FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Tangentă la o gîlceavă
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu



Nu-mi pot închipui că, semnalînd greșeli de ortografie sau gramatică, se poate ca, ulterior, să revendici drepturi de proprietate asupra îndreptărilor (și implicit asupra limbii române) pe care trebuie să le facă cel în greșeală. Poți face acest lucru cu blîndețe sau cu dispreț, dar nu cu simțul justițiar al proprietății.

A învăța este o trăsătură umană, a celui ce se instruiește, a celui ce îl ajută și îl călăuzește, a societății omenești clădită pe această modalitate de transmitere a moștenirii culturale. Se poate învăța prin studiu asiduu, în sisteme organizate sau pe furate.

Profesorul nu revendică drepturi de proprietate asupra lucrurilor pe care le transmite elevului. Conținutul manualelor de instruire, odată intrat în capul și în conduita competentă a celui ce le-a folosit, nu sînt proprietatea autorilor. Meșterul, de cele mai multe ori incapabil să transmită într-un mod cît de cît organizat știința sa mai departe, se bucură atunci cînd ucenicul i-a furat meseria.

Într-un atelier literar, comentariile, sugestiile, îndreptările, ajutorul nu reprezintă proprietatea celor care le prestează. Ele fac parte din ceea ce se transmite firesc, și de obicei generos, pentru a-i ajuta pe ceilalți (sau pentru o reciprocă întrajutorare) să se instruiască și să se perfecționeze. Și, prin urmare, sînt volatile și difuze în atmosfera ozonată spiritual pe care o respiră cei ce sînt acolo într-o devenire stimulată.

Integrarea acestora în ceea ce scriu cei care au beneficiat de ele reprezintă esența benefică a acestei conlucrări, o dovadă a eficienței ei și un motiv de mîndrie colectivă a celor ce nu sînt doar o adunătură, ci un organism roditor. Proprietatea, în sensul de trăsătură definitorie a unui atelier literar, este chiar acest mod fructuos de a funcționa.

Restul poate fi trecut sub tăcere. Sau poate declanșa o zarvă sterilă. Sau abil ațîțată.

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE