan. Acesta se mișca. Și nu era o iluzie. Septuagenarul iși întoarse capul spre televizor.
-Au dat ăștia gol. Ba nu. E egal. Ha? E trei-doi. Ba nu. Doi-doi, că au anulat... cu offside-ul, care n-a fost. Aș vrea să aud și eu o dată, atât, un meci. Că de văzut, eh! Ceapa...
-Ți-am zis, musaca...
-Crucioul ma-tii, Margareto. Mă car la derbedeul ăsta cu muzica lui. Ii dau eu numa’ „bum-bum”, „imi scot, îmi bag”, „bum-bum”. Cepoiul crucioului!


...Era a șasea oară când o va vedea. Prima dată, într-o rochiță roșie, cu șiret alb pe coapsa dreaptă,; a doua și a treia oară cu pantaloni de in, roz, care permiteau un soi de ghicit; a patra oară, ciudat, nu reținea, apoi...
Bărbatul lăsă să-i cadă foaie din mână, iși duse mâna la ochi și, cu cotul, lovi cana plină cu nes. Aceasta căzu de pe colțul biroului. Adună cioburile. Ridică din nou hârtia și-și duse iarăsi palmele la ochi.
Chipul ei, pe care l-a privit de-atâta ori și care nu l-a privit niciodată, îi furase nopțile parcă de-o veșnicie. De aceea, iși percepea gândurile ca o ghilotină. „Oare ce-o fi purtând azi? Sper să fie ceva... alb. Trebuie să fie ceva alb!”
-Bună ziua, domnule doctor.
-Bună, Andreea. Ia loc...
O eșarfă albă pluti prin fața doctorului și coborî, cuviincioasă, pe umărul stâng.
-Cum e? Avem rezultatele? Un zâmbet își făcea loc prin colțul gurii tinerei, dar eșuă odată cu privirea-i, care alunecă de-a lungul tocului unui pantof negru, de lac.
Doctorul își privea cămașa vișinie. Un gând îi bătea în tâmple cu putere, „Camașa e neagră. Oare de ce am ales-o tocmai azi? Neagră? Nu! Vișinie! Fața ei este galbenă, dar atât de frumoasă. Mâna îi tremura. Mai tare decât a mea. Ce ochi dulci ai, copilo, de ce-ți tremură și ei?”
-Domnule doct...
Bărbatul iși strânse tot sufletul în dinți și ochii ii împietriră. Vorbi pe un ton gri:
-Nu am pregătire pentru așa ceva, dar...
-Dom’ doctor, cum e?
-Ai leucemie, Andreea. În stadiu avansat. O lună este mult...
Vântul dansă perdeaua. Soarele începea să coboare. Parcă mai repede și mai roșu ca nicicând.

...Băiatul cu mănușa neagră, pe jumătate de palmă, porni, iritat. să schimbe genul muzicii. Atunci auzi bocăniturile din ușa. Deschise. În prag, septuagenarul. Privi tânărul cu uluială.
-Mă, muce! Păi în ceapa mă-tii, nu ți-e de-ajuns, mă, că mi-ai făcut odihna veghe? Da’ chiar nu mă lași să aud și eu o știre, un meci? Toată ziulica „imi bag, imi scot”, toată noaptea huruială de aia, de „roacher”, de nici nu mai știu ce-o să mănânc. Păi mai las-o-n crucioul ma-sii de treabă.
Un pumn porni amenințător spre scăfârlia băiatului, dar se izbi, în final, de ușa proptită-n nasul bătrânului.
-Poftim, iarăși înjurături. Oare-i chiar așa scump un zâmbet?
Un alt cd începu să se învărtă, iar volumul, dat la maximum, și vibrațiile se transformără, pentru paharul de pe pervaz, în prăbușire, iar pentru bătrânul din spatele ușii, în lift cu reacție.


...Doctorul păsea anemic. Nu auzea decât ochii Andreei care nu au mai clipit. Și refrenul tocurilor sale negre. Un refren funebru. Simțea că pieptul îi atârnă pe sticlă încinsă. Și nu dorea să și-l ridice. Poate că anemia pașilor, sau poate că plumbul găndurilor îl feri de paharul care căzu la câțiva centimetri de capul său. Se uită în sus. De la fereastra de deasupra cioburilor, il privea, speriat, tănărul rocker.
-Chiar toate se sparg astăzi. Cana mea, paharul ăstuia, viața Andreei... mda. Totul e la fel. Doar că la mine a fost cană, aici pahar. Cană, pahar, Andreea. Andreea. Andrea. Andreea. Andrea.
Și bărbatul zbieră ca pentru ultima dată:
Doamne!
-Domnule, ati pățit ceva?
-?!
-De la pahar... de la mine a căzut.
Doctorul îl apucă de braț, violent, il trase spre el, și-l îmbrățișă. Îl sărută pe obraz, îi zâmbi apoi o goană nebună puse stăpânirea pe el. Ajuns la metri buni, bărbatul se opri și țipă:
-Mulțumesc!
Tânărul, rămas mut, își palpă obrazul, și incepu să râdă în rafale.
-În sfârșit!


...-Sună, femeie, n-auzi?!
-Tot eu, tot eu, macaronar jegos!
Telefonul sună diferit în noaptea aia. Receptorul se înălța, rămase așa câteva minute, apoi căzu pe podea.
Femeia se deplasă în altă camera. Italianul, lăngă calculator, ii privea năucit fața încremenită.
-Ce-i amore?
-Ioan...
-Ce-i cu el?
-N-are gripă, are leucemie,
Amândoi năvăliră în camera copilului. Pe podea, Ioan statea lungit.
Femeia se repezi spre el. Il pipăi.
-E rece, e rece, Giuseppe, e rece, lua-te-ar dracu! E mort, Giuseppe!
Il luară în brațe. Nu două. Patru brațe. Patru, dar reci.

...Margaretooo! Margarettto! Ceapa mă-tii de „roacher” și muzica cui te-a făcut! Margaretooo!
Margareta se prezentă în prag.
-Da’ ce zbieri așa, iubi-te-ar norocu’?
Abia atunci își dete seama că era liniște. Niciun zgomot.
-Unde-i telecomanda, Margareto?
-Unde-o lași tot timpul, sub pat.
Septuagenarul o înșfacă și comută programul.
-E meci, Margareto. La masa ce-avem?
-Tocăniță cu carne!
-Ce fel de tocănița?
-De ceapă. Ți-am zis ieri.
-Mda. Nu te-am azuit.
Se așeză. Dădu volumul la maximum. Zâmbi.
-Offside clar! Off-side, moșule. „L-a” văzut și e’stratereștrii din Venus, moșule! Mda, offside. Ce mai... Ce liniște. Cre’ că l-am speriat pe „roacherul” ăla. N-oi fi eu chiar ultimul ramolit. Margaretooo!


...-Domnule doctor, vă jucați cu mine? V-am spus de trei ori in trei minute. Mă numesc Andreea Ioan.
Fața doctorului strălucea.
-Da, Andreea... mă vei putea ierta oare?
-De ce? Nu sunteți dumneavoastră de vină că voi...
-Nu, nu vei muri!
-Domnule Doctor, vă rog, nu-mi...
-Andreea, ascultă. Am un pacient, un copil. Maică-sa e româncă, tatăl său este italian. Si el, pacientul, se numește Andrea Ioan, numele de familie este „Andrea”, ai înțeles? Am încurcat fișele din cauza numelui. Noroc de-un pahar, de-o cană, am făcut analogie... În fine. Am suant parinții acelui copil și le-am spus. Nu vei muri, Andreea, nu vei muri. Nu aveai cum. Te iubeam. Te iubesc!
Luciul feței îi pieri.
-I-am sunat... ce idiot. I-am sunat, iți vine să crezi? Cât egoism. Doamne! Nu eșți tu, dar...
O îmbrățișă.
Tânăra se smulse din brațele bărbatului, prea avar strânse. Eșarfa-i albă foșni și îi coborî umărul. Își șterse ochii cu palmele, murdârindu-și obrajii cu rimel violet. Trebuia să se stâpânească, apoi să râdă-n hohote, nu să plângă. Sau măcar să zâmbească. Și totuși...
-Trăiesc, dar...
Bărbatul mumrură:
-Nu sunt călăul, nu sunt! Doar solia-i. Dar mă înspăimântă bucuria ei. Și e numai iubire. Numai iubire.
...Asfințitul de octombrie curgea printre copacii care-și scoateau încet, încet siluetele din pântecele scrijelite cu tot felul de inițiale, date, semne de egalitate și eternele „love”. Crengile confuze își renegau rufoasele odăjdii, iar acestea peticeau lemnul băncilor roase. Parcul, cu arborii săi răvășiți, cu aleile sale cenușii, cu mesele-i așteptând ca figurinele să le ocupe odăile negre și albe, părea o fotografie de epocă, făcută fără premeditare, care atunci când nu este privită, prinde viață.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  AAA,

M-a prins proza ta: e bine construita si trateaza un subiect extrem de actual. Mici typo care trebuie corectate, in rest, vot!

VPL.
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2008-09-08 23:24:17
         
 
  Adrian,
Proza respiră veridic, are o construcție elaborată; poate finalul un pic prea patetic pentru gustul meu!Vot!
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2008-09-08 22:16:45
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE