FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Libertatea de expresie
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu


Nu vreau să mă întind prea mult. Voi porni de la cea mai simplă modalitate de a pricepe sensul unui cuvînt compus. Expresia, ca și exprimarea pot fi, pentru că așa s-au și format la vremea lor, desfăcute și refăcute în ex-presie și ex-primare. Evident ele exprimă un anume gen de manifestare exteriorizată, datorată unei presiuni venite din interior. Asta prin opoziție cu impresia care asimilează ceva interiorizînd, ca efect al unei presiuni exterioare.

Într-un fel sau altul, expresia este o reflectare a unei stări interioare. O anume mimică dă seama de ce gîndim, simțim, de stări și atitudini. Uneori, adoptată ca o mască, poate să fie însă și oglinda unei atitudini fundamentale a persoanei care se ferește și se ascunde cu premeditare.

Se poate vedea ușor că orice expresie, în sensul de conctrucție care exprimă, ține de capacitatea de a da conținutului amorf din interior o formă codificată de cultură și de mijloacele specifice alese pentru asta. Cînd nu mai e doar simptomatică, expresia este rodul unui îndelung travaliu și al unei competențe, dacă nu chiar al talentului.

Există însă și forme rudimentare de ex-presie, care, cu un pic de ironie, pot fi înțelese ca simple evacuări nefiltrate. Presiunea internă acționează cu o promptitudine care nu mai ține cont de coduri. Combustia se revarsă. Efectul acestor expresii și exprimări este, evident, doar poluant.

Cu o metaforă la îndemînă, putem spune că pe coșurile de fum sînt evacuate gaze asfixiante, că prin conductele de evacuare sînt deversate lăturile rezultate din procesele interne fără nici o intenție de protejare a mediului exterior.

Economic vorbind, cu timpul și cu îmbunătățirea legislației, aceste costuri externe, au fost preluate de bucătăria internă care trebuie să evacueze cu grijă, să dea tuturor deversărilor (cu costuri suplimentare) o formă care să nu fie nocivă mediului.

În mediul literar, se pare că există unele rămîneri în urmă.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE