FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Șampania de apă
Text postat de Tania Ramon



(...) Doamne ce simplă e iubirea aceea în care apeși pe clape cu un singur deget și simți muzicalitatea ca pe o întreagă simfonie a lumii! Sau cînd atingi obrazul, piramidele ți se răstoarnă în poală schimbînd sensul pe trepte.
Dar Bucurestiul este un oraș obositor, înghesuit de expresii, impresii, atitudini dar nu așa de exotice cum era privirea ajustată de înclinația oblică a ochilor, sclipind ca un abanos expus într-o vitrină. Așa îl văzusem. Un bust de manechin între reclame de torturi. Trecusem deja cînd mă întrebam ce poate să facă acolo așa o reclamă… mai ciudat comestibilă. Oricum nu știam cofetaria.
Căldura însă cădea pe trotuar aproape materială, trîntind peste mine disconfortul tuturor îmbrățișărilor făcute ca la o înghesuială între perete și o ușă ce e deschisă brusc. Ce bine că simt răcoarea ce vine din parcul pe lîngă care trec și care arată lipsit de orice inhibiții. Fîntînile mărunte, așezate frumos una dupa alta, cu brațele de ape larg-larg desfăcute se tăvălesc pe aleea mărunțită de pietre cimentate și înghesuite una într-alta. O agățare febrilă de îndrăgostite după umbre dar care, ca într-un leșin, rămîn căzute, în forme de femei ușoare, pe astfalt. Cuminți sunt băncile și singure. Singure.
Îmi trec cu greu pașii cu tocurile ce tot intră printre denivelările mărunte de pe alee, cu aceeași îmbrățișare solară în cîrcă ce nu mă slăbește. Nu prefer cumințenia băncii ce își deșcojește vopseaua într-un budoar al zilei deloc intim și întind mîna spre una din siluetele de apă ce se unduie insinuant. “Nu, nu. Vă rog, nu aveți voie să vă spălați aici, sunt wc-uri la capătul aleii, în spate, o luați…stați că vă arăt.” Mică, stirbă, trasă la față, într-o costumație ciudată de uniformă movă, femeia ce mi se adresa mă ia de mînă. `Mulțumesc` spun smucindu-mă. Pentru că era așa de slabă și urîtă o priveam în silă sau chiar mi-era cald și că nu atinsesem apa? Brusc, din mijlocul bazinului ce arăta ca o savarină pe o farfurie artizanală, izbucnește pe una din țevile de apă un jet puternic într-o veselie de clipociri de zile mari. Se trezesc păsările, bate puțin vîntul răscolind petalele din preajma băncilor. Îmi flutură colțurile fustei umezite de picuri.
Jetul puternic îmi curge sub priviri la fel ca și o șampanie. Dar nu stiu cine destupase sticla. Încep să rîd, țopăi, m-aș lăsa prinsă de apă, m-aș feri să nu mă ude… E plin de vrăbii în pulberea de apă, în zgomotul ei bucălat ca un copil dar care mie îmi susură senzual în îmbrățișarea solară ce mă urmărește obsesiv în zgomotul de explozie ce gîdilă cerul. Mă înebunește acel moment în care boaba de strugur prinsă între dinți pocnește. Și umple gura cu miezul parfumat .

Am vrut să trec strada dar nu găsisem nici o zebră, nici măcar pe distanța la care mă putea duce privirea de-a lungul străzii. Mașinile parcate cu dosurile, provocator sau cu ură una spre cealaltă, fac baricade, diversii clienți ieșiți din magazin le ignoră, plase pline, incomode, ce nonsens!, șoseaua ce nu e liberă de trafic pare un joc cu Mario. Cu puțină speculație, agilitate, inteligență, spionaj, se putea evada dar abia pînă la linia de tramvai aflată în marele mijloc al marelui bulevard. Ce naiba îmi zic. Treceau cîte doi, cîte trei deodată căci gardul ce împrejmuia linia de tramvai lăsa puțin loc de trecere. Acolo urma o altă speculare a momentului în care tramvaiul e trecut deja și linia e liberă. Am trecut, în fine, și de linii și cînd dau să trec partea cealaltă iar nu văd zebra, oricît de amabilă sunt să privesc în lung și lat șoseaua și să nu traversez în flagrant. Eram aproape de intersecție, mașinile treceau, treceau, se făcuse verde pentru pietoni dar nimic nu se oprise. Nici măcar căldura. Erau momente cînd mașinile curgeau lichefiate din stînga spre dreapta pe șoseaua dilatată ca o aortă fără puls. Mecanic. În virtutea inerției.

Ascult melodia apei, parcă s-ar cînta pe doua voci, cele mărunte și mici și cea mare ce revenea cu putere în bazin să se poată înălța iar. Sau nu. Părea un ulcior cu omenie. Curgea înălțîndu-se. Mi-a trecut deja prin pori, ca o altă bătaie de inimă, uniformă care știi că te face viu chiar dacă nu o percepi, la fel ca și rugăciunea ce o tot repetam în autocarul ce ne ducea spre mănăstirea Seuca în care făceam repetițiile pentru evenimentul de acolo. Cu mătăniile în mîna dreaptă, cu degetele din stînga individualizînd fiecare biluță de lemn, spuneam cîte o rugăciune într-o ordine prestabilită. Toți cei din autocar repetam la fel, culmea că nu se încurca nimeni la text și nu ieșea în evidență nici o voce stridentă. Doar ghidul sau doamna ghid, o femeie specială în felul ei, avea un accent mai apăsat ce ne dirija. Curgea toată recitarea ca această șampanie din parc, spălînd cu limpezimea cerinței tot ce nu trebuia să persiste și să tulbure. Se termina parcurgerea rozariului, se lua de la capăt. Si iar se lua de la capăt pînă cînd ceva se schimbase în vocea ghidului. `Să ne rugăm și pentru cei care încă nu au puterea de a termina ziua în rugăciune și pentru care întîlnirea de la mănăstire cu harul divin va fi o încercare serioasă.` Atunci am tresărit. De mine era vorba. Ațipisem și poate că și sforăisem puțin în acel timbru monoton al rugăciunii, în acea dilatare a spațiului din interior dar și din afara mea pe unde se revărsau fîntînile.
“Nu, nu. Vă rog, nu aveți voie să vă spălați aici, sunt wc-uri la capătul aleii, în spate, o luați…stați că vă arăt.` Ridic privirea din cartea ce-o țineam în poală, așezată fiind pe un colț de bancă cu puțină umbră. Restul de umbră era doar o promisiune pentru cei ce vor veni aici peste zece ani. Pe bordura bazinului era cocoțată o tipă grăsuță, rotundă ca un măr, cu o pleată aparent neglijent făcută sau nepieptănată de ceva timp, îmbrăcată toată în negru, cu buricul gol deși avea la 50 de ani, și care oprea în palme curgerea unui jet de apă. O dădea pe mîini, pe gît, pe față cu o delectare de invidiat. Mai avea puțin și intra cu picioarele în apă. Cea mică, stirbă, trasă la față, într-o costumație ciudată de uniformă movă, o trage pur și simplu pînă în mijlocul aleii .`Hai , lasă vraja că nu înțelegi și cară-te. Știi că e loc public`. Grăsuța își termină siesta din mers, călcînd printre flori, se întoarce la banca ei, se așează și cu mina căutînd ceva în sacoșă , tot neagră, zice` Știu vrăbiuțelor. Ar trebui să vă mai dau ceva de mîncare. Eu nu trec niciodata strada, nu vreau să opresc pe nimeni pentru a trece eu sau să fiu înjurată pentru că o fac. Știți și voi la fel de bine că drumul nu se termină, undeva trebuie să întoarcă.` Las cartea din mînă și privesc cu atenție cum aruncă firimituri spre vrăbii, privindu-le atît de matern de gîndul îmi fuge la orfanii vieții pentru care acestea niciodată nu ajung. De acele obrazuri zbîrcite, crîncenate de complexe și depresii. Grăsuța își reazămă spatele de bancă, mulțumită ca după o treabă bine făcută și își ridică obrazul ca pentru un sărut spre apa ce vine pulverizată spre noi. Zîmbește. Din clădirea primăriei ies gălăgioși și relaxați nuntașii. Chiar admirasem, dinainte de a intra cu toții înăuntru, rochia miresei dar și îngrijorarea că nu sunt toți, că nu e cine trebuie, că nu e filmarea pornită...Fusese în fața clădirii o adevărată agitație. Acum trec prin dreptul nostru cu hohote, cu flori, cu ocheade. Unul mai zăpăcit, cu o singura fandare urcă pe bordura bazinului și întinde mina spre apă. . `Nu, nu. Vă rog, nu aveți voie să vă spălați aici…”

Dar pe alee, printre vrăbii e o veselie de nedescris cu firimiturile ce trebuiesc gustate. Lîngă o șampanie de apă.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE